Follow us

Δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με πλαστά έγγραφα για μετανάστες - Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η λεία τους

Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που μέσω της έκδοσης πλαστών εγγράφων και στοιχείων, διευκόλυναν την παράνομη διαμονή μεταναστών προχώρησε η ΕΛΑΣ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που μέσω της έκδοσης πλαστών εγγράφων και στοιχείων, διευκόλυναν την παράνομη διαμονή μεταναστών στη χώρα μας αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ προχώρησαν οι "Αδιάφθοροι" της ΕΛΑΣ.

Για την αποδόμηση των οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες της Πέμπτης, 11 Απριλίου στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -12- άτομα, μεταξύ των οποίων τα -2- αρχηγικά, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -9- ακόμα μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή ιατρική πιστοποίηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, τα όπλα και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με άτομο, το οποίο σε συνεργασία με δημόσιο υπάλληλο, εκδίδει παράτυπα έγγραφα για δημόσια χρήση έναντι χρηματικών ποσών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη δύο επιχειρησιακά δομημένων εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες ενεργό ρόλο είχε κοινό τους μέλος.

Ειδικότερα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, με τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών (Ιατρών Δημόσιων Νοσοκομείων, Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ). Τα μέλη της, έναντι αντιτίμου, δραστηριοποιούνταν σε ολόκληρη την επικράτεια στην έκδοση πλαστών εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας.

Πώς επικοινωνούσαν

Είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modusoperandi):

· 66χρονη, ως αρχηγικό μέλος, παρουσιαζόταν ψευδώς ως λογίστρια, ενώ προέβαινε στην κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Χρησιμοποιούσε ως έδρα φωτοτυπικό κέντρο ιδιοκτησίας 57χρονης, μέλους της οργάνωσης, ενώ δήλωνε αναληθή περιστατικά μέσω εγγράφων που πλαστογραφούσε και υπέβαλε τις σχετικές αιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε την έκδοση προσωρινού τίτλου νόμιμης διαμονής (μπλε βεβαίωση) και στη συνέχεια εξέδιδε άμεσα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. κ.α.) για τους αλλοδαπούς, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, αφού απολάμβαναν οικονομικές παροχές και ασφαλιστική ικανότητα,

· 60χρονος, έτερο αρχηγικό μέλος και επιχειρησιακός βραχίονας, καθώς και μέλος και της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, συναλλασσόταν απευθείας με τους αλλοδαπούς ή μεσάζοντές τους. Είχε αναλάβει την προώθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της οργάνωσης, διαπραγματευόταν τις τιμές και εισέπραττε τα αντίτιμα,

· Δύο υπάλληλοι δημοσίων φορέων, 62χρονοι, παρείχαν άμεση συνδρομή, εκδίδοντας τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά για λογαριασμό της οργάνωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, έναντι αμοιβής,

Διαβάστε Επίσης

· 66χρονος, ιατρός δημόσιου νοσοκομείου, χορηγούσε τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για προγενέστερα έτη, έναντι χρηματικής αμοιβής, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους,

· 62χρονος, 59χρονος και 49χρονος, "μεσάζοντες" της οργάνωσης, προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, συγκέντρωναν και φίλτραραν τα αιτήματα και εισέπρατταν τα αντίτιμα, αποκομίζοντας την προμήθειά τους, ενώ σε συνεννόηση με τα αρχηγικά μέλη διαπραγματεύονταν τις τιμές.

Τα έλεγαν από κοντά, αλλαζαν συχνά τηλεφωνα

Για την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε παράτυπες συνάψεις εργασίας με εικονικούς εργοδότες τους ίδιους αλλά και εταιρίες που διαχειρίζεται έτερο ταυτοποιημένο μέλος, μέσω των οποίων, μάλιστα, νομιμοποιούσαν τα έσοδά τους. Επιπλέον, προέβαιναν και στη σύναψη εικονικών γάμων, για την παράνομη νομιμοποίηση των αλλοδαπών.

Μάλιστα, ο 60χρονος – κοινό μέλος των οργανώσεων, που είχε αναλάβει την επέκταση της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, είχε αναπτύξει πελατολόγιο και εντός των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας επιδιώκοντας δια ζώσης συναντήσεις και αλλάζοντας τακτικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν καταχωρημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα ("αχυράνθρωπους").

Το κοστολόγιο των παρεχόμενων υπηρεσιών της οργάνωσης προέκυψε ως εξής:

· 4.000 – 5.000 ευρώ, για την ίδρυση "εικονικής" εταιρείας,

· 3.500 - 4.000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής σε αλλοδαπό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις,

· 2.000 ευρώ, για "εικονικό" γάμο,

· 500 ευρώ, για σύνταξη αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης φιλοξενίας αλλοδαπού,

· 500 ευρώ, για κατάθεση αίτησης για χορήγηση άδειας κατηγορίας "ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ",

· 300 – 400 ευρώ, για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης ιατρού για προγενέστερα έτη,

· 250 -300 ευρώ, για "εικονική" πρόσληψη σε εργοδότη,

· 230 – 250 ευρώ, πλήρες πακέτο έκδοσης φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Μ.Α.),

· 150 ευρώ, για έκδοση Α.Φ.Μ. και κλειδάριθμου και

· 100 ευρώ, για έκδοση Α.Μ.Α..

Από την παράνομη δραστηριότητά της η οργάνωση αποκόμισε περίπου -1.000.000- ευρώ, ενώ από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξακριβωθεί τουλάχιστον 185 περιπτώσεις αλλοδαπών- πελατών της.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2023, προέβαιναν σε παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων που ήταν εγκαταλελειμμένα, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν εξαφανισμένοι.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, 68χρονος, μέλος της οργάνωσης, είχε αναλάβει την αναζήτηση των οικιών σε περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια, εξακρίβωνε με συχνές κατοπτεύσεις εάν οι οικίες που έβρισκε κατοικούνται και τοποθετούσε καινούριες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες, για να τις ασφαλίσει. Σε περίπτωση που εντόπιζε οικίες που δεν κατοικούνται, εισέρχονταν και αφαιρούσε αντικείμενα και τιμαλφή, ενώ αναζητούσε οτιδήποτε σχετικό (π.χ έγγραφα) με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικιών.

Ο 68χρονος αναζητούσε πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες και επικοινωνούσε με αυτούς για να διαπιστώσει αν οι οικίες κατοικούνται ή αξιοποιούνται από κάποιον τρίτο. Σε περίπτωση που δεν ήταν γνωστός ο ιδιοκτήτης, μέλος της οργάνωσης (60χρονος – μέλος και της πρώτης οργάνωσης) που παρουσιαζόταν ως δικηγόρος, αναζητούσε και συγκέντρωνε τα έγγραφα των ακινήτων μέσω αρμόδιου υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου, για να αντλήσουν πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εάν βεβαιωνόταν ότι το ακίνητο είναι ανεκμετάλλευτο, προέβαινε στη σύνταξη πλαστών δικαιολογητικών και παραχωρητηρίων προκειμένου να φαίνεται ψευδώς ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης είχε παραχωρήσει το ακίνητο στον ίδιο ή σε έτερο μέλος για χρήση επ’ αόριστον.

Έπειτα, προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση της κυριότητας του ακινήτου, προκειμένου να το ιδιοποιηθούν παράνομα, ενώ 62χρονος, μέλος της οργάνωσης, έβρισκε αρμόδιο μηχανικό για να βεβαιώσει την κανονικότητα της κατάστασης του ακινήτου, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μεταβίβασή του.

Τέλος, αφού συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα του ακινήτου, διαπραγματεύονταν την τιμή πώλησής του με υποψήφιους αγοραστές, τους οποίους αναζητούσε και εξασφάλιζε 52χρονος, μέλος της οργάνωσης, ενώ τη διεκπεραίωση της μεταβίβασης πραγματοποιούσε ο ίδιος.

Όπως προέκυψε, σε τουλάχιστον -3- περιπτώσεις ακινήτων, στη Νέα Σμύρνη, στο Ψυχικό και στου Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· πλήθος πλαστών εξουσιοδοτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων,

· σφραγίδα με το εντύπωμα "Βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής",

· σφραγίδα με εντύπωμα ημερομηνίες,

· στρογγυλή σφραγίδα Δήμου,

· σφραγίδα βεβαίωσης γνησίου υπογραφής Δήμου,

· πλήθος εγγράφων που αφορούν αλλοδαπούς (βεβαιώσεις απόδοσης ΑΦΜ, βεβαιώσεις ΑΜΚΑ – Υπεύθυνες δηλώσεις, αποδεικτικά υποβολής αίτησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, αποδεικτικά υποβολής αίτησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία κλπ),

· πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων αλλοδαπών υπηκόων (γνήσια και φωτοαντίγραφα),

· πλήθος αποφάσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

· πλήθος πλαστών εγγράφων σχετικά με ακίνητα (ιδιωτικά συμφωνητικά, παραχωρητήρια, μισθωτήρια κατοικίας, έγγραφα αγοραπωλησίας οριζόντιας ιδιοκτησίας κλπ),

· πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων που αφορούν αλλοδαπούς υπηκόους,

· πλήθος εγγράφων και σφραγίδες εταιρειών,

· πλήθος ηλεκτρονικών παραβόλων,

· πλήθος αποδεικτικών μεταφοράς χρημάτων,

· το χρηματικό ποσό των -32.035- ευρώ,

· πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (τηλεφωνικές συσκευές, tablet, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης usb),

· πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και

· δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Μαϊ 2024 | 17:13

"Μπλόκο" της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση των οπαδών του Ολυμπιακού στο Μοναστηράκι για πορεία μέχρι την Opap Arena

Aπαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση και κάθε είδους πορεία (πεζή, μηχανοκίνητη κ.λπ) από την 06:00 ώρα της 29-5-2024 έως και την 06:00 της 30-5-2024 στο Νομό Αττικής- Τα σημεία που εξαιρούνται.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαϊ 2024 | 09:25

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος αναβολικών και οι κωδικές ονομασίες - Τα "άσπρα", τα "μπλε" και το... "dinner"

Πώς δρούσε το κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αναβολικά. Το εργαστήριο και οι κωδικές ονομασίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 24 Μαϊ 2024 | 22:32

Αποκάλυψη: Αστυνομικοί μιλούσαν με ναρκέμπορους με... κρυπτοτηλέφωνα - Πώς λειτουργεί το μυστικό σύστημα επικοινωνίας SKY-ECC

Αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν το μυστικό σύστημα επικοινωνιών SKY-ECC, με κύριο μέλημα να υποβοηθούν τους ναρκεμπόρους κι άλλους κακοποιούς χωρίς να εντοπίζονται οι συνομιλίες τους από ΕΥΠ και ΕΛΑΣ

ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΒΟΡΡΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:45

Ανατομία μιας γυναικοκτονίας: Κατήγγειλε τέσσερις φορές τον σύντροφό της αλλά δεν τον προσήγαγαν - Την απήγαγε και τη δολοφόνησε

Στο εδώλιο το γαλλικό κράτος με την κατηγορία ότι η αστυνομία αδράνησε και δεν βοήθησε γυναίκα που επανειλημμένως είχε καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 24 Μαϊ 2024 | 19:24

Χαλκίδα: Ελεύθεροι με όρους οι άλλοι δύο υπάλληλοι της ΔΟΥ

Στους δύο υπαλλήλους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ ορίστηκε εγγύηση 10.000 ευρώ και η παρουσία τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ 24 Μαϊ 2024 | 17:21

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Europa Conference League μεταξύ Ολυμπιακού - Φιορεντίνα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του τελικού UEFA Conference League

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ 24 Μαϊ 2024 | 15:36

Ιωάννινα: Εννέα άτομα κατηγορούνται για γενετήσιες πράξεις, ασέλγεια και πορνογραφία ανηλίκων

Εννέα άτομα στα Ιωάννινα κατηγορούνται για πορνογραφία αλλά και ασέλγεια ανηλίκων.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΝΤΕ 24 Μαϊ 2024 | 14:17

Χαλκίδα: Τα ντοκουμέντα που οδήγησαν στο ξήλωμα του κυκλώματος στη ΔΟΥ - Η διεκπεραιώτρια με τον φάκελο στο χέρι

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από την αποκάλυψη του κυκλώματος των διεφθαρμένων εφοριακών στη Χαλκίδα.

ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 12:10

Κρήτη: Τη χτύπησε επειδή ξέχασε να βάλει χειρόφρενο και την έστειλε στο νοσοκομείο

Μια οδηγός στην Κρήτη ξέχασε να βάλει χειρόφρενο με αποτέλεσμα ένας πατέρας ο οποίος φοβήθηκε για τα παιδιά του, να τη χτυπήσει.

ΔΡΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2019 24 Μαϊ 2024 | 11:05

Ιδιοκτήτης πασίγνωστου εστιατορίου στη Γλυφάδα σε διεθνές κύκλωμα αναβολικών [εικόνες - βίντεο]

Η αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε αναβολικά από το 2019. Εμπλέκεται ιδιοκτήτης πολύ γνωστού εστιατορίου στη Γλυφάδα.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 10:08

Κινηματογραφική διάρρηξη στα Πατήσια: Μπούκαραν σε εταιρεία μεταφορών με αυτοκίνητο και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο [βίντεο]

Διαρρήκτες μπούκαραν με κινηματογραφικό τρόπο σε εταιρεία ταχυμεταφορών στα Πατήσια και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Μαϊ 2024 | 17:45

Πειραιάς: Ο ρόλος του Έλληνα "Pablo" στο κύκλωμα της κοκαΐνης και ο 48χρονος που προμήθευε με ναρκωτικά τον ISIS

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα 210 κιλά κοκαΐνης μέσα σε φορτίο με γαρίδες - Οι ρόλοι των 4 συλληφθέντων - Πώς είχε συλληφθεί ο 64χρονος "Pablo" το 2021 από τις αμερικανικές Αρχές

ΠΑΛΙΟΙ ΓΝΩΡΙΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 23 Μαϊ 2024 | 12:57

Πειραιάς: Σε πακέτα που έγραφαν Sparta τα 210 κιλά κοκαϊνης μέσα σε γαρίδες - Το παρελθόν των 4 συλληφθέντων

Αλβανός που εμπλέκεται σε παρασκευή kaptagon και ένας Έλληνας που κατηγορείται για τρομοκρατία στις ΗΠΑ ανάμεσα στους συλληφθέντες στον Πειραιά με τα 210 κιλά κοκαΐνης.