X

Δικαστική νίκη για Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργο Κουρδή απέναντι στον ΣΚΑΪ - Η απόφαση που τους δικαιώνει

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε άκυρες την απόλυση του Γιώργου Κουρδή και τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της Ευλαμπίας Ρέβη.

Γράφει: TheToc team

Την πρώτη δικαστική νίκη τους απέναντι στην εταιρεία Ειδήσεις Ντοτ Κομ, στην οποία ανήκει ο ΣΚΑΪ, πέτυχαν η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής.

Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η απόλυση του δημοσιογράφου κρίθηκε άκυρη, όπως και η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της Ευλαμπίας Ρέβη.

Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα περισσότερα από τα αιτήματά τους, εξετάζοντας παράλληλα ζητήματα δυσμενούς διάκρισης λόγω εγκυμοσύνης και παράνομης δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων της δημοσιογράφου.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκε η αλλαγή των καθηκόντων των δύο δημοσιογράφων στην εκπομπή "Όπου υπάρχει Ελλάδα", μετά την ένταξη του ηθοποιού Γιάννη Τσιμιτσέλη. Η εταιρεία υποστήριξε ότι ο ρόλος του θα ήταν υποστηρικτικός, ως "συντονιστή ροής". Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι στην πράξη θα αναλάμβανε την παρουσίαση, ενώ η Ρέβη και ο Κουρδής θα περιορίζονταν σε ρόλο ρεπόρτερ, κατά τρόπο που δεν συνάδει με τους συμβατικούς όρους εργασίας τους.

Για την Ευλαμπία Ρέβη, η απόφαση συνδέει τη μεταβολή του επαγγελματικού της ρόλου με τη γνωστοποίηση της εγκυμοσύνης της. Παράλληλα, δέχεται ότι προσωπικά δεδομένα της διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, παρά το αίτημά της να μην κοινοποιηθούν δημόσια, κρίνοντας ότι η ενημέρωση στελεχών της εταιρείας δεν συνιστούσε συναίνεση για τη δημοσιοποίησή τους.

Διαβάστε Επίσης

Για τον Γιώργο Κουρδή, το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση συνδέθηκε με την άρνησή του να αποδεχθεί τη μεταβολή των συμβατικών όρων εργασίας του, αναγνωρίζοντας ότι η στάση του συνιστούσε άσκηση νόμιμου δικαιώματος. Παράλληλα, δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι ο δημοσιογράφος επιδίωξε την απόλυσή του για να λάβει αυξημένη αποζημίωση.

Στη διαδικασία παρενέβησαν υπέρ των δύο δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, με το δικαστήριο να κάνει δεκτές τις πρόσθετες παρεμβάσεις τους.

Με βάση την πρωτόδικη απόφαση, η εταιρεία υποχρεούται να αποδέχεται την εργασία της Ευλαμπίας Ρέβη και του Γιώργου Κουρδή σύμφωνα με τους συμφωνημένους όρους, ενώ προβλέπονται οφειλόμενες αποδοχές και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Τι είχε γίνει με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι είχαν επιλεγεί από τον ΣΚΑΪ τη σεζόν 2024-2025 για την παρουσίαση της ενημερωτικής και ταξιδιωτικής εκπομπής "Όπου υπάρχει Ελλάδα" και μετά τέλος του πρώτου κύκλου είχαν τη ρητή διαβεβαίωση από τον σταθμό ότι θα συνέχιζαν κανονικά και την επόμενη σεζόν 2025-2026.

Ωστόσο, λίγο καιρό πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα, ο ΣΚΑΪ έθεσε τον ηθοποιό Γιάννη Τσιμιτσέλη στον ρόλο του παρουσιαστή, χαρακτηρίζοντάς τον τεχνικά ως "συντονιστή" της εκπομπής. Η απόφαση αυτή υποβάθμιζε αυτόματα τους δύο δημοσιογράφους από κεντρικούς παρουσιαστές σε απλούς ρεπόρτερ, γεγονός που τους οδήγησε να αρνηθούν τη νέα κατάσταση και να κινηθούν δικαστικά, έχοντας εξ αρχής στο πλευρό τους και την ΕΣΗΕΑ.

Πέρα από το καθαρά εργασιακό κομμάτι, η απόφαση αυτή εμπεριέχει ισχυρό ηθικό βάρος. Η Ευλαμπία Ρέβη είχε καταγγείλει ανοιχτά πως ο παραγκωνισμός της συνέπεσε με την περίοδο της εγκυμοσύνης της.