Διευθύντρια του ΓΛΚ έδινε εγγυήσεις για θαλασσοδάνεια!

Πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορήγησε παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ,ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ

dieuthuntria-tou-glk-edine-egguiseis-gia-thalassodaneia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορήγησε παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ,ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ,  σε 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

 Διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μεγάλη είναι η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο.

 Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με  τη συνδρομή και ενός άλλου υπαλλήλου  χορηγούσαν τις εγγυήσεις ακόμα και χωρίς να έχει υποβληθεί  αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία.

Η έρευνα που έφερε στο φως άλλο ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων με πρωταγωνιστές ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, υπεράνω ....υποψίας,  ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα , Παναγιώτη Αθανασίου, και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.

Μετά την ολοκλήρωση της ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος της τότε διευθύντριας (επί Κυβερνήσεως ΝΔ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και του υπαλλήλου που την συνέδραμε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ειδικού νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου.

 Ως ηθικοί αυτουργοί στο κακούργημα της απιστίας διώκονται και οι 57 επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν.

Οι έκνομες δραστηριότητες της Διευθύντριας ξεκίνησαν  το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορες τρἀπεζες.

Η σχετική αίτηση έπρεπε να υποβληθεί και να εξεταστεί από εντεκαμελές Συμβούλιο , προκειμένου να εξετάζεται πραγματικά σε βάθος η δυνατότητα παροχής εγγυήσεως από το ελληνικό δημόσιο στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία.

Όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα, η εν λόγω υψηλόβαθμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έκανε δεκτές τις αιτήσεις μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να τις θέσει καν στον έλεγχο του εντεκαμελούς Συμβουλίου. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν οι ανάλογες αιτήσεις.

 Χορήγησε έτσι παράνομα εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ.

 Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη πληρώσει για εγγυήσεις που κατέπεσαν 1.201.429 ευρώ, ενώ άλλες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν λήξει και  θα "τρέξουν" ως τα τέλη  του 2016.

Την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης  θα διενεργήσει   αρμόδιος ανακριτής.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook