Follow us

Δημόπουλος: ''Θα ήταν επίπονο ένα γενικευμένο lockdown - Αισιόδοξες μελέτες για την Όμικρον'' [Βίντεο]

Κατά του γενικευμένου lockodown τάχθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος - "Τα test μέχρι στιγμής είναι αξιόπιστα και μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον", ανέφερε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ερμού

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και για το κατά πόσο θα αποδόσουν τα νέα μέτρα, μίλησε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Αισιόδοξες μελέτες για την Όμικρον

Ο Θάνος Δημόπουλος, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές δημοσιεύσεις οι οποίες είναι αισιόδοξες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. Η πρώτη δημοσίευση αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση με mRNA εμβόλιο έχουν υψηλά αντισώματα έναντι του στελέχους της Όμικρον. Η δεύτερη δημοσίευση αφορά την ανάλυση δεδομένων από τη Νότια Αφρική σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος, όπου διαπιστώθηκε ότι η ηλικία των ασθενών ήταν μικρότερη, όπως μικρότερη ήταν και η βαρύτητα της νόσου, η προσβολή των πνευμόνων, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

"Με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε νομίζω ότι τη τρίτη δόση είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης. Δεν μιλάμε για μόλυνση, αλλά για νόσηση. Υπάρχουν ακόμα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα, αλλά είναι ανάλογα με εκείνα που ανέφερα", δήλωσε ο Θάνος Δημόπουλος στο Mega.

Διαβάστε Επίσης

Εκείνο που παρατηρείται καθημερινά είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και ο μεγάλος φόβος όλων είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

''Τελευταία χρονιά με προβλήματα στην διαχείριση της πανδημίας''

"Πραγματικά ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τσουνάμι, αλλά θα έλεγα ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που θα έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας", είπε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.

Όπως τόνισε και ο ίδιος, "πόλεμο" θυμίζουν οι εφημερίες λόγω των αυξημένων περιστατικών και τα νοσοκομεία ακόμα αντιμετωπίζουν την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. "Το σύστημα υγείας είναι κουρασμένο. Εδώ και δύο χρόνια παλεύουμε με την πανδημία κι αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα, όπως υγειονομικούς που νοσούν, προβλήματα που απειλούν να διαταράξουν αυτή την ευαίσθητη ισορροπία", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στη Νότια Αφρική υπάροχυν φαινόμενα αποκλιμάκωσης σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων, καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη που επικρατούν δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να επιβιώσει κι αυτό συνεπάγεται με ηπιότερη νόσηση.

Διαβάστε Επίσης

"Μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έχουμε ένα ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας. Αυτό προϋποθέτει ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί κι έχουν νοσήσει ή έχουν έρθει σε επαφή με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον να έχουν προστασία από το στέλεχος Δέλτα, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε το στέλεχος Δέλτα στην Ελλάδα", είπε και πρόσθεσε:

"Σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων μέχρι την 26η Δεκεμβρίου το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ήταν στο 35% με 40%. Για να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη της Αφρικής, τα οποία έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη", είπε ο κ. Δημόπουλος και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός στα κράτη εκείνα θα πρέπει να προχωρήσει, αλλιώς είναι πιθνανό να δημιουργηθεί νέο στέλεχος.

Διαβάστε Επίσης

Αξιόπιστα τα rapid tests

Ο κ. Μπουλμπασάκος αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία των rapid test συγκριτικά με το PCR, με τον ίδιο να συστήνει στον κόσμο να κάνει rapid test.

"Τα test μέχρι στιγμής είναι αξιόπιστα και μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον. Ας μην τρέχουν όλοι να κάνουν PCR tests, η πίεση σε όλα τα εργαστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολύ έντονη και θα υπάρχουν μετά προβλήματα στη διαχείριση", είπε ο κ. Μπουλμπασάκος, με τον Θάνο Δημόπουλο να συμφωνεί στην αξιοπιστία των self και rapid tests.

"Ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία το lockdown αυτή την περίοδο"

"Και εδώ και στην Ευρώπη βλέπουμε την προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις να καθυστερήσουν με κάποια μέτρα την ταχύτητα επικράτησης της Όμικρον. Αυτό δεν νομίζω να αποφευχθεί. Μπορούμε να επιβραδύνουμε την κατάσταση με στόχο να προετοιμαστεί ή να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ. Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο μέτρο που να αποτρέψει πλήρως την επικράτηση του στελέχους Όμικρον", είπε ο κ. Δημόπουλος σχετικά με τα νέα μέτρα που πλήττουν κυρίως την εστίαση.

Επιπλέον, τόνισε πως ένα lockdown αυτή την περίοδο θα ήταν κάτι επίπονο: "Το θέμα είναι το εξής: ένα γενικευμένο lockdown σε αυτή τη φάση πιστεύω θα ήταν μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη. Νομίζω ότι τα στοιχειώδη μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε, είναι αυτά που θα φέρουν μία σχετική επιβράδυνση στο ρυθμό επικράτησης της Όμικρον".

Κατά του lockdown τάχθηκε και ο κ. Μπουλμπασάκος: "Θα πρέπει να επιτηρήσουμε σωστά αυτά τα μέτρα, τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πανδημίας. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο, και εμείς και η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 12 Αυγ 2022 | 11:40

Κορονοϊός: Τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρόχρονη Covid-19 - Τι δείχνει νέα έρευνα

Μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά Covid-19 αντιμετωπίζουν όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ 12 Αυγ 2022 | 08:41

ΗΠΑ: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές που έχουν εκτεθεί σε κορονοϊό

Τα CDC δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα για τους μαθητές που έχουν εκτεθεί στην COVID-19.

1,03 ΕΚΑΤ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 12 Αυγ 2022 | 07:00

Κορονοϊός: Εκατοντάδες Αμερικανοί εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19

Η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων στις ΗΠΑ αποδίδεται σε πιο μολυσματικές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2, ιδίως στην BA.5.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 11 Αυγ 2022 | 23:54

Κορονοϊός: Τα CDC χαλαρώνουν την καραντίνα, τέλος τα τεστ στα σχολεία - Νέες οδηγίες

Απλή σύσταση η καραντίνα πλέον για όσους έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 11 Αυγ 2022 | 17:54

ΠΟΕΔΗΝ για κορονοϊό: Αργή αποκλιμάκωση ασθενών στα νοσοκομεία - Μάσκες για να μην πυροδοτηθεί νέο κύμα το Φθινόπωρο

Την ανάγκη για τη χρήση μάσκας τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιας και η αργή αποκλιμάκωση των ασθενών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νεκρών προκαλεία ανησυχία.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 11 Αυγ 2022 | 09:58

Κορονοϊός: Τον Οκτώβριο τα εμβόλια για την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της - Δηλώσεις Πλεύρη

Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 11 Αυγ 2022 | 08:08

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακηρύσσει τη "νίκη" της Βόρειας Κορέας επί του κορονοϊού

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή να αρθούν τα "μέγιστα" μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης τη πανδημίας που επέβαλε τον Μάιο, ενώ ανακήρυξε χθες Τετάρτη τη "νίκη" της χώρας του κορονοϊού.

2.166 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ 11 Αυγ 2022 | 07:20

Επέστρεψαν τα lockdown στην Κίνα: Σε τριήμερη καραντίνα η πόλη Γιγού των 1,9 εκατ. κατοίκων

Η Γιγού, πόλη 1,9 εκατ. κατοίκων, επιβάλει από σήμερα τριήμερο lockdown εξαιτίας εστίας του νέου κορονοϊού..

«ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ» 10 Αυγ 2022 | 11:31

Παγώνη: Λάθος το πρωτόκολλο για την καταγραφή θανάτων από κορονοϊό - Δεν έχει νόημα η αλλαγή τώρα [βίντεο]

Η Mατίνα Παγώνη τόνισε ότι πλέον δεν έχει νόημα η αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 09 Αυγ 2022 | 16:50

Κορονοϊός: Πάνω από 25 χιλιάδες κρούσματα στην Αττική - Σχεδόν 11 χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική κατέγραψε 25.647 νέα κρούσματα κορονοϊού και η Θεσσαλονίκη 10.941 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 09 Αυγ 2022 | 15:44

Κορονοϊός: 100.421 κρούσματα σε μία εβδομάδα, 2.343 εισαγωγές και 314 θάνατοι

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού την εβδομάδα από 1η έως τις 7 Αυγούστου από τον ΕΟΔΥ

ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 09 Αυγ 2022 | 14:48

Κορονοϊός: Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται

ΕΝΟΨΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 09 Αυγ 2022 | 08:43

Παγώνη: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα για τον κορονοϊό - O κόσμος έχει κουραστεί

Η κυρία Παγώνη ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι τουλάχιστον τώρα δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί με τα μέτρα.