Follow us

Τα 215.000 ευρώ του Ρουβά για το Ρεβεγιόν, οι αντιδράσεις και η απάντηση της Τεχνόπολης

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μετά τον... χαμό που προκλήθηκε απαντά για την εκδήλωση της παραμονής της Πρωτοχρονίας με τον Σάκη Ρουβά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ρουβας

"Η κεντρική εορταστική εκδήλωση για την αλλαγή του έτους έχει όλα τα τελευταία χρόνια έναν σταθερό προϋπολογισμό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 190 χιλιάδες ευρώ", απαντά η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις με αφορμή την εκδήλωση της παραμονής της Πρωτοχρονίας και τη συναυλία διάρκειας 17 λεπτών του Σάκη Ρουβά.

Η ανακοίνωση της Τεχνόπολης

Είναι παράδοση, εδώ και δεκαετίες, κάθε ελληνικό σπίτι να υποδέχεται το νέο χρόνο από την Αθήνα, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. Η πρωτεύουσα μετρά αντίστροφα και κάθε γωνία της Ελλάδας συντονίζεται μαζί της. Οι εικόνες της γιορτινής Αθήνας, όπως και όλων των μεγάλων πόλεων στον κόσμο, προβάλλονται από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο δήμος Αθηναίων, τιμάει αυτή του την υποχρέωση, τα τελευταία χρόνια, μέσω της Τεχνόπολης, δεσμεύοντας συγκεκριμένα ποσά για αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Η κεντρική εορταστική εκδήλωση για την αλλαγή του έτους έχει όλα τα τελευταία χρόνια έναν σταθερό προϋπολογισμό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 190 χιλιάδες ευρώ.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, το σενάριο, η σκηνοθεσία, η καλλιτεχνική επιμέλεια, οι αμοιβές καλλιτεχνών, ο φωτιστικός σχεδιασμός, η σκηνογραφία, ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, μελέτες και εγκαταστάσεις, όπως και οι αμοιβές προσωπικού για το σύνολο των αναγκαίων υπηρεσιών.

Ενδεικτικά παρατίθεται το κόστος των εκδηλώσεων παρελθόντων ετών: 2016 - 170.000 ευρώ, 2017 – 170.000 ευρώ, 2018 – 170.000 ευρώ, 2019 – 190.000 ευρώ, 2020 –227.000 ευρώ, 2021 – 211.000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, η εκδήλωση πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή κοινού αποκλειστικά για τηλεοπτική μετάδοση. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος σχεδιάστηκε η παραγωγή ενός μοναδικού καλλιτεχνικού θεάματος, υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Φέτος, για την προετοιμασία, το σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση της βραδιάς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς απασχολούνται περισσότεροι από 170 επαγγελματίες και 20 εταιρίες, μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών.

Πιο αναλυτικά:

Προετοιμασία/Σχεδιασμός: Συνολικά 20 μέρες απαιτούνται για την προετοιμασία, το σχεδιασμό και τις απαραίτητες μελέτες του έργου:

- Σενάριο, Δομή, Concept.

- Σχεδιασμός Φωτισμών & Σκηνοθεσία.

- Μελέτη και Σχεδιασμός Εγκατάστασης, Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Στατική Μελέτη.

- Μελέτη και Σχεδιασμός Ηχητικής/Φωτιστικής Εγκατάστασης & Προσωπικού, Τεχνική Διεύθυνση.

- 3D Σχέδια, Φωτορεαλιστικά.

- Μελέτη και Σχεδιασμός Σκηνογραφίας, Κατασκευή Σκηνικών.

- Σκηνοθεσία & Σχεδιασμός Τηλεοπτικής Κάλυψης.

- Μουσική Επιμέλεια Προγράμματος, Μαέστρος, Μουσικοί, Πρόβες, Στούντιο.

- Σχεδιασμός Animationthemes για LED WALL.

- Μελέτη, Σχεδιασμός, Συντονισμός & Οργάνωση Παραγωγής.

Εργασίες εγκατάστασης/λειτουργίας/απεγκατάστασης αναλυτικά:

- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση Εξεδρών, Ικριωμάτων & κεντρικής σκηνής.

- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία Φωτιστικής & Ηχητικής Εγκατάστασης.

- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία μουσικού εξοπλισμού.

- Εργασίες Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης.

- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία LedWalls.

- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία δικτύου wifi και ενισχυτικού σήματος κινητής στον χώρο διεξαγωγής.

- Εγκατάσταση/Λειτουργία/Απεγκατάσταση γεννήτριας για όλη τη διάρκεια των εργασιών.

- Κατασκευή /Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση Σκηνικών.

- Ενοικίαση και Λειτουργία O.B. Van, Van δορυφορικής σύνδεσης, καμερών, Drone και γερανών κινηματογράφησης.

- Εργασίες προγραμματισμού ηχητικού & φωτιστικού εξοπλισμού.

- Προετοιμασία καλλιτεχνικής ομάδας, πρόβες & παράσταση (καλλιτέχνης – παρουσιαστής, 17μελής ορχήστρα, μαέστρος).

- Ομάδα τηλεοπτικής κάλυψης ( σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνος ροής, συντονιστής, 10 οπερατέρ, υπεύθυνος OB Van, υπεύθυνος Van δορυφορικής σύνδεσης, Drone pilot).

- Τεχνικό προσωπικό (ηχολήπτες, φωτιστές, stage manager).

- Ομάδα Συντονισμού, Ροής και Υλοποίησης Παραγωγής.

- Προσωπικό Φύλαξης καθ όλη τη διάρκεια εργασιών.

Η απάντηση Μπακογιάννη

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σημειώνει ότι διαμαρτυρίες για τον στολισμό της Αθήνας και το κόστος της γιορτής υπάρχουν κάθε χρόνο σαν "έθιμο" και παρέπεμψε στις εξηγήσεις που έδωσε η Τεχνόπολη.

"Οι διαμαρτυρίες για τον στολισμό της Αθήνας και το κόστος της Πρωτοχρονιάτικης γιορτής είναι κάτι σαν τα κάλαντα. Έθιμο των ημερών. Κάθε χρόνο τα ίδια. Σε κριτική δεν αντέχουν. Απάντηση άλλη δεν αξίζουν. Άλλωστε η Τεχνόπολη τα είπε όλα, το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι το άχαρο μέρος του σκηνικού. Μακάρι να πετύχει η γιορτή γιατί με την πανδημία ο κόσμος έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη για λίγο χαμόγελο στην αλλαγή του χρόνου. Κι ας μείνουν μίζερα κι ανούσια κάποιοι να φαρμακώνονται από τα λόγια τους. Χρόνια πολλά σε όλους. Φυσικά και σε εκείνους. Όλες οι μπάλες στολίζουν το δέντρο…. Καλά Χριστούγεννα!".

Τρολάρισμα στο Twitter και αντιδράσεις

Τις έντονες αντιδράσεις δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας προκάλεσε η εκδήλωση.

"Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Αθηναίων αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, πολύ μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των δημοτών" και "σε μια στιγμή που η πανδημία καλπάζει και στον ορίζοντα φαίνεται όλο και πιο βέβαιο ένα λοκντάουν ή πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές, σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια γονατίζει χιλιάδες νοικοκυριά" τονίζει σε ανακοίνωση της η παράταξη " Ανοιχτή Πόλη".

Επισημαίνει ότι πρόκειται για μια συναυλία χωρίς κοινό στο υπαίθριο πάρκινγκ έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού, με πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά και διάρκειας 17 λεπτών, η οποία θα κοστίσει 215.000 ευρώ και θα προβληθεί κατά το έθιμο από την ΕΡΤ.

Επίσης με δήλωση του ο επικεφαλής της παράταξης " Αθήνα Είσαι Εσύ" Παύλος Γερουλάνος, κατηγορεί μεταξύ άλλων τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη ότι χρησιμοποιεί "τον Δήμο Αθηναίων για τη δική του προβολή.

Όπως έχει σχεδιαστεί και έχει ψηφιστεί από την παράταξη του κ. Μπακογιάννη, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 στον λόφο του Λυκαβηττού θα μείνει στην ιστορία ως ένα χλιδάτο πάρτι-αστραπή (θα διαρκέσει 17 λεπτά και θα κοστίσει 215.000 ευρώ), ως μια γιορτή περιφρόνησης της λογοδοσίας και της διαφάνειας, ως προσβολή προς τους πολίτες, τις θυσίες και τη νοημοσύνη τους. Ένα πάρτι που "πουλάει” στην τηλεόραση, με χρήματα των Αθηναίων χωρίς καν τους Αθηναίους".

Διαβάστε Επίσης

Προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση, η Λαϊκή Συσπείρωση

Την εν λόγω απόφαση καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση με την "Λαϊκή Συσπείρωση" να χαρακτηρίζει την απόφαση "προκλητική".

"Την ώρα που πολύς κόσμος θα κλειστεί το σπίτι του και καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις ακρίβειας, φτώχειας και έξαρσης της πανδημίας, ο Δήμος Αθηναίων επιλέγει για τον εορτασμό της αλλαγής του χρόνου να επενδύσει σε ακριβά και φαντασμαγορικά θεάματα στο λόφο του Λυκαβηττού. Για ένα τηλεοπτικό προϊόν περίπου 17 λεπτών, η Τεχνόπολη θα δαπανήσει 211 χιλιάδες ευρώ, συν το ΦΠΑ, με σύμβαση απευθείας ανάθεσης.

Εμείς δεν στεκόμαστε στο θέμα της επιλογής του συγκεκριμένου καλλιτέχνη από την εταιρία παραγωγής. Είναι όμως προκλητικό, κάθε χρόνο, μόνο για την εκδήλωση της αλλαγής του χρόνου, ο Δήμος Αθηναίων να προϋπολογίζει και να δαπανά περισσότερα από 200 χιλιάδες ευρώ, ακόμα και φέτος που δεν θα έχει καθόλου θεατές.

Θεωρούμε ότι για να εμπνεύσει ο Δήμος αισιοδοξία και να εμψυχώσει τους κατοίκους δεν χρειάζονται "επιβλητικά σκηνικά, βελούδινες κουρτίνες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, εκατοντάδες φώτα κλπ" όπως προβλέπονται στην πρόταση συγκεκριμένης εταιρίας που μας παρουσιάστηκε. Αντίθετα αυτό μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα και με ουσιαστικές δράσεις με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων που βρίσκονται πίσω από τη βιτρίνα της πόλης", αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η "Λαϊκή Συσπείρωση".

1

1
1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 29 Σεπ 2023 | 12:06

Jordi Savall ‒ Le Concert des Nations: Ο σπουδαίος μαέστρος διευθύνει μία από τις καλύτερες ορχήστρες με όργανα εποχής

Το ελληνικό κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Jordi Savall και την ορχήστρα Le Concert des Nations σε μία και μοναδική συναυλία

29 Σεπ 2023 | 11:00

Μπακογιάννης: Η Αθήνα δεν είναι "πέρασμα" για υποψηφίους, δεν είναι "είδα φως και μπήκα"

Ο Κώστας Μπακογιάννης, είπε πως "τα Εξάρχεια του 2023 δεν είναι τα Εξάρχεια του 2019, έχουν απελευθερωθεί πάνω από 100 κτίρια που ήταν υπό κατάληψη και έχουν ηρεμήσει οι γειτονιές".

29 Σεπ 2023 | 09:40

Πάλι εκλογές; Ναι, στις 8 Οκτωβρίου, και πρέπει να ψηφίσεις!

Ενας Αθηναίος ψηφοφόρος καλείται να μελετήσει περισσότερα από 500-600 βιογραφικά προτού επιλέξει πού θα βάλει τον σταυρό του.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 26 Σεπ 2023 | 09:47

Κασσελάκης σε τρελά κέφια: Πήγε σε συναυλία για τον Κηλαηδόνη, μαζί με τον Φάμελλο [εικόνες - βίντεο]

Όπως βλέπουμε και σε φωτογραφίες και βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης χόρευε υπό τους ήχους των πασίγνωστων τραγουδιών του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ 21 Σεπ 2023 | 18:58

Στέφανος Κασσελάκης: Παρουσιάζεται ως "Σάκης Ρουβάς" - Θα ήθελα να τον έχω απέναντί μου, σχολίασε ο Κώστας Τσουρός

"Τον τελευταίο μήνα έχει γίνει σούπερ σταρ ο Κασσελάκης. Νομίζω και ο στόχος του ίδιου ήταν αυτός"

21 Σεπ 2023 | 10:03

Νατάσα Παζαΐτη: Σπάνια έξοδος με safari look - Η εμφάνιση στη συναυλία του ΗΑUSER και η φωτο στα παρασκήνια

Η Νατάσα Παζαΐτη πήγε στο θέατρο Λυκαβηττού με φθινοπωρινό safari look - Η φωτογραφία αγκαλιά με τον ΗΑUSER στα παρασκήνια.

ΣΕ BA1 ΑΠΟ BA3 20 Σεπ 2023 | 07:05

Moody’s: Αναβάθμισε την αξιολόγηση του Δήμου Αθηναίων

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3 προχώρησε χθες Τρίτη ο οίκος Moody’s, αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές.

ΚΑΤΑΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΗ 19 Σεπ 2023 | 12:05

Μαριάννα Λάτση: Λαμπερή με jumpsuit με κεντήματα στο Ηρώδειο - Τα κοσμήματα που συνδύασε με το ρούχο της

Κατάξανθη και μαυρισμένη, η Μαριάννα Λάτση φόρεσε ένα μαύρο jumpsuit με κεντήματα στις τιράντες και τη ζώνη που τόνισε τη λεπτή μέση της.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 18 Σεπ 2023 | 11:30

Νίκος Καρβέλας για Άννα Βίσση: Πόσο μ@... είμαι για να αφήσω αυτή τη γυναίκα [βίντεο]

Η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας έδωσαν συναυλία για τα 50 χρόνια καριέρας της τραγουδίστριας

ΑΝΑΠΛΑΣΗ 17 Σεπ 2023 | 12:18

Εθνικός Κήπος: Ανανεωμένος και πολύ πιο ασφαλής - Έργα αναβάθμισης στον "πνεύμονα" της Αθήνας [εικόνες]

Ο Εθνικός Κήπος στην "καρδιά" της Αθήνας έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

15 Σεπ 2023 | 17:23

Ο Αντώνης Ρέμος υποδέχθηκε τον Michael Bolton "Κάτω από την Ακρόπολη"

Μία μαγική συναυλία στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, στη σκιά της Ακρόπολης

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «DANIEL» 15 Σεπ 2023 | 17:07

Νίκος Οικονομόπουλος: Πρόσφερε την αμοιβή του από συναυλίες σε Κατερίνη και Ηράκλειο για τους πλημμυροπαθείς

Ο Νίκος Οικονομόπουλος πρόσφερε την αμοιβή του από 2 συναυλίες σε Κατερίνη και Ηράκλειο για τους πλημμυροπαθείς.

14 Σεπ 2023 | 12:51

ΜΕΛΙSSES: ΜΑΖΙ... οι παρέες γράφουν ιστορία - Μια συναυλία για καλό σκοπό

Μια μοναδική συναυλία για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί" - Ένα αφιέρωμα στα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα