Follow us

Δύο νέοι σεισμοί ταρακούνησαν την Ελασσόνα - Ανησυχία για το σπάνιο φαινόμενο του "σεισμικού ζεύγους"

Ο δυτικός κλάδος του ίδιου ρήγματος είναι εκείνος που ενεργοποιήθηκε στον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σεισμός Ελασσόνα

Δυνατός μετασεισμός ταρακούνησε εκ νέου την Ελασσόνα ακριβώς στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο σεισμός είχε το ίδιο επίκεντρο με εκείνο της ισχυρής δόνησης των 6,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά της Ελασσόνας.

Δύο νέοι σεισμοί ταρακούνησαν την Ελασσόνα - Ανησυχία για το σπάνιο φαινόμενο του "σεισμικού ζεύγους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθησε άλλος σεισμός 4 ρίχτερ αυτή τη φορά με το επίκεντρο να είναι 13 χιλιόμετρα ανατολικά των Τρικάλων.

Μη σύνηθες φαινόμενο

Ο δυτικός κλάδος του ίδιου ρήγματος είναι εκείνος που ενεργοποιήθηκε στον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, εκτιμά βάσει των πρώτων στοιχείων ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για σπάνιο φαινόμενο.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός δεύτερου ρήγματος σε συνέχεια του προχθεσινού σεισμού των 6 Ρίχτερ.

Τι είναι το σπάνιο "σεισμικό ζεύγος"

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που λέγεται "σεισμικό ζεύγος".

Σεισμός Ελασσόνα

Το συγκεκριμένο φαινόμενο σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

Έκανε λόγο για ένα "σεισμικό ζεύγος" αναφορικά με τους δύο κύριους σεισμούς, τονίζοντας ότι είναι ένα "εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο", αλλά και πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς "ο κίνδυνος δεν έχει περάσει".

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ - ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ!! - Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία τελικά έχουν ίδιο μέγεθος, δλδ 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, τα μεγέθη του οποίου εμπιστεύομαι. Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δλδ τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.

Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος δεν πέρασε.

(ο χάρτης όλης της ακολουθίας είναι από το Αστερ. Αθηνών).

Σεισμός

Απο την άλλη, ο Θανάσης Γκανάς, Γεωλόγος, Σεισμολόγος, Διευθυντής Έρευνας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 για ενεργοποίηση ενός δεύτερου ρήγματος σε συνέχεια του προχθεσινού σεισμού.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία. Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.

ΣΕΙΣΜΟΣ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Λέκκας: Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τα Τίρανα

"Δεν ανησυχούμε αλλά προβληματιζόμαστε. Ο σεισμός ευτυχώς έγινε σε μια άλλη περιοχή που είναι αραιοκατοικημένη. Θα ανησυχούσαμε αν πήγαινε η δραστηριότητα προς τα νοτιοανατολικά. Είναι καλό που πηγαίνει προς τα βορειοδυτικά είναι βουνά και μη κατοικημένες περιοχές", είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μάλιστα, "ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τα Τίρανα". Εμφανίστηκε βέβαιος ότι "θα έχουμε μια μακρόσυρτη μετασεισμική ακολουθία", αλλά "όσο πάει θα μικραίνει το μέγεθος".

ΣΕΙΣΜΟΣ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Λέκκας: Είναι ένα νέο ρήγμα το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" υποστήριξε ότι ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ δεν ήταν μετασεισμός, καθώς προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε.

Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο. Όπως είπε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.

"Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης", είπε ο κ. Λέκκας. Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τσελέντης: Θα "χορεύουν" για αρκετούς μήνες

Για μεγάλο μετασεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προειδοποιώντας ότι, "η ενεργοποίηση του ρήγματος μπορεί να φέρει κι άλλους μετασεισμούς και μάλιστα μεγάλους".

Όπως προειδοποίησε, "μεγάλοι μετασεισμοί θα μπορούν να προκαλέσουν καταρρεύσεις σε ήδη ραγισμένα σπίτια". "Θα χορεύουν για αρκετούς μήνες", είπε, αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα που αναμένεται να ακολουθήσει στην περιοχή.

Τέλος, ο Ακης Τσελέντης, προειδοποίησε ότι, "έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Κορινθιακού μέχρι κα το Αίγιιο και αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα". "Το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι ο πανικός κι όχι ο σεισμός", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ 02 Ιαν 2026 | 19:17

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό - Διέκοψε ακόμη και τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Σέινμπαουμ [βίντεο]

Ο ισχυρός σεισμός στο Μεξικό έγινε κοντά στη διάσημη τουριστική περιοχή του Ακαπούλκο

ΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ 29 Δεκ 2025 | 20:33

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στη Ρόδο - 27 χιλιόμετρα ανατολικά του Αρχαγγέλου

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 19:00 της Δευτέρας και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο, 27 χιλιόμετρα ανατολικά του Αρχαγγέλου

ΣΤΑ 73 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 27 Δεκ 2025 | 18:59

Σεισμός 7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ταϊβάν - Βίντεο καταγράφουν τον τρόμο τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος

Ο σεισμός στην Ταϊβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 27/12 (τοπική ώρα) - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

16 Δεκ 2025 | 06:55

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Ζακύνθου τα ξημερώματα.

ΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 15 Δεκ 2025 | 20:15

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις σε Πέλλα και Κιλκίς - 3,1 και 2,8 Ρίχτερ αντίστοιχα

Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος τα 3 χιλιόμετρα

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 11 Δεκ 2025 | 14:49

Σάλος με τις δηλώσεις του προέδρου της ομάδας των Τρικάλων: "Το ποδόσφαιρο το έφτιαξαν άντρες, όχι κοριτσάκια"

Οι δηλώσεις του Στ. Μπέκα έχουν ως στόχο τους ποδοσφαιριστές των Τρικάλων, λόγω του σερί αρνητικών αποτελεσμάτων της ομάδας

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ 10 Δεκ 2025 | 17:38

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία ταρακούνησε την επαρχία του Χοκάιντο

Δύο ημέρες μετά τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, η Ιαπωνία βίωσε άλλη μια φορά "χτύπημα" του Εγκέλαδου

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 08 Δεκ 2025 | 16:48

Σφοδρός σεισμός 7,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στα βόρεια της Ιαπωνίας - Χτύπησε τσουνάμι 40 εκατοστών

Η σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας έχει εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό

ΒΙΝΤΕΟ 08 Δεκ 2025 | 12:38
ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 07 Δεκ 2025 | 09:14

Καλάβρυτα: Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού των 4,6 Ρίχτερ

Ο σεισμός έγινε αισθητός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΑΝ 06 Δεκ 2025 | 23:06

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα - Αισθητός σε Τρίπολη, Πύργο και Καλαμάτα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και τραυματισμούς

ΔΟΝΗΣΗ 06 Δεκ 2025 | 09:01

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Λακωνίας

Σεισμική δόνηση νοτιοδυτικά του Γερολιμένα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ 05 Δεκ 2025 | 23:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχος στον Μαγειρία το 2019 δεν βρήκε ζώα - Είχε γίνει αστυνομική έφοδος και για αρχαιοκαπηλία το 2015

Η έρευνα που πραγματοποίησε προ εξαετίας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από καταγγελία, δεν βρήκε καν... μαντρί