Την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης της εφέτη που ζήτησε χθες η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη, εισηγήθηκε στο Μεικτό Ορκωτό εφετείο της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας.
Το αίτημα υποβλήθηκε καθώς οι συνήγοροι του κατηγορούμενου ηθοποιού υποστηρίζουν ότι ο πρώην δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Θέμης Σοφός διατηρεί στενές σχέσεις με ένα μέλος της έδρας.
"Αν υπήρχε στενή σχέση μεταξύ της δικαστή και του παρόντος συνηγόρου του κατηγορούμενου, τότε ναι, θα έπρεπε να εξεταστεί η εξαίρεσή της. Όμως εδώ πρόκειται απλώς για μία φιλική σχέση, και μάλιστα με τον πρώην δικηγόρο του κατηγορούμενου, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την υπόθεση εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη εχθρότητας ή προκατάληψης εις βάρος του κατηγορούμενου, ούτε στη συμπεριφορά της ούτε σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Ούτε ο σύζυγός της έχει εμπλοκή στην υπόθεση, απλώς διατηρεί φιλική σχέση με τον πρώην συνήγορο του κατηγορούμενου", ανέφερε ο εισαγγελέας.
Να σημειωθεί ότι η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη θα γίνει την Παρασκευή.
Τις απαντήσεις του σε όσα του καταλογίζονται για δύο απόπειρες βιασμού συναδέλφων του, θα δώσει την Παρασκευή 20 Ιουνίου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ο Πέτρος Φιλιππίδης.
Ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε κάθειρξη 8 ετών κλήθηκε σήμερα από την πρόεδρο να απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η επόμενη συνεδρίαση , αυτή της Δευτέρας 23 Ιουνίου, να είναι αυτή που θα αγορεύσει ο Εισαγγελέας.
Νωρίτερα απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης δικαστή της σύνθεσης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει τον Πέτρο Φιλιππίδη, την οποία υπέβαλε χθες η υπεράσπιση του ηθοποιού .
Το δικαστήριο, που συγκροτήθηκε χωρίς την δικαστή προς την οποία στράφηκε η υπεράσπιση, για να εξετάσει το θέμα, δεν αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του κατηγορούμενου και υιοθετώντας την πρόταση του Εισαγγελέα Ανδρέα Καραφλού που χαρακτήρισε "νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη" την αίτηση , έκρινε ότι δεν προκύπτουν λόγοι αποκλεισμού της δικαστή.
Κατά την συζήτηση της αίτησης τόσο οι συνήγοροι του κατηγορούμενου όσο και ο ίδιος ο ηθοποιός , υπεραμύνθηκαν της δικονομικής τους κίνησης κατά της εξ αριστερών της προέδρου δικαστή. Η πλευρά του κατηγορούμενου εξέφρασε δυσπιστία στο πρόσωπο της δικαστή λόγω οικογενειακών σχέσεων της με τον δικηγόρο που ανέλαβε αρχικά τον κατηγορούμενο και απομακρύνθηκε ,με απόφαση του ηθοποιού, μετά την προφυλάκιση του για την υπόθεση.
Πρόταση Εισαγγελέα: Φρονώ πως δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθεί η εφέτης και άρα να γίνει δεκτό το αίτημα της εξαίρεσης της. Αυτό συμβαίνει μόνο αν δικαστής αποδειχθεί πως έχει στενή σχέση με τους τωρινούς συνηγόρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για έναν πρώην δικηγόρο. Ο κ. Θέμης Σοφός είχε αναλάβει τον κ. κατηγορούμενο 4 χρόνια πριν. Δεν είναι πλέον ο δικηγόρος του.
Πέτρος Φιλιππίδης: Όλη η Ελλάδα ήξερε τότε ποιος ήταν ο δικηγόρος μου, λόγω της δημοσιότητας που είχε πάρει η υπόθεσή μου.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η σχέση σας με τον κ. Σοφό;
Πέτρος Φιλιππίδης: Είχαμε τη σχέση δικηγόρου και πελάτη, δεν είχαμε έχθρα. Απλώς όταν είδε τις κατηγορίες με διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία και ότι δε θα προφυλακιστώ και πως θα αθωωθώ. Όμως όταν προφυλακίστηκα χάθηκε η εμπιστοσύνη μου απέναντί του. Κλονίστηκε. Ο άνθρωπος σκέφτεται πολλά και εκεί που ήμουν εγώ - στις φυλακές της Τρίπολης- σκεφτόμουν πολύ.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει αυτό; Οι σχέσεις σας διεράγησαν;
Πέτρος Φιλιππίδης: Ναι. Εγώ ήθελα να αλλάξω δικηγόρο. Μίλησα με την Ελπίδα, τη σύζυγό μου, και εκείνη μίλησε με τον κύριο Δημητρακόπούλο. Όμως ο κ. Σοφός δεν ήθελε να αποχωρήσει από την υπόθεση, ούτε ήθελε να μου δώσει τον φάκελό μου. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και τσακωθήκαμε. Εγώ του έλεγα "δε θέλω να συνεχίσω μαζί σου", και εκείνος μου απάντησε: "Όχι θέλω να συνεχίσω, εγώ την ξεκίνησα την υπόθεση, θα αθωωθείς. Θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου με την Ελπίδα".
Σύνεδρος: Εσείς έχετε πρόβλημα με τη δικαστή; Και αν ναι τι ακριβώς πρόβλημα;
Πέτρος Φιλιππίδης: Ναι έχω.
Σύνεδρος: Πώς το συνδέετε;
Πέτρος Φιλιππίδης: Ο κ. Σοφός θεωρώ ότι μπορεί να είχε συμφέρον να χαθεί αυτή η υπόθεση. Θα μπορούσε να επηρεάσει τη φίλη του. Θεωρώ ότι η κυρία Σύνεδρος θα είναι μεροληπτική. Και αυτό γιατί ο κ. Σοφός έχει συμφέρον να χαθεί η υπόθεση.
Η κατάθεση Δημητρακόπουλου για τον Θέμη Σοφό
Στη συνέχεια, ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας σχετικά με το αίτημα εξαίρεσης της δικαστή.
Αν και ο Πρόεδρος του είπε ότι δε γίνεται να είναι και μάρτυρας και δικηγόρος, ο κ. Δημητρακόπουλος υπέβαλε αίτημα και κατέθεσε ως μάρτυρας, δηλώνοντας:
"Ο Πέτρος ο Φιλιππίδης είναι ο Γκιωνάκης της εποχής μας, η υπόθεσή του ενδιαφέρει όλα τα ΜΜΕ. Ο κ. Σοφός είναι εκείνος που έστειλε το περιβόητο εξώδικο που απαγόρευε στα ΜΜΕ να αναφέρουν το όνομα του κ. Φιλιππίδη. Μου ήρθε μια πληροφορία από διακεκριμένο συνάδελφό μου ότι σε κοινωνική εκδήλωση που βρίσκονταν η δικαστής - μια εκδήλωση για παιδιά - βρίσκονταν και ο κ. Σοφός. Πρόκειται για ένα πάρτι σε ένα πολύ ωραίο σπίτι στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Με προβλημάτισε, αλλά δε σκέφτηκα τότε ότι μπορεί να φτάσουμε σε αίτηση εξαίρεσης. Παιδιά ήταν σε αυτή την εκδήλωση. Την ημέρα όμως που κατέθεσε ο κ. Χαϊκάλης, στη διακοπή της δίκης, είδα έξω από το Εφετείο τον κ. Σοφό με ένα συνεργάτη πολύ γνωστού δικηγόρου. Εκεί του είπα για την πληροφορία που μου ήρθε.
Του ανέφερα: "Μου είπαν ότι ήσουν σε εκδήλωση στη Νέα Ερυθραία και εκεί ήταν η Σύνεδρος της δίκης Φιλιππίδη. Μου απάντησε πως με τον σύζυγο της κυρίας Συνέδρου ήταν συμφοιτητές και έχουν πολύ καλές οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους. Αν λέω έστω και ένα ψέμα ας μου κάνει μήνυση. Του απάντησα: "Εσύ είσαι ο άνθρωπος που τα ξέρεις όλα για τον Φιλιππίδη και θα μου πεις πως η δικαστής δεν είχε λόγο εξαίρεσης; Πώς μπορεί αφού κάνετε παρέα να μην μιλήσετε για τον Πέτρο Φιλιππίδη;". Έφυγε. Η κυρία Σύνεδρος έπρεπε να το πει αυτό από την αρχή της δίκης. Υπάρχουν υπόνοιες, όταν η ίδια λέει ότι πράγματι έχει οικογενειακές σχέσεις με τον κ. Σοφό".
Η απάντηση του Θέμη Σοφού
Ο γνωστός ποινικολόγος Θέμης Σοφός, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη στην οποία κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία ανάμειξη σε οποιαδήποτε υπόθεση του κ. Φιλιππίδη, απάντησε εκ νέου σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής Super Κατερίνα, δηλώνει τα εξής:
"Όσα συζητήθηκαν την περίοδο της εκπροσώπησης του Φιλιππίδη από εμένα είναι απόρρητα και μη δημοποιήσημα. Δεν πρόκειται να επεκταθώ περί των αντιδεολογικών και χαμηλού επιπέδου αναφορών του κ. Δημητρακόπουλου, ο οποίος ασκεί το έργο του με τρόπο που ο ίδιος κρίνει.
Όσα γνωρίζω για όλους τους εντολείς μου θα τα πάρω μαζί μου και μόνο στον τάφο μου".
Θέμης Σοφός: Η ανακοίνωση του δικηγόρου για τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη
Σχετικά με τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ανακοίνωση εξέδωσε ο δικηγόρος Θέμης Σοφός.
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι "η εδώ και 4 έτη υπεράσπισή του, ξαφνικά σήμερα αποφάσισε να χρωματίσει με γκρίζους τόνους αυτήν τη φιλία μου αφήνοντας άδικα υπονοούμενα για μια Εφέτη που επελέγη με κλήρωση μεταξύ των μελών της συνθέσεως που δικάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, τέσσερα χρόνια μετά την οικειοθελή αποχώρησή μου από την εν λόγω υπόθεση."
Η ανακοίνωση του Θέμη Σοφού
"Σε απάντηση ψευδολογιών περί δήθεν προσωπικών σχέσεών μου με Εφέτη που μετέχει της συνθέσεως που δικάζει την "υπόθεση Φιλιππίδη (Π.Φ.)" απαντώ ευθέως, ότι πριν από τέσσερα χρόνια (Σεπτέμβριος 2021) δήλωσα ότι δεν εκπροσωπώ πλέον τον κ. Π.Φ. Έκτοτε ουδεμία ανάμειξή μου υφίσταται με την ποινική ή άλλη υπόθεσή του κατόπιν της υπεράσπισης που του παρείχα ενθέρμως μέχρι το πέρας της κυρίας Ανάκρισης. Διευκρινίζω δημοσίως ότι είμαι φίλος και συμφοιτητής από το 1988 με Συνάδελφο, που είναι σύζυγος της Εφέτου. Η εδώ και 4 έτη υπεράσπισή του, ξαφνικά σήμερα αποφάσισε να χρωματίσει με γκρίζους τόνους αυτήν τη φιλία μου αφήνοντας άδικα υπονοούμενα για μια Εφέτη που επελέγη με κλήρωση μεταξύ των μελών της συνθέσεως που δικάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, τέσσερα χρόνια μετά την οικειοθελή αποχώρησή μου από την εν λόγω υπόθεση. Η υπεράσπισή του μπορεί να νομίζει ότι κάνει το έργο της με τον τρόπο αυτόν, πλην όμως ξεκαθαρίζω ότι ουδέποτε έχω συζητήσει θέματα εντολέων μου - έστω και του παρελθόντος - με οιονδήποτε τηρώντας απαρέγκλιτα την δεοντολογία και το απόρρητο αυτής. Γνωρίζοντας το λειτούργημα του συνηγόρου, καταλαβαίνω πότε ένας συνήγορος υπεράσπισης προσπαθεί με έωλους συνειρμούς και "πυροτεχνήματα" να αλλάξει το κυρίως αντικείμενο μιας δίκης. Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου για όσα ψευδώς αναφέρθηκαν ή υπονοήθηκαν καθώς και για κάθε περαιτέρω ψευδή διάδοση ή αναπαραγωγή".