Δίωξη με βαριές κατηγορίες για τη σπείρα με τα λαθραία χέλια

Ποινική δίωξη, για βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης με παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δίωξη με βαριές κατηγορίες για τη σπείρα με τα λαθραία χέλια

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε η Εισαγγελία στους εννέα συλληφθέντες, μέλη διεθνούς σπείρας που εξήγαγε παράνομα στην Κίνα προστατευόμενο είδος χελιού με τεράστια κέρδη

Ποινική δίωξη, για βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης με παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη, ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά των εννέα συλληφθέντων για παράνομη εμπορία και εξαγωγή στην Κίνα προστατευόμενου είδους χελιού, η διακίνηση του οποίου απαγορεύεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συλλήψεις για την υπόθεση έγιναν έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, που δημιούργησαν κοινό γραφείο δράσης, αλλά και Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, υπό την εποπτεία της Eurojust ύστερα από πληροφορίες που είχε το ισπανικό τμήμα της Europol για δράση οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος εμπορίας του ευρωπαϊκού χελιού που φέρει την επωνυμία "Αnguilla Anguilla", η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό και φθάνει τα 1500 ευρώ στην Κίνα όπου και εξαγόταν.

Το συγκεκριμένο είδος ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη.

Στην επιχείρηση των ευρωπαϊκών Αρχών, που οδήγησε στις εννέα συλλήψεις στην Ελλάδα αλλά και μαζικές συλλήψεις στην Ισπανία, συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, ενώ την ευθύνη των ερευνών για τη χώρα μας είχε το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέα Ελένης Μιχαλοπούλου. Η εισαγγελική λειτουργός με συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και πρωτίστως της Οικονομικής Αστυνομίας, έδωσε αρχικά εντολή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και συστηματική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, ενώ μετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση της επιχείρησης από τη Eurojust προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμένες συλλήψεις.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, το επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ' όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνησή του πλην όμως η αλίευση του είναι υπό περιορισμό. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του κ. Αθανασίου, οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε το συγκεκριμένο είδος παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500 ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ). Τα χέλια παρέμεναν μετά την αλίευση τους για 48 ώρες στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας για να σταθεροποιηθούν καθώς όταν αλιευθούν εμφανίζουν έντονο στρες. Η σπείρα στη συνέχεια με ειδική συσκευασία ( πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) μετέφερε με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία.

«Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία, όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές -αναφέρει το σημείωμα του Εισαγγελέα- μεταφέρεται στην Αγκώνα, προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης, προκειμένου να ξεκουραστούν και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες). Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 ευρώ/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 ευρώ/κιλό. Δεδομένου ότι κάθε φορτίο περιέχει 500-900 κιλά, το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής είναι από 500.000 έως 900.000 ευρώ για την ευρωπαϊκή οργάνωση. Από τα στοιχεία (έγγραφα, λογαριασμούς κ.α.) που είχαν συγκεντρώσει οι Ισπανοί, από προηγούμενη επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει στους εμπλεκόμενους Ισπανούς, βρέθηκαν έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι σε μια αλιευτική περίοδο (Νοέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014) η Ευρωπαϊκή οργάνωση έλαβε από την Κινέζικη επιχείρηση- αγοραστή (Emperor Group) 7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα έλαβε ο Έλληνας επικεφαλής της οργάνωσης (1 εκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό του εν λόγω που διατηρεί σε τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ και τα υπόλοιπα σε μετρητά) και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν στον Ισπανό επικεφαλής. Αντίστοιχα, οι Κινέζοι αποκομίζουν καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ/κιλό, καθώς κάθε κιλό με γυαλόχελα (περίπου 3.000 γυαλόχελα περιέχει ένα κιλό) μετατρέπεται μετά την εκτροφή του στην Κίνα σε 1.500 κιλά χελιών».

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης εξαρθρώθηκε ενώ κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φορτίο με γυαλόχελα που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Κίνα, ενώ κατασχέθηκε σε αποθήκη και άλλος πληθυσμός γυαλόχελων, τα οποία η οργάνωση θα εξήγαγε τις αμέσως επόμενες μέρες. Στο σημείωμα του εισαγγελέα τονίζεται ότι «αφού εξασφαλίστηκε η σύλληψη των Ελλήνων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω του συντονιστικού γραφείου της EUROJUST, ξεκίνησε αλυσιδωτή επιχείρηση στην Ισπανία με συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης».

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώ το Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζει την έρευνα σε ότι αφορά τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:41

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την 28η Οκτωβρίου

Πότε οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιό τους σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Κοντοζαμάνης: Πόσες κενές ΜΕΘ covid υπάρχουν στη χώρα - Τι ισχύει στην Αττική

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις κενές ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Χίος: Έκρηξη κρουσμάτων στο hot spot της ΒΙ.ΑΛ - 47 θετικοί στον κορονοϊό

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη ΒΙ.ΑΛ της Χίου - Επί τόπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:00

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με τις βόλτες με τα κατοικίδια - Η εξήγηση Χαρδαλιά

Τι απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις βόλτες με τα κατοικίδια τις νυχτερινές ώρες

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2020 | 20:39

Εξαφάνιση Μαντλίν: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών - Τα νέα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο "φως" για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν Μακάν πριν από 13 χρόνια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 23 Οκτ 2020 | 20:38

Δολοφονία Γραικού - Συγκλονίζει η σύζυγός του: "Είχα να βγω από το σπίτι 3,5 χρόνια - Με έκαναν να ντρέπομαι" [Βίντεο]

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή με χαμόγελα ανακούφισης από τους συγγενείς του Δημήτρη Γραικού

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2020 | 20:12

Χρυσή Αυγή: Επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Λαγού

Οι δικαστικές αρχές ζητούν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού ούτως ώστε να μπει στη φυλακή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 23 Οκτ 2020 | 20:05

Αφαντος ο Παππάς: Τον ψάχνουν ακόμη και σε μοναστήρια - Ενημερώθηκε η Interpol [Βίντεο]

Και ενώ τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στη φυλακή, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Οκτ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: Το ηχητικό μήνυμα στα περιπολικά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο [Βίντεο]

Τα περιπολικά της ΕΛΑΣ θα αναπαράγουν μήνυμα για τα νέα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 23 Οκτ 2020 | 18:56

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποιες περιοχές αλλάζουν χρώμα

Αλλάζουν επίπεδο 24 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη τη χώρα - Ποιες ανεβαίνουν επίπεδο και ποιες "πέφτουν" - Αναλυτικά ο χάρτης

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 23 Οκτ 2020 | 18:54

Κορονοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας - Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα και τις πολυκατοικίες

Τι ισχύει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, στο αυτοκίνητο, στις πολυκατοικίες, στα σχολεία

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 23 Οκτ 2020 | 18:51

Κορονοϊός- Σοκ: Αυξήθηκαν 40% τα κρούσματα σε μια εβδομάδα στην Αττική - Οι νέοι μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα

Ενισχύεται η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη - Αυξάνονται τα κρούσματα

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 23 Οκτ 2020 | 18:24

Έξωση 90χρονης: Πολίτης παραχώρησε μονοκατοικία για τη γιαγιά, τον εγγονό και τον σκύλο τους

Πώς ο κόσμος αγκάλιασε την 90χρονη γιαγιά και τον εγγονό της, στους οποίους έγινε έξωση