Δίκη για το μαχαίρωμα μαθητή: «Τυφλό χτύπημα το τραύμα στο λαιμό»

Διαφωνία του γιατρού που χειρούργησε τον 16χρονο μαθητή με ιατροδικαστή που εκλήθη από την υπεράσπιση των δραστών που φέρονται ως μέλη της Χρυσής Αυγής

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ

"Το τραύμα στο λαιμό ήταν "τυφλό" χτύπημα. Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής.Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλαβαἰναμε".

Αυτό υποστήριξε καταθέτοντας σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη για τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου μαθητή, πέρσι τον Ιανουάριο έξω από το σχολείο του στο Π.Φἀληρο , από δύο νεαρούς που φέρεται να είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, ο γιατρός ο οποίος χειρούργησε τον μαθητή.

"Το τραύμα της μύτης -υποστήριξε-ήταν χειρουργικό. Έγινε με μαχαίρι. Αν ήταν με γυαλί δεν θα είχε αυτή την μορφή και θα άφηνε ρινίσματα".

Ο μάρτυρας,Ιωάννης Γἐμος, γιατρός ΩΡΛ, διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Π.Φαλήρου, ἠταν κατηγορηματικός στην κατάθεση του και για το όργανο που επέφερε το τραύμα στην μύτη του θύματος, διαψεύδοντας την υπεράσπιση ότι επρόκειτο για γυαλί.

"Το τραύμα της μύτης -υποστήριξε-ήταν χειρουργικό. Έγινε με μαχαίρι. Αν ήταν με γυαλί δεν θα είχε αυτή την μορφή και θα άφηνε ρινίσματα".

Συγκεκριμένα ο κος Γἐμος, αναφερόμενος στην κατάσταση του μαθητή όταν έφτασε στην κλινική ,είπε :

"Τον είδα στο φορείο. Ήταν αιμόφυρτος και πανικόβλητος. Η μισή μύτη του είχε αποσπαστεί λόγω του τραύματος. Έφτανε μέχρι το οστό της κάτω γνάθου. Είχε κοπεί το διάφραγμα. Όμως δεν ήταν σοβαρό. Δεν ήταν επικίνδυνο για την ζωή του. Ήταν τραύμα που αντιμετωπίζεται. Το πιο σοβαρό ήταν στην υπογνάθια χώρα. Είχε κοπεί το δέρμα στην υποτραχηλιακή χώρα. Ήταν σε μήκος περίπου 6 εκατοστά και σε βάθος 3-4. Είχε κατεύθυνση προς το καρωτιδικό τρίγωνο. Με ανησύχησε. Αιμορραγούσε. Όλα τα τραύματα του τραχήλου είναι επικίνδυνα για την ζωή. Είχε φορά κωνοειδή, 1 εκατοστό από την καρωτίδα μπορεί και λιγότερο.

Από το τραύμα στο λαιμό, Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλάβαινε. Ήταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Ήταν "τυφλό" χτύπημα (σ.σ. ιατρικός όρος) που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με τον θώρακα ζωτικής σημασίας. Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε δυνάμει να οδηγήσει στον θάνατο. Μόνο αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. ΠΙστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε.

Τα τραύματα από μαχαίρι επουλώνονται καλύτερα γι'αυτό δεν έχει σημάδι".

Απ΄την πλευρά του ο ιδιώτης ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, που διδάσκει στην αστυνομική ακαδημία και κλήθηκε από την υπεράσπιση ως ...σχολιαστής της γνωμἀτευσης για την κατάσταση του 16χρονου, την οποία συνέταξε ο κος Γέμος, αμέσως μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μαθητή, προκάλεσε με τους ισχυρισμούς του την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου.

Τσαντίρης:"Το συγκεκριμένο τραύμα (στο λαιμό) είναι αβαθές γιατί αφορούσε επιπολής τραυματισμούς μαλακών μορίων. Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό".

Πρόεδρος:" Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά σας όταν δεν έχετε δεί τον παθόντα. Εγώ δεν θα μιλούσα με τέτοια ζέση. Εσείς έχετε δει μόνο ένα έγγραφο!"

Μάρτυρας (επιμένει): "Θέλω να είμαι απόλυτος και σαφής. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Δεν εισήλθε σε βάθος το μαχαίρι. Το τραύμα ήταν αβαθές και όχι πάνω από 1 εκατοστό. Δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση (σ.σ. με τρεις μαχαιριές στο πρόσωπο!), δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα".

Το δικαστήριο διέταξε κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός που χειρούργησε το θύμα επανέλαβε ότι "το τραύμα απείχε 1 εκατοστό από την καρωτίδα και ότι πρόκειται για ευπαθή περιοχή" ενώ ο ιδιώτης ιατροδικαστής επικαλέστηκε ... ανατομικούς άτλαντες !

Τσαντίρης: "Δεν έχω σπουδάσει την ίδια ανατομία με τον κύριο (σ.σ. τον Γέμο). Το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Απέχει από την έξω καρωτίδα περισσότερο από 1 εκατοστό (νωρίτερα είχε μιλήσει για 5-6 εκατοστά) και δεν πεθαίνει κανείς από αυτό῾

Γέμος: "Εξαρτάται από το ποιος θα του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες...".

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθεται ο 23χρονος Γιώργος Αποστολόπουλος, καθώς για τον έτερο κατηγορούμενο που ήταν ανήλικος όταν έγινε η επίθεση η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Σύμφωνα με την κατηγορία το νεαρό αγόρι, μαθητής Λυκείου, δέχτηκε επίθεση από τους δύο οπαδούς της Χρυσής Αυγής επειδή είχε γράψει στο θρανίο του αντιφασιστικό μήνυμα .

Η δίκη συνεχίζεται .07 Απρ 2020 | 18:48

Κορονοϊός: Γιατρός που νοσεί ξεσπά μέσα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Λάρισα [Βίντεο]

Γιατρός που έχει προσβληθεί από κορονοϊό στη Λάρισα συγκλονίζει μιλώντας για τη μάχη του στο νοσοκομείο

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 07 Απρ 2020 | 10:09

Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη: Πώς διαλέγουμε τους ασθενείς που θα μπουν σε ΜΕΘ για να ζήσουν

"Η γραφική παράσταση της συνάρτησης του αριθμού των ασθενών, σε σχέση με τον χρόνο, δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση", λέει ο γιατρός.

06 Απρ 2020 | 10:29

Ο διασυρμός ενός γιατρού - συνδικαλιστή

Μπέρδεψε τους κωδικούς της μάσκας με το τηλέφωνο της κινεζικής εταιρείας που τις παράγει.

ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 03 Απρ 2020 | 22:50

Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός στη Ν.Υόρκη: Είναι κόλαση - Πεθαίνουν σε 3 με 4 μέρες [Βίντεο]

"Οι ασθενείς έρχονται εδώ και το 20% γίνεται καλύτερα και το άλλο 80% πεθαίνει", λέει ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Σωτήρης Κασαπίδης

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ 03 Απρ 2020 | 15:42

Θετικός στον κορονοϊό γιατρός στον Τύρναβο - Πώς πιστεύει ότι κόλλησε

Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και του χορηγείται οξυγόνο.

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΑΧΑΝΙΑΖΟΥΜΕ 02 Απρ 2020 | 23:45

Κορονοϊός: Τα σταγονίδια αιωρούνται στον αέρα 5-10 λεπτά, σύμφωνα με Έλληνα γιατρό στις ΗΠΑ [Βίντεο]

Ο Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου στις ΗΠΑ, Π. Μανώλας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 02 Απρ 2020 | 12:31

Βρέθηκε θετική στον κορονοϊό η πρώτη γιατρός του ΑΧΕΠΑ- Ελεγχοι στο προσωπικό της κλινικής

'Εχουν ήδη διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι στο υπόλοιπο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της παθολογικής κλινικής.

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 01 Απρ 2020 | 19:44

Fake news o "Ισπανός γιατρός" που ξέσπασε σε λυγμούς

Ο φερόμενος ως γιατρός, που με τις δηλώσεις του έγινε viral κι έκανε το γύρο του κόσμου, αποδείχθηκε ψεύτικος

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 01 Απρ 2020 | 12:43

Κορονοϊός: "Εξαφανίστηκε" η γιατρός από την Ουχάν, που είχε προειδοποιήσει για την πανδημία

Η γιατρός είχε κατηγορήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι παρέβλεψε τις πρώτες προειδοποιήσεις για τον κορονοϊό.

ΓΛΥΦΑΔΑ ΚΑΙ Π. ΦΑΛΗΡΟ 30 Μαρ 2020 | 07:55

Κορόνα-πάρτι στο μπαλκόνι με τσιφτετέλι και "Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ" [βίντεο]

Μπορεί ο κορονοϊός να μας έχει κλείσει σπίτια μας αλλά το κέφι δεν χάνεται ποτέ.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 21 Μαρ 2020 | 17:47

Κορονοϊός- Ελληνίδα γιατρός στο Παρίσι: Στην Ελλάδα πρέπει να απαγορευθεί η κυκλοφορία πριν να είναι αργά...

Μίλησε για τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, στην πόλη του Φωτός.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ 21 Μαρ 2020 | 13:49

Κορονοϊός: Βέλγος επιστήμονας στέλνει "προειδοποιητικό" γράμμα στα παιδιά του - Τι πρέπει να ξέρετε

Περιγράφει μεταξύ άλλων την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της υγείας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 21 Μαρ 2020 | 11:36