
Φτωχότερος είναι από σήμερα ο χώρος του πολιτισμού στην Ελλάδα, μετά την οδυνηρή απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου.
Ο σπουδαίος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στα 57 του χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο. Παρότι πάλευε με την ανίατη ασθένεια, δεν μπορούσε να μην υπηρετεί την Τέχνη, παίζοντας σε τηλεοπτικά σίριαλ, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.
Ο Δημήτρης Ήμελλος συμμετείχε σε δεκάδες παραγωγές στην καριέρα του, προσφέροντας ερμηνείες και ρόλους που έμειναν χαραγμένοι στο μυαλό και την καρδιά του κοινού. Ωστόσο, η συμμετοχή του στον "Σασμό" τον έβαλε για τα καλά σε κάθε σπίτι και τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους τηλεθεατές της δημοφιλούς σειράς του Alpha.
Για τρία χρόνια η ακεραιότητα και η αφοσίωση του αστυνόμου Αντώνη Φραγκιαδάκη και ο έρωτάς του με τη Μαρίνα Βρουλάκη (Μαρίνα Πρωτόπαπα) καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό που αγάπησε τον ρόλο.
Μάλιστα, ο ηθοποιός έπαιξε στην τελευταία σεζόν της σειράς φορώντας περούκα στο χρώμα και το χτένισμα που είχαν τα μαλλιά του, δείγμα της μάχης που έδινε με τον καρκίνο. Κάτι που δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τους τηλεθεατές...
Όμως, ο Δημήτρης Ήμελλος ξεχώρισε και με πολλές άλλες ερμηνείες του, σε θέατρο και τηλεόραση: ο "Ράφτης" της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020) ήταν μια από αυτές.
Μια καριέρα γεμάτη μεγάλους ρόλους
Η καριέρα του στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετοχές σε παραστάσεις όπως: "Οιδίπους επί Κολωνώ", "Μήδεια", "Πέρσες", "Ερωτόκριτος", και "Ταρτούφος".
Ο Δημήτρης Ήμελλος άφησε το στίγμα του και στην τηλεόραση, με σημαντικές εμφανίσεις στις σειρές "Το 10", "Καρυωτάκης", "Άγιος Παΐσιος" και πολλές άλλες.

Γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, καταγόταν από τη Νάξο, από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθο. Μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά και είχε έναν γιο, τον οποίο πάντα περιέγραφε ως το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του.
Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, σύντομα ακολούθησε το πάθος του για την υποκριτική. Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη Μόσχα, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης.

Από το 2001 έως το 2007, υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, ενώ υπήρξε κομμάτι της σημαντικής ιστορίας του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, στο πλευρό του Λευτέρη Βογιατζή.
Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν το 2001 για την ερμηνεία του στην "Φρεναπάτη" του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού". Εμφανίστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 12 φορές με πιο πρόσφατη εκείνη του καλοκαιριού του 2022, στον "Αίαντα" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου.

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση σημειώθηκε πέρυσι στο Θέατρο Πορεία, στο ρόλο του επιθεωρητή Πορφύρη Πετρόβιτς στο έργο του Ντοστογιέφσκι "Έγκλημα και τιμωρία" σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Η τρέχουσα σεζόν θα τον έβρισκε στην συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, "Ματαρόα στον ορίζοντα", σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, από την οποία και αποχώρησε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Στον κινηματογράφο, ξεχώρισε για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως: "Αλιόσα" του Θανάση Σκρούμπελου (1999), "Beautiful people" του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), 'Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα" της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), "Delivery' του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), 'Γλυκιά μνήμη" του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), "Bank Bang" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), "Απ' τα κόκκαλα βγαλμένα" του Σωτήρη Γκορίτσα (2011), "Χρόνια Πολλά" του Χρήστου Γεωργίου (2017), "Η δουλειά της" του Νίκου Labot (2018), "Ράφτης" της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020), "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα (2024).
Η προσωπική ζωή και ο γιος του, Φοίβος
Όλα αυτά τα χρόνια ο Δημήτρης Ήμελλος είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική του ζωή. Τα μόνα που έχουν γίνει γνωστά είναι πως ο ηθοποιός υπήρξε παντρεμένος, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τη σύζυγό του.
Μόνο ότι έχουν χωρίσει και πως μαζί έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Φοίβο.
Ο Φοίβος Ήμελλος είναι 27 χρονών και μάλιστα είχε συμμετάσχει στον "Σασμό" στον Alpha, κάνοντας έναν μικρό ρόλο.

"Ο γιος μου δουλεύει στην παραγωγή του Σασμού. Επειδή καμιά φορά χρειαζόμαστε πρόσωπα στο γύρισμα, μπορεί να μπει κάποιος από την παραγωγή να κάνει ένα πέρασμα. Δεν είναι ηθοποιός ο γιος μου, σκηνοθέτης είναι… Δεν έχουμε συνεργαστεί ακόμα. Τώρα κάνει τη δεύτερη ταινία του, εύχομαι στο μέλλον να συνεργαστούμε" είχε αποκαλύψει για τη συμμετοχή του Φοίβου Ήμελλου στη δημοφιλή σειρά του Alpha.
"Η οικογένεια ήρθε μαζί με όλα τα άλλα στη ζωή μου. Πήγα στη Μόσχα, επέστρεψα και έκανα κατευθείαν παιδί. Έγινα μπαμπάς 30 χρονών. Η δουλειά η δικιά μας έχει κάτι πολύ βάρβαρο για τα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι σαββατοκύριακο με τους γονείς του. Εμάς σαββατοκύριακο είναι η δουλειά μας. Όταν πάνε τα παιδιά στα πάρτι με τους γονείς τους, το δικό σου παιδί δεν σε έχει και νομίζω ότι έλειψα πολύ στον γιο μου. Κι εκείνος μου έλειψε πολύ και προσπαθήσαμε αργότερα να καλύψουμε το κενό με έναν τρόπο", έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Δημήτρης Ήμελλος.

Έναν χρόνο πριν είχε μιλήσει στην Όλγα Λαφαζάνη και στο "Happy Day" για τα χρόνια που έζησε στη Μόσχα.
"Ήταν εμπόλεμη η κατάσταση, ήταν σε πόλεμο με την Τσετσενία. Τώρα τα θυμάμαι σαν όνειρο αυτά. Νομίζω τα έχει ζήσει κάποιος άλλος. Πολλές φορές το σκέφτηκα αυτό, αν ήξερα πού πήγαινα, δεν θα πήγαινα. Αυτό είναι που μας κρατά ζωντανούς, η αίσθηση ότι όλα μπορούν να γίνουν. Από τη στιγμή που νιώθεις φόβους και κινδύνους, αρχίζεις κι εσύ να πεθαίνεις", είπε ο Δημήτρης Ήμελλος.
Η τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη Ήμελλου
"Πολλές φορές μου φεύγουν κρητικά στη ζωή μου ή ακόμη και στο θέατρο μπορεί να μου πει ο σκηνοθέτης "σταμάτα να παίζεις τον Φραγκιαδάκη”. Μπορεί να μου ξεφύγουν πολλές φορές και λέω "πώς θα επιστρέψω σε μία κανονικότητα;” Είναι τόσο μαγικό αυτό.
Όταν ειδικά νιώθεις τι μπορεί να έχει δημιουργήσει η σειρά στον άλλον… Τις προάλλες με σταμάτησε ένα ζευγάρι στον δρόμο, το οποίο είναι δεύτερη γενιά μεταναστών, ζει στη Γερμανία και γεννήθηκε εκεί, και κάθε βράδυ περιμένουν να δουν τον "Σασμό”. Δεν έχουν χάσει ούτε ένα επεισόδιο.

Μου μιλούσαν για τον κάθε ηθοποιό, αλλά και για εμένα ξεχωριστά, με έναν τρόπο λες και ζούσα στη Γερμανία μαζί τους. Σκέφτηκα, ότι ποτέ δεν ξέρεις πού μπορείς να προσφέρεις. Νομίζεις, ότι μπορείς προσφέρεις σε κάποιον δίπλα σου, ενώ είναι πάρα πολύ μακριά ή σε κάποιον απομονωμένο άνθρωπο, για παράδειγμα σε ένα γηροκομείο.
Επισκέφτηκα ένα νοσοκομείο ξαφνικά και πήγα σε ανθρώπους, οι οποίοι ήθελαν να τους μιλήσω και να κάτσω δίπλα τους. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η δύναμη που έχει αυτό το Μέσο, δεν είχα συναντηθεί ποτέ με την τηλεόραση. Είναι ένα πολύ ισχυρό Μέσο και η δύναμη της τηλεόρασης, ομολογώ ότι με αιφνιδίασε", είχε πει ο Δημήτρης Ήμελλος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr