Follow us

Δημόσια και Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: 41 ερωτήσεις και απαντήσεις - Πώς θα λειτουργήσουν, τι αλλάζει

Βασικές ερωτήσεις-απορίες που προκύπτουν από την ανάγνωση του κειμένου του νομοσχεδίου και αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των λεπτομερειών που συνθέτουν το νομοσχέδιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
πανεπιστημιο

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα επεξηγηματικό κείμενο 41 ερωτήσεων-απαντήσεων, μέσω των οποίων διευκρινίζει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου " Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Ξένων Πανεπιστημίων".

Το κείμενο αναλύει βασικές ερωτήσεις-απορίες που προκύπτουν από την ανάγνωση του κειμένου του νομοσχεδίου και αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των λεπτομερειών που συνθέτουν το νομοσχέδιο, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται στις 18 Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση και να καταστεί νόμος του κράτους.

Ενίσχυση δημόσιων πανεπιστημίων

-Τι αλλάζει στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ;

-Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναβαθμίζεται με την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων. Επίσης, στο ΔΠΘ εντάσσονται τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) της Δράμας και της Καβάλας ενώ ενισχύεται σε αριθμό φοιτητών, διδακτικό προσωπικό , χρηματοδότηση και υποδομές. Πρόκειται για μία έμπρακτη στήριξη στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι λόγοι της ενίσχυσης του ΔΠΘ είναι πρωτίστως εκπαιδευτικοί αλλά και εθνικοί, καθώς το ακαδημαϊκό ίδρυμα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευαίσθητη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

-Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στη δομή λειτουργίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης;

Μεταξύ άλλων στο ΔΠΘ:

-Ιδρύεται Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα. Σε αυτήν εντάσσονται τα τμήματα Πληροφορικής, Φυσικής και Χημείας του ΔΙΠΑΕ.

-Ιδρύεται Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ διατηρεί τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εντάσσεται στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη.

-Ιδρύεται Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής με έδρα την Καβάλα.

Σε αυτήν εντάσσονται δύο Τμήματα του ΔΙΠΑΕ:

α) Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,

β) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

- Ιδρύεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας του ΔΠΘ, όπως αυτή μετονομάζεται, Τμήμα Εργοθεραπείας, με έδρα την Κομοτηνή.

-Ιδρύεται Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα την Κομοτηνή.

Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών συγχωνεύονται τα τμήματα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας και Εθνολογίας.

Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών υλοποιούνται τα εξής προγράμματα, πρώτου κύκλου σπουδών:

- Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας

- Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό

Διαβάστε Επίσης

-Αλλάζει κάτι για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που μεταφέρονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;

- Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ σε αυτά τα τμήματα εντάσσονται και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο ΔΠΘ. Το προσωπικό των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του ΔΙΠΑΕ, που εντάσσονται στο ΔΠΘ, διατηρούν στο ακέραιο την ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ενώ η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του προσωπικού αυτού νοείται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο ΔΠΘ. Τα περιουσιακά στοιχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, των Σχολών και του Παραρτήματος ΔΙΠΑΕ περιέρχονται στο ΔΠΘ.

-Πώς αναβαθμίζεται το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο;

-Το ΕΑΠ αυτονομείται και αποκτά το σύστημα διακυβέρνησης και τα όργανα Διοίκησης που έχουν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια (Πρύτανης- Συμβούλιο Διοίκησης-Σύγκλητος).

Συστήνεται Πανεπιστημιακό Κέντρο Ανάπτυξης, Πιστοποίησης και Αξιολόγησης με κύριες δραστηριότητες την πιστοποίηση διαδικασιών, περιεχομένου και δομών στη διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την παραγωγή πρότυπου εκπαιδευτικού υλικού, την παραγωγή στατιστικών δεδομένων αναφορικά με τους φοιτητές, τις σπουδές τους κ.ά.

Στο ΕΑΠ συστήνεται και λειτουργεί Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Ακόμη, συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου" με σκοπό την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του ΕΑΠ.

-Με ποιον τρόπο δίνεται λύση στην εκλογή Πρυτανικών Αρχών στα ΑΕΙ, σε περίπτωση ισοψηφίας;

-Καταργείται η επαναληπτική εκλογή των έξι εσωτερικών μελών του ιδρύματος σε περίπτωση αδυναμίας επιλογής των πέντε εξωτερικών μελών από εκείνους. Στο νομοσχέδιο εισάγεται η διαδικασία της ταξινομικής ψήφου στην επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου (πέντε πόντους στην πρώτη επιλογή, τέσσερις πόντους στην δεύτερη κ.ο.κ). Η ανάδειξη των εξωτερικών μελών διεξάγεται σε γύρους. Αν και σε αυτή την περίπτωση παρατηρηθεί ισοψηφία, τότε το πρώτο σε ψήφους εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης αποκτά ψήφο με διπλή βαρύτητα. Αν και πάλι δεν καταστεί εφικτή η εκλογή, τότε το θέμα παραπέμπεται στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

-Μπορούν να φοιτούν αλλοδαποί - αλλογενείς φοιτητές από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ;

-Μπορούν, υπό δύο προϋποθέσεις: Ότι είναι απόφοιτοι λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου τρίτων χωρών, που εδρεύει στην αλλοδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία αποφοιτούν. Επίσης, ότι αν φοίτησαν σε ξένα σχολεία της χώρας μας, αυτά θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένα για τη νομιμότητα λειτουργίας τους από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης καθορίζονται ανά Τμήμα ή Σχολή ο αριθμός των εισακτέων αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, τα κριτήρια εισαγωγής και το ύψος των διδάκτρων. Για την υποστήριξη της ένταξης των αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών στα Τμήματα ή Σχολές, τα ΑΕΙ μπορούν να οργανώνουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στο πρώτο έτος εγγραφής.

-Μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων και φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής;

-Αυτό θα είναι εφικτό, υπό την αίρεση ότι το πανεπιστήμιο που φοιτούσαν είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, καθώς και ο συγκεκριμένος τύπος καταληκτικού τίτλου του αλλοδαπού πανεπιστημίου. Ο τίτλος που θα απονεμηθεί στους φοιτητές με την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα είναι από το ΑΕΙ υποδοχής. Κάθε πανεπιστήμιο αποφασίζει για το ύψος των διδάκτρων.

-Μπορούν να έρχονται αλλοδαποί φοιτητές, ώστε να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα μέρος των σπουδών τους;

- Τα ΑΕΙ μπορούν πλέον να συμβάλλονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής καθώς και με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα ή και με αντίστοιχους αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό την πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών προκειμένου να μπορούν να διανύσουν μέρος των σπουδών τους σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών πρώτου κύκλου σε ΑΕΙ της ημεδαπής μέγιστης διάρκειας δύο (2) εξαμήνων.

-Πώς θα προωθηθεί η εξωστρέφεια και η διεθνής προβολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων;

-Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν ήδη ιδρύσει την εταιρία αστικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Study in Greece με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησής τους, καθώς και την προβολή του έργου τους στο εξωτερικό.

Προστίθεται η δυνατότητα η εταιρία να μπορεί να χρηματοδοτείται πέρα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ιδρυμάτων, ύστερα από απόφαση των οργάνων τους.

πανεπιστημιο

- Μπορούν να προστεθούν Έλληνες πανεπιστημιακοί όλων των βαθμίδων από το εξωτερικό στο δυναμικό των ΑΕΙ;

-Για την προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες ο θεσμός του "Συνεργαζόμενου Καθηγητή". Αυτό σημαίνει ότι καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες, που κατέχουν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής ή ερευνητή σε ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής, μπορούν παράλληλα να απασχολούνται μερικώς σε ΑΕΙ της ημεδαπής ως συνεργαζόμενοι καθηγητές (Joint Chairs) με αντικείμενο την παροχή διδακτικού ή ερευνητικού έργου για τις ανάγκες ενός Τμήματος του ΑΕΙ.

-Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων συνδέεται με αξιολόγηση;

- Πλέον, το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ κατανέμεται με αντικειμενικά κριτήρια (αντί του ογδόντα τοις εκατό (80%) μέχρι σήμερα), όπως για παράδειγμα ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.

​Το υπόλοιπο τριάντα τοις εκατό (30%) – αντί του είκοσι τοις εκατό (20%) μέχρι σήμερα - της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ κατανέμεται με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους αξιολογείται κάθε ΑΕΙ.

Ανάμεσα στους δείκτες είναι η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως την αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, η αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και την πορεία επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων. Ακόμη, η ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ο αριθμός των Κέντρων Αριστείας στην έρευνα, ο αριθμός των μελών ΔΕΠ που κατέχουν θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών κ.ά..

-Η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων θα στηριχθεί από την πολιτεία;

- Το ΥΠΑΙΘΑ θα χρηματοδοτήσει τα πανεπιστήμια με 60 εκ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού τα οποία θα παρέχονται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας.

-Ποια είναι η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων από την πολιτεία σήμερα;

- Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συρρικνώθηκε. Το 2018 άγγιξε το χαμηλό ιστορικό των 92 εκ. ευρώ, όμως έκτοτε -χρόνο με τον χρόνο- αυξάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Το 2023 έφτασε τα 133 εκ ευρώ, μια αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Ήδη για το 2024 έχουν δοθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό 128 εκ ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τη χρηματοδότηση του 2023 μέχρι το τέλος του έτους, με επιπλέον έκτακτες χρηματοδοτήσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Σε ετήσια βάση επίσης δόθηκαν:

*201 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για θέματα υποδομών το 2023, αυξημένο κατά 62,8 εκ ευρώ από το 2018.

*125 εκατομμύρια ευρώ για σίτιση και στέγαση το 2023, αυξημένο κατά 37,4 εκ ευρώ από το 2018.

Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ανάμεσα τους το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ΣΔΙΤ. Συνολικά αθροίζουν περισσότερα από ένα (1) δις ευρώ , τα οποία θα επενδυθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικά:

*475 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα χρήματα αυτά τα 132 εκ ευρώ θα δαπανηθούν αποκλειστικά για αγορά ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, καθώς και ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας των Πανεπιστημίων.

*279 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην περίοδο 2021-2027

*700 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για ανακαίνιση και κατασκευή φοιτητικών εστιών.

- Υπάρχει όφελος για το επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων;

-Με το νέο νομοσχέδιο δεν εμπίπτουν στο ανώτατο όριο αποδοχών αμοιβές μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, καθώς και ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (ΕΛΕ) από τη συμμετοχή σε κάθε είδους προγράμματα των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς, διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους.

-Πώς διευκολύνεται η λειτουργία των ΕΛΚΕ;

-Το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΚΕ κάθε ΑΕΙ διαλειτουργεί με το Πρόγραμμα "Διαύγεια", το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και το πληροφοριακό σύστημα της ΕΘΑΑΕ. Η διαδικασία διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων ολοκληρώνεται μέχρι 31.12.2024. Προωθούνται και πρόσθετες ρυθμίσεις διευκόλυνσης της λειτουργίας των ΕΛΚΕ.

-Πώς ρυθμίζονται η χρηματοδότηση και τα ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας στα ΑΕΙ;

-Απλουστεύεται η διαδικασία ίδρυσης τεχνοβλαστών ή άλλων εταιριών και συμμετοχής των ιδρυμάτων σε αυτούς. Το Συμβούλιο Διοίκησης εγκρίνει την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε εταιρείες τεχνοβλαστών ή άλλες εταιρείες, και ορίζει τους εκπροσώπους του ΑΕΙ στα όργανα διοίκησής τους, με αφαίρεση προηγούμενων βημάτων που προσέθεταν γραφειοκρατικά βάρη.

-Τι αλλάζει στην καταγραφή της περιουσίας των Πανεπιστημίων;

- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υποχρεούνται μέσω των εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας τους εντός δεκαοκτώ (18) μηνών να προβούν στην απογραφή και τήρηση αρχείου της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους καθώς και στην ψηφιοποίησή του. Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναπτύσσεται και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής της ακίνητης και κινητής περιουσίας όλων των ΑΕΙ. Σε περίπτωση υπέρβασης του χρονικού αυτού πλαισίου, η καταγραφή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

-Πότε θα ψηφιοποιηθούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

-Τα ΑΕΙ καλούνται να προβούν στην καταγραφή, μοντελοποίηση, απλούστευση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του Ιδρύματος , καθώς και στη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέχρι την 30.6.2025. Μέχρι 1.1.2026, καλούνται να μειώσουν σταδιακά, και τουλάχιστον κατά ογδόντα τοις εκατό (80%), με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2023, την προμήθεια και χρήση χαρτιού εκτύπωσης.

Ίδρυση Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων πανεπιστημίων

-Μέσω ποιου Νομικού Προσώπου μπορεί να ιδρυθεί ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας;

-Το νομοσχέδιο εισάγει την έννοια του Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκλειστικό στόχο την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΝΠΠΕ συνδέεται απευθείας με το μητρικό του ίδρυμα και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα. Ως μητρικό ίδρυμα νοείται ένα κρατικό ή μη, εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο λειτουργεί σε χώρα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας.

-Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το μητρικό ίδρυμα;

-Να παρέχει στη χώρα του προγράμματα σπουδών και να απονέμει αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Το μητρικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα του και πιστοποιημένο για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών και θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής του ΔΟΑΤΑΠ.

-Υπάρχουν ξένα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες;

-Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Το πανεπιστήμιο Sorbonne λειτουργεί από το 2006 παράρτημα στο Άμπου Ντάμπι (Η.Α.Ε.). Το πανεπιστήμιο Yale ίδρυσε το 2013 στη Σιγκαπούρη το Yale-NUS College. Το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University λειτουργεί από το 1955 παράρτημα στην Μπολόνια, ενώ από το 1986 λειτουργεί παράρτημα και στην πόλη Nanjing της Κίνας. Το πανεπιστήμιο Duke ίδρυσε το 2005 παράρτημα ιατρικής σχολής στη Σιγκαπούρη και το 2013 δεύτερο παράρτημα στο Kunshan της Κίνας.

-Ποια είναι η σχέση μητρικού ιδρύματος και ΝΠΠΕ;

-Το ΝΠΠΕ συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα, και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα. Η μεταξύ τους σχέση αντανακλάται, είτε στην απευθείας συμμετοχή του μητρικού ιδρύματος επί του κεφαλαίου ίδρυσης ή στη βάση συμφωνιών ακαδημαϊκής συνεργασίας οι οποίες διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του μητρικού ιδρύματος. Το μητρικό ίδρυμα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για ακαδημαϊκά θέματα του παραρτήματος πανεπιστημίου, που ιδρύεται με τη μορφή ΝΠΠΕ.

-Ποιος χορηγεί την άδεια;

-Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.

-Ποια είναι τα κριτήρια για την αδειοδότηση ενός ΝΠΠΕ;

-Για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ΝΠΠΕ πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:

-Κάθε ΝΠΠΕ διαθέτει κατ' ελάχιστο τρεις (3) Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.

-Προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.

-Διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

- Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

-Προβλέπονται εξαιρέσεις στον αριθμό των Σχολών που μπορεί να λειτουργήσει ένα ΝΠΠΕ;

-Υπάρχει μία και μοναδική εξαίρεση: Εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες είκοσι (20) θέσεις στις σχετικές παγκόσμιες κατατάξεις, το ΝΠΠΕ μπορεί να αποτελείται από μία κατ’ ελάχιστο Σχολή με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα κύκλου σπουδών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου.

-Με ποια διαδικασία γίνεται η αδειοδότηση και τι περιλαμβάνεται στην αίτηση;

-Η διαδικασία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ΝΠΠΕ, εκκινεί με την υποβολή αίτησης στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου διαβιβάζει:

Α) Στην ΕΘΑΑΕ τα προβλεπόμενα στον νόμο δικαιολογητικά, προκειμένου η ΕΘΑΑΕ να εγκρίνει και να αποστείλει τη εγκριτική πράξη στο αρμόδιο Τμήμα και

Β) Στον ΕΟΠΠΕΠ τα προβλεπόμενα στον νόμο δικαιολογητικά για τη διατύπωση γνώμης ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων.

Ειδικότερα, το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται είναι: Η υπεύθυνη δήλωση πρόθεσης σύστασης ΝΠΠΕ στην οποία αναφέρονται, η επωνυμία, η έδρα, το κεφάλαιο σε ευρώ, ο αριθμός Σχολών, τα προσφερόμενα πιστοποιημένα από το μητρικό ίδρυμα προγράμματα σπουδών και η σχέση του μητρικού ιδρύματος με το παράρτημα πανεπιστημίου, το καταστατικό του ΝΠΠΕ, η εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας με εγκατάσταση στην Ελλάδα ποσού πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 500.000) για κάθε σχολή, το παράβολο τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 500.000,00) ανά αίτηση, θεωρημένη οικοδομική άδεια για σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφελείας και τα οριζόμενα χρήσης εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού, κατόψεις όλων των χώρων με αποτύπωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ για όλα τα κτίρια, πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας για χρήση "εκπαίδευση", βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από μηχανικό με επισυναπτόμενα σχέδια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, Εσωτερικός Κανονισμός του ΝΠΠΕ, πρόσφατες και σε ισχύ πιστοποιήσεις και αξιολογήσεις του μητρικού ιδρύματος, οι διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, που προσφέρονται στους φοιτητές, πλήρη στοιχεία για τα κριτήρια επιλογής, εισαγωγής, αξιολόγησης και αποφοίτησης, καθορισμός της διάρκειας σπουδών, το ύψος των διδάκτρων, το ποσό των υποτροφιών και κάθε άλλη οικονομική επιβάρυνση που προβλέπεται για κάθε φοιτητή, ο αριθμός του εκτιμωμένου προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού/ τεχνικού προσωπικού) που απασχολείται και των φοιτητών που δύνανται να φοιτήσουν, πλάνο ανάπτυξης ανά έτος με τον τελικό αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού, περιγράμματα θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού (όπως βαθμίδα, γνωστικό αντικείμενο), ή/και ονομαστικό κατάλογο των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού με τα πιστοποιητικά των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων του, μελέτη ερευνητικής δραστηριότητας, καθώς και πενταετή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, στην οποία καταγράφεται μεταξύ άλλων όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΝΠΠΕ.

- Τι γίνεται μετά την υποβολή της αίτησης;

-Το αρμόδιο Τμήμα διαβιβάζει την αίτηση στην ΕΘΑΑΕ, η οποία αποφασίζει εντός προθεσμίας εκατόν είκοσι (120) ημερών για την έγκριση. Το αρμόδιο Τμήμα στέλνει στον ΕΟΠΠΕΠ τα δικαιολογητικά με αίτημα διατύπωσης γνώμης εντός της ίδιας προθεσμίας, ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων. Για εξαιρετικούς λόγους, αν οι ως άνω φορείς κρίνουν ότι πρέπει να υποβληθούν διευκρινίσεις από τους αιτούντες, χορηγείται παράταση.

-Μπορεί αυτή η άδεια να ανακληθεί;

-Ανά πάσα στιγμή, αν δεν τηρείται έστω και ένας από τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας. Η απόφαση περί χορήγησης άδειας του ΝΠΠΕ ανακαλείται:

α) εάν συντρέχει παραβίαση διάταξης του νόμου ή όρων χορήγησης της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας,

β) αν το ΝΠΠΕ δεν λειτουργήσει εντός δύο ετών από τη λήψη της άδειας,

γ) αν δεν τηρεί ή δεν συμμορφώνεται με τους εγκεκριμένους όρους πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών.

-Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανάκλησης άδειας του ΝΠΠΕ για τους εγγεγραμμένους φοιτητές;

-Αν ανακληθεί η άδεια, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή και από το ποσό επιστρέφονται, κατά προτεραιότητα, τα καταβληθέντα δίδακτρα στους φοιτητές και καταβάλλονται οι αμοιβές του προσωπικού έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Στην περίπτωση αυτή, το μητρικό ίδρυμα καθίσταται πλέον υπεύθυνο για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και τη χορήγηση των σχετικών τίτλων σπουδών.

-Ποιος έχει δικαίωμα εγγραφής σε ένα μη κερδοσκοπικό παράρτημα ξένου πανεπιστημίου;

α) οι Έλληνες ή αλλοδαποί κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ) ή επαγγελματικού λυκείου (ΕΠΑΛ) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα σπουδών, οι οποίοι θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις, υπερβαίνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ο νόμος θα ορίζει.

β) οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένων Ξένων Σχολείων της ημεδαπής,

γ) οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

δ) οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοδύναμου τίτλου που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας τους.

-Ποια θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΝΠΠΕ;

-Η βάση αυτή θα είναι μία, και θα προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζόμενων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.

-Ποιοι και πόσοι θα απαρτίζουν το εκπαιδευτικό προσωπικό και πώς θα επιλέγονται;

-Σε κάθε ΝΠΠΕ στην πλήρη ανάπτυξή του θα υπηρετούν κατ΄ ελάχιστο 30 μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού. Ποσοστό τουλάχιστον 80% οφείλουν να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα, που απαιτούνται για την κατοχή θέσης διδακτικού προσωπικού αντίστοιχης βαθμίδας. Επίσης, δύναται να υπηρετεί ειδικό διδακτικό προσωπικό με προσόντα, τρόπους επιλογής και όρους υπηρεσίας, αντίστοιχους με εκείνους του μητρικού ιδρύματος.

Η επιλογή των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του ΝΠΠΕ εγκρίνεται από το μητρικό ίδρυμα και τα βιογραφικά τους αναρτώνται στον ιστότοπο του ΝΠΠΕ.

-Τι ισχύει για τους τίτλους σπουδών;

Κάθε ΝΠΠΕ χορηγεί στους αποφοίτους του τίτλο σπουδών του μητρικού ιδρύματος. Ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το οποίο τηρεί ο ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς περαιτέρω κρατική αναγνώριση.

-Θα γίνεται έρευνα στα μη κρατικά πανεπιστήμια;

-Το ΝΠΠΕ αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα, η οποία συσχετίζεται με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και με τα αντίστοιχα προγράμματα του μητρικού ιδρύματος.

Η Επιτροπή Έρευνας μεριμνά ώστε το εκπαιδευτικό προσωπικό:

- να διεξάγει κάθε είδους έρευνα εντός του ΝΠΠΕ,

-να υλοποιεί ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα,

-να συμμετέχει σε προγράμματα κινητικότητας ερευνητών,

-να συνεργάζεται με τα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του μητρικού ιδρύματος, καθώς και με άλλα ΝΠΠΕ.

Η ΕΘΑΑΕ αξιολογεί το παραγόμενο ερευνητικό έργο ετησίως σύμφωνα με ειδικά διαμορφωμένα κριτήρια και δείκτες για τη διασφάλιση της ποιότητάς του.

-Θα χορηγούνται υποτροφίες από τα ΝΠΠΕ;

-Υποχρεωτικά, τουλάχιστον το ισοδύναμο ποσό των διδάκτρων για το πέντε (5%) των φοιτητών του πρώτου κύκλου προγράμματος σπουδών, θα δίνεται σε υποτροφίες με βάση ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Το ΝΠΠΕ καταρτίζει κατάλογο και καταβληθέντα ποσά υπότροφων φοιτητών, τον οποίο υποβάλει προς έλεγχο στην ΕΘΑΑΕ στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους.

- Τι περιλαμβάνεται στο καταστατικό του ΝΠΠΕ;

-Μια πλήρης περιγραφή της λειτουργίας του:

α) σκοπό, β) επωνυμία, γ) έδρα, δ) όργανο διοίκησης, ε) σύγκληση, συγκρότηση, λειτουργία, αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης, στ) διαδικασία λήψης αποφάσεων, ζ) κεφάλαιο σε ευρώ, η) οργανόγραμμα Μονάδων και διοικητικών υπηρεσιών του ΝΠΠΕ με τον αριθμό και τα προσόντα του προσωπικού του, που στελεχώνονται με διοικητικό προσωπικό και θ) ορισμό νομίμου εκπροσώπου του Διοικητικού Συμβουλίου έναντι των διοικητικών και δικαστικών αρχών.

- Πρέπει το ΝΠΠΕ να έχει την έδρα του στην Ελλάδα;

-Το ΝΠΠΕ έχει την έδρα του σε συγκεκριμένο δήμο στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρεται στο καταστατικό του.

-Μπορεί το ΝΠΠΕ να συστήσει νέες σχολές;

-Το ΝΠΠΕ κατή τη λειτουργία του μπορεί να αιτείται συμπληρωματικά την προσθήκη Σχολών και προγραμμάτων σπουδών με τους ίδιους όρους με τους οποίους του χορηγήθηκε η αρχική άδεια.

- Πώς διοικείται ένα ΝΠΠΕ;

-Το ΝΠΠΕ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά τη λειτουργία του. Η σύγκληση, συγκρότηση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται στο καταστατικό του ΝΠΠΕ.

- Ποιος φορέας ελέγχει τα ΝΠΠΕ;

-Τα ΝΠΠΕ υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναφορικά με την οργάνωση, λειτουργία και αποστολή τους προς εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος και των συνταγματικών σκοπών της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κρατική εποπτεία ασκείται από το Τμήμα Α’ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

- Τι προβλέπεται για τα ακαδημαϊκά όργανα και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες;

-Σε κάθε ΝΠΠΕ λειτουργεί Ακαδημαϊκό Όργανο ως συμβουλευτικό όργανο, προτείνοντας στρατηγικές που σχετίζονται με την ερευνητική και εκπαιδευτική αποστολή του. Η σύνθεση, η συγκρότηση, οι αρμοδιότητες και οι κανόνες λειτουργίας των οργάνων καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΝΠΠΕ.

Στα ΝΠΠΕ κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Φούρνος το πρωί, εστιατόριο το βράδυ: Γιατί το More Φίλings στο Κουκάκι αξίζει την προσοχή σου

Η νέα άφιξη στην κουλ αθηναϊκή γειτονιά έχει άποψη, διπλό προφίλ και νοστιμιά σε κάθε της έκφραση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20 Δεκ 2025 | 09:01

Ζαχαράκη: Νέες αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στο πρώτο δίμηνο του 2026

Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πλέον ένα "καθοριστικό βήμα προόδου", περνώντας "στο επόμενο, ώριμο στάδιο διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης".

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ 04 Δεκ 2025 | 23:18

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά την Παρασκευή ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πειραιά και Σχολή Καλών Τεχνών

Ενημέρωσαν ότι την Παρασκευή η οποία αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας, θα παραμείνουν κλειστά

ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΣΙΖΟΥΝ 25 Νοε 2025 | 18:18

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Προσφυγή στο ΣτΕ δύο καθηγητών κατά των προγραμμάτων σπουδών

Ζητούν από το ΣτΕ οι σημερινές αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκαν να συσχετιστούν με τις προηγούμενες αιτήσεις ακύρωσης που έχει καταθέσει στα μέσα του δεύτερου δεκαήμερου του περασμένου Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ 29 Οκτ 2025 | 08:48

Διαγράφονται 285.000 "αιώνιοι" φοιτητές τον Δεκέμβριο απο τα ελληνικά πανεπιστήμια

Περίπου 285.000 φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα των ελληνικών πανεπιστημίων τον Δεκέμβριο, καθώς έχουν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής τους.

ΥΦΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 07 Οκτ 2025 | 11:13

Παπαϊωάννου για "αιώνιους" φοιτητές: 290.000 δεν ενδιαφέρθηκαν και διαγράφονται

Ο υφυπ. Παιδείας ενημέρωσε ότι για τις τετραετείς σχολές ο μέγιστος χρόνος φοίτησης είναι τα 6 έτη και για τις πενταετείς και εξαετείς, οκτώ και εννέα αντίστοιχα.

24 Σεπ 2025 | 11:40

Μετεγγραφές φοιτητών: Άνοιξε η πλατφόρμα – Από σήμερα ως τις 2 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Είναι ανοιχτή από σήμερα Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025 έως και τις 2 Οκτωβρίου 2025, στις 14:00.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 22 Σεπ 2025 | 18:34
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ 03 Αυγ 2025 | 09:01

Πανεπιστήμια: Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τους "αιώνιους" φοιτητές - Ποιοι θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία

Υπολογίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 31 Ιουλ 2025 | 16:47

Κουτσούμπας για διαγραφές στα πανεπιστήμια: Ο πρωθυπουργός δίνει τελεσίγραφα σε νέα παιδιά και "τους κόβει τα φτερά"

Ο κ. Κουτσούμπας αποκάλεσε το νομοσχέδιο τερατούργημα και είπε ότι με την ψήφισή του η κυβέρνηση "κόβει τα φτερά" των φοιτητών.

31 Ιουλ 2025 | 07:57

Πιο γρήγορα οι μετεγγραφές φοιτητών: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα ΑΕΙ

Στις αρχές Οκτωβρίου θα μάθουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους οι φοιτητές που επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή από το ΑΕΙ στο οποίο εισήχθησαν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 10 Ιουλ 2025 | 07:48

Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι "αιώνιοι" φοιτητές - Ποιο μπορούν να πάρουν παράταση σπουδών, όλες οι προϋποθέσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τις διαγραφές φοιτητών. Τι φέρνει το σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη 22 Ιουλίου.

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 09 Ιουλ 2025 | 11:48

Υπουργείο Παιδείας: Έως 10 χρόνια κάθειρξη για επιθέσεις σε πανεπιστήμια - Τι ισχύει για τις διαγραφές φοιτητών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν οι διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας και ανομίας στα ΑΕΙ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 08 Ιουλ 2025 | 13:12

Πανελλήνιες 2025: Στις 25 Ιουλίου ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής - Ανοιξε η πλατφόρμα για τα μηχανογραφικά

Στις 25 Ιουλίου 2025 αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Ιουλ 2025 | 11:03

Διαγράφονται 290.000 "αιώνιοι" φοιτητές από τα ΑΕΙ - Οι προϋποθέσεις για δεύτερη ευκαιρία σε 35.000

Την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τη διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια επιβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 07 Ιουλ 2025 | 14:53

Σύσκεψη Μητσοτάκη για τα ΑΕΙ: Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι "αιώνιοι" φοιτητές - Υπάρχουν εγγεγραμμένοι από το 1930

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΒΕ 02 Ιουλ 2025 | 10:01

Πανελλήνιες 2025: Πρώτες εκτιμήσεις για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής - Πού θα φτάσουν Ιατρικές, Νομικές και Στρατιωτικές Σχολές

Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν από 4 έως 7 Ιουλίου όταν και θα ξεκινήσει το Μηχανογραφικό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Ιουν 2025 | 16:04

Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Η χώρα σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση - Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως "ιστορική", με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 14 Ιουν 2025 | 12:23

Τα 12 μη κρατικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - Μετά το πράσινο φως του ΣτΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία 12 συνολικά μη κρατικών ΑΕΙ, με τους υποψήφιους φοιτητές να μπορούν να εγγραφούν σε αυτά από τον Σεπτέμβριο του 2025.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 13 Ιουν 2025 | 17:55

ΣτΕ: Νόμιμα τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Συνταγματικός ο νόμος Πιερρακάκη

Το Συμβούλιο της Επικρατεία έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στο πλαίσιο του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι συνταγματικά ανεκτή η εγκατάσταση και λειτουργία αλλοδαπών ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 02 Ιουν 2025 | 14:24

Μητσοτάκης για βία στα Πανεπιστήμια: Έκπτωση Πρυτάνεων αν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους

"Ένας φοιτητής στον οποίο απαγγέλθηκαν διώξεις θα πρέπει να χάνει την φοιτητική του ιδιότητα για δυο χρόνια", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 02 Ιουν 2025 | 06:38

Τελεσίγραφο Μητσοτάκη σε πρυτάνεις για τα σχέδια ασφαλείας: Μήνυμα μηδενικής ανοχής για τη βία στα πανεπιστήμια

Τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών, ώστε να αποτρέπονται τα… "μπάχαλα" στα Πανεπιστήμια, θα ζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης σπό τουε πρυτάνεις.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Ιουν 2025 | 15:49

Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη - πρυτάνεων: Δεκάδες καταλήψεις έχουν εκκενωθεί την τελευταία εξαετία

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις - Πάνω από 470 συλλήψεις έχουν γίνει από το 2019

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 29 Μαϊ 2025 | 09:15

Ζαχαράκη: Διαγραφή 250.000 αιώνιων φοιτητών μέσα στη χρονιά

"Από του χρόνου η μείωση της σχολικής ύλης", τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη.

ΥΠΟΙΚ 25 Μαϊ 2025 | 09:05

Μπαράζ μεταρρυθμίσεων με τρία νομοσχέδια του ΥΠΟΙΚ μέσα στο καλοκαίρι: Τελωνεία, νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και κληρονομιές

Τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ 20 Μαϊ 2025 | 10:15

Φοιτήτρια ΕΚΠΑ: Μου άρεσε το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο κυλικείο της Νομικής - Τώρα θυμίζει πτέρυγα του Ιπποκράτειου

Φοιτήτρια του ΕΚΠΑ σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια με αφορμή την επίθεση και τα επεισόδια σε εκδήλωση της Νομικής.

ΗΜΕΡΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 14 Μαϊ 2025 | 12:21

Στο ρυθμό των φοιτητικών εκλογών τα πανεπιστήμια με διαφωνίες και παραφωνίες

Σημείο τριβής, μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, αποτελούν και τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 13 Μαϊ 2025 | 09:29

Δημογλίδου για την ανομία στα πανεπιστήμια: Η αστυνομία δε θα σταματήσει να επεμβαίνει όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα

"Η αστυνομία έχει αποδείξει ότι θα βρίσκεται στους πανεπιστημιακούς χώρους", τόνισε η Κ. Δημογλίδου.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ 11 Μαϊ 2025 | 10:39

Xρυσοχοΐδης: Κρίσιμο ζήτημα η ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στα Πανεπιστήμια - Υπεύθυνοι οι Πρυτάνεις

Αναφερόμενος στο θέμα της τήρησης της τάξης στα Εξάρχεια τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Μαϊ 2025 | 15:24

ΠΑΣΟΚ για βία στα πανεπιστήμια: "Αντί σχεδίου, τσαλαβουτήματα αυταρχικού και αναποτελεσματικού βερμπαλισμού"

Αντί για στήριξη και συντονισμό, η κυβέρνηση θυμάται ξαφνικά το "αυτοδιοίκητο" που η ίδια συντονισμένα και εμμονικά επιδιώκει να καταργήσει, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

10 Μαϊ 2025 | 12:56

Το ηρωικό Πολυτεχνείο και η βία

Οι ερμηνείες για τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια είναι πολλές. Από τη μία είναι το "ηρωικό παράδειγμα" του Πολυτεχνείου, που στη συνέχεια ευτελίστηκε και εκφυλίστηκε από τις αντισυστημικές (θα λέγαμε σήμερα) παρατάξεις των φοιτητών και το αναρχικό κίνημα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 10 Μαϊ 2025 | 10:59

Μαρινάκης: Φοιτητές που συλλαμβάνονται για βία στα πανεπιστήμια θα χάνουν άμεσα την ιδιότητά τους για δύο χρόνια

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης χαρακτηριστικά, το πανεπιστήμιο δεν θα περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης για την επιβολή της ποινής αυτής.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ 09 Μαϊ 2025 | 18:14

Ζαχαράκη: Συστήματα ελεγχόμενης εισόδου και αναστολή φοιτητικής ιδιότητας σε όσους συλλαμβάνονται για επεισόδια στα Πανεπιστήμια

Η υπουργός τόνισε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν καταθέσει ή να έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια ασφαλείας τους

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 08 Μαϊ 2025 | 11:39

Χατζηδάκης για παραβατικότητα στα ΑΕΙ: Ευθύνες σε αυτουργούς και στις πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν το νόμο

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε τέσσερις άξονες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 08 Μαϊ 2025 | 10:59

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη - Γι' αυτό μας χτυπούν συνέχεια τα "παπαγαλάκια" της ΝΔ

Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε και στα τελευταία επεισόδια βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και υπενθύμισε τη διαχείριση του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας.

ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ 07 Μαϊ 2025 | 06:24

Νόμος και τάξη στα Πανεπιστήμια μετά τα έκτροπα - Διαγραφή φοιτητών και πληρωμή του "λογαριασμού" για όσους τα σπάνε

Μέτωπο με τη βία στα Πανεπιστήμια ανοίγει η κυβέρνηση - Άμεσα τα Πανεπιστήμια πρέπει να καταθέσουν τα σχέδια ασφαλείας των Ιδρυμάτων.

ΣΤΟΝ REAL FM 06 Μαϊ 2025 | 18:31

Διαμαντοπούλου: "Πρέπει να αλλάξει η διοίκηση των Πανεπιστημίων - Τελείως λάθος η διαγραφή φοιτητών"

"Είναι έξω από κάθε λογική να υπάρχει αυτή η παρέμβαση στα Πανεπιστήμια", είπε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου

06 Μαϊ 2025 | 16:37

"Σπας τζαμαρία στο πανεπιστήμιο, θα σου έρθει ο λογαριασμός" - Τι είπε ο Μαρινάκης για τη διαγραφή φοιτητών

Συνέπειες σε τρία επίπεδα για τους φοιτητές που συμμετέχουν σε έκνομες ενέργειες, προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 06 Μαϊ 2025 | 12:17

Ζαχαράκη: Όταν αποδεικνύεται η συμμετοχή κάποιου σε επεισόδια, θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή

Για την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μίλησε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά βίας και την επίθεση στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 06 Μαϊ 2025 | 07:31

Κυρώσεις στα "απείθαρχα" πανεπιστήμια και διαγραφή τραμπούκων φοιτητών - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βία στα ΑΕΙ

"Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία", είπε ο πρωθυπουργός.

04 Μαϊ 2025 | 15:43

Με αυτό το πανεπιστήμιο δεν πάμε πουθενά

Πού ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία στη Νομική και στο ΑΠΘ; Μάλλον εκεί που βρίσκεται και το έφιππο τμήμα της που ονειρεύτηκε κάποια στιγμή ο κ. Μηταράκης.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 03 Μαϊ 2025 | 13:39

Σύσκεψη για ΑΕΙ: Αυστηρές συνέπειες σε ποινικό, πειθαρχικό, αστικό επίπεδο - Κυρώσεις και στα Ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ 03 Μαϊ 2025 | 08:29

ΑΕΙ: Μετά τη βάρβαρη επίθεση στη Νομική, η κυβέρνηση ξανά αντιμέτωπη με τους χούλιγκαν των πανεπιστημίων

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων - Η αποτυχημένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία και η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τα θέματα ασφαλείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαϊ 2025 | 21:03

Επεισόδια στη Νομική: Ο Μητσοτάκης συγκαλεί αύριο έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο τραπέζι τα μέτρα ασφαλείας στα πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ζητά από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα την κατάθεση σχεδίων ασφαλείας.

ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 22 Απρ 2025 | 10:30

ΗΠΑ: Πάνω από 100 πρόεδροι πανεπιστημίων ενώνουν τις φωνές τους κατά της πολιτικής Τραμπ

Η ανακοίνωση επικρίνει "την πρωτοφανή κυβερνητική υπέρβαση και την πολιτική παρέμβαση που πλέον θέτουν σε κίνδυνο την αμερικανική ανώτερη εκπαίδευση".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 11 Απρ 2025 | 17:10

Το ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα ή μη των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα - Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

Τέσσερις αιτήσεις κατά της υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 01 Απρ 2025 | 17:25

Ακαδημαϊκό έτος 2025 - 26: Αυτά είναι τα 12 ξένα πανεπιστήμια που ζήτησαν άδεια λειτουργίας - Η λίστα

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας, υπεβλήθησαν 12 αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 16 Μαρ 2025 | 11:39
ΔΗΛΩΣΗ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 15 Μαρ 2025 | 15:35

Έγιναν 132 αιτήσεις από ξένα πανεπιστήμια για συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ: Ανάμεσά τους Harvard, Yale, Columbia - Όλη η λίστα

Αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20 εκ, ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακκάκης - Οι δηλώσεις του για τα πανεπιστήμια φεύγοντας από το υπ. Παιδείας.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 13 ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 12 Φεβ 2025 | 16:44

Οριστικό: Το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης κάνει αίτηση την Παρασκευή για παράρτημα στην Ελλάδα

Η αίτηση πρόκειται να κατατεθεί για αδειοδότηση παραρτήματος υπό την επωνυμία "Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – International Campus Sorbonne Paris Nord".

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Ιαν 2025 | 16:55

Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου: Νέος βανδαλισμός στο γραφείο της ακαδημαϊκού με αντισημιτικά συνθήματα

Νέος βανδαλισμός στο γραφείο της ακαδημαϊκού Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου με αντισημιτικά συνθήματα

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Ιαν 2025 | 15:46

Μαρινάκης: Ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρμοστεί - Είναι ζήτημα αξιοπιστίας

"Είναι ζήτημα αξιοπιστίας και της κυβέρνησης και των πανεπιστημίων" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Ιαν 2025 | 16:43

Τριών Ιεραρχών 2025: Τι θα ισχύσει για σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου - Τι θα γίνει με τα σχολεία

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 08 Ιαν 2026 | 23:41

"Παγώνουν" οι αποκλεισμοί ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες, ανοικτοί οι δρόμοι

Το Σάββατο 10/1, στην πανελλαδική σύσκεψη, θα οριστεί η επιτροπή για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 23:05

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - Ο "Γιάγκος Δράκος" της θρυλικής "Λάμψης"

Την είδηση θανάτου του διακεκριμένου ηθοποιού Χρήστου Πολίτη έκανε γνωστή με ανάρτηση του ο συγγραφέα Μάνος Λαμπράκης

ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ 08 Ιαν 2026 | 22:09

Κλήρωση Τζόκερ 8/1/2026: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 9,9 εκατ. ευρώ

Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση με αριθμό 3.012 της Τρίτης 8 Ιανουαρίου 2026 του Τζόκερ

"ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ" 08 Ιαν 2026 | 21:41

Ταξί: Προκήρυξαν 48ωρη απεργία στην Αττική για τις 13 και 14 Ιανουαρίου

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) συνεδρίασε σήμερα και, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης απεργιακής κινητοποίησης

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 08 Ιαν 2026 | 21:14

Θρίλερ με την εξαφάνιση μητέρας τριών ανήλικων παιδιών στη Βόνιτσα - Αγνοείται εδώ και ένα μήνα

Η εξαφάνιση της γυναίκας από τη Βόνιτσα δηλώθηκε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026, ενώ τα ίχνη της αγνοούνται από 8/12/2025

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08 Ιαν 2026 | 20:59

Αγρότες: Τα επόμενα βήματα μετά το "ναι" για συνάντηση με Μητσοτάκη - Ανοίγουν οι δρόμοι, αλλά δεν φεύγουν τα τρακτέρ

Οι αγρότες δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των τελωνείων

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Ιαν 2026 | 20:56

Πατήσια: Ξεκόλλησε ο σταυρός φαρμακείου και τραυμάτισε 15χρονη στο κεφάλι [βίντεο]

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι ριπές του αέρα ξερίζωσαν την πινακίδα που έπεσε πάνω στη 15χρονη μαθήτρια

ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΗΓΑΝ 08 Ιαν 2026 | 19:45

Σύνταγμα: Συγκέντρωση στρατιωτικών κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ [εικόνες - βίντεο]

Πλήθος στρατιωτικών κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στις διατάξεις του νομοσχεδίου

ΣΤΟ MEGA 08 Ιαν 2026 | 19:15

Χαλκίδα: "Τον έβριζαν, τον έλεγαν βρομιάρη και χοντρό" λέει η μητέρα του 15χρονου που αυτοκτόνησε

Βίντεο ντοκουμέντο με ξυλοδαρμό που υπέστη ο 15χρονος από συνομηλίκους του - Τι λέει η μητέρα του για το bullying

ΤΙ ΛΕΝΕ 08 Ιαν 2026 | 18:34

Νέος καβγάς μετεωρολόγων για την ψυχρή εισβολή: "O καιρός δεν είναι clickbait" - "Χαλάνε την πιάτσα"

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει χιόνια στα νησιά και την Αττική, ενώ Κολυδάς και Τσατραφύλλιας κάνουν λόγο για υπερβολές...

ΣΤΟ MEGA 08 Ιαν 2026 | 18:22

Σέρρες: "Αν το παιδί έφυγε από τα χέρια μου, ζητώ συγγνώμη από την οικογένεια και τον Θεό", λέει ο 15χρονος

"Δεν είναι η φυλακή, είναι οι τύψεις στο κεφάλι μου, αν έφυγε όντως το παιδί από τα χέρια μου" λέει ο 15χρονος μέσα από τα κρατηρήρια

ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 08 Ιαν 2026 | 18:09

Η μανία της φύσης στη Λήμνο: Ο κεντρικός δρόμος στο λιμάνι της Μύρινας έγινε... θάλασσα [βίντεο]

Οι θυελλώδεις άνεμοι που σάρωσαν τη Λήμνο προκάλεσαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Μύρινα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Ιαν 2026 | 18:08

Απίστευτο: Άνδρας εισέβαλε στο δημαρχείο Αγρινίου, επιτέθηκε στον δήμαρχο και… δάγκωσε υπάλληλο

Στην προσπάθεια ενός δημοτικού υπαλλήλου να τον απωθήσει, ο άνδρας του επιτέθηκε, δαγκώνοντάς τον στο μπράτσο!

ΣΕ MEGA ΚΑΙ STAR 08 Ιαν 2026 | 18:07

Σέρρες: "Ψέματα όλα όσα λένε για εμάς, ο άντρας μου δεν πέθανε από ναρκωτικά", λέει η μητέρα του 15χρονου

"Δεν ήταν παραμελημένα τα παιδιά μου - Το αν εγώ είχα μπλέξει λίγο με κάτι, αυτό δεν είχε καμία σχέση", δηλώνει η μητέρα του 15χρονου στις Σέρρες

ΟΥΡΕΣ ΟΧΑΜΑΤΩΝ 08 Ιαν 2026 | 18:05

Χάος στη Χαλκίδα ελέω μπλόκων: Οδηγοί εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα στην Υψηλή Γέφυρα και συνεχίζουν πεζοί [εικόνες]

Ορισμένοι, αδυνατώντας να συνεχίσουν, εγκαταλείπουν τα οχήματά τους και συνεχίζουν την πορεία με τα πόδια

ΕΞΑΜΙΛΙΑ 08 Ιαν 2026 | 17:26

Κορινθία: Πώς το αυτοκίνητο μπήκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο βενζινάδικο και καρφώθηκε στην αυλή [βίντεο]

Η ανεξέλεγκτη πορεία του αυτοκινήτου που περνάει μέσα από βενζινάδικο και καταλήγει σε αυλή σπιτιού - Δύο νεκροί

ΣΟΚ 08 Ιαν 2026 | 16:53

Πάτρα: Βίντεο ντοκουμέντο - Καρέ καρέ ο ξυλοδαρμός του 30χρονου μέσα στο μαγαζί, τον κλοτσούσαν στο κεφάλι

Ο 30χρονος δέχεται επίθεση και βρίσκεται πεσμένος κάτω, με τον 26χρονο που παραδόθηκε να τον κλοτσά στο κεφάλι πολλές φορές

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08 Ιαν 2026 | 15:41

Live: "Ναι" των αγροτών στην πρόσκληση Μαξίμου για συνάντηση με Μητσοτάκη την Τρίτη - Ένταση στο μπλόκο της Θήβας

Θετικοί οι αγρότες στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο - Συνάντηση με τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 08 Ιαν 2026 | 15:01

ΕΛΑΣ: Αλλάζει η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων - Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών

Σε λειτουργία νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής διακίνησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 08 Ιαν 2026 | 15:01

Νέα εποχή για τον "Άγιο Σάββα" - Εγκαινιάστηκαν τα υπερσύγχρονα χειρουργεία

Τα ανακαινισμένα χειρουργεία τέθηκαν σε λειτουργία μετά από ανακατασκευή

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 08 Ιαν 2026 | 14:47

Καβγάς μεταξύ αγροτών: "Δεν ανήκετε στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων - Βάζετε ντελίβερι και κάνουν τα μπλόκα"

Ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, και ο Γιάννης Βογιατζής από τα Πράσινα Φανάρια αντιπαρατέθηκαν με φόντο τη στάση των αγροτών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦOΡΩΝ 08 Ιαν 2026 | 14:34

Χειρόφρενο από την Τρίτη στα ταξί, "με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες" - Ανυποχώρητος ο Κυρανάκης

Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΣΑΤΑ και αναμένεται να αποφασίσει κλιμάκωση των απεργιών στα ταξί

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 08 Ιαν 2026 | 14:07

Τραγωδία στην Κόρινθο: Δύο νεκροί σε τροχαίο - Το αυτοκίνητο "καρφώθηκε" σε τοίχο και έγινε σμπαράλια

Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα δύο νεαρά άτομα κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε τοίχο σπιτιού

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο 26ΧΡΟΝΟΣ 08 Ιαν 2026 | 13:09

Πάτρα: Παραδόθηκε ο βασικός κατηγορούμενος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου – Κλωτσούσε στο κεφάλι το θύμα

Πρόκειται για τον 26χρονο που εμφανίζεται σε οπτικό υλικό να χτυπά με ιδιαίτερη αγριότητα το θύμα και να το πατά επανειλημμένα στο κεφάλι.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 08 Ιαν 2026 | 12:57

Ηλεία: Άγρια συμπλοκή μεταξύ Ρομά για παλιοσίδερα στη μέση του δρόμου - Παππούς και εγγόνια σοβαρά τραυματίες

Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε οικογένειας Ρομά στη μέση του δρόμου στην περιοχή της Βαρβάσαινας στην Ηλεία.

ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ 08 Ιαν 2026 | 12:43

Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητα - Ζημιές σε θερμοκήπια [εικόνες]

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την κοινότητα Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας, αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και προκαλώντας ζημιές σε θερμοκήπια.

ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ Η 22ΧΡΟΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:41

Φρίκη στο Ηράκλειο: Καταγγελία για πατέρα ότι βίαζε τις κόρες του και άφησε έγκυο τη μία

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας μετά από πληροφορίες που σοκάρουν

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 08 Ιαν 2026 | 12:36

Ποια ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω ισχυρών ανέμων

Τα δρομολόγια των πλοίων που έχουν διακοπεί προσωρινά.

Η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 08 Ιαν 2026 | 12:36

Καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Κλάψης: Μύθοι και αλήθειες για τον Ιωάννη Καποδίστρια

O κ. Κλάψης φωτίζει τις αποφάσεις και τις στρατηγικές επιλογές που καθόρισαν τη θέση του Καποδίστρια στην ιστορία

ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ 08 Ιαν 2026 | 11:57

"Γιωργάρα στο καλό": Ο σπαρακτικός επικήδειος του Στρατή Λιαρέλλη στην κηδεία του Παπαδάκη [βίντεο]

Το μοναδικό πρόσωπο που ανέλαβε να εκφωνήσει επικήδειο λόγο, ήταν ο επί χρόνια φίλος του Γιώργου Παπαδάκη και γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλλης.

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ" 08 Ιαν 2026 | 11:25

Σέρρες: Προκαλεί ξανά ο αδελφός του 16χρονου - "Θεός ΄σχωρέστο το παιδί, αλλά και εμείς δεν είμαστε καλύτερα"

"Δολοφόνος είναι κάποιος που παίρνει το πιστόλι και σκοτώνει, όχι ο αδερφός μου", δήλωσε ο αδερφός του 16χρονου που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου.

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 08 Ιαν 2026 | 11:05

Ιωάννινα: Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε πτηνοτροφική μονάδα στο Καλπάκι - Ζημιές σε στρατόπεδο

Ο ισχυρός άνεμος ξήλωσε τις στέγες από τρία κτήρια - Κατέρρευσαν οι τοίχοι και καταπλάκωσαν κοτόπουλα που εκτρέφονταν στην πτηνοτροφική μονάδα.

ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ 08 Ιαν 2026 | 10:44

Μαζί, συντετριμμένοι, Ελένη Μενεγάκη και Γιάννης Λάτσιος στην κηδεία του Παπαδάκη [βίντεο]

Ανάμεσα στα άτομα που έδωσαν το παρών στο τελευταίο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη, ήταν και η Ελένη Μενεγάκη μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Γιάννη Λάτσιο.

«ΒΟΥΤΙΑ» ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ 08 Ιαν 2026 | 10:42

Έρχεται "πολική φωτοβολίδα", λέει ο Μαρουσάκης - Χιόνια ακόμη και στα βόρεια προάστια τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλ. Μαρουσάκη, η έλευση των ψυχρών αερίων μαζών θα προκαλέσει ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 08 Ιαν 2026 | 10:39

Σε εξέλιξη το αγροτικό lockdown: Κλειστή η Αθηνών - Λαμίας από το Κάστρο Βοιωτίας - Απέκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη

Από σήμερα ξεκινά 48ωρος αποκλεισμός σε κομβικά τελωνεία και οδικούς άξονες, με επίκεντρο τον Προμαχώνα, την Εξοχή, τους Ευζώνους και τη Νίκη.

ΑΠΟ ΚΗΦΙΣΙΑ ΩΣ ΙΕΡΑ ΟΔΟ 08 Ιαν 2026 | 10:17

Νεκρός ο ένας οδηγός από τη σύγκρουση φορτηγών στον Κηφισό - Πολύωρο χάος με μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων

Αφόρητη είναι η κατάσταση στον Κηφισό μετά το τροχαίο που σημειώθηκε στο ύψος του Αιγάλεω, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ 08 Ιαν 2026 | 10:13

Κηδεία Παπαδάκη: Η έκκληση της οικογένειας στους δημοσιογράφους - "Πιθανόν να μπήκαν από αλλού"

Σήμερα, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, τελέστηκε η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας.

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΡΙΤΣΩΝΑΣ 08 Ιαν 2026 | 09:53

Κηδεία Γιώργου Παπαδάκη: Αυτός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που εκφώνησε επικήδειο

Ολοι όσοι αγαπουν και τιμούν τον Γιώργο Παπαδάκη, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 08 Ιαν 2026 | 09:42

Αφησαν την Τυχεροπούλου εκτός του νέου ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι απαντά η ΑΑΔΕ στις καταγγελίες για "εκδικητική μετακίνηση"

"Δεν επιδρά στην επικαλούμενη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία", διευκρινίζει η ΑΑΔΕ μετά τη δήλωση του δικηγόρου της Αντώνη Βαγιάνου.

ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ 08 Ιαν 2026 | 09:36

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας - Ηταν όλοι εκεί [εικόνες - βίντεο]

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης, η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοί του Γιώργου Παπαδάκη, τον αποχαιρέτησαν σήμερα.

«ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ» 08 Ιαν 2026 | 09:18

Μουτίδου: "Δεν θα πάρεις ecstasy επείδη άκουσες τον Βαρουφάκη - Το θεωρώ πιο ειλικρινές αυτό που είπε"

"Δεν θα πάρεις ecstasy επείδη άκουσες τον Βαρουφάκη, δεν είναι ο λόγος ο Βαρουφάκης", πρόσθεσε η ηθοποιός και παρουσιάστρια Σοφία Μουτίδου.

ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ 08 Ιαν 2026 | 08:33

Απίστευτο: Την ώρα του ρεπορτάζ του Star αιμόφυρτο θύμα ληστείας ζήτησε βοήθεια -"Με χτύπησαν με μαχαίρι" [βίντεο]

Λίγα μόλις λεπτά νωρίτερα, ο ανδρας, είχε πέσει θύμα ένοπλης ληστείας από ανήλικους Ρομα.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ BULLYING 08 Ιαν 2026 | 08:18

Χαλκίδα: Ξεσπά η μητέρα του 15χρονου που αυτοκτόνησε - "Δεχόταν εκφοβισμό, τον έδερναν, βρήκα video"

"Το παιδί μου δεχόταν εκφοβισμό και απειλές, τον έλεγαν χοντρό, τον έδερναν. Βρήκα βίντεο στο τάμπλετ του", είπε η μητέρα του ανήλικου που έδωσε τέλος στη ζωή του.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 08 Ιαν 2026 | 08:04

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Δεν υπήρξε παρεμβολή – Οι πομποί ήταν το πρόβλημα, λέει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

"Ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε. Εκείνο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι το πώς έγινε", τόνισε, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπήρξε καμία παρεμβολή".

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 08 Ιαν 2026 | 07:42

Πότε ανοίγει φέτος το Τριώδιο και πότε "πέφτουν" Καθαρά Δευτέρα, Τσικνοπέμπτη και Πάσχα

Πολλοί μετρούν αντίστροφα για την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή της Αποκριάς και ετοιμάζονται για το επόμενο τριήμερο.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 9 ΜΠΟΦΟΡ 08 Ιαν 2026 | 07:37

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων - Ποια δεν εκτελούνται

Εμπόδια στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προκαλούν οι ισχυροί νοτιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.