Δικαστικό μπλόκο στη σίτιση των προσφύγων

Τα 6 εκατ. ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων έχουν μπλοκαριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόβλημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το βέτο ορισμένων χωρών.

Δικαστικό μπλόκο στη σίτιση των προσφύγων

Η σίτιση των προσφύγων αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία μετά την εμπλοκή που παρουσιάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την αποδέσμευση των 6 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί. Τα χρήματα είχαν προέλθει από εσωτερικό δανεισμό για την κάλυψη της σίτισης των λειτουργικών αναγκών στα προαναχωρησιακά κέντρα. Αυτή τη στιγμή η σίτιση των προσφύγων έχει ανατεθεί στις Λέσχες Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες και αυτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες παρασκευής φαγητού για τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Πρόβλημα σίτισης των προσφύγων είχε παρουσιαστεί έντονα στα νησιά της Σάμου και της Μυτιλήνης που είχε σταματήσει η σίτιση και ο εφοδιασμός στα κέντρα φιλοξενίας λόγω οικονομικής ασφυξίας και επιβολής των «capital controls». Για τη Σάμο είχαν εξασφαλιστεί άμεσα 40.000 ευρώ για την πληρωμή της εταιρείας που τροφοδοτούσε το κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο η Μυτιλήνη παρέμενε προβληματική καθώς τα χρήματα κάλυψης της σίτισης θα προέρχονταν από τα 6.000.000 ευρώ του εσωτερικού δανεισμού τα οποία έχουν «μπλοκαριστεί».

Το βέτο ορισμένων χωρών

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ανακύψει και προκαλεί την συσσώρευση μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, είναι το βέτο που άσκησαν η Σλοβακία και Τσεχία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, και φορούσε την ανακατανομή των προσφύγων και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η πρόταση αφορούσε την ισομερή μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων ασύλου, πέρα από τις 40.000 που είχε γίνει αποδεκτό, για την αποσυμφόρηση των χωρών πρώτης εισόδου όπως την Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.

Στο μεταξύ αποδεσμεύτηκαν 30.000.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν για το μεταναστευτικό και χθες ήρθε η απόφαση πίστωσης των χρημάτων, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η διαχειριστική αρχή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να κατανείμει τα χρήματα για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κατασκευή δύο τουλάχιστον κέντρων υποδοχής, κάλυψη εξόδων μετακινήσεων προσωπικού κ.ά..

Αν και το μεταναστευτικό τέθηκε στις προτεραιότητες και στην ατζέντα των Ευρωπαίων Εταίρων, διαφαίνεται τεράστια αδυναμία και αδιέξοδο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος. Στην σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την χώρα μας εκπροσώπησαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Φιλιππάκος.

"Μεγαλύτερη απειλή και από την ελληνική κρίση"

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αντικαγκελαρίου Gabriel για το θέμα, πως «η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή», «Αυτό που ζήσαμε είναι μια απειλή ακόμη μεγαλύτερη και από την ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. «Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας. Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει. Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», τόνισε ο Gabriel.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις για το ίδιο θέμα δήλωσε: «Σήμερα μερικές χώρες μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν άλλη προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρωπιστική κρίση, μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orban σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα του για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 29 Δεκ 2020 | 13:38

Χρυσοχοΐδης: Είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον Ερντογάν και τυχόν νέα κρίση στο μεταναστευτικό

"Είμαστε έτοιμοι, είμαστε θωρακισμένοι", τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει νέα κρίση στο μεταναστευτικό ο Ερντογάν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Δεκ 2020 | 07:07

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και γιος ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο

Για την επίθεση στη δομή ανηλίκων, ο πατέρας κρατείται ενώ ο ανήλικος γιος αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 19 Δεκ 2020 | 16:04

Νέα συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θέλει ο Ερντογάν - Τι ζήτησε από την Μέρκελ

Η Άγκυρα- μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως θα επιτευχθεί αυτό.

ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2021 | 07:33

Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Αυτό είναι το βίντεο που τους πρόδωσε

Οδηγίες για να κρυφτούν οι δύο ανήλικοι, έδινε στην μητέρα τους μέσω τηλεφώνου ο Ειδικός Φρουρός. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Τρίτη.

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 14:58

Μαφία των ποτών: Πώς ο ΡΟΜΑ και ΦΕΝΤΙΑ θα γέμιζαν λαθραίες "μπόμπες" την εστίαση μετά το lockdown [εικόνες]

Η Μαφία των… ποτών, ετοίμαζε "εκρηκτική" και επικίνδυνη επαναφορά μετά το lockdown, με ακαθόριστης προέλευσης οινοπνευματώδη λαθραία ποτά σε μπαρ, κλαμπ, κάβες κλπ.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Ιαν 2021 | 17:09

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ο ρόλος του προκλητικού αστυνομικού που τους "έκανε πλάτες" - Πώς τον εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν αναλάβει την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του 52χρονου σταθμάρχη, είχαν στο "κάδρο" των ερευνών διάφορους ανηλίκους υπόπτους.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 16 Ιαν 2021 | 08:38

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Πώς έφτασαν στη σύλληψη των δύο ανήλικων - Ο "έμπειρος" και ο "ντροπαλός"

Από την ανάλυση του βίντεο της επίθεσης, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως οι ανήλικοι επιδίδονται σε βίαια χουλιγκάνικα χτυπήματα "του δρόμου". Συνελήφθη και ειδικός φρουρός που τους κάλυπτε.

ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 15 Ιαν 2021 | 23:36

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι δύο ανήλικοι δράστες - Συνελήφθη αστυνομικός που τους "κάλυπτε"

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανήλικων ημεδαπών, για τον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ στο μετρό την Τετάρτη - Για υπόθαλψη εγκληματία κατηγορείται ειδικός φρουρός

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 08:51

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο μετρό: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο δραστών της επίθεσης

Φωτογραφίες υπόπτων νεαρών που έχουν απασχολήσει για διάφορα αδικήματα, δείχνουν οι αστυνομικοί, στον 52χρονο σταθμάρχη, που δέχθηκε την επίθεση στο Μετρό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 14:27

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Η πρώτη κατάθεση του 52χρονου σταθμάρχη - "Με ακολούθησαν και με χτύπησαν πισώπλατα"

Οι αστυνομικοί έχουν καθαρή εικόνα των δραστών της επίθεσης στον σταθμάρχη από κάμερες ασφαλείας. Θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

ΜΕ ΑΜΚΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 14 Ιαν 2021 | 07:53

Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις από 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία

Συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

ΜΟΝΟ ΓΚΛΟΜΠ, ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΠΡΕΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ 14 Ιαν 2021 | 07:47

Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΠΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 13 Ιαν 2021 | 12:59

Σε αυστηρό lockdown και η Σπάρτη - Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και διασπορά σε μεγάλες ηλικίες

Σε έκτακτα περιοριστικά μέτρα lockdown θα μπει η Σπάρτη λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και της διασποράς σε μεγάλες ηλικίες.