Δίκη Χρυσής Αυγής: Φυλακή για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό - Κανένα ελαφρυντικό για τους επτά της ηγετικής ομάδας

Η ώρα των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής- Διέκοψε το δικαστήριο μετά από αίτημα του Λαγού για εξαίρεση των μελών του

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Το δικαστήριο στο Εφετείο Αθηνών δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά σε επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο αποφάσισε και για τον Γιώργο Ρουπακιά, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής λεπτό προς λεπτό:

11.20: Ο δικηγόρος του Ιωάννη Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης δήλωσε στους δημοσιογράφου: Ερχόμενος ένιωσα σαν να είμαι σε δικαστηριο της γαλλικής επανάστασης και ανησυχώ και για την ακεραιότητά μου. Ξεκινώ λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος

10.31: Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από την Έδρα, λέγοντας πως το δικαστήριο έχει προκατάληψη. Η πρόεδρος του δικαστηρίου του απάντησε:

"Τι εννοείτε έχετε προκατάληψη; Ποιος εννοείτε, ποιους εκπροσωπείτε;"

Στη συνέχεια ο Γιάννης Λαγός ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου. Η διαδικασία διακόπηκε μέχρι να προσέλθει ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Σημειώνεται πως το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου πρέπει να κριθεί από άλλο δικαστήριο, ενώ εκτιμάται ότι πρόκειται για παρελκυστική τακτική από την πλευρά του Γιάννη Λαγού.

Επικαλέσθηκε προσβολή του τεκμηρίου αθωότητάς του

Ο κ. Λαγός επκαλέσθηκε προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

"Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου", ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είναι καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε.

"Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες: η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία".

  • 10.25: Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε η Έδρα στους επτά κατηγορουμένους χρυσαυγίτες για το αδίκημα της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό τόσο για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, όσο όμως και για όλους όσοι εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Η απόφαση μη χορήγησης ελαφρυντικών αφορά τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το χρονικό της κρίσιμης απόφασης

  • 10.26: Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως αναγνωρίζονται ελαφρυντικά μόνο για τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Για τους Αλεξόπουλο, Μπούκουρα, Μίχο και Αρβανίτη, καθώς βαρύνονται μόνο με απλή ένταξη στην οργάνωση. Στον Νίκο Μίχο αναγνωρίστηκε η ειλικρινής μεταμέλεια. Στον κ. Αρβανίτη ο πρότερος σύννομος βίος.
  • Στους Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό μετεγενέστερης καλής συμπεριφοράς.
  • Επίσης, αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε άλλα οκτώ στελέχη της οργάνωσης, τα οποία είχαν περιφερειακό ρόλο.
  • 10:15: Ανεβαίνει η Έδρα, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, θα αναγνώσει από στιγμή σε στιγμή την κρίση του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν λόγοι για την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και σε ποιους εκ των κατηγορουμένων. Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους 50 καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση.
  • 10:18: Εφθασε στο Εφετείο ο Γιάννης Λαγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την ηγετική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, τους οποίους το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν στο ότι δεν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, δεδομένου, ότι ούτε και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έχει προτείνει κάτι τέτοιο.

Η απόφαση επί των ποινών θα ληφθεί την Τρίτη, οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος και καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ έχει δηλώσει αμετανόητος. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λαγός κατηγορήθηκε για εμπλοκή στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθώς φαίνεται να κάνει και να δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από μέλη της Χρυσής Αυγής την ημέρα του φόνου.

Στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα

Λίγο πριν τις 10 το πρωί, έφτασε στο Εφετείο η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Η κ. Φύσσα πέρασε μπροστά από αντιφασίστες διαδηλωτές και κυρίως μέλη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα έξω από το Εφετείο περιμένοντας την απόφαση για τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες.

Η Μάγδα Φύσσα χειροκροτήθηκε από τα μέλη του ΠΑΜΕ και άλλους παρευρισκομένους πριν περάσει την πόρτα για μπει στο Εφετείο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή

Σημειώνεται πως, κλειστό είναι αυτή την ώρα το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας από το ύψος της λεωφόρου Κηφισίας λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών. Όπως διευκρινίζει η Τροχαία θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ 05 Μαϊ 2021 | 14:09

Εντεκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin και κάποιοι δεν ξέχασαν την άθλια ανάρτηση του "Πιτσιρίκου"

Εντεκα χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία της Marfin με τους 3 νεκρούς υπαλλήλους.

Η ΔΙΚΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ 02 Μαϊ 2021 | 15:27

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Στις 10 Ιουνίου η εκδίκαση των εφέσεων των 8 ενόχων

Τον Ιούνιο του 2019, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων είχε κρίνει ένοχους 8 από τους 9 κατηγορούμενους, για περιπτώσεις επικίνδυνης σωματικής βλάβης στον Βαγγέλη Γιακουμάκη

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 29 Απρ 2021 | 18:50

Η Έλενα Ακρίτα επιστρέφει στο Facebook πιο καυστική από ποτέ - Viral η πρώτη ανάρτηση για τον Γιάννη Λαγό

Mετά από έναν μήνα αποκλεισμού από το Facebook, η Έλενα Ακρίτα επέστρεψε στις αναρτήσεις στο Facebook.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 28 Απρ 2021 | 16:29

Γιάννης Λαγός: Υπό κράτηση στο Βέλγιο μετά την ανάκρισή του - Δεν δέχτηκε να παραδοθεί στην Ελλάδα

Σε περίπτωση έκδοσής του απο το Βέλγιο, ο Γιάννης Λαγός θα οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 28 Απρ 2021 | 14:44

Γιάννης Λαγός: Ζητάει άσυλο στο Βέλγιο - Προσπαθεί να "ξεγλιστρήσει" ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια φυλακή Χρυσαυγίτης

Νομικά παράθυρα αναζητά ο καταδισκαμένος στην Ελλάδα Γιάννης Λαγός, καθώς υπέβαλε αίτηση ασύλου στο Βέλγιο.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 28 Απρ 2021 | 08:09

Πώς συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός πριν γίνει... λαγός: Το "σήμα" Χρυσοχοΐδη σε ευρωπαίους ομολόγους του - Επίκειται η έκδοσή του

Πότε θα εκδοθεί στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός - Το "σήμα" Χρυσοχοΐδη σε ευρωπαίους ομολόγους του - Πώς έγινε η σύλληψη.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 27 Απρ 2021 | 22:19

Γιάννης Λαγός: Η στιγμή της σύλληψης μπροστά στη σύντροφό του - Μέχρι πότε θα πληρώνεται ως ευρωβουλευτής

Μπορεί να συνελήφθη, όμως ο Γιάννης Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής - Με μία και μόνο διαδικασία μπορεί να χάσει την έδρα του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 27 Απρ 2021 | 19:20

Επιστολή Λαγού στους ευρωβουλευτές - Παρακαλούσε να μην ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας του

Ως πολιτική δίωξη αντιμετωπίζει τη σύλληψή του ο Γιάννης Λαγός.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 27 Απρ 2021 | 14:52
ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 27 Απρ 2021 | 13:48

Συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής στις Βρυξέλλες

Συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός στο σπίτι του στις Βρυξέλλες. Είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό ένταλμά σύλληψης.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 Απρ 2021 | 10:23

Άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο- Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Απρ 2021 | 22:31
ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ 25 Απρ 2021 | 16:05

Ευρωβουλή: Την Τρίτη η απόφαση για την άρση ασυλίας του καταδικασμένου Γιάννη Λαγού

Αύριο βράδυ θα γίνει η σχετική ψηφοφορία για τον Γιάννη Λαγό στην Ευρωβουλή και την Τρίτη θα ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές για την έκδοση εντάλματος σύλληψης.