Δυσεύρετο το αντιγριπικό εμβόλιο λόγω αυξημένης ζήτησης

Δυσεύρετο είναι αυτή τη στιγμή το αντιγριπικό εμβόλιο, με μεγάλο ποσοστό φαρμακείων να έχουν εξαντλήσει το απόθεμά τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δυσεύρετο το αντιγριπικό εμβόλιο λόγω αυξημένης ζήτησης

Δυσεύρετο είναι αυτή τη στιγμή το αντιγριπικό εμβόλιο, με μεγάλο ποσοστό φαρμακείων να έχουν εξαντλήσει το απόθεμά τους και να αναμένουν την παραλαβή νέων παρτίδων από τις φαρμακαποθήκες και με την ζήτηση για την προστασία από τον ιό να έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, ακόμη και στις κατηγορίες πολιτών που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των φαρμακοποιών, φέτος αναμένεται ρεκόρ εμβολιασμών, καταγράφοντας 30% αύξηση τουλάχιστον σε σύγκριση με πέρσι.

Φέτος αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας περίπου 2,9 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Εξ αυτών, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, εκκρεμεί ακόμη η παράδοση 250-300 χιλιάδων δόσεων. Όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς, φέτος οι πολίτες έκαναν πολύ νωρίτερα το εμβόλιο της γρίπης, ενώ υπήρξε και καλύτερη πληροφόρηση. Σημειώνεται πως πέρσι διατέθηκαν περίπου 2,2 εκατ. δόσεις.

Πέρα από την άνοδο της ζήτησης, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οφείλεται στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τον εμβολιασμό, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στις τελευταίες ημέρες αποδίδονται και στις παραγγελίες των φαρμακείων. Σημειώνεται πως τόσο οι παραδόσεις εμβολίων στα φαρμακεία, όσο και εν γένει ο εφοδιασμός της αγοράς (όχι μόνο της ελληνικής) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, γίνεται τμηματικά.

Τα φαρμακεία ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν τα πρώτα εμβόλια από τις αρχές του Οκτωβρίου, με τις προπαραγγελίες από τις αποθήκες να γίνονται πριν τον Αύγουστο. Όπως εξηγούν φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις προκλήθηκαν από το συνδυασμό της μεγάλης ζήτησης σε σχέση με το απόθεμα των φαρμακείων, τα οποία με τη σειρά τους κάνουν σταδιακά παραγγελίες, καθώς τα εμβόλια δεν επιστρέφονται.

Την αυξημένη ζήτηση για εμβολιασμό επιβεβαιώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζοντας πως στο φαρμακείο του έχει μέχρι τώρα κάνει χίλια εμβόλια, όταν πέρσι για όλη την περίοδο της γρίπης έκανε γύρω στα 600. Σημειώνει επίσης πως με το σταδιακό εφοδιασμό της αγοράς, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Η περίοδος έξαρσης της γρίπης

Στις φετινές παραγγελίες περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Το κόστος του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,7 έως 13,7 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.

Η διαχρονική παρακολούθηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο –Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2018-2019 στη χώρα μας το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 24-30 Δεκεμβρίου 2018, κορυφώθηκε την εβδομάδα 04-10 Φεβρουαρίου 2019, ενώ βαθμιαία μειούμενη δραστηριότητα της γρίπης συνεχίστηκε σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2018-2019 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α σε ποσοστό 98,7%. Όσον αφορά στους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε κυρίως ο υπότυπος Α(H1N1)pdm09 (73,5%), επικρατώντας έναντι του Α(H3N2)(26,5%).

154 θάνατοι πέρσι

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τα μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 154 θάνατοι από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης. Κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2017-18 είχαν αναφερθεί 107 σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των τα 42 ήταν θανατηφόρα.

Οι συστάσεις

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

2.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

-Μεταμόσχευση οργάνων

-Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

-Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα

4.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης

5.Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία

6.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

7.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

8.Οι κλειστοί πληθυσμοί,όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

9.Κτηνίατροι,πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πηγή: Capital.gr

Φωτό: Αρχείο Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 19:49

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή η χορήγησή του

Με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει τη Δευτέρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΜΠΕΟ 25 Σεπ 2020 | 07:55

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις "στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών"

Η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 25 Σεπ 2020 | 07:39

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Τα πρόσωπα "κλειδιά", οι σύμβουλοι και οι παγίδες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών ενόψει των διερευνητικών επαφών.

ΝΕΑ NOTAM 24 Σεπ 2020 | 22:53

Κορονοϊός: Μόνο με αρνητικό τεστ όσοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα από Τσεχία

Η αεροπορική οδηγία προβλέπει αρνητικό τεστ κορονοϊού για όσους έρχονται αεροπορικώς από Τσεχία – Σε ισχύ από 28 Σεπτεμβρίου το μέτρο

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 24 Σεπ 2020 | 21:12

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου θέτει ο Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Σεπ 2020 | 20:00

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει άλλη μια ευκαιρία για διπλωματία - Τι είπε με Στόλτενμπεργκ και Φον Ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, είπε στην πρόεδρο της Κομισιον ότι η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΖΑΙΜΠΕΡΤ 23 Σεπ 2020 | 15:54

Ελληνοτουρκικά: Το Βερολίνο χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών - Τι λέει για τις κυρώσεις

Την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών χαιρέτισε το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για "θετικό δείγμα".

ΤΙ ΕΙΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 22 Σεπ 2020 | 21:58

Δένδιας: Ανακοίνωσε την επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

«ΠΡΟΣΕΧΩΣ» 22 Σεπ 2020 | 18:35

Επίσημο: Διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΟΜΠΕΟ 20 Σεπ 2020 | 07:31

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έναρξη των διερευνητικών επαφών – Μάχη για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Στην Αθήνα ο Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα – Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 18 Σεπ 2020 | 07:39

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διάλογο υπό την "υψηλή εποπτεία" της Μέρκελ

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Ελλάδος και Τουρκίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:26

Ερντογάν: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πειρατείες - Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παιδιάστικη συμπεριφορά