Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην παραμείνει στη θέση της προέδρου του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη, η Μαρία Καρυστιανού, άφησε η γραμματέας του ίδιου Συλλόγου Ελένη Βασάρα στον απόηχο των δηλώσεων της κας Καρυστιανού σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της στην ενεργό πολιτική σκηνή σε νέο πολιτικό σχηματισμό.
Η κ. Βασάρα μιλώντας στον ρ/σ "Παραπολιτικά 90,1" απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει θέμα παραμονής της κας Καρυστιανού στην προεδρία του Συλλόγου δήλωσε ότι "αυτό θα το δούμε στο άμεσο μέλλον με βάση το καταστατικό του Συλλόγου".
Εκφράζοντας την προσωπική της άποψη σημείωσε ότι "δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών και να δημιουργείς κόμμα. Θα είσαι και πρόεδρος κόμματος ή ένα από τα βασικά μέλη και θα είσαι και πρόεδρος του Συλλόγου των συγγενών; Εμείς αγωνιζόμαστε, και για αυτό αγωνιζόμαστε από την ίδρυση του Συλλόγου, να δώσουμε τη μάχη στην έναρξη της δίκης με τους καλύτερους δυνατούς όρους".
Παράλληλα επισημαίνοντας ότι ούτε η ίδια ούτε κάποιο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου έχουν κουβεντιάσει με την κα Καρυστιανού το ζήτημα του ενδεχόμενου σχηματισμού νέου κόμματος η γραμματέας του Συλλόγου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι σωστό ενώ η κα Καρυστιανού "είναι με την ιδιότητα του προέδρου στου Συλλόγου να παρουσιάζεται και να κάνει δηλώσεις για σχηματισμό "κινήματος" το οποίο πιθανόν να μετεξελιχθεί σε κόμμα και τα λοιπά."
"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ότι δεν έχουμε καμία εμπλοκή με όλα αυτά τα σενάρια περί σχηματισμού κινήματος - κόμματος. Δεν γνωρίζουμε τους συνεργάτες που η ίδια δηλώνει ότι έχει προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το κίνημα ούτε φυσικά τα επιτελεία τα οποία σχετικά πρόσφατα έχουν αναφερθεί από τρίτους" υπογράμμισε η κα Βασάρα και επανέλαβε "εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με όλο αυτό γιατί οι στόχοι μας είναι άλλοι. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο δεν εκφράζουν τον Σύλλογο αλλά δρουν αποπροσανατολιστικά στον αγώνα που δίνουμε εμείς οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων για την αποκάλυψη όλων των πλευρών του εγκλήματος".
Κληθείσα να σχολιάσει για τα περί σχεδόν διεκπεραιωτικής δίκης για τα Τέμπη της κας Καρυστιανού η κα Βασάρα σημείωσε:
"Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Και μάλιστα την άκουσα προχθές να λέει "τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια δίκη που δεν περιέχει το θέμα της πυρόσφραιρας", αν είναι δυνατόν! Δηλαδή οι συγγενείς αυτών που δεν απανθρακώθηκαν απλώς διαμελίστηκαν από την σύγκρουση δεν έχουν λόγο στη δίκη; Εμείς μιλάμε για τις αιτίες της σύγκρουσης. …Εμείς έχουμε εντελώς διαφορετική γνώμη".
Τέλος απαντώντας στο εάν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη η γραμματέας του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη σημείωσε:
"Από την πρώτη στιγμή που έγινε το έγκλημα εμείς οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό κράτος. Η συγκάλυψη εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή, πριν ξημερώσει μεταφέρανε χώματα από το σημείο που έγινε το ολοκαύτωμα για να τα μεταφέρουν σε άγνωστες κατευθύνσεις ιδιώτες εργολάβοι που βρήκαν τα λεφτά να τους πληρώσουν και να τους φέρουν μέσα σε λίγες ώρες. … Θα τα δώσουμε όλα για να εξασφαλίσουμε με την συμπαράσταση όλου του κόσμου μια κατά το δυνατόν δίκαιη δίκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, δεν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά για να πάμε να κάνουμε κόμμα, θα αγωνιστούμε για την δικαίωση των παιδιών μας και δικαίωση των παιδιών μας δεν είναι μόνο να τιμωρηθούν οι ένοχοι αλλά να αποκαλυφθούν και να αναδειχθούν όλες οι διαχρονικές αιτίες και οι κατευθύνσεις που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Τα Τέμπη δεν ήταν "μια κακιά στιγμή" ουσιαστικά ήταν η έκφραση της απάνθρωπης πολιτικής που συσσωρεύει προβλήματα και ανασφάλεια".
"Στην πρώτη γραμμή όταν το κόμμα είναι η τελική μορφή που μπορεί να πάρει ένα κίνημα"
Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Καρυστιανού είχε πει προ ημερών στον ΣΚΑΙ για το νέο κόμμα ότι "είναι κάτι που ναι, θα με βρει στην πρώτη γραμμή όταν το κόμμα είναι η τελική μορφή που μπορεί να πάρει ένα κίνημα, εφόσον οργανωθεί σωστά".
Σε άλλη συνέντευξή της (Κόντρα) είχε πει ότι η ίδια θα είναι "στην πρώτη γραμμή μαζί με άλλους ανθρώπους που προσπαθούμε να το οργανώσουμε αυτό το κίνημα".
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος "Τέμπη 2023" ερωτηθείσα αν αυτό το νέο κίνημα κατέβει στις ερχόμενες εκλογές, απάντησε πως "πιθανότατα ναι, αν είναι έτοιμο, αν ολοκληρωθεί σωστά, αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, αν δημιουργηθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, βεβαίως και θα βγει και καλά θα κάνει να βγει γιατί πρέπει να έχουμε κάτι να ψηφίσουμε, μία εναλλακτική".
Η Μαρία Καρυστιανού μίλησε για ένα "κίνημα που θα αποτελείται από πολίτες μη εμπλεκόμενους σε πολιτικά κόμματα που έχουν τη γνώση, τη διάθεση, το όραμα, τη ψυχή γιατί πάμε για κάτι πολύ μεγάλο".
Σήμερα η κα Καρυστιανού προχώρησε σε μια ανάρτηση με την οποία αναφερόμενη σε συγκεκριμένο δημοσίευμα σχολιάζει ότι "το σύστημα αποκαλύπτει και πάλι το μίσος και τη διαβολή σε βάρος μου".
Το "άδειασμα" του Συλλόγου
Αξίζει να σημειωθεί ότι θέση σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργού εμπλοκής της Μ. Καρυστιανού στην πολιτική μέσω της δημιουργίας κόμματος, ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν ταυτίζεται με αυτή την προοπτική.
"Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι υπογράφοντες θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όλη αυτή τη φημολογία και συζήτηση που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα για δημιουργία "Κινήματος – Κόμματος", στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του Συλλόγου, και επιβεβαιώθηκε από την ίδια στις χθεσινές της δηλώσεις. Οι ενέργειες αυτές είναι προσωπικές της επιλογές, δεν είχαμε καμία ενημέρωση επ’ αυτού και καμία ανάμειξη και δεν γνωρίζουμε τους "συνεργάτες" της και τα "επιτελεία", που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί" αναφέρει ο μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.
Το καρφί Πλακιά
Υπενθυμίζεται ότι χθες, με αφορμή την ενδεχόμενη εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα της Μ. Καρυστιανού, ο Νίκος Πλακιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης "Politica", σχολίασε ότι "μπήκε στην αρένα με τα θηρία", και επεσήμανε ότι "από εδώ και πέρα θα κρίνεται ως πολιτικός και όχι ως συγγενής".
Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "η εκμετάλλευση του κόσμου που κατέβηκε στους δρόμους, ήταν αναμενόμενη. Από την αρχή έλεγα: οι μεν συγκάλυψη, οι δε εκμετάλλευση". και ξεκαθάρισε πως "δεν υπάρχει περίπτωση να χρωματίσω πολιτικά τα Τέμπη. Η πολιτικοποίηση θα έχει άσχημο αντίκτυπο στην κοινωνία".