Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο σύγχρονος Μίδας κατηγορείται (ξανά)

Πετυχημένος, οξυδερκής, κοσμοπολίτης αλλά και αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Κοντομηνάς κρατά σταθερά εδώ και χρόνια τον τίτλο του ανθρώπου των μεγάλων deals

dimitris-kontominas-o-sugxronos-midas-katigoreitai-ksana
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σημείο αναφοράς στην επιχειρηματική πορεία του στάθηκε αρχικά η δημιουργία και στη συνέχεια η πώληση της Interamerican το 2001 στη Eureko αντί του ποσού του περίπου ενός δισ. ευρώ (333 δισ. δραχμές). Το timing ήταν το καλύτερο δυνατό, αφού από τότε οι ασφάλειες πήραν την κάτω βόλτα, μαζί με το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Το σωστό timing, το γεγονός ότι υπήρξε πάντα στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή -και ήξερε πώς να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις, χωρίς συναισθηματικά δεσίματα ή άλλους ενδοιασμούς- είναι ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προφίλ που ανέπτυξε στον χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων: είτε πρόκειται για ασφάλειες ή για τράπεζες, είτε για media, τηλεπικοινωνίες ή τζόγο, είτε για τον ευρύτερο χώρο του θεάματος. Το σλόγκαν που ταιριάζει στην εικόνα του, είναι βγαλμένο από τις παλιές εποχές ανάπτυξης της Interamerican, εταιρίας, με την οποία συνέδεσε το όνομά του: «Μεγάλη και σίγουρη». Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον...

Ενας φιλόδοξος νέος από τα Σεπόλια

Ενσαρκώνει το μοντέλο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, που ξεκίνησε από τα Σεπόλια -με καταγωγή από Αρκαδία- για να φτάσει σήμερα να συγχρωτίζεται στο πολυτελές κότερό του -την Quintessa- με κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας ή σόου μπιζ, συμπεριλαμβανομένων των Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί -τους οποίους λέγεται ότι φιλοξένησε πριν δυο χρόνια στις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1939, πέρασε στα Σεπόλια τα παιδικά του χρόνια και έφυγε για σπουδές στη Βηρυτό με υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Ως φοιτητής, για να βγάλει τα έξοδά του, άρχισε να κάνει μεταφράσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ξεκίνησε από τα Σεπόλια για να φτάσει σήμερα να συγχρωτίζεται στο πολυτελές κότερό του -την Quintessa- με τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί

Ο χώρος του κέντρισε το ενδιαφέρον και το «αίσθημα» αποδείχτηκε αμοιβαίο. Σταδιακά ανακάλυψε το ταλέντο του στις πωλήσεις -τον χαρακτηρίζουν φράσεις κλισέ του τύπου «μπορεί να πουλήσεις και στο διάβολο λιβάνι»- και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ασφάλειες.

Η χρονιά σταθμός για την επαγγελματική πορεία του είναι το 1963, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει την ίδρυση και διεύθυνση του υποκαταστήματος της AMERICAN LIFE.

Εξι χρόνια μετά, μαζί με τον -μέντορά του στη δουλειά- Αλέξανδρο Ταμπουρά, ιδρύουν την Interamerican, όνομα που για χρόνια είχε δημιουργήσει τη σύγχυση ότι πρόκειται για εταιρία αμερικανικού κύρους. Η μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία το 1971, στάθηκε ουσιαστικά η αρχή μιας επικείμενης αυτοκρατορίας, που εν πολλοίς στηρίχθηκε στην εφευρετικότητα, την οξυδέρκεια και το επιχειρηματικό δαιμόνιο ενός ανθρώπου, που έδωσε ρεαλιστικές διαστάσεις στο κλισέ «ό,τι πιάνει, γίνεται χρυσός».

Ακολούθησαν πολλές και πολυποίκιλες δραστηριότητες (από την Υγεία και την Ευρωκλινική μέχρι τη Novabank, τη συμφωνία με τον William Hill, τα media, και τον Alpha), με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία. Πλέον αποτυχημένο εγχείρημά του, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η ενάσχόλησή του με το ποδόσφαιρο, με την αγορά του Αρη Θεσσαλονίκης.

Το 1998, συνδύασε τις φιλοδοξίες του στον χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης με τα τηλεοπτικά δικαιώματα αγώνων ποδοσφαίρου, για να οδηγηθεί τελικά να αναλάβει τον Αρη -που είχε μόλις κερδίσει την επιστροφή στην Α΄ Εθνική. Υστερα από μια τριετία -και υψηλές επενδύσεις, που δεν απέδωσαν- έφυγε και δεν ξαναγύρισε.

Μεγάλα deals, μεγάλες φουρτούνες

Η επιτυχία του στις επιχειρήσεις, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, φυσικά δεν αμφισβητούνται. Αυτό που έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί, ενίοτε και δια της δικαστικής οδού είναι οι μέθοδοί του. Με πρώτη -και εδώ- την περίφημη πώληση της Interamerican, που χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό της ως «το μεγάλο deal», προκάλεσε τίτλους τύπου «το μεγάλο σκάνδαλο».

Το θέμα απασχόλησε για πρώτη φορά την Εισαγγελία Πρωτοδικών το καλοκαίρι του 2005 με αφορμή τις καταγγελίες του εκδότη της «Αυριανής», Γιώργου Κουρή, περί εξαπάτησης μέσω επενδυτικών συμβολαίων, ομογενών στη Νότια Αφρική, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά και περί πλασματικών αποθεματικών. Κατηγορία στην οποία στηρίχθηκε η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του τρία χρόνια μετά, για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Πρωτοστάτησε στις καταγγελίες και στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου

Τον καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η «απάντησή» του ήρθε από τον Alpha, οποίος πρωτοστάτησε στις καταγγελίες και στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Βεβαίως, εδώ προέκυψε ένα ζήτημα τύπου «η κότα έκανε το αυγό ή το αντίστροφο;», διότι η πλευρά Κοντομηνά υποστήριξε ότι πίσω από τη δίωξή του, υπήρξαν πολιτικοί λόγοι λόγω των αποκαλύψεων του Alpha για το Βατοπαίδι, όμως διατυπώθηκε και η άλλη άποψη που λέει ότι επέμεινε στο θέμα Βατοπαιδίου ως μέσο πολιτικής πίεσης για την εναντίον του δίωξη.

Τον Απρίλιο του 2010 του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και εγγύηση 300.000 ευρώ, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, γεγονός που τον εξόργισε (μίλησε για «επίθεση σε βάρος του» με στόχο να τεθεί «υπό καθεστώς ομηρίας»).

Αθώος, κρίθηκε ομόφωνα και για την υπόθεση της αγωγής που είχε ασκήσει εναντίον του ο πρώην πρόεδρος του Alpha, Στάθης Τσοτσορός.

Πολιτικά, ο ίδιος προτιμά να βγάζει την εικόνα του ανένταχτου, αν και έχει χαρακτηριστεί «άνθρωπος που ρίχνει κυβερνήσεις» -τόσο το 2003, όταν γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει τη Ν.Δ. όσο και το 2008, όταν ο θόρυβος για το Βατοπαίδι οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικοί προσανατολισμοί του δεν χαρακτηρίζονται από σταθερότητα. Κινήθηκε στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, χωρίς όμως να διστάσει και να στραφεί εναντίον της Ν.Δ. Στο παρελθόν, το όνομά του είχε ακουστεί ως ένας από τους χρηματοδότες του κόμματος που ίδρυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον οποίο τους συνδέει προσωπική φιλία. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως «έκλεισε το κόμμα και γύρισε στη... βάση του.

Ενας γενναιόδωρος bon viveur, που αγαπά το ωραίο

Ο τίτλος που μπορεί να χαρακτηρίσει το προσωπικό life style του, την ποιότητα ζωής που έχει επιλέξει, μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί με το σλόγκαν του παρελθόντος -σε μικρή παραλλαγή: μεγάλη -σε πολυτέλεια- και σίγουρη -άρα, όχι επιδεικτική. Φυσικά, και διαθέτει εντυπωσιακές οικίες -όπως το σπίτι πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο ή αυτό στη Βαρυμπόμπη, στην τεράστια έκταση του οποίου εκτρέφει και άλογα- και πολυτελές σκάφος, με το οποίο αρέσκεται να γυρίζει τις ελληνικές θάλασσες.

Πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων στις Μαλδίβες, παρέα με τη σύντροφό του, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και την Ελένη Μενεγάκη με τον Ματέο Παντζόπουλο

Του αρέσει η Μύκονος και το τζετ σκι, η κοσμοπολίτικη ζωή, το καλό φαγητό, το θέατρο και τα ταξίδια με καλή συντροφιά. Πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων στις Μαλδίβες, παρέα με τη σύντροφό του, Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και την Ελένη Μενεγάκη με τον Ματέο Παντζόπουλο. Οι τέσσερις τους, έκαναν κοινές εξορμήσεις και το περασμένο καλοκαίρι σε μικρά και μεγάλα ελληνικά νησιά.

Οσοι τον έχουν συναναστραφεί μιλούν για ένα γενναιόδωρο bon viveur, ο οποίος έχει ακριβά γούστα, αλλά του αρέσει να τα μοιράζεται και συνηθίζει να προσφέρει το καλύτερα στον εαυτό του και στους δικούς ανθρώπους.

Στην κοσμική ιστορία έχουν περάσει τα πάρτι και οι ετόλ γούνες της τότε συζύγου του, Φρίντας Κοντομηνά, γνωστής κοσμικής, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2003 χτυπημένη από καρκίνο. Με τη Φρίντα παντρεύτηκε αρκετά νέος και απέκτησαν μια κόρη τη Μαρία, η οποία λέγεται ότι μετά το θάνατο της μητέρας της, «χτύπησε» το όνομά της σε τατουάζ στο λαιμό της.

Το διαζύγιό τους είχε βγει πολύ νωρίτερα (πριν το deal της Interamerican). Εκτοτε υπήρξαν κι άλλοι μεγάλοι έρωτες στη ζωή του, όπως η φυσιοθεραπεύτρια Πόλυ Ζησοπούλου με την οποία είχε μακροχρόνια σχέση (επτά ετών) κι έφτασε πολύ κοντά στο γάμο.

Επόμενη γνωστή σχέση του ήταν αυτή με την συνεργάτιδά του, Σίσσυ Παπαδήμα, η οποία ταυτίζεται χρονικά με την εποχή που ο επιχειρηματίας ανέλαβε τον Alpha (οι δυο τους ήταν κουμπάροι στο γάμο του Ανδρέα Μικρούτσικου με τη Δήμητρα Ρουμπέση). Ο μύθος λέει πως μεταξύ των δώρων που της πρόσφερε ήταν και άλογα, στα οποία εκείνη είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Τα ζώα είναι μια από τις αδυναμίες και του ίδιου, ενώ ένα θλιβερό γεγονός στη ζωή του ήταν ο πνιγμός του αγαπημένου του λαμπραντόρ σε κάποιο από τα ταξίδια του στη Μύκονο.

Τα προσωπικά γούστα του είναι αρκετά ακριβά. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης και σπάνιων, παλιών βιβλίων, ενώ του αρέσει το πολύ καλό κρασί, τα ακριβά ρολόγια και τα παλιά συλλεκτικά αυτοκίνητα

Τα προσωπικά γούστα του είναι αρκετά ακριβά. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης και σπάνιων, παλιών βιβλίων, ενώ του αρέσει το πολύ καλό κρασί, τα ακριβά ρολόγια και τα παλιά συλλεκτικά αυτοκίνητα -στο γάμο της κόρης του, τη συνόδευσε με την κόκκινη Τζάγκουαρ του 1969, με την οποία κυκλοφορούσε όταν ήταν ακόμα με τη Φρίντα.

Για το φιλανθρωπικό έργο του, έχει τιμηθεί με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (τον προηγούμενο Σεπτέμβριο), ανακηρυσσόμενος «μέγας ευεργέτης» από τον Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου, Σεραφείμ - η απονομή έγινε από τα χέρια του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο «μέγας ευεργέτης» σήμερα βρίσκεται υπόλογος για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. «Οι εχθροί μου είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια είναι ισχυρότερη» είπε. Η αλήθεια είναι μεγάλη και σίγουρη -δεν είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook