ΔΣΑ: «Προσωρινές εκπτώσεις» οι υποσχέσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας συνεχίζεται μέχρι 15 Απριλίου 2016.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
ΔΣΑ: «Προσωρινές εκπτώσεις» οι υποσχέσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

"Εκπτώσεις" προσωρινού χαρακτήρα στο νέο ασφαλιστικό για τους δικηγόρους. Έτσι χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, τις αλλαγές που υποσχέθηκε στο δικηγορικό Σώμα ο υπουργός εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος.

"Οι αλλαγές αυτές δεν ικανοποιούν το δικαστικό σώμα", έχει υποστηρίξει ο κ. Αλεξανδρής σε συνέλευση των δικηγόρων, επισημαίνοντας ότι :

«α) Έχουν εκφραστεί μόνον προφορικά και δεν έχουν καταστεί ακόμη δεσμευτικές, ούτε έχουν ενσωματωθεί σε κείμενο νομοσχεδίου,

β) Οι «εκπτώσεις» έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Η επαγγελματική μας ζωή δεν τελειώνει σε 3 χρόνια, οπότε λήγουν οι μεταβατικού χαρακτήρα εκπτώσεις που εξήγγειλε το Υπουργείο. Βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σημαίνει μόνιμη λύση που διασφαλίζει το επαγγελματικό μέλλον των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία λύση που νομιμοποιεί έμμεσα (έστω και μετά τριετία) ένα μη αποδεκτό και καταφανώς άδικο ασφαλιστικό σύστημα

γ) Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναφορά του αφορολογήτου ή πρόβλεψη ανεισφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

δ) Δεν βελτιώνεται η ανταποδοτικότητα του συστήματος.

Να σημειωθεί πάντως ότι η χθεσινή γενική συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας, δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν υπήρξε απαρτία, και δεν παρέχεται η δυνατότητα σύγκλισης νέας γενικής συνέλευσης από τον Κώδικα περί Δικηγόρων.

Η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας πάντως συνεχίζεται μέχρι 15 Απριλίου 2016.

Οι υποσχέσεις Κατρούγκαλου

Οι αλλαγές που υπόσχεται ο αρμόδιος υπουργός στους δικηγόρους , οι οποίοι απέχουν εδώ και τρεις μήνες από τα καθήκοντα τους, είναι :

«1. Εκπτώσεις ,και ειδικότερα α) Ο υπολογισμός των εισφορών για εισοδήματα μέχρι 7.000 να γίνεται στο κατώτατο όριο του δεκαπλάσιου του βασικού μισθού άγαμου μισθωτού (2.703 € ετήσιες εισφορές), β) Ο υπολογισμός των εισφορών για εισοδήματα από 7.001 € μέχρι 13.000 € να γίνεται επί του ετήσιου εισοδήματος με έκπτωση 50% στο σύνολο των εισφορών και γ) Ο υπολογισμός των εισφορών για εισοδήματα από 13.001 € μέχρι 63.000 € να γίνεται επί του ετήσιου εισοδήματος με έκπτωση από 49% στο σύνολο των εισφορών, βαίνουσα μειούμενη κατά 1% για κάθε 1.000 € εισοδήματος (Οι εκπτώσεις αυτές ισχύουν για 3 χρόνια 2017, 2018 και 2019. Και το σύστημα θα επανεξεταστεί μετά την εκπόνηση σχετικών αναλογιστικών μελετών).

2. Διατηρείται η ειδική πρόνοια για τους νέους: Την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση καταβολή εισφοράς στην κύρια σύνταξη 14% αντί για 20% τα πρώτα 3 χρόνια δικηγορίας (0-3) και 17% τα επόμενα 2 χρόνια (3-5). Οι λοιπές εισφορές 7,5% επικουρικό, 4% εφάπαξ, 6,95% (υγειονομική) παραμένουν στα ίδια ποσοστά.

3. Καταβολή εισφορών εξαμηνιαίως αντί μηνιαίως που προέβλεπε το προσχέδιο.

4. Τα ποσά από αμοιβές και αναλογικά δικαιώματα παρακρατούνται προς εξατομικευμένο όφελος του δικηγόρου. Δηλαδή οι εισφορές που παρακρατούνται στο γραμμάτιο προείσπραξης υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (9% επί του γραμματίου) δημιουργούν έναν ατομικό λογαριασμό του δικηγόρου που εξοφλεί με αυτόν τον τρόπο τις εισφορές του. Αν υπάρχει υπόλοιπο καταβάλλεται σε χρήμα πέραν του γραμματίου (εξωδικαστική συμβουλευτική δικηγορία, αμοιβή επιπλέον της νομίμου κοκ).

5. Παραμένουν τα ένσημα (αποϋλοποιημένες εισφορές) και συμψηφίζονται με την ατομική εισφορά του ασφαλισμένου. Δηλαδή και μέσα από τις «ουρίτσες» μπορεί ο δικηγόρος να προσαυξάνει τις εισφορές που του έχουν παρακρατηθεί, έτσι ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση σε χρήμα. Θα υπάρχουν λοιπόν αποϋλοποιημένα ένσημα για όλες τις δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες, που θα συμψηφίζονται με τις ασφαλιστικές εισφορές.

6. Υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς στο μέρισμα στην περίπτωση των δικηγορικών εταιρειών.

7α. Καταβολή εισφορών από τους έμμισθους δικηγόρους στις μηνιαίες αποδοχές ως μισθωτοί και αποκλειστικά στο πραγματικό εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα (δηλαδή για το εισόδημα από την ελεύθερη δικηγορία). Αν δεν έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα η σχετική εισφορά είναι μηδενική. Δηλαδή δεν θα εφαρμόζεται το τεκμαρτό όριο των 7.000 ευρώ.

7β. Καταργείται η υποχρέωση διπλής καταβολής εισφοράς ΟΑΕΔ 120 ευρώ για τους εμμίσθους, η οποία θα καταβάλλεται άπαξ.

8. Εξομοίωση των παροχών σε χρήμα (επίδομα ασθενείας, επίδομα κύησης – λοχείας, παροχές μητρότητας, επίδομα ατυχήματος κ.λπ.), των δικηγόρων, όπως και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

9. Δυνατότητα απόσπασης του ΤΕΑΔ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων) από το ΕΤΕΑ και δημιουργία αυτοδιοικούμενου ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης κατόπιν σχετικής αναλογιστικής μελέτης με εισφορές καθοριζόμενες από το ίδιο το ταμείο και παροχές ρυθμιζόμενες (μόνο μετά από πρόταση της Ολομέλειας και υπό την αίρεση της έγκρισης από τους θεσμούς). Στο πλαίσιο αυτό, θα καταργηθεί η εισφορά του 7,5% επί του εισοδήματος.

10. Δυνατότητα διανομής του αποθεματικού του κλάδου εφάπαξ στους εισφέροντες υπολογιζόμενο με το τεχνικό επιτόκιο της ΤτΕ (3,6%), με ταυτόχρονη κατάργηση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ (4%) ή διατήρηση του σημερινού καθεστώτος (μετά από προηγούμενη απόφαση του ΔΣΑ). Σημείωση: Το εφάπαξ έχει μειωθεί από 25.000 σε 16.000 ευρώ κι έχει καθοδική τάση.

11. Κίνητρα παραμονής στην ασφάλιση για τους δικηγόρους με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (62 ετών και άνω) είτε με μεγαλύτερο συντελεστή στη σύνταξη είτε με μεγαλύτερη έκπτωση στις εισφορές. Αυτό θα συμβάλει στο να παραμείνει η αναλογία 1 (συνταξιούχος) προς 3 (ενεργούς δικηγόρους) που υπάρχει σήμερα και δεν θα αυξηθεί υπέρμετρα η συνταξιοδοτική δαπάνη».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ 23 Οκτ 2020 | 22:05

Χρυσή Αυγή: Πρώτη νύχτα στις φυλακές Δομοκού για το "διευθυντήριο" [εικόνες-βίντεο]

Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής πέρασαν από το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας πριν μεταφερθούν στις φυλακές.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:41

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την 28η Οκτωβρίου

Πότε οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιό τους σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Κοντοζαμάνης: Πόσες κενές ΜΕΘ covid υπάρχουν στη χώρα - Τι ισχύει στην Αττική

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις κενές ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Χίος: Έκρηξη κρουσμάτων στο hot spot της ΒΙ.ΑΛ - 47 θετικοί στον κορονοϊό

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη ΒΙ.ΑΛ της Χίου - Επί τόπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:00

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με τις βόλτες με τα κατοικίδια - Η εξήγηση Χαρδαλιά

Τι απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις βόλτες με τα κατοικίδια τις νυχτερινές ώρες

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2020 | 20:39

Εξαφάνιση Μαντλίν: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών - Τα νέα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο "φως" για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν Μακάν πριν από 13 χρόνια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 23 Οκτ 2020 | 20:38

Δολοφονία Γραικού - Συγκλονίζει η σύζυγός του: "Είχα να βγω από το σπίτι 3,5 χρόνια - Με έκαναν να ντρέπομαι" [Βίντεο]

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή με χαμόγελα ανακούφισης από τους συγγενείς του Δημήτρη Γραικού

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2020 | 20:12

Χρυσή Αυγή: Επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Λαγού

Οι δικαστικές αρχές ζητούν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού ούτως ώστε να μπει στη φυλακή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 23 Οκτ 2020 | 20:05

Αφαντος ο Παππάς: Τον ψάχνουν ακόμη και σε μοναστήρια - Ενημερώθηκε η Interpol [Βίντεο]

Και ενώ τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στη φυλακή, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Οκτ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: Το ηχητικό μήνυμα στα περιπολικά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο [Βίντεο]

Τα περιπολικά της ΕΛΑΣ θα αναπαράγουν μήνυμα για τα νέα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 23 Οκτ 2020 | 18:56

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποιες περιοχές αλλάζουν χρώμα

Αλλάζουν επίπεδο 24 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη τη χώρα - Ποιες ανεβαίνουν επίπεδο και ποιες "πέφτουν" - Αναλυτικά ο χάρτης

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 23 Οκτ 2020 | 18:54

Κορονοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας - Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα και τις πολυκατοικίες

Τι ισχύει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, στο αυτοκίνητο, στις πολυκατοικίες, στα σχολεία