Follow us

Δήμος Αθηναίων: Μεταμορφώθηκε η πλατεία "Σοφία Βέμπο" στους Αμπελόκηπους – Πράσινη επέλαση με 1.120 νέα φυτά

Η γειτονιά των Αμπελοκήπων απέκτησε έναν ανανεωμένο, σύγχρονο χώρο πρασίνου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δήμος Αθηναίων

Έναν αναμορφωμένο χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της πλατείας "Σοφία Βέμπο" από τον δήμο Αθηναίων. Μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου", ο δήμος με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της ΦΙΞ Ελλάς ανανέωσε ριζικά την πλατεία στη γειτονιά της Πανόρμου αναδεικνύοντάς τη σε ένα νέο σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και προσφέροντας μία σημαντική "ανάσα” δροσιάς και πρασίνου σε όλους τους Αθηναίους.

"Η γειτονιά των Αμπελοκήπων απέκτησε σήμερα έναν ανανεωμένο, σύγχρονο χώρο πρασίνου, μία νέα "γωνιά” οξυγόνου. Η πλατεία "Σοφία Βέμπο” αποτελεί ένα νέο σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των Αθηναίων, ένα έργο που έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο κατάλογο των πράσινων αναπλάσεων που κάνει ο δήμος Αθηναίων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Ευχαριστούμε θερμά την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και τη ΦΙΞ Ελλάς που με την πολύτιμη προσφορά τους συμβάλλουν στο έργο μας να κάνουμε την πόλη πιο όμορφη και βιώσιμη για τους κατοίκους της", τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Δήμος Αθηναίων: Μεταμορφώθηκε η πλατεία "Σοφία Βέμπο" στους Αμπελόκηπους – Πράσινη επέλαση με 1.120 νέα φυτά

Η πλατεία "ζωντάνεψε” με νέα, ανθεκτικά φυτά

Ο εμπλουτισμός και η ανάταξη του πρασίνου έγινε με σεβασμό στην υπάρχουσα βλάστηση. Το αποτέλεσμα είναι μία όμορφη και "ζωντανή” πλατεία, με περισσότερα από 1.120 νέα φυτά που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιλέχθηκαν θάμνοι διαφόρων μεγεθών, καθώς και δέντρα -φυλλοβόλα και αειθαλή- όλων των αυξητικών τύπων, με στόχο τη δημιουργία της "κλίμακας της φύσης στην πόλη” (ForestGarden), ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη σκίαση το καλοκαίρι και η διαπέραση του ήλιου τον χειμώνα.

Δήμος Αθηναίων
Δήμος Αθηναίων

Βοτανικές πινακίδες για γνωριμία με τα φυτά και νέα παγκάκια

Σε όλο το πάρκο, τοποθετήθηκαν βοτανικές πινακίδες, οι οποίες δίνουν στους επισκέπτες πληροφορίες για τα φυτά, καθώς και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την οικολογική σημασία τους. Στον χώρο τοποθετήθηκαν ποτίστρες σκύλων, ταΐστρες και φωλιές πτηνών, καθιστώντας το πάρκο ασφαλές καταφύγιο για την αστική πανίδα.

Επίσης, στον κήπο κατασκευάστηκαν "φιλόξενα” νέα παγκάκια για τους επισκέπτες, συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα και ανανεώθηκαν όλες οι διαδρομές εντός της πλατείας.

Δήμος Αθηναίων
Δήμος Αθηναίων

Οικολογικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή

Η χρήση οικολογικών μεθόδων όπως η δημιουργία "κήπων βροχής", η δαπεδόστρωση με υδατοπερατές επιφάνειες, η χρήση κατάλληλου φυτικού υλικού και αυτοματοποιημένου συστήματος άρδευσης συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πάρκο με σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα για τη γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή.

Με στόχο ειδικά την ορθή διαχείριση του νερού, δημιουργήθηκε σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων, που συγκεντρώνει τα όμβρια σε "κήπο βροχής” -αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά τις πλημμύρες- καθώς και εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος ποτίσματος με ηλεκτρονικό προγραμματισμό, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο έλεγχος στην κατανάλωση του νερού.

Δήμος Αθηναίων

Στις εργασίες ανάπλασης του χώρου, χρησιμοποιήθηκαν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Mε γνώμονα τις αρχές της επαναχρησιμοποίησης τον πόρων και της μείωσης αποβλήτων, για τη συντήρηση των κρασπέδων χρησιμοποιήθηκε ξυλεία που προέκυψε από την κοπή ενός ξερού δέντρου, το οποίο έπρεπε να απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ η πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων καθιστικών πάγκων ήταν οι επαναχρησιμοποιούμενες ράγες τρένου.

Σημειώνεται ότι η πλατεία "Σοφία Βέμπο" αποτελεί τον 3ο κατά σειρά δημόσιο χώρο που αναμορφώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της ΦΙΞ Ελλάς. Το 2021, αντίστοιχα είχε αναμορφωθεί το Πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια και το 2022 το πάρκο "Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης", στο Κουκάκι.

Δήμος Αθηναίων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 19 Σεπ 2023 | 08:03

Λαμία: Δολοφονική επίθεση σε βάρος του καταγγέλλει ο δήμαρχος -Του έστησαν ενέδρα μετά από τηλεοπτική εκπομπή

Δολοφονική επίθεση εναντίον του, καταγγέλλει ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, μετά το τέλος τηλεοπτικής εκπομπής.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΜΑΙΟΥ 18 Σεπ 2023 | 17:55

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε και το νέο αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας

Η αλβανική δικαιοσύνη απέρριψε εκ νέου το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη

ΑΝΑΠΛΑΣΗ 17 Σεπ 2023 | 12:18

Εθνικός Κήπος: Ανανεωμένος και πολύ πιο ασφαλής - Έργα αναβάθμισης στον "πνεύμονα" της Αθήνας [εικόνες]

Ο Εθνικός Κήπος στην "καρδιά" της Αθήνας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 15 Σεπ 2023 | 17:33

Γιάννης Οικονόμου μετά τη συνάντηση με Φρέντι Μπελέρη: Η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του

"Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο" τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 14 Σεπ 2023 | 21:34

Κόντρα δημάρχου Παλαμά και αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας- "Αυτός μου έδωσε την εντολή" - "Δεν πλημμυρίσαμε από το φράγμα"

Ο δήμαρχος Παλαμά ισχυρίστηκε πως δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ενώ χαρακτήρισε "ανεπαρκή" και "άσχετο" τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

"ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΞΑΝΑ ΟΛΟΥΣ" 14 Σεπ 2023 | 10:56

Το νέο Θέατρο του Λυκαβηττού αποκαλύπτεται μέσα από ένα ατμοσφαιρικό timelapse - Μπακογιάννης: Είναι σύμβολο και Μνημείο

Μπακογιάννης για το νέο θέατρο του Λυκαβηττού: Είναι σύμβολο και Μνημείο, "μας περιμένει ξανά όλους".

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 12 Σεπ 2023 | 15:58

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων: Δεν παραχωρείται δημόσιος χώρος στον συνδυασμό Κασιδιάρη

Δεν παραχωρείται δημόσιος χώρος στον συνδυασμό Κασιδιάρη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δήμου Αθηναίων.

12 Σεπ 2023 | 09:52

Δήμος Μπακογιάννης: Η πρώτη μέρα στο σχολείο και το super κολατσιό που του ετοίμασε η μαμά του

Η αγχωμένη Σία Κοσιώνη μας έδειξε το κολατσιό που ετοίμασε στον γιο της - Η πρώτη μέρα στο σχολείο για τον Δήμο Μπακογιάννη.

ΑΤΤΙΚΗ 11 Σεπ 2023 | 17:46

Αθήνα: Συνάντηση Μπακογιάννη-Χαρδαλιά για τη θωράκιση της πρωτεύουσας - "Ώρα μηδέν, στη σκιά μιας μεγάλης καταστροφής"

Οι δύο άντρες έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και τους οποίους συνδέει και προσωπική φιλία.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ 03 Σεπ 2023 | 15:55

Πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο στην Αθήνα - Δωρεάν στειρώσεις και ιατρική περίθαλψη

Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00-17.00 παρέχοντας δωρεάν όλες τις υπηρεσίες.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ 31 Αυγ 2023 | 14:43

Η μεταμόρφωση της Αλεξίας Μπακογιάννη: Αγνώριστη από την ορκωμοσία του αδελφού της μέχρι σήμερα

Η τεράστια αλλαγή στο στιλ της Αλεξίας Μπακογιάννη, από την ορκωμοσία του αδελφού της ως δημάρχου πριν από τέσσερα χρόνια μέχρι σήμερα.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΩΝ. ΖΟΥΛΑ 31 Αυγ 2023 | 12:49

Επιστολή Μπακογιάννη στην ΕΡΤ: Φυσικά και θα συμμετάσχω σε ένα debate με τους άλλους υποψηφίους για τον Δήμο

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού "Αθήνα Ψηλά", Κώστας Μπακογιάννης.