Δεν πιστεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση οι Ελληνες

Η έρευνα βασίστηκε σε 35.500 προσωπικές συνεντεύξεις σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δεν πιστεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση οι Ελληνες

Πιο «χλιαρή» άποψη για τα οφέλη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην απασχόληση φαίνεται πως έχουν οι Έλληνες, σε σχέση με τους κατοίκους των περισσότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από την πρώτη έρευνα γνώμης για το θέμα, την οποία πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα βασίστηκε σε 35.500 προσωπικές συνεντεύξεις σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ είχε ως στόχο την καταγραφή των απόψεων των πολιτών για την ελκυστικότητα, την αποτελεσματικότητα και την εμπειρία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Όπως προέκυψε, οι πολίτες στα κράτη-μέλη συμφωνούν, στην πλειονότητά τους, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, ενισχύοντας την οικονομία (σύμφωνα με το 84% των ερωτηθέντων) και συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας (80%) και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού (78%).

Πιο «θερμοί» ως προς τα οφέλη της στην απασχόληση στη χώρα τους εμφανίζονται οι Σουηδοί (96%), οι Φινλανδοί (94%), οι Δανοί (93%) και οι κάτοικοι της Μάλτας (91%), ενώ αντίθετα τα χαμηλότερα επίπεδα συμφωνίας ως προς τις θετικές συνέπειές της για την εύρεση εργασίας, εντοπίζονται στην Ελλάδα (66%), τη Γαλλία (69%), τη Σλοβενία (70%), την Ιταλία και τη Βουλγαρία (71% έκαστη).

Στην ΕΕ ως σύνολο, δύο στους τρεις πολίτες (ποσοστό 67%) συμφωνούν ότι η ΕΕΚ επιτρέπει σε όσους την ολοκληρώσουν να βρουν γρήγορα δουλειά, με τα υψηλότερα επίπεδα συμφωνίας ως προς αυτό να καταγράφονται στη Σουηδία (86%), τη Δανία, το Βέλγιο και την Κύπρο (81% για την κάθε χώρα) και τα χαμηλότερα στην Πορτογαλία (40%), την Ισπανία (42%), την Ελλάδα και τη Λετονία (45% αμφότερες).

Πληρώνονται καλά οι απόφοιτοι ΕΕΚ;

Στο μεταξύ, με εξαίρεση τέσσερις κοινοτικές χώρες -στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα- οι ερωτηθέντες σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρούν, στην πλειονότητά τους, ότι το «χαρτί» της ΕΕΚ οδηγεί τους κατόχους του σε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας: αυτή η θετική άποψη είναι πιο ισχυρή στη Γερμανία (77%), την Πολωνία (76%), την Αυστρία (75%) και την Μάλτα (74%), ενώ συγκεντρώνει τους λιγότερους οπαδούς στη Γαλλία (36%), την Πορτογαλία (43%), την Ελλάδα (48%) και τη Σλοβενία (49%).

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που ολοκληρώνουν την ΕΕΚ είναι πιο πιθανό να βρουν δουλειά σε σχέση με εκείνους που τελειώνουν τη γενική εκπαίδευση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα καταφατική στη Φινλανδία (86%), τη Λετονία (81%), τη Σουηδία (80%), την Εσθονία (78%) και την Σλοβενία (76%), ενώ αντίθετη άποψη έχουν οι Ρουμάνοι (29%) και οι Ιρλανδοί (26%).

Οι ερωτηθέντες από την Ελλάδα θεωρούν -σε υψηλότερο ποσοστό, εν συγκρίσει με τον μέσο όρο της ΕΕ- ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές, ενώ την ίδια άποψη έχουν οι Ιταλοί και οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου. Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους (75%) συμφωνούν πάντως, ότι οι μαθητές με χαμηλή βαθμολογία κατευθύνονται προς την ΕΕΚ στη χώρα τους.

Εύρεση εργασίας μέσα σε έναν μήνα από την ολοκλήρωση των σπουδών!

Όταν ερωτώνται οι ίδιοι οι απόφοιτοι ΕΕΚ, εννέα στους δέκα (87%) απαντούν ότι είναι ευχαριστημένοι με τις εργασιακές δεξιότητες που ανέπτυξαν και έξι στους δέκα δηλώνουν ότι βρήκαν την πρώτη σταθερή δουλειά τους σε μόλις έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους!

Κατά τα λοιπά, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (54%) θεωρούν ότι είναι ευκολότερο για κάποιον να συνεχίσει τις σπουδές του στην ανώτατη εκπαίδευση -πχ, σε ένα πανεπιστήμιο- όταν έχει ήδη αποκτήσει επαγγελματική κατάρτιση σε ανώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο. Επί του πρακτέου ωστόσο, μόνο τέσσερις στους δέκα (39%) ερωτηθέντες, που είχαν ήδη ένα «χαρτί» ΕΕΚ συνέχισαν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας γνώμης, ο διευθυντής του cedefop, Τζέιμς Καλέγια (James Calleja), δήλωσε: «Η ΕΕΚ μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στη δημιουργία του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η βελτίωση και η διατήρηση εργασιακών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική και καινοτόμος απέναντι στον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, τις ανάγκες της αγοράς που αλλάζουν ταχέως και τις δημογραφικές προκλήσεις».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 23 Νοε 2020 | 11:31

Κορονοϊός και λύματα: Πώς γίνεται ο έλεγχος που δείχνει την εξέλιξη της πανδημίας

Η ανίχνευση του ιικού φορτίου στα λύματα πραγματοποιείται με την τεχνική της RT-qPCR, η οποία παρέχει υψηλή ευαισθησία και απόδοση με χαμηλό κόστος.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20 Νοε 2020 | 20:18

Κορονοϊός: Τι ξεκαθάρισαν Μαγιορκίνης - Χαρδαλιάς για τη διάδοση του ιού στα σούπερ μάρκετ

Στην πρόσφατη έρευνα για τη διάδοση του κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ, αναφέρθηκαν ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Νοε 2020 | 08:40

Κορονοϊός: Ασθενείς ανέκαμψαν ταχύτερα μετά τη λήψη εισπνεόμενης ιντερφερόνης

Ενθαρρυντικά δεδομένα υποστηρίζουν την περαιτέρω αξιολόγηση αυτής της θεραπείας σε μεγαλύτερες, διεθνείς μελέτες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 19 Νοε 2020 | 11:48

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα περιστατικά όσων περνούν για δεύτερη φορά τη νόσο - Γιατί χάνουν τα αντισώματα

Η δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο και μάλιστα σε σύντομο χρόνο υποδηλώνει ότι σε ορισμένους ανθρώπους ο οργανισμός τους δεν έχει διατηρήσει αρκετά αντισώματα.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΝΕΑ 18 Νοε 2020 | 10:38

Κορονοϊός: Η φυσική ανοσία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το πόσο ακριβώς μπορεί να είναι η διάρκεια της φυσικής ανοσίας (χωρίς εμβόλιο) είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 17 Νοε 2020 | 19:42

Κορονοϊός: 78% αυξημένος ο κίνδυνος για όσους βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους - Τι δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πολίτες που βγαίνουν με τον σκύλο τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο να μολυνθούν από κορονοϊό

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 17 Νοε 2020 | 10:51

Κορονοϊός: Τα γρήγορα τεστ "πιάνουν" με αρκετή ακρίβεια τους μολυσμένους την πρώτη εβδομάδα

Τα γρήγορα τεστ ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα πάνω στην επιφάνεια του κορονοϊού σε μολυσμένους ανθρώπους.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 16 Νοε 2020 | 10:25

Νέα έρευνα: Ένα πολυχάπι μαζί με μια ασπιρίνη μειώνει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά έως 40%

Εάν το πολυχάπι συνδυαστεί με ασπιρίνη, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση στο αίμα, η μείωση του κινδύνου φθάνει έως το 40%.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 12 Νοε 2020 | 08:43

Κορονοϊός - Ανησυχητική εξέλιξη: Μια μετάλλαξη του ιού ξεφεύγει από τα αντισώματα

Ο ύπουλος ιός μεταλλάσσεται και καταστρέφει την πρωτεϊνη των αντισωμάτων.

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Νοε 2020 | 11:43

Νέα έρευνα: Ο εγκέφαλος έχει κύτταρα που καταγράφουν σαν ρολόι το χρόνο

Ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα φαίνεται πως ασχολούνται με το πέρασμα του χρόνου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 11 Νοε 2020 | 08:42

Κορονοϊός: Οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής δεν επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού και πρέπει να αποφεύγονται

Οι βαλβίδες επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει από τη μάσκα χωρίς αυτός να φιλτράρεται, πράγμα που ακυρώνει το στόχο της μάσκας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 10 Νοε 2020 | 19:18

Κορονοϊός-Έρευνα Allianz: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα καθυστερήσει λόγω του 2ου lockdown

Η ανάκαμψη δεν έχει εκτροχιαστεί αλλά θα έρθει με καθυστέρηση, σύμφωνα με έρευνα των οικονομικών αναλυτών του ομίλου Allianz για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 10 Νοε 2020 | 09:46

Γιατί δεν κινδυνεύουν τα νεογνά από τον κορονοϊό - Ενθαρρυντικά συμπεράσματα έρευνας

Κανένα μωρό δεν πέθανε από κορονοϊό και σχεδόν όλα ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα δείχνει βρετανικη έρευνα.