Advertisement

Follow us

Διακινητές μεταναστών έπεσαν σε "Καταρράκτη": Ο... "Κροκόδειλος" από το Σουδάν και η μέθοδος του… "σωσία"

Πώς δρούσαν Αφρικανοί διακινητές μεταναστών και πλαστογράφοι ταξιδιωτικών εγγράφων, που είχαν έδρα τους την Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Ο "αρχηγός"... "Κροκόδειλος", προμήθευε με... "κόλλες" και "καλώδια" τις... "παλέτες". Με αυτό το κωδικό λεξιλόγιο είχαν "καμουφλάρει" τις επικοινωνίες τους, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές, Αφρικανοί διακινητές μεταναστών και πλαστογράφοι ταξιδιωτικών εγγράφων, που είχαν έδρα τους την Αθήνα. Την παράνομη δράση του διεθνούς κυκλώματος, "έπνιξε" πριν από λίγες ημέρες η επιχείρηση "Καταρράκτης" (Waterfall) του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της EUROPOL. Από τις αρχές του προηγούμενου έτους, είχαν προωθήσει παράνομα σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τουλάχιστον 66 μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, ενώ ταυτόχρονα είχαν πλαστογραφήσει περισσότερα από 577 ταξιδιωτικά έγγραφα.

Διακινητές μεταναστών έπεσαν σε "Καταρράκτη": Ο... "Κροκόδειλος" από το Σουδάν και η μέθοδος  του… "σωσία"

Η μέθοδος της "Βαλκανικής οδού" και του… "σωσία"

Αίγυπτος - Ελλάδα. Ελλάδα – Ιταλία, μέσω Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Μέσω αυτών των δύο "οδών" οι διακινητές "διοχέτευαν" τους παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε άλλες περιπτώσεις οι "πελάτες" του κυκλώματος με τα πλαστά έγγραφα που αγόραζαν από τους συλληφθέντες, ταξίδευαν κατευθείαν μέσω… αεροδρομίου. Τελικός προορισμός για τους περισσότερους ήταν η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Οι Αφρικανοί κακοποιοί, εφάρμοζαν την μέθοδο του "σωσία", έτσι ώστε οι μετανάστες να προμηθεύονται κλεμμένα διαβατήρια ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την "προώθηση" σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι διακινητές με τη μέθοδο της "Βαλκανικής Οδού", απέκρυπταν τους μετανάστες σε σπίτια, τους μετέφεραν οδικώς στην Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση τους προωθούσαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας ή Αλβανίας.

Το ταξίδι για μια… καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, στοίχιζε στους Αφρικανούς μετανάστες με βάση την τιμολόγηση των διακινητών έως και 12.000 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή, τον προορισμό και τον τύπο ταξιδιού. Για να φτάσουν από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, έπρεπε να πληρώσουν από 5.600 ευρώ το άτομο και για να ταξιδέψουν προς Ιταλία μέσω Αλβανίας, έδιναν επιπλέον 4.600 ευρώ. Σε περίπτωση που έκαναν το ίδιο ταξίδι αεροπορικώς, η "ταρίφα" έφτανε τις 5.000 ευρώ, ενώ μαζί με συνοδό τις 7.000. Η διακίνηση από Ελλάδα προς Ολλανδία, στοίχιζε στους μετανάστες 5.100 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο, το παράνομο περιουσιακό όφελος του κυκλώματος, είχε ξεπεράσει τις 550.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

"Μαϊμού" VISA με … σφραγίδα Προξενείου

Ακόμα και πλαστή σφραγίδα Προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο, είχαν κατασκευάσει οι Αφρικανοί διακινητές, για να μπορέσουν να ξεγελάσουν τις ελεγκτικές αρχές. Οι "μαϊμού" VISA, έφταναν με… το ταχυδρομείο στα χέρια των μεταναστών, έτοιμες προς χρήση. Ο ένας από τους κακοποιούς είχε εξειδίκευση στην δημιουργία αλλοιωμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και ήταν αυτός που "έτρεχε" το παράνομο εργαστήριο του κυκλώματος στην Αθήνα. Αφού άλλαζε τη φωτογραφία, τα στοιχεία κατόχου και την ημερομηνία έκδοσης και ισχύος των εγγράφων, με ειδικές μεταλλικές μήτρες, παρήγαγε απομιμήσεις των δερμάτινων εξωφύλλων των διαβατηρίων δημιουργώντας εξαρχής νέα. Όσα από αυτά δεν χρησιμοποιούνταν για τις παράνομες διακινήσεις, πωλούνταν από το κύκλωμα για υψηλό αντίτιμο σε υποψήφιους "πελάτες".

Για κάθε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, υπήρχε συγκεκριμένη τιμολόγηση. Από 400-700 ευρώ κόστιζε η παραποίηση διαβατηρίου Γαλλίας, 400 ευρώ του Ηνωμένου Βασιλείου και 300 ευρώ αυτά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η παραποίηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, κόστιζε στους μετανάστες 450 ευρώ και η Προξενική Θεώρηση VISA 170-200. Όσον αφορά τις "μαϊμού" ταυτότητες, αυτές της Ιταλίας και της Γαλλίας κόστιζαν έως και 250 ευρώ, ενώ της Πορτογαλίας 200. Ήταν τόσο μαζική η παραγωγή των παράτυπων ταξιδιωτικών εγγράφων, που κατά τη διάρκεια των ερευνών οι Γερμανικές Αρχές, είχαν εντοπίσει ταχυδρομικά δέματα του κυκλώματος με μεγάλη ποσότητα πλαστών διαβατηρίων.

Διαβάστε Επίσης

Ο... "Κροκόδειλος" από το Σουδάν

Από τις Φινλανδικές αρχές είχε διερευνηθεί στο παρελθόν για δύο υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών, ο φερόμενος "εγκέφαλος" του κυκλώματος, ένας 52χρονος από το Σουδάν, γνωστός με το προσωνύμιο "Crocodile" (Κροκόδειλος). Μάλιστα στη μια από αυτές είχε συλληφθεί ένας συνεργός της εγκληματικής οργάνωσης, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση από το Ελσίνκι, με προορισμό την Αθήνα. Στις αποσκευές του είχε επιμελώς κρυμμένη μεγάλη ποσότητα από διαβατήρια και ταυτότητες, τα οποία θα παρέδιδε στους εν Ελλάδι συνεργούς του.

Εκτός από τον "Κροκόδειλο", οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ακόμα 7 μελών του κυκλώματος ηλικίας από 23 μέχρι 48 ετών, με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν, το Ιράκ, τη Νιγηρία και την Ερυθραία. Ο ένας από αυτούς, υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού, είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί από τις Γαλλικες αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ σε βάρος του συλληφθέντα από την Ερυθραία, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, για ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών.

Το κωδικό λεξιλόγιο του κυκλώματος

"Χυμούς", "παλέτες", "ξαδέρφια". Αυτές τις λέξεις, χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όταν αναφέρονταν στους μετανάστες, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές. Ακόμα και η επιλογή του παραπάνω κωδικού λεξιλογίου, μαρτυρά την απαξία των διακινητών στο πρόσωπο των παράνομων μεταναστών, από τους οποίους απομυζούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. "Κόλλες" είχαν βαφτίσει τις VISA, γιατί ήταν αυτοκόλλητες, ενώ "κάρτα", "πράγματα", "καλώδια" και "βιβλία", αποκαλούσαν οι διακινητές τα πλαστά διαβατήρια και τις ταυτότητες.

Οι 8 αλλοδαποί διακινητές, συνελήφθησαν έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 1 Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της EUROPOL. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 5 σπίτια και ένα κατάστημα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 153 διαβατήρια, 156 δελτία ταυτότητας, 42 άδειες παραμονής, 11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA), 11 δελτία αιτήσαντος ασύλου, 118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 εκτυπωτές - σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά, 22 κινητά τηλέφωνα και 3.995 ευρώ. Σε βάρος των διακινητών σχηματίστηκε δικογραφία που περιλαμβάνει τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις, της πλαστογραφίας άνω των 120.000 ευρώ και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση.

diakinhsh
dikinisi
diakinisi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10 Φεβ 2024 | 23:32

Σκάφος με 60 μετανάστες εντοπίστηκε νότια της Κρήτης - Τους περισυνέλεξε εμπορικό πλοίο

Οι μεταναστες μεταφέρονται με το εμπορικό πλοίο που τους αντιλήφθηκε και τους περισυνέλεξε, στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου

ΕΛΑΣ 06 Φεβ 2024 | 21:13

Επιχείρηση Illuminati: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης πλαστογραφίας εγγράφων μεταναστών- Πώς δρούσε

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ, ενώ είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 50 μεταναστών.

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ 01 Μαρ 2024 | 07:37

"Θέλουμε ένα… τσακ μπαμ και μετά σπίτι": Εψαχναν συνεργούς οι τρομοκράτες - Στο στόχαστρο 4 εισαγγελείς και ένας αστυνομικός

Στο μικροσκόπιο των αρχών σημειωματάριο του 36χρονου βομβιστή των Πετραλώνων. Αναγράφονται τα ονόματα Εισαγγελέων και ενός αστυνομικού διευθυντή, που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις του.

ΠΩΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ 29 Φεβ 2024 | 07:38

Εταιρεία τρομοκρατών: Οι δύο ένστολοι "μάγειρες", ο αριστερόχειρας ληστής και ο "κούριερ" με τον φάκελο βόμβα

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας πολυβολητής του Στρατού Ξηράς που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο (υπό παραίτηση) και ένας οπλουργός της ΠΑ που υπηρετούσε στην Τανάγρα.

ΤΟ «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ» ΤΟΥ 36ΧΡΟΝΟΥ 28 Φεβ 2024 | 07:38

"Κοινοπραξία" ποινικών και τρομοκρατών αποκαλύφθηκε με τις 10 συλλήψεις: Ο 36χρονος "αναρχοληστής" και οι δύο στρατιωτικοί

Κεντρικό πρόσωπο στις επιθέσεις είχε ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, που έχει συλληφθεί για ένοπλες ληστείες τραπεζών και διατηρεί στενές επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 27 Φεβ 2024 | 19:58

Και πυροτεχνουργοί του στρατού στους συλληφθέντες - Ο ρόλος του 36χρονου αντιεξουσιαστή και ο φάκελος στα δικαστήρια

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο πυροτεχνουργοί του στρατού - Ποια είναι τα κύρια χτυπήματα της οργάνωσης - Πώς ο 36χρονος λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 27 Φεβ 2024 | 15:36

Ποιοι είναι οι οκτώ που συνέλαβε η Αντιτρομοκρατική: Ποινικοί με ληστείες και ναρκωτικά - Συνδετικός κρίκος 36χρονος αντιεξουσιαστής

Οι οκτώ που συνελήφθησαν στη μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής την Τρίτη στην Αθήνα είναι ποινικοί με πλούσιο παρελθόν.

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑΛΙΑ 27 Φεβ 2024 | 07:39

Greek Mafia: Το... αποτσίγαρο που δείχνει τρίτο άτομο - Η σύνδεση με τη δολοφονία της συζύγου του Γιαλιά στη Μάνδρα

Το DNA ενός τρίτου ατόμου βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο που σχετίζεται με τις δολοφονίες Ρουμπέτη-Μουζακίτη στον Νέο Κόσμο.

ΕΓΚΛΗΜΑ 26 Φεβ 2024 | 07:43

Αγία Βαρβάρα: Σκότωσε τον γαμπρό του μπροστά στην εγγονή του - "Νόμιζα ότι κακοποιεί την κόρη μου"

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το αποτρόπαιο έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα όπου πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του και μάλιστα μπροστά το παιδί του.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Φεβ 2024 | 09:33

Μπράβοι για όλες τις δουλειές στο Γκάζι: Ο Νίκος o ψηλός και ο Κώστας με το κοφτό μούσι - "Θα σκοτώσουν κόσμο", λένε αυτόπτες μάρτυρες

Δύο από τους μπράβους είχαν αποτυπωθεί σε βίντεο, μετά το αιματηρό επεισόδιο έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Γκάζι, με θύματα παρέα Κρητικών.

ΞΥΛΟ 70 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ 24 Φεβ 2024 | 19:49

Αγριο ξύλο από μπράβους μέσα σε κλαμπ στο Γκάζι - Ανάμεσα στα θύματα ένας αστυνομικός - Βίντεο ντοκουμέντο

Όλα ξεκίνησαν από ένα κατά λάθος σκούντημα του σερβιτόρου του νυχτερινού μαγαζιού. 70 δευτερόλεπτα άγριου ξύλου από μπράβους στο Γκάζι, συμμετείχαν και σε γηπεδικά επεισόδια.

ΣΤΗ ΣΑΜΟ 24 Φεβ 2024 | 09:56

"Εκρυψες κομμάτια του όπλου στο φούρνο;" - Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των φοιτητών που έφτιαχναν όπλα με 3D εκτυπωτή

Οι τέσσερις φοιτητές του τμήματος μηχανικών και φαν της… τραπ μουσικής σκόπευαν να βγάλουν "χαρτζιλίκι", κατασκευάζοντας λειτουργικά όπλα με…3D εκτυπωτή.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 23 Φεβ 2024 | 08:33

Σε παραλήρημα ο 43χρονος στο Γαλάτσι: "Βάλτε τους ομοφυλόφιλους στο ψυχιατρείο να γίνουν καλά"

Στα βίντεο του, ο 43χρονος καταφερόταν κατά των ομόφυλων ζευγαριών και του σχετικού νομοσχεδίου που πέρασε από τη Βουλή κάνοντας μάλιστα λόγο για "νυφικά".