Η σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown περιλαμβάνει πλέον και την απονομή της Δικαιοσύνης. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης, από τις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Η επιτροπή των λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, ενέκρινε σήμερα τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιον των δικαστηρίων.
Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας και της ολομέλειας των πρόεδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση:
* των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),
* των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,
* των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
* των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.
Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr