Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Γιατί η ΕΛΑΣ φοβάται "αντιεξουσιαστική ρεβάνς"

Η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια; πλησιάζει με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να ανησυχούν για ρεβάνς των αναρχικών.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Γιατί η ΕΛΑΣ φοβάται "αντιεξουσιαστική ρεβάνς"

Η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια πλησιάζει με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να ανησυχούν για ρεβάνς των αναρχικών.

Αναλυτικότερα, η Αστυνομία ανησυχεί για έγκαιρη εγκατάσταση αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια πριν από την Αστυνομία, «θωράκιση» των ενεργών και δυναμικών καταλήψεων της περιοχής αλλά και αποκεντρωμένες δυναμικές καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, περιπολίες, πολιτικά γραφεία και οικίες μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ μελετούν διεξοδικά τον προυπάρχοντα σχεδιασμό, ήτοι τις εκκενώσεις καταλήψεων, την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αντίστοιχες επιχειρήσεις σε ταράτσες και κτίρια των Εξαρχείων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, τις μολότοφ που δεν έπεσεαν αλλά και το τελεσίγραφο εκκένωσης Χρυσοχοίδη.

Μια αλληλουχία γεγονότων που καταγράφονται ως απανωτές «ήττες» του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχουν μείνει αναπάντητες ή τουλάχιστον με ισχνές αντιδράσεις σποραδικών εμπρησμών ΑΤΜ, οχημάτων και μία απομακρυσμένη «θερμή» επίσκεψη σε Τμήμα Τροχαίας!

Εκτιμάται πως υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης επιθέσεων σε δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ δεν αποκλείουν προπηλακισμούς ακόμη και επιθέσεις σε καθηγητές-εκπαιδευτικό προσωπικό Πανεπιστημίων.

«Λεπτότητα» για τον… Γρηγορόπουλο

Παρά τον επιτυχημένο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας της επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου, ήδη οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αναθεωρούν την αστυνομική δράση, με μία επιπρόσθετη ανησυχία ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πιο «λεπτός», όπως επισημαίνουν επικεφαλής αξιωματικοί, καθώς συμμετέχουν άτομα νεαρής ηλικίας, ωστόσο ο όγκος αυτών των διαδηλώσεων είναι αριθμητικά μικρότερος. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν θα ήθελαν με τίποτα να υπάρξει εικόνα «αιματοβαμμένου παιδιού» και δίνουν διαρκώς εντολές για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως ΜΑΤ, Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, νέα ομάδα «Δράση».

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για «ζαλισμένους» αντιεξουσιαστές, με πληγωμένο εγωϊσμό, αμήχανους και νευρικούς, γι αυτό φοβούνται δυναμική εκτόνωση με πιθανές καταδρομικές επιθέσεις, ίσως και αποκεντρωμένες σε αστυνομικά τμήματα, πολιτικά γραφεία, επιχειρήσεις και καταστήματα. Μία από αυτές εκδηλώθηκε άμεσα λίγες ώρες μετά τα όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν μία ομάδα ατόμων εκτόξευσε τρεις βόμβες μολότοφ εναντίον του Τμήματος Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί ή φθορές. Ακολούθησαν εμπρησμοί αυτοκινήτων και ΑΤΜ σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Οι διαπιστώσεις και εκτιμήσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας οδηγούν στην πρόβλεψή, ότι όσοι θελήσουν να αντιδράσουν, θα επιχειρήσουν να βρεθούν νωρίτερα σε κτίρια και σημεία, προκειμένου να τα εφοδιάσουν και να τα θωρακίσουν σε αστυνομικές επεμβάσεις προκειμένου να προβούν σε αυτό που δεν κατάφεραν στις 17 Νοεμβρίου, δηλαδή σε επίγειες και εναέριες επιθέσεις.

Οι καταλήψεις… ενισχύονται

Οι «σκληρές» καταλήψεις αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια, προβληματίζουν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έχουν πληροφοριακά «δείγματα» πως μπορεί να αποτελέσουν τα ορμητήρια επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με τεχνητή μεταφορά των συγκρούσεων σε σημεία επιλογής τους!

Εντοπίζουν προαπαρασκευαστικές ενέργειες τροφοδοσίας πολεμοφοδίων, και καθημερινές προσελεύσεις τουλάχιστον 300 ατόμων, ενώ τις νυχτερινές ώρες υπάρχουν βάρδιες περιφρούρησης των 10-15 ατόμων ακόμη και «τσιλιαδόροι» εντοπισμού αστυνομικών δυνάμεων, μακριά από αυτές.

Η πολιτική βούληση εκκένωσής τους έχει μεγεθύνει την παραπάνω κατάσταση, με τους αρμόδιους αξιωματικούς, να σχεδιάζουν «αντίμετρα» για την αντιμετώπιση πιθανόν έκνομων ενεργειών που εκπορεύονται μέσα από αυτές.

Για τους παραπάνω λόγους, οι αρμόδιες διωκτικές αρχές, φαίνεται να έχουν ρίξει βάρος στην επιτήρηση, κτιρίων υπό κατάληψη, όπως στο στο Κ-ΒΟΞ, Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, που «εδρεύει» η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, αλλά και σε αυτά στη συμβολή των οδών Ζαΐμη 15 και Τοσίτσα 3, Μπουμπουλίνας, Δερβενίων 52. Μπενάκη 41, Στουρνάρη και Κάνιγγος. Υπάρχουν βέβαια ακόμη 10 που είναι κατειλημμένα, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις δυναμικής ενεργοποίησής τους.

Το… Casus belli (Αιτία πολέμου)…

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αναφορά πρωταγωνιστικού μέλους της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, στο τελεσίγραφο 15 ημερών του υπουργείου Προστασία του Πολίτη για την εκκένωση των καταλήψεων, με τον εξής τρόπο: Casus belli (Αιτία πολέμου)…

Η κατάληψη του Κ-ΒΟΞ, είναι μία από αυτές που έχουν «προτεραιότητα» στην εκκένωσή της μετά την λήξη του σχετικού χρονικού περιθωρίου και εκκρεμεί και εισαγγελική εντολή εκκένωσης. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν πως οι καταληψίες του συγκεκριμένου κτιρίου δεν θα είναι από αυτούς που θα εκφράσουν πρόθεση… εθελούσιας εκκένωσης, εκτιμούν ότι δεν θα αφήσουν τίποτα αμαχητί, ενώ επιφυλάσσονται για τον τρόπο αντίδρασης τους στην επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σημειώνεται πως σε 17 ώρες ο Ρουβίκωνας προέβη σε 5 ενέργειες την ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου, δεν είναι όμως αυτές που ανησυχούν τους αρμόδιους αξιωματικούς, αλλά τον ρόλο που θα έχει στην θλιβερή επέτειο.

Αντίστοιχες είναι οι αστυνομικές επιφυλάξεις για τον ρόλο καταληψιών πέντε ακόμη κτιρίων υπό κατάληψη, για τα οποία υπάρχουν ήδη εισαγγελικές εντολές εκκένωσης και βρίσκονται και αυτά στις «προτεραιότητες» εκκένωσης.

Το τελεσίγραφο λήγει 5η Δεκέμβρη…

Αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών, υποστηρίζουν σύμφωνα με πληροφοριακές ενδείξεις και όχι στοιχεία, πως οι έξι συλληφθέντες της ταράτσας στην Σπυρίδωνος Τρικούπη, προέρχονται από τις εκκενωμένες καταλήψεις GARE και Μπουμπουλίνας, τις οποίες διαχειριζόταν ο 46χρονος καταζητούμενος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Επαναστατική Αυτοάμυνα, ο οποίος «εμφανίστηκε» την Παρασκευή με μακροσκελές κείμενό του, αναφερόμενος και στην συγκεκριμένη κατάληψη.

«Στοχεύουν» και… πατίνια

Διακρίνοντας τις κινήσεις αντιεξουσιαστών που θα επιχειρούσαν να καταλάβουν κτίρια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να προβούν σε επιθέσεις, παρατηρήθηκε η κίνησή τους με ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, πεζή που έβγαζαν βόλτες τους σκύλους τους. Χαρτογραφούσαν ως παρατηρητές τα σημεία που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και ενημέρωναν για την ασφαλή κίνηση ατόμων προκειμένου να ανέβουν στις ταράτσες πολυκατοικιών, για την εκδήλωση επιθέσεων. Οι έλεγχοι τέτοιων ατόμων φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό των μέτρων κατά την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 25 Σεπ 2020 | 11:35

Ελεγχοι της αστυνομίας: Εννέα παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων και 193 για μη χρήση μάσκας

Η ΕΛΑΣ σε ελέγχους που πραγματοποίησε για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, κατέγραψε εννέα παραβάσεις σε καταστήματα και 193 για μη χρήση μάσκας.

ΣΕ ΒΑΘΟΣ 20 ΜΕΤΡΩΝ 25 Σεπ 2020 | 10:30

Λακωνία: Εξουδετέρωσαν γερμανική νάρκη στο βυθό [βίντεο]

Κοινή επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας για την εξουδετέρωση της νάρκης που ήταν σε καλή κατάσταση.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 25 Σεπ 2020 | 08:49

Νέα αστυνομική επιχείρηση: Εκκενώθηκε κατάληψη σε κτίριο στο Παγκράτι [εικόνες]

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση στο Παγκράτι την Παρασκευή το πρωί και εκκένωσε κατάληψη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 25 Σεπ 2020 | 07:58

Καλπάζει και η "επιδημία" κλειστών σχολειών: Πάνω από 300 εκτός λειτουργίας λόγω κορονοϊού και καταλήψεων

Περισσότερα από 300 σχολεία ή τμήματα παραμένουν κλειστά είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω καταλήψεων.

"ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ" 23 Σεπ 2020 | 13:28

Δίκη Κορκονέα - Έντονη διαμαρτυρία Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου: Δεν μας άφησαν να μιλήσουμε

Γιατί οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κάνουν λόγο για κατώτερη των περιστάσεων συνεδρίαση του Αρείου Πάγου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ... ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ 23 Σεπ 2020 | 12:06

Κορονοϊός: "Εβρεξε" πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Πλήθος ελέγχων, προσαγωγές και πρόστιμα τη νύχτα στο Παγκράτι για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βαρνάβα με ντουντούκες κατά συνωστισμού [εικόνες - βίντεο]

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έφοδο στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και έκοψαν πρόστιμα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 07:53

Κορονοϊός: Με μεγάφωνα και ντουντούκες στις πλατείες η αστυνομία εμποδίζει το συνωστισμό

Από χθες τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, κινούνται στις χαρτογραφημένες "κόκκινες" περιοχές της Αττικής.

ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΛΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 23 Σεπ 2020 | 07:18

Πυροβολισμοί στην Καλλιθέα - Τραυματίας ένας αλλοδαπός

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Καλλιθέα από πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 22 Σεπ 2020 | 13:15

Εντυπωσιακή η μεταμόρφωση του καταυλισμού προσφύγων της Λέσβου- Ετσι είναι σήμερα το Καρά Τεπέ

Η μεταμόρφωση του ΚΥΤ στη Λέσβο μετά την καταστροφή της Μόριας και την δημιουργία του καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, είναι εντυπωσιακή

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ 22 Σεπ 2020 | 12:58

Στον Εβρο ο Χρυσοχοϊδης - Απαλλοτριώνονται εκτάσεις για να κατασκευαστεί ο φράχτης

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Σεπ 2020 | 12:36

Ο Άρειος Πάγος κρίνει το ελαφρυντικό του Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Συζητείται στον Άρειο Πάγο η Αναίρεση με την οποία αναγνωρίσθηκε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του "προτέρου συννόμου βίου" για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.