Διακινούσαν παράνομα μετανάστες και αρχαία που έκλεβαν οι τζιχαντιστές από Συρία και Ιράκ - Τρεις συλλήψεις στην Αθήνα

Ο 51χρονος Ιρακινός ή "Οσάμα ο Ιταλός", ο 44χρονος "ABDI" και ο 32χρονος "ALSAADAWI", αποτελούσαν ιεραρχικά το ελληνικό "κλιμάκιο" της εγκληματικής οργάνωσης.

Σφοδροί βομβαρδισμοί και αποχώρηση του ISIS από την Παλμύρα

Για χρηματοδότηση ισλαμικών οργανώσεων, και χορήγηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων σε ύποπτα άτομα προκειμένου να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη, διώκεται ο "Αρχηγός" που συνελήφθη στο Βέλγιο μαζί με ακόμη εννέα άτομα.

Από εκεί "διεύθυνε" την εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, αλλά και πώλησης αγαλμάτων, ασσυριακών γλυπτών, ανάγλυφων παραστάσεων και ψηφιδωτών που είχαν αφαιρέσει τζιχαντιστές από την Αρχαία Παλμύρα, Μοσούλη και άλλες ιστορικές πόλεις της Συρίας και του Ιράκ.

Ο "Οσάμα" και η Βελγική Αντιτρομοκρατική

Ο 51χρονος Ιρακινός ή "Οσάμα ο Ιταλός", ο 44χρονος "ABDI" και ο 32χρονος "ALSAADAWI", αποτελούσαν ιεραρχικά το ελληνικό "κλιμάκιο" της εγκληματικής οργάνωσης. Ο πρώτος ήταν 17 χρόνια στην χώρα μας, είχε ιταλικό διαβατήριο και άδεια παραμονής από Ιταλία, ο δεύτερος είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα και ο τρίτος είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που είχαν ζητήσει οι βελγικές Αρχές, μετά από άρση απορρήτου επικοινωνιών, φυσική παρακολούθηση και ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τους τρεις εμπλεκόμενους της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τον Οκτώβριο του 2020 η αρμόδια ελληνική υπηρεσία βρισκόταν σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Βελγίου και συγκεκριμένα με το τμήμα Ισλαμικής Ριζοσπαστικοποίησης, κλιμάκιο της οποίας έφθασε στην χώρα μας στο τελικό στάδιο των συλλήψεων και εξέτασης των εμπλεκόμενων.

Η εγκληματική οργάνωση είχε παρακλάδια σε Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία, με τα μέλη της να διακινούν παράνομα μετανάστες με χρήση πλαστών και κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, να νομιμοποιούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες και λαθρεμπορία έργων τέχνης από σκόπιμα λεηλατημένες αρχαίες περιοχές Συρίας και Ιράκ. Γνωστοί αρχαιολόγοι είχαν επισημάνει πως οι τζιχαντιστές ανατινάζουν τα μνημεία καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς, κρύβοντας τις λεηλασίες, καθώς μετά την καταστροφή κανείς δεν γνωρίζει τι έχει κλαπεί ή έχει ταφεί κάτω από τα ερείπια.

Πολλά αρχαία τμήματα ναών, αγάλματα και άλλα αρχαία αντικείμενα έχουν πωληθεί σε διεθνείς αγορές, με το Ισλαμικό Κράτος να έχει τεράστια παράνομα κέρδη για την χρηματοδότηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταξίδι στη… Ρώμη

Οι παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν στις 24 Μαρτίου 2021 κάτω από άκρα μυστικότητα, μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. Αρχικά συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο 51χρονος "Οσάμα" όταν επιχειρούσε να ταξιδέψει για Ρώμη. Σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, ο "Οσάμα" είχε στείλει για λογαριασμού του "αρχηγού", πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα στο Ιράκ. Στο σπίτι του στη Λ. Συγγρού, βρέθηκαν 25 ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών και ειδικότερα Ιταλίας, Νορβηγίας, Λιθουανίας, Αιγύπτου, Αυστρίας, Ελλάδας, Ιράκ, Σουηδίας, Γερμανίας και Αργεντινής…

Τα περισσότερα από τα διαβατήρια ήταν είτε πλαστά, είτε καταχωρημένα ως κλεμμένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια συνελήφθη ο 32χρονος "ALSAADAWI", σε διαμέρισμα στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, όπου εντοπίστηκαν άλλα έξι πλαστά δελτία ελληνικών αδειών διαμονής που εκδίδονται από την Υπηρεσία Ασύλου. Σημειώνεται πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, λίγο μετά την σύλληψή του, η σύζυγος του 32χρονου απευθύνθηκε στις αστυνομικές Αρχές, δηλώνοντας την απαγωγή του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 44χρονος "ABDI" συνελήφθη στο διαμέρισμα που διέμενε στην οδό Κιθαιρώνος στην Ηλιούπολη. Συγγενείς του είχαν κατηγορηθεί σε άλλη υπόθεση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Προσήχθη ακόμα ένας 35χρονος από την Παλαιστίνη, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος μετά την άτυπη ανάκρισή του.

Σημειώνεται πως εκτός από τα ταξιδιωτικά και άλλα έγγραφα, στις οικίες των εμπλεκόμενων βρέθηκε μεγάλος αριθμός usb και κινητών τηλεφώνων, παραστατικά μεταφοράς χιλιάδων ευρώ από και προς ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, αποδεικτικά αποστολής δεμάτων και μεγάλος αριθμός χειρόγραφων σημειώσεων στην αραβική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, η πλαστογραφία ταξιδιωτικών ή άλλων εγγράφων έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, ανεξάρτητα του αριθμού τους, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στους αξιωματικούς του τμήματος Ισλαμικής Ριζοσπαστικοποίησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των Βρυξελλών.

Οι Βελγικές Αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης των τριών Ιρακινών στο Βέλγιο, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ 07 Μαϊ 2021 | 11:21

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Έστησε την απαγωγή της και εκβίαζε συγγενείς

Μια 36χρονη γυναίκα και ο 30χρονος σύντροφός της έστησαν "μαϊμού" απαγωγή και ζητούσαν χρήματα από συγγενείς.

ΑΠΟ 15.000 ΣΕ 62.500 04 Μαϊ 2021 | 02:56

Έκανε πίσω ο Μπάιντεν μετά τις αντιδράσεις: Αύξησε τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχονται οι ΗΠΑ

Έπειτα από εσωκομματικές φωνές, ο πρόεδρος Μπάιντεν αύξησε το ετήσιο ανώτατο όριο προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ.

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΙΝΑΡΟΥ 02 Μαϊ 2021 | 21:46

Καλαμάτα: Ακυβέρνητο σκάφος με 170 μετανάστες ρυμουλκείται στο λιμάνι

Θαλαμηγό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν 170 αλλοδαποί δήλωσε ακυβερνησία, μέσω του "ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ"

ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 01 Μαϊ 2021 | 17:02

Τουρκία - Πρωτομαγιά: Απαγόρευση κινητοποιήσεων και βίαιες συλλήψεις 212 πολιτών

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 212 διαδηλωτές, μετά την πρόκληση συμπλοκών σε διαδηλώσεις για το σημερινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ 01 Μαϊ 2021 | 15:43

Ρόδος: Στη φάκα τρία μέλη κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών

Τρεις αλλοδαποί μέλη κυκλώματος διακίνησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών συνελήφθησαν στη Ρόδο.

ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 01 Μαϊ 2021 | 10:10

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε μέλος διεθνούς κυκλώματος – Είχε 5,5 κιλά κοκαΐνη

Το κύκλωμα διοχέτευε την κοκαΐνη σε περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Γιαννιτσών.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 29 Απρ 2021 | 08:08

Φρίκη στην Ισπανία: Πλεούμενο με 24 νεκρούς μετανάστες ρυμουλκήθηκε στα Κανάρια Νησιά [βίντεο]

Στην Τενερίφη της Ισπανίας εντοπίστηκε πλοιάριο με 24 πτώματα μεταναστών.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ 22 Απρ 2021 | 16:13

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε "υποκατάστημα" της Γεωργιανής μαφίας - Συνελήφθη 46χρονος που είχε αλλοιώσει με χειρουργείο τα αποτυπώματά του

Εξαρθρώθηκε "υποκατάστημα" της Γεωργιανής μαφίας σπείρα που είχε ρημάξει σπίτια σε όλη την Αττική

ΕΠΕΛΕΓΑΝ "ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ" 21 Απρ 2021 | 19:37

Απίστευτο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ σπείρα που "χτυπούσε" στο κέντρο της Αθήνας - Οι περισσότεροι έχουν συλληφθεί πάνω από 200 φορές

28 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της σπείρας - Εμπλέκεται και αστυνομικός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 21 Απρ 2021 | 14:52

Κως: Εντυπωσιακή καταδίωξη του Λιμενικού - Καρέ καρέ το "κυνήγι" φουσκωτού και η σύλληψη διακινητών μεταναστών

Εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 20 Απρ 2021 | 19:07

Συναγερμός στην Κω: Σύλληψη Αιγύπτιου για κατασκοπεία - Είχε τραβήξει βίντεο με στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί

Αλλοδαπός για κατασκοπεία συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κω - Βρέθηκε υλικό με στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού

ΚΑΝΟΝΙΖΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 20 Απρ 2021 | 12:15

Σοκαριστικό βίντεο: Κύκλωμα Πακιστανών βασάνιζε με καυτό σίδερο μετανάστες στον Εύοσμο - 13 συλλήψεις

Διακινητής κρατώντας ένα καυτό σίδερο ρούχων απειλεί να κάψει έναν νεαρό μετανάστη που ουρλιάζει παγιδευμένος και χωρίς ρούχα.