Δικαστικός «πόλεμος» Κατσανέβα- wikipedia για μια λέξη

Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Wikipedia για το χαρακτηρισμό «όνειδος» που αποδίδεται στον άλλοτε γαμπρό του Ανδρέα Παπανδρέου

dikastikos-polemos-katsaneba--wikipedia-gia-mia-leksi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Διατηρείται, μέχρι την έκδοση απόφασης, η προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου λογισμικού Βικιπαίδεια - WIKIPEDIA να αναφέρει στο βιογραφικό του προέδρου του κόμματος "Δραχμή" Θόδωρου Κατσανέβα τον χαρακτηρισμό «όνειδος».

Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και άλλοτε γαμπρός του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, με τα οποία ζητά να αφαιρεθεί ο επίμαχος χαρακτηρισμός, συζητήθηκαν στο μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με την αίτηση των ασφαλιστικών του μέτρων,  ο Θόδωρος Κατσανέβας στρέφεται κατά  της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία  Ελεύθερου  Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη, ο οποίος ανάρτησε το επίμαχο λήμμα, επικαλούμενος ως πηγές σειρά δημοσιευμάτων, όπως απαιτεί η πολιτική ορθής χρήσης  της Wikipedia. Η όποια απόφαση εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα έχει ισχύ μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής που έχει καταθέσει ο κ. Κατσανέβας, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016. 

Ο χαρακτηρισμός «όνειδος» φέρεται να αποδίδεται σε αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου για τον γαμπρό του σε ιδιόχειρη διαθήκη του

Από την πλευρά του ενάγοντα κατάθεσε ως μάρτυρας συνεργάτης του, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ανύπαρκτος ο χαρακτηρισμός «όνειδος για την οικογένεια μου» που φέρεται να αποδίδεται σε αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου για τον γαμπρό του σε ιδιόχειρη διαθήκη του, η οποία ωστόσο ποτέ δεν επικυρώθηκε, καθώς ακολούθησε άλλη. Χαρακτηριστικά είπε ότι η λέξη «όνειδος δεν υπάρχει σε καμία διαθήκη. Ο (σ.σ. δημοσιογράφος) Σπύρος Καρατζαφερης που δημοσίευε φωτογραφία του Θόδωρου Κατσανέβα στην εφημερίδα Αθηναϊκή με τη λέξη «όνειδος» από κάτω, έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την υπόθεση. Αυτό το σχόλιο στο λήμμα δημιουργεί συνολική και αθροιστική βλάβη στον κ. Κατσανέβα. Μάλιστα, θα έπαιρνε θέση οικονομικού συμβούλου στα Αραβικά Εμιράτα και την έχασε εξαιτίας αυτού. Το ξέρει και ο πρέσβης».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου σε αυτό το σημείο απάντησε στο μάρτυρα: «Να τα πείτε στον πρέσβη. Ήρθατε το 2014 για κάτι που έγινε το 2009».

Ο μάρτυρας από την πλευρά του εναγόμενου χρήστη της Βικιπαίδεια, που είναι υπεύθυνος για το επίμαχο λήμμα, κατέθεσε ότι «η ιστορία ξεκίνησε το 2009 με αναφορά στη διαθήκη Παπανδρέου, βασισμένη σε αξιόπιστες πηγές από ελληνικές και ξένες εφημερίδες. Για να αλλάξει η πληροφορία χρειάζεται νέα πηγή. Για να αφαιρεθεί η πληροφορία δεν χρειάζεται αγωγή, αλλά συζήτηση. Μπορεί ελεύθερα οποίος θέλει να μπει στη συζήτηση του λήμματος και να επιχειρηματολογήσει για να αφαιρεθεί. Σε αντίστοιχα λήμματα για τον Στρός Καν και τον Μπιλ Κλίντον υπάρχουν αντίστοιχες πληροφορίες».

Η Wikipedia αποτελεί παγκόσμιο συλλογικό διαδικτυακό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα σε πάρα πολλές γλώσσες με στόχο να παρέχεται ελεύθερα  επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook