Follow us

Δολοφονία Κατσουρή: Τραγέλαφος με στρατηγούς και ταξίαρχους να αλληλοκατηγορούνται - Μπαλάκι οι ευθύνες

Από τους ελεγχόμενους αξιωματικούς της ΕΔΕ για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Ν. Φιλαδέλφεια, ο κάθε ένας φαίνεται να υποστηρίζει πως "έκανε το σωστό". Ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ

Ελεγχόμενοι Στρατηγοί και Ταξίαρχοι "νίπτουν τας χείρας τους" στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που αναζητά ευθύνες για την ανενόχλητη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν την 7η Αυγούστου, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη.

Μετά από… 52 ημέρες καταθέσεων, υπομνημάτων, μηνύσεων και ενστάσεων από "ελεγχόμενο", η ΕΔΕ φαίνεται να ολοκληρώνεται και το πόρισμά της θα παραδοθεί στον Αρχηγό του Σώματος, ο οποίος καλείται να εντοπίσει υπεύθυνους αξιωματικούς και να αποδώσει πειθαρχικές ποινές. Τα πρόσωπα αλλά και οι ποινές εκτιμάται ότι θα είναι "επιδερμικές" και δεν αποκλείεται να… αποδοθούν κατά τις Τακτικές Κρίσεις των Αξιωματικών του Σώματος τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Στη συνέχεια το πόρισμα θα επισυναφθεί στην ποινική έρευνα που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως έχει διατάξει ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου.

"Όλοι έκαναν το σωστό"

Από τους ελεγχόμενους αξιωματικούς της ΕΔΕ, ο κάθε ένας φαίνεται να υποστηρίζει πως "έκανε το σωστό από την μεριά του", και σε κάποιες περιπτώσεις ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Αστέριος Μαντζιώκας, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν ο ίδιος στο Κέντρο Επιχειρήσεων το κρίσιμο χρονικό διάστημα, ενώ οι δύο βοηθοί του (ταξίαρχοι), όπως και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν παράσχει σωστή ενημέρωση για την έλευση του κομβόι των Κροατών χούλιγκαν.

Την ίδια ώρα ο Ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, που βρισκόταν έως τις 22:00 το βράδυ της 7ης Αυγούστου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, αναφέρει ότι είχε την ομάδα ΟΠΚΕ στα διόδια της Ελευσίνας και είχε ενημερώσει για αυτήν τον Ταξίαρχο Δημήτρη Δάβαλο αναπληρωτή Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, που τον άλλαξε στο κέντρο. Την ίδια ώρα ο κ. Δάβαλος φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, να αρνείται ότι ο προκάτοχός του τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξή της.

Οι προηγούμενες απομακρύνσεις

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, είχαν απομακρυνθεί ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έξι διοικητές υπηρεσιών Τροχαίας από την Κακαβιά έως την Αττική. Στις 28 Αυγούστου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ΕΔΕ από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δύο Ταξίαρχοι που ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και τρεις Αστυνομικοί Διευθυντές σε Αττική και Κόρινθο.

Από την θέση τους είχαν απομακρυνθεί οι ταξίαρχοι, Δημήτρης Δάβαλος (Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής) και Βασίλης Καλαμπόκης (Βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής), ενώ οι άλλες τρεις μετακινήσεις αφορούσαν τους Αστυνομικούς Διευθυντές: Ν. Μαρέ (Αναπληρωτής στον Κλάδο Τάξης), Μάνθο Γιαννούλη (Γενική Αστυνόμευση) και Γιώργο Μπράβο (Αναπληρωτής της Διεύθυνσης Κορίνθου).

Μήνυση και ένσταση από ελεγχόμενο

Σημειώνεται ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής Μάνθος Γιαννούλης υπέβαλλε μηνύσεις σε βάρος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρου Μαυρόπουλου, του επιτελάρχη Ελευθέριου Γκαρίλα και του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Νίκου Σπανουδάκη, ενώ έκανε προσφυγή για την εξαίρεση του Ελευθέριου Γκαρίλα από τη διενέργεια της ΕΔΕ. Η προσφυγή εξετάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος αποφάσισε τη συνέχιση της διενέργειας της ΕΔΕ από τον ίδιο Αντιστράτηγο. Η παραπάνω διαδικασία καθυστέρησε την διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία όμως ολοκληρώθηκε και αναμένεται να παραδοθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες μέρες.

Γιατί έφυγαν από την Ελευσίνα;

Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που έχει διατάξει η Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν λάβει την αλληλογραφία αστυνομικών υπηρεσιών από την Κακαβιά έως και… πριν την Αθήνα. Πότε έλαβαν το "προειδοποιητικό" σήμα του Αρχηγείου για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν, πότε το άνοιξαν, που έδωσαν εντολή, ποιος την έλαβε, τι έκανε αυτός που την πήρε, τι διαβίβασε στους ανωτέρους του και τι έκαναν εκείνοι, εμπεριέχονται σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Διαβάστε Επίσης

Από την ΓΑΔΑ έχει δοθεί αναφορά με τις διαταγές, εντολές, τους επικεφαλής και απομαγνητοφωνημένες διαβιβάσεις, τα επίμαχα χρονικά διαστήματα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, τη συμπλοκή και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Κατέθεσαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, οι οποίοι μεταξύ άλλων κλήθηκαν να απαντήσουν για την παράξενη απομάκρυνση περιπολικού της τροχαίας από τα διόδια της Ελευσίνας, στις 20:00 το βράδυ της 7ης Αυγούστου, σχεδόν δύο ώρες πριν από το πέρασμα του κομβόι των 25 οχημάτων των Κροατών χούλιγκαν. Εκείνοι φαίνεται να επισημαίνουν ότι είχαν δώσει την εντολή παραμονής του περιπολικού στα διόδια, και δεν γνωρίζουν ποιος έδωσε την εντολή απομάκρυνσής του. Κατέθσε και και ο επικεφαλής αξιωματικός της ομάδας ΟΠΚΕ, που βρισκόταν στα διόδια της Ελευσίνας, ο οποίος επίσης έλαβε εντολή απομάκρυνσης, στις 20:00, την ίδια ώρα με το περιπολικό της τροχαίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΚΑΒΓΑΣ 28 Νοε 2023 | 12:12

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία Τυνήσιου στον Δενδροπόταμο – Δράστης ένας 21χρονος

Η ΕΛΑΣ μπόρεσε να φτάσει στα ίχνη του δράστη της δολοφονίας Τυνήσιου αλλά και της απόπειρας σε βάρος ομοεθνή του.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ 27 Νοε 2023 | 20:47

ΕΛΑΣ: Εννέα συλλήψεις για απάτη - Παρίσταναν τους πλούσιους γιατρούς, πούλαγαν έρωτα και ζητούσαν χρήματα

Το συνολικό ποσό που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από τα θύματα υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2023 | 17:55

ΑΕΚ: Στο στόχαστρο όσοι "πολέμησαν" την κατασκευή του νέου γηπέδου - Στη μαύρη λίστα Λαφαζάνης και Σκουρλέτης

Η ΑΕΚ τόνισε πως θα δημιουργήσει ειδικό χώρο στο μουσείο για όσους "πολέμησαν" τις διαδικασίες κατασκευής του νέου της γηπέδου - Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Σκουρλέτης στη λίστα

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 27 Νοε 2023 | 16:05

Τέρενς Κουίκ: Ο Κώστας κι η Αλεξία Μπακογιάννη έμαθαν από μένα ότι δολοφονήθηκε ο πατέρας τους - Το έχω ενοχές [βίντεο]

Ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι στο δικαστήριο, ο Κώστας Μπακογιάννης περιέγραψε πώς έμαθε μαζί με την αδερφή του, Αλεξία τη δολοφονία του πατέρα τους.

"ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ" 27 Νοε 2023 | 12:03
ΤΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 26 Νοε 2023 | 21:38

Φρικτό έγκλημα στη Γαλλία: Είπε ότι σκότωσε τις τρεις μικρές κόρες του και παραδόθηκε στην αστυνομία

Ενα φρικτό έγκλημα συγκλονίζει τη Γαλλία. Πατέρας σκότωσε τις τρεις μικρές του κόρες.

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 25 Νοε 2023 | 11:10
ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ 24 Νοε 2023 | 21:14

Βραβείο απονεμήθηκε στην ΕΛΑΣ για την έξαρθρωση σπείρας που έκλεβε οχήματα

Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Operation White Tower", στο πλαίσιο της οποίας τον Μάιο του 2022 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές οχημάτων στην Αττική.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 24 Νοε 2023 | 19:26

Μυλοπόταμος: Ισόβια στον 44χρονο για τη δολοφονία του 22χρονου Κώστα Χαριτάκη - "Καταραμένε φονιά" φώναζε η χήρα

Στο άκουσμα της απόφασης η σύζυγος και τα αδέρφια του νεκρού ξέσπασαν σε φωνές εναντίον του κατηγορούμενου.

ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 24 Νοε 2023 | 16:10
Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 24 Νοε 2023 | 15:44

Δολοφονία Χαριτάκη: "Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω" είπε στην απολογία του ο δράστης - Σύντομα η απόφαση

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας επέμεινε ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΒΑ 24 Νοε 2023 | 14:34

Όσκαρ Πιστόριους: Αυτή τη φορά τα κατάφερε - Αποφυλακίζεται μετά τα Χριστούγεννα, 11 χρόνια έπειτα από τον φόνο της Ρίβα

Απογοητευμένη η μητέρα της δολοφονημένης συντρόφου του - Η δολοφονία που είχε συγκλονίσει τον πλανήτη

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Νοε 2023 | 12:07

Αγωγή κατά των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη - Οι συγγενείς ζητούν 980.000 ευρώ για ψυχική οδύνη

Οι συγγενείς της άγρια δολοφονημένης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη κατέθεσαν αγωγή εις βάρος των δραστών.