Follow us

Δολοφονία Κατσουρή: Τραγέλαφος με στρατηγούς και ταξίαρχους να αλληλοκατηγορούνται - Μπαλάκι οι ευθύνες

Από τους ελεγχόμενους αξιωματικούς της ΕΔΕ για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Ν. Φιλαδέλφεια, ο κάθε ένας φαίνεται να υποστηρίζει πως "έκανε το σωστό". Ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ

Ελεγχόμενοι Στρατηγοί και Ταξίαρχοι "νίπτουν τας χείρας τους" στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που αναζητά ευθύνες για την ανενόχλητη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν την 7η Αυγούστου, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη.

Μετά από… 52 ημέρες καταθέσεων, υπομνημάτων, μηνύσεων και ενστάσεων από "ελεγχόμενο", η ΕΔΕ φαίνεται να ολοκληρώνεται και το πόρισμά της θα παραδοθεί στον Αρχηγό του Σώματος, ο οποίος καλείται να εντοπίσει υπεύθυνους αξιωματικούς και να αποδώσει πειθαρχικές ποινές. Τα πρόσωπα αλλά και οι ποινές εκτιμάται ότι θα είναι "επιδερμικές" και δεν αποκλείεται να… αποδοθούν κατά τις Τακτικές Κρίσεις των Αξιωματικών του Σώματος τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Στη συνέχεια το πόρισμα θα επισυναφθεί στην ποινική έρευνα που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως έχει διατάξει ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου.

"Όλοι έκαναν το σωστό"

Από τους ελεγχόμενους αξιωματικούς της ΕΔΕ, ο κάθε ένας φαίνεται να υποστηρίζει πως "έκανε το σωστό από την μεριά του", και σε κάποιες περιπτώσεις ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Αστέριος Μαντζιώκας, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν ο ίδιος στο Κέντρο Επιχειρήσεων το κρίσιμο χρονικό διάστημα, ενώ οι δύο βοηθοί του (ταξίαρχοι), όπως και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν παράσχει σωστή ενημέρωση για την έλευση του κομβόι των Κροατών χούλιγκαν.

Την ίδια ώρα ο Ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, που βρισκόταν έως τις 22:00 το βράδυ της 7ης Αυγούστου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, αναφέρει ότι είχε την ομάδα ΟΠΚΕ στα διόδια της Ελευσίνας και είχε ενημερώσει για αυτήν τον Ταξίαρχο Δημήτρη Δάβαλο αναπληρωτή Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, που τον άλλαξε στο κέντρο. Την ίδια ώρα ο κ. Δάβαλος φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, να αρνείται ότι ο προκάτοχός του τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξή της.

Οι προηγούμενες απομακρύνσεις

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, είχαν απομακρυνθεί ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έξι διοικητές υπηρεσιών Τροχαίας από την Κακαβιά έως την Αττική. Στις 28 Αυγούστου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ΕΔΕ από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δύο Ταξίαρχοι που ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και τρεις Αστυνομικοί Διευθυντές σε Αττική και Κόρινθο.

Από την θέση τους είχαν απομακρυνθεί οι ταξίαρχοι, Δημήτρης Δάβαλος (Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής) και Βασίλης Καλαμπόκης (Βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής), ενώ οι άλλες τρεις μετακινήσεις αφορούσαν τους Αστυνομικούς Διευθυντές: Ν. Μαρέ (Αναπληρωτής στον Κλάδο Τάξης), Μάνθο Γιαννούλη (Γενική Αστυνόμευση) και Γιώργο Μπράβο (Αναπληρωτής της Διεύθυνσης Κορίνθου).

Μήνυση και ένσταση από ελεγχόμενο

Σημειώνεται ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής Μάνθος Γιαννούλης υπέβαλλε μηνύσεις σε βάρος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρου Μαυρόπουλου, του επιτελάρχη Ελευθέριου Γκαρίλα και του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Νίκου Σπανουδάκη, ενώ έκανε προσφυγή για την εξαίρεση του Ελευθέριου Γκαρίλα από τη διενέργεια της ΕΔΕ. Η προσφυγή εξετάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος αποφάσισε τη συνέχιση της διενέργειας της ΕΔΕ από τον ίδιο Αντιστράτηγο. Η παραπάνω διαδικασία καθυστέρησε την διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία όμως ολοκληρώθηκε και αναμένεται να παραδοθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες μέρες.

Γιατί έφυγαν από την Ελευσίνα;

Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που έχει διατάξει η Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν λάβει την αλληλογραφία αστυνομικών υπηρεσιών από την Κακαβιά έως και… πριν την Αθήνα. Πότε έλαβαν το "προειδοποιητικό" σήμα του Αρχηγείου για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν, πότε το άνοιξαν, που έδωσαν εντολή, ποιος την έλαβε, τι έκανε αυτός που την πήρε, τι διαβίβασε στους ανωτέρους του και τι έκαναν εκείνοι, εμπεριέχονται σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Διαβάστε Επίσης

Από την ΓΑΔΑ έχει δοθεί αναφορά με τις διαταγές, εντολές, τους επικεφαλής και απομαγνητοφωνημένες διαβιβάσεις, τα επίμαχα χρονικά διαστήματα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, τη συμπλοκή και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Κατέθεσαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, οι οποίοι μεταξύ άλλων κλήθηκαν να απαντήσουν για την παράξενη απομάκρυνση περιπολικού της τροχαίας από τα διόδια της Ελευσίνας, στις 20:00 το βράδυ της 7ης Αυγούστου, σχεδόν δύο ώρες πριν από το πέρασμα του κομβόι των 25 οχημάτων των Κροατών χούλιγκαν. Εκείνοι φαίνεται να επισημαίνουν ότι είχαν δώσει την εντολή παραμονής του περιπολικού στα διόδια, και δεν γνωρίζουν ποιος έδωσε την εντολή απομάκρυνσής του. Κατέθσε και και ο επικεφαλής αξιωματικός της ομάδας ΟΠΚΕ, που βρισκόταν στα διόδια της Ελευσίνας, ο οποίος επίσης έλαβε εντολή απομάκρυνσης, στις 20:00, την ίδια ώρα με το περιπολικό της τροχαίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 15 Ιουν 2024 | 18:16

Ηλεία: "Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα"- Συγκλονίζει η μητέρα της 11χρονης

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο βεντέτας καθώς την ημέρα της κηδείας, έκαψαν το σπίτι του δράστη ενώ η οικογένειά του έχει μετακομίσει.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΡΙΛΕΡ 15 Ιουν 2024 | 08:31

Δολοφονία της Jean Harlon στην Κρήτη: Ανοίγει ξανά ο φάκελός της 15 χρόνια μετά - Το ημερολόγιό της δίνει απαντήσεις

"Η υπόθεση ανοίγει την επόμενη εβδομάδα. Θα κληθούν νέοι μάρτυρες - κλειδιά"

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Ιουν 2024 | 21:48

"Πόσες σφαίρες θέλεις στον καθένα;": Πώς ο Παλαιστίνιος, από εκτελεστής έγινε σωτήρας της 39χρονης και του Ισραηλινού

Ο 24χρονος, από στρατολογημένος εκτελεστής συμβολαίου, έμελλε να είναι ο σωτήρας τους - Προειδοποίησε τα θύματα, τα οποία όμως δεν τον πίστεψαν - Ο διάλογος με τον "εγκέφαλο" του σχεδίου δολοφονίας

"ΤΗΝ ΚΑΡΦΩΣΑ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ" 14 Ιουν 2024 | 13:54
ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 14 Ιουν 2024 | 12:08

Άγρια δολοφονία στην Πάφο: Μαχαίρωσε τη σύζυγο του και την πέταξε από το μπαλκόνι

Ενας άνδρας στην Πάφο μαχαίρωσε τη σύζυγό του και την πέταξε από το μπαλκόνι.

ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 14 Ιουν 2024 | 09:27

Ρέθυμνο: "Πόσες σφαίρες θέλεις στον καθένα;" - Ηχητικό ντοκουμέντο από τη σχεδιαζόμενη διπλή δολοφονία με Παλαιστίνιο εκτελεστή

Ο 41χρονος ήθελε να εξαφανίσει με οξύ τα πτώματα της 39χρονης συζύγου του και του Ισραηλινού επενδυτή. Είχε στρατολογήσει Παλαιστίνιο εκτελεστή.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 11ΧΡΟΝΗΣ 14 Ιουν 2024 | 08:09

Ηλεία: Απολογείται σήμερα ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής - Έντονοι φόβοι για βεντέτα [βίντεο]

Υπό τον φόβο αντεκδίκησης και βεντέτας απολογείται σήμερα, Παρασκευή, ο 37χρονος παιδοκτόνος στην Ηλεία.

ΦΡΙΚΗ 13 Ιουν 2024 | 23:06

"Καμόρα" στο Ρέθυμνο: Σχεδίαζε τη δολοφονία της 39χρονης συζύγου του και του Ισραηλινού συνεργάτη του - Θα εξαφάνιζε τις σορούς με οξύ

Νεαρός Παλαιστίνιος, που "στρατολογήθηκε" για τις δολοφονίες, ενημέρωσε τα υποψήφια θύματα για τα σχέδια του 41χρονου Κρητικού - Πώς εξελίχθηκε το θρίλερ στο Ρέθυμνο

"ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΦΟΒΑΜΑΙ" 13 Ιουν 2024 | 16:39

Ηλεία: "Αφού σκότωσε το κορίτσι ήρθε σπίτι και κοιμήθηκε" - Γιατί φοβάται η σύζυγος του 37χρονου δολοφόνου της 11χρονης

Για εκείνους που χθες έκαψαν το σπίτι που έμενε με τα παιδιά της σχολίασε ότι "μετά τη φωτιά φοβάμαι. Ξέρω ποιος το έκανε"

ΕΞΑΡΧΕΙΑ 13 Ιουν 2024 | 12:34

Εκκενώθηκε κατάληψη στο Λόφο Στρέφη - Τι βρέθηκε μέσα στον πρώην "Εξωστρεφή" [εικόνες]

Στην εκκένωση κτιρίου του δήμου Αθηναιών που τελούσε υπό κατάληψη στον λόφο του Στρέφη προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης αστυνομικοί της ΕΛΑΣ.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 13 Ιουν 2024 | 12:13

Ραγίζει καρδιές ο δάσκαλος της 11χρονης Βασιλικής - "Δανείζομαι το γέλιο σου, για να μην ξεχάσω το παιδί μέσα μου"

Με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media ο δάσκαλος της Βασιλικής, αποχαιρετά την 11χρονη μαθήτριά του που δολοφονήθηκε από τον θείο της, στην Ηλεία.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 11ΧΡΟΝΗΣ 13 Ιουν 2024 | 11:00

Ηλεία: "Εύχομαι να βγει πεθαμένος από εκεί μέσα" -Δεν θέλει καμία σχέση με τον δολοφόνο της 11χρονης η σύζυγός του

Ξέσπασε η σύζυγος του δολοφόνου της 11χρονης Βασιλικής. "Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί του, ούτε τα παιδιά μου".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Ιουν 2024 | 22:15

Ηλεία: Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν οι τρεις δικαστές που άφησαν ελεύθερο τον 37χρονο - Παρέμβαση του ΕΣΡ ζητά η ΕΔΕ

Οι τρεις γυναίκες δικαστές του ΜΟΔ Ζακύνθου θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις, καθώς φέρονται να ανέστειλαν, χωρίς ειδική και εμπεριστατομένη αιτιολογία, την εκτέλεση της ποινής του 37χρονου