Δέος επιστημόνων για το «πρώτο φως» του σύμπαντος

«Βλέπουν» τώρα, 500 χιλίαδες... αχαρτογράφητα χρόνια του σύμπαντος - Βήματα επιβεβαίωσης της θεωρίας της Σχετικότητας του Αινστάιν

deos-epistimonwn-gia-to-prwto-fws-tou-sumpantos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ακόμη και στους πιο καχύποπτους επιστήμονες η είδηση προκαλεί δέος: Ερευνητές «άγγιξαν» ίχνη από το πρώτο φως του σύμπαντος! Τα βαρυτικά κύματα που ανακαλύφθηκαν στο σύμπαν, αποτελούνται από αδιόρατους κυματισμούς στον χωροχρόνο, τα οποία μεταφέρουν ενέργεια μέσα στο διάστημα. 

Και η επιστήμη οδεύει τώρα προς την επιβεβαίωση της θεωρίας της Σχετικότητας του Αλμπερ Αινστάιν...

Τα άγνωστα 500.000 χρόνια του σύμπαντος...

Η ανακάλυψη δίνει πληροφορίες για ένα διάστημα χρόνου ...αστροφυσικό: 500 χιλιάδες χρόνια «αχαρτογράφητα» έως τώρα.

Ο δρόμος αυτός περιλαμβάνει στοιχεία και έννοιες που ο ανεκπαίδευτος επιστημονικά νους ίσως να μην μπορεί να αντιληφθεί, αλλά όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε τον ενθουσιασμό των Aστροφυσικών και όσων μελετούν την Κοσμολογία, όταν κατακτούν πληροφορίες για ένα διάστημα χρόνου ...αστροφυσικό: 500 χιλιάδες χρόνια «αχαρτογράφητα» έως τώρα.

 

Μιλώντας στο theTOC.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσάγκας, αυτό ακριβώς εντοπίζει ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανακάλυψης της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Τζον Κόβακς. «Από την ανακάλυψη αυτή θα βγουν πληροφορίες για την ενδιάμεση εποχή των 500 χιλιάδων χρόνων μεταξύ του τέλους της εποχής του πληθωρισμού και της δημιουργίας ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Αυτό ανοίγει ένα παράθυρο για τη ζωή του σύμπαντος σε μια χρονική περίοδο για την οποία δεν υπήρχε έως τώρα καμία πληροφορία».

Δέος και ενθουσιασμός στην επιστημονική κοινότητα

Τι είναι αυτό που εντόπισε το τηλεσκόπιο μελέτης των ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων στο Νότιο Πόλο; Επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη θεωρία ότι το σύμπαν, 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν -όταν, δηλαδή, γεννήθηκε- αναπτύχθηκε ταχύτατα σε μέγεθος μέσα σε λίγα μόνο κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτή είναι η εποχή του πληθωρισμού... Ή αλλιώς η θεωρία του Big Bang που γεννήθηκε ως όρος από τη διάθεση του βρετανού αστροφυσικού Φρεντ Χόυλ να ειρωνευτεί τη νέα εκείνη ιδέα. 

Θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση από τον άνθρωπο και την επιστήμη εκείνης της πολύ πρώιμης εποχής

«Η ανακάλυψη αυτή άπτεται της πρώιμης εποχής του σύμπαντος. Είναι ένα λιθαράκι που θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση από τον άνθρωπο και την επιστήμη εκείνης της πολύ πρώιμης εποχής», σημειώνει ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αναστάσιος Δαπέργολας και αναφέρει στο TheTOC.gr ότι η ανακάλυψη προκαλεί δέος, «αλλά η επιστήμη ψάχνει για το παραπάνω, για την κατανόηση της γέννησης και της ανάπτυξης των ορίων του σύμπαντος».

«Ζούμε ιστορικές στιγμές»

Τον ρωτάμε για τα συναισθήματα που μπορεί αυτή η ανακάλυψη να προκαλέσει στους ερευνητές των οποίων η έρευνα του σύμπαντος είναι συνυφασμένη με τη ζωή τους: «Θα επαναλάβω εκείνο που είπε ο καθηγητής Νανόπουλος -μας λέει. Οτι, δηλαδή, ζούμε ιστορικές στιγμές».  

 

Εάν η ανακάλυψη του Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization, επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ένα γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας καθώς θα αποκαλύψει το μυστήριο της αρχής της δημιουργίας του σύμπαντος. «Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, θα έλεγα ένα σημείο σταθμό στην κοσμολογία- σημειώνει ο καθηγητής αστροφυσικής Χρήστος Τσάγκας. Ας περιμένουμε την 100% επιβεβαίωση -κάτι που πιστεύω ότι θα υπάρξει- και τότε η ανακάλυψη αυτή θα αποδειχθεί ακόμη σημαντικότερη στο μέλλον...».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook