Δύο σενάρια για την ενέδρα θανάτου στα Εξάρχεια

Δύο σενάρια εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής για το κίνητρο των εκτελεστών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ άνδρα με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια

duo-senaria-gia-tin-enedra-thanatou-sta-eksarxeia
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Πλούσιες» σημειώσεις στα αραβικά, μία χατζάρα, ένα πιστόλι των 9ΜΜ, ένα ακόμη ρέπλικα και πολλές κάρτες sim είναι μερικά από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του 36χρονου Αιγύπτιου Allesh Mohamed, στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια.

 Οι αστυνομικοί έφθασαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον αριθμό 65 της συγκεκριμένης οδού, αξιοποιώντας πληροφορίες και το κλειδί που είχε πάνω του το θύμα με αυτοκόλλητο που έγραφε το όνομα της οδού. Ο εντοπισμός του κλειδιού με την ένδειξη προκάλεσε την εντύπωση των αστυνομικών, καθώς εκτιμάται ότι ο 36χρονος έχει και άλλα οικήματα διαμονής ή αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών και ερευνούν τα υπόλοιπα κλειδιά που είχε στην κατοχή του. Το θύμα είχε πάνω του δύο κινητά τηλέφωνα ρυθμισμένα στην αραβική γλώσσα, τα οποία θα μπουν στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για να αναζητηθούν τυχόν αξιοποιήσιμες επικοινωνίες. Στον τόπο της δολοφονίας φαίνεται να βρέθηκε ένα άθικτο φυσίγγιο, το οποίο εικάζεται πως είτε προέρχεται από εμπλοκή του όπλου Τοκάρεφ που χρησιμοποίησε ο δράστης, είτε για συμβολικούς λόγους...

Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ

Δύο σενάρια εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής για το κίνητρο των εκτελεστών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ άνδρα με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια. Το πρώτο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την μαφία των ναρκωτικών που λυμαίνεται την περιοχή και το δεύτερο για «παραδειγματική» εκδίκηση ομάδων αντιεξουσιαστών που αντιδρούσαν έντονα στην παρουσία των ναρκέμπορων στην περιοχή.

Το στυγερό έγκλημα έγινε λίγα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων. Οι δράστες κινήθηκαν ανεμπόδιστα στην περιοχή και δεν φαίνεται να... έφυγαν από αυτή. Το θύμα, ήταν γνωστό ως «Χαμπίμπι», γνώριμη φιγούρα της πλατείας, καθώς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κυκλοφορούσε καθημερινά κρατώντας ένα μπρελόκ που έπαιζε στα χέρια του, ενώ διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών. AlleshMohamed του Soledi γεννηθείς το 1980 στην Αίγυπτο, ήταν ένα από τα ονοματεπώνυμα, με διάφορες παραλλαγές κάθε φορά  που είχε δώσει κατά τη διάρκεια των πέντε συλλήψεων. Είχε κατηγορηθεί για παραβάσεις των νόμων περί όπλων, ναρκωτικών, αλλοδαπών και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τα κλειδιά που είχε στην κατοχή του άνοιγαν διαμέρισμα στην οδό Ερρεσού 65, στο οποίο οι αστυνομικοί φαίνεται να εντόπισαν κάποια όπλα ρέπλικες και άλλα ευρήματα.

Ο «Χαμπίμπι» είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης παραισθησιογόνων ουσιών, στο οποίο ηγούνται γνωστοί στην Ασφάλεια άνδρες αλβανικής καταγωγής. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το κατά πόσο κάποιος από τους «αρχηγούς» ήθελε να τον βγάλει από τη μέση λόγω προστριβών στη συνεργασία μαζί του. Το θύμα είχε πάνω του δύο κινητά τηλέφωνα ρυθμισμένα στην αραβική γλώσσα, τα οποία θα μπουν στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για να αναζητηθούν τυχόν αξιοποιήσιμες επικοινωνίες. Αξιόπιστες πηγές τονίζουν ότι η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν ελέγχεται από την Αστυνομία, που προτιμά να μην αγγίζει το «καυτό» θέμα της διακίνησης ναρκωτικών με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλέμποροι που δρουν ανεμπόδιστα. Τα πρόσωπα αυτά έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη στην περιοχή και έτσι μπορούν να γίνουν αμείλικτα αν κάποιο μέλος του κυκλώματος «παραστρατήσει». Άλλωστε δεν είναι λίγες οι καταγγελίες κατοίκων για παρουσία ανδρών με άγρια σκυλιά ράτσας πίτμπουλ, οι οποίοι γεμίζουν τις πιάτσες θανάτου με ουσίες.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι ο «Χαμπίμπι» να έπεσε θύμα χτυπήματος εκδίκησης από ομάδες αντιεξουσιαστών που αντιδρούν στην παρουσία μαφίας ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων. Ο άνδρας αραβικής καταγωγής είχε μπει στο στόχαστρο αντιεξουσιαστών, οι οποίοι τον κατήγγειλαν για διακίνηση ναρκωτικών και επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον αναρχικών. Συγκεκριμένα, γνωστή μορφή του αντιεξουσιαστικού χώρου δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2016 άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ποντίκι», μέσω του οποίου κατήγγειλε ότι εκείνος και δύο σύντροφοί του δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρια από μέλη της μαφίας ναρκωτικών στην πλατεία. Ο λόγος που τους επιτέθηκαν, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ήταν γιατί οι αντιεξουσιαστές  προσπάθησαν να προστατεύσουν μία κοπέλα που έπεσε θύμα σεξιστικών σχολίων από ναρκέμπορους.

Στο κείμενο «φωτογραφίζεται» ως ένας από τους βασικούς δράστες άτομο με το όνομα «Χαμπίμπι»: «Ο παρολίγον δολοφόνος είναι ένας Αιγύπτιος με το ψευδώνυμο "Xαμπίμπι", ο οποίος καθημερινά διακινεί ναρκωτικά στην πλατεία. Είναι πασίγνωστος στη περιοχή, καθότι έχει μαχαιρώσει 20 περίπου άτομα και ήταν επίσης ο δράστης του ξυλοδαρμού μιας κοπέλας που πυροδότησε και μια σχετική συζήτηση στο Indymedia (…) Μη ξεχνάμε βέβαια και τη περιβόητη πελατεία. Στρατιές ατόμων, εκατοντάδες νεολαίοι, οι οποίοι καθημερινά ψωνίζουν από τον "Χαμπίμπι" και τον κάθε "Χαμπίμπι" υποστηρίζοντας μια αφελή κουλτούρα ατομικής ψευτοαπελευθέρωσης και "επαναστατικής χειραφέτησης" πίνοντας το τσιγαράκι τους».

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν αν το άτομο που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο είναι το ίδιο με αυτό που δολοφονήθηκε χθες στα Εξάρχεια. Αν δηλαδή ο  Allesh Mohamed είναι ο «Χαμπίμπι». Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν μία λεπτομέρεια, την οποία προς το παρόν δεν μπορούν να αξιολογήσουν. Το άτομο που φέρεται να υπέγραψε το κείμενο της καταγγελίας για τις ενέργειες του «Χαμπίμπι», την ώρα της δολοφονίας στα Εξάρχεια βρισκόταν πολύ κοντά στη... Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής!  

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι στις 22 Μαρτίου 2014 είχε υπάρξει μία κορύφωση της κόντρας ανάμεσα σε ομάδες του αναρχικού χώρου και ναρκέμπορους. Αναρχικοί φέρονται να απήγαγαν από την πλατεία Εξαρχείων μέλη της μαφίας, χωρίς ποτέ να γίνει καταγγελία για το περιστατικό στην Αστυνομία. Ακολούθησε πορεία συλλογικοτήτων των Εξαρχείων στις 5 Μαρτίου 2016 κατά των διακινητών, η οποία περιφρουρήθηκε από τουλάχιστον δέκα ενόπλους. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ένα από τα τρία πιστόλια που εμφανίζονταν στο σχετικό βίντεο φαίνεται να ήταν Τοκάρεφ, σαν και αυτό που δολοφονήθηκε ο 36χρονος Αιγύπτιος. Επισήμανση όμως που δεν έχει καμία αξία καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ταυτοποίηση.

 Η δολοφονική ενέδρα εκδηλώθηκε στις 11:30 το πρωί της Τρίτης στην οδό Θεμιστοκλέους 88, περίπου 80 μέτρα μακριά από την πλατεία Εξαρχείων.

Δύο άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα προσέγγισαν το θύμα την ώρα που κινούταν πεζή. Ο συνεπιβάτης φαίνεται να τον πλησίασε και από κοντινή απόσταση πυροβόλησε τουλάχιστον 4-5 φορές εναντίον του. Ο 36χρονος είχε δύο τραύματα. Ένα διαμπερές από τον αυχένα έως την κάτω γνάθο και ένα ακόμη κάτω από την μασχάλη, ενδεχομένως την ώρα που έπεφτε αιμόφυρτο. Στον τόπο της δολοφονίας φαίνεται να βρέθηκε μία σφαίρα, ενδεχομένως από εμπλοκή του όπλου του δράστη που όπλισε ξανά και τουλάχιστον έναν κάλυκα από πιστόλι Τοκάρεφ. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook