Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποιά ήταν η πρόταση της εισαγγελέως που προκάλεσε αντιδράσεις- Χαμός στα social media

Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής άνοιξε κυριολεκτικά τον "ασκό του Αιόλου" με σφοδρές αντιδράσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εισαγγελέας

Θύελλα αντιδράσεων αλλά και σκληρές επιθέσεις προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση της εισαγγελέως άνοιξε κυριολεκτικά τον "ασκό του Αιόλου" με επικρίσεις αλλά και υποστήριξη που βρήκε στο πρόσωπο πολλών νομικών που υποστηρίζουν πως ο νόμος της δίνει το δικαίωμα να υποστηρίξει αυτή τη θέση.

Αναπάντεχη εξέλιξη

Πριν λίγο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η Πρόεδρος της έδρας κ Λεπενιώτη με μία τοποθέτηση που έκανε εντύπωση, αποδοκίμασε ευθέως τα όσα είπε χθες στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμφισβήτησε ευθέως την αλήθεια των όσων υποστήριξε η Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι δεν είναι αλήθεια ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και συνεπώς δικαιούνται αναστολής, αμφισβήτησε την αλήθεια των όσων είπε η κ. Οικονόμου ότι δεν είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν εκ νέου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και επίσης η κ. Λεπενιώτη αμφισβήτησε τα όσα είπε η Εισαγγελέας, δηλαδή ότι ούτε ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια ήταν πρόταση της εισαγγελέως

Η κ. Οικονόμου ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την έφεση, όλοι οι καταδικασμένοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του ισοβίτη Γιωργου Ρουπακιά. Πρότεινε δηλαδή την αποδοχή του αιτήματος αναστολής της ποινής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και όλων των κατηγορουμένων (ακόμα και του Γιάννη Λαγού που δεν το ζήτησε): "Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο", είπε η εισαγγελέας στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό. Διαχώρισε μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά, λέγοντας ότι ο νόμος δεν προβλέπει αναστολή ποινής για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκπληξη και αντιδράσεις από την Πολιτική Αγωγή

Οι συνήγοροι των θυμάτων στις πρώτες τους αντιδράσεις ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου "δεν κρατά ούτε τα προσχήματα", ότι "έχει μετατραπεί σε συνήγορο των κατηγορουμένων", σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα. "Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα" ήταν η πρώτη οργισμένη αντίδραση του Παναγιώτη Σαπουντζάκη δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν δεχθεί επίθεση από χρυσαυγίτες.

Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου των αιγύπτιων ψαράδων.

"Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι".

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των αιγύπτιων ψαράδων, τόνισε ότι η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. "Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με σκληρές εκφράσεις στα σόσιαλ μίντια

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια όπως "το κορίτσι της Χρυσής Αυγής", "Φύρερ" και "γάγγραινα της δημοκρατίας" χαρακτηρίστηκε η εισαγγελέας.

"Η εισαγγελέας πρότεινε αναστολή για όλους του Χρυσαυγίτες εκτός από τον Ρουπακια. Συμβαινει τώρα. Το ζούμε τώρα. Η Αδαμαντία Οικονομου έγραψε σήμερα μια από τις μελανότερες σελίδες της μεταπολιτευτικής Ιστορίας της Ελλάδας" έγραψε η Έλενα Ακρίτα.

"Με όλο τον σεβασμό, κυρία Εισαγγελέα. Γιατί εξαιρείτε τον Ρουπακιά από την πρότασή σας; Και αυτός λευκό ποινικό μητρώο είχε. Και αυτός την πρώτη του δολοφονία έκανε. Έτσι και οι υπόλοιποι. Έστησαν την πρώτη εγκληματική τους οργάνωση. Πολύ σωστά προτείνετε, να τους δώσουμε λίγο ζωτικό χρόνο (παρατρίχα να γράψω ζωτικό... χώρο, αλλά θα μας πήγαινε η κουβέντα αλλού) ελευθερίας, να στήσουν και τη δεύτερη. Έτσι και ο Ρουπακιάς. Ψυχούλα (μαύρη) δεν έχει κι αυτός; Να μην του δώσουμε την ευκαιρία να κάνει και μια δεύτερη δολοφονία, τώρα που πήρε το κολάι; Κρίμα κι άδικο. Να τα λέμε κι αυτά" έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

εισαγγελέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποστήριξη από την Ένωση Εισαγγελέων

Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε χθες μετά την πρόταση της εισαγγελέως στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής για το μείζον θέμα των αναστολών στις ποινές των κατηγορουμένων με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων αναφέρει τα εξής :

"Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 03 Δεκ 2020 | 11:42

Ανοίγουν 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα - Τι αλλάζει στα super market

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων θα ανακοινωθούν αύριο.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 12:49

Επίθεση στο γραφείο Γκιουλέκα και στην Αρχή Διαφάνειας: Στον εισαγγελέα ένας 19χρονος και μία 26χρονη

Ενώπιον του εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στο γραφείο του Κώστα Γκιουλέκα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη Θεσσαλονίκη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ 30 Νοε 2020 | 11:07

Με χειροπέδες και μάσκα στον εισαγγελέα ο Νότης Σφακιανάκης - "Ιδού ο εγκληματίας", είπε για το όπλο και την κοκαΐνη [εικόνες]

Με χειροπέδες στα χέρια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο Νότης Σφακιανάκης, μετά τη σύλληψή του για κατοχή όπλου και κοκαΐνης.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ 27 Νοε 2020 | 14:22

Φωτιά στο Μάτι: Η χήρα Φύτρου, που έχασε σύζυγο και 2 παιδιά, καταγγέλλει "παραποίηση στοιχείων" από την Πυροσβεστική

Η γυναίκα που έχασε σύζυγο και δύο παιδιά στη φωτιά στο Μάτι ζητά από τον ανακριτή να επιμείνει στην αναβάθμιση της κατηγορίας:

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 26ΧΡΟΝΟΥ 24 Νοε 2020 | 12:36

Φονικό στις Σπέτσες: Οι πρώτες εικόνες του 22χρονου- Με σκυμμένο το κεφάλι στον Εισαγγελέα

Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε ο φερόμενος ως δράστης του φονικού στις Σπέτσες

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 285 ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 22 Νοε 2020 | 12:21

Εισαγγελική παρέμβαση για το κορονο-πάρτι γενεθλίων του Δημήτρη Βερβεσού

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν έχουν παραβιαστεί τα μέτρα κατά του κορονοϊού - Τον γύρο του διαδικτύου έκανα βίντεο και εικόνες από το γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού

13 Νοε 2020 | 19:25

Φωτιά στο Μάτι: Νέα στοιχεία "φωτιά" από τον ανακριτή - Ζητά πάλι αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακουργήματα

Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης φέρεται έτοιμος να ζητήσει για τρίτη φορά την αλλαγή από πλημμέλημα σε κακούργημα της βασικής κατηγορίας για τη φωτιά στο Μάτι

Η ΚΥΑ 10 Νοε 2020 | 11:36

Ποια προϊόντα απαγορεύεται να πωλούνται από την Τετάρτη στα σούπερ μάρκετ - Όλη η λίστα

Δείτε τη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από αύριο έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Ο ΚΑΙΡΟΣ 05 Δεκ 2020 | 22:56

Βροχερή Κυριακή με ομίχλη και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 05 Δεκ 2020 | 22:47

Επίθεση με πέτρες σε περιπολικό στον Άλιμο - Τρεις προσαγωγές

Το βράδυ του Σαββάτου ομάδα 10-15 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες σε περιπολικό επί της οδού Νίκης στον Άλιμο.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 05 Δεκ 2020 | 22:24

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κάνουν το νέο εμβόλιο κορονοϊού; - Τι απαντά ο Μόσιαλος

Μέχρι τέλος του 2021 θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών, τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΕ ΜΕΘ 05 Δεκ 2020 | 22:17

Χάρης Γαλανός: Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο τραγουδιστής του Elysee

Ο καλλιτέχνης νοσηλευόταν για ημέρες στην εντατική δημόσιου νοσοκομείου, καθώς προσβλήθηκε από το φονικό ιό κατά το δεύτερο lockdown.