X

Δύσκολη νύχτα στην Κάρυστο: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά - Μεγάλα μέτωπα σε Πλατανιστό και Πλατύ Γιαλό [Βίντεο]

Η κατάσταση για άλλη μια νύχτα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Κάρυτο λόγω της μεγάλης φωτιάς - Αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα και Αχαΐας - 63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Γράφει: TheToc team

Δεύτερη δύσκολη νύχτα είναι η αποψινή για την Κάρυστο στην Εύβοια, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι.

Τα μέτωπα αυτή την ώρα εξακολουθούν να είναι μεγάλα σε Πλατανιστό και Πλατύ Γιαλό, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν ακόμα. Η κατάσταση για άλλη μια νύχτα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με το evima.gr, το μεγάλο μέτωπο που ξέσπασε στον οικισμό του Πλατανιστού νωρίτερα, συνεχίζει να καίει ενώ παράλληλα ακόμα ένα δύσκολο μέτωπο φωτιάς υπάρχει αυτή την ώρα στο Καστρί.

"Η νύχτα θα είναι δύσκολη", λένε οι κάτοικοι της περιοχής καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει. Νωρίτερα έγινε συντονιστική σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη και τους τοπικούς φορείς μαζί με την Πυροσβεστική της περιοχής για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις φλόγες τη νύχτα.

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές.

Για τη φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Διαβάστε Επίσης

Στις 3.30 το απόγευμα, το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να φύγουν και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς Κάρυστο.

Η φωτιά που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, είχε αναζωπυρωθεί. Κάηκαν στάνες και ακούστηκαν εκρήξεις σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση.

Νωρίτερα είχε χρειαστεί να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατανιστό και Παλαιοχώρι. Λόγω των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο κατευθύνθηκε προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γυαλό.

Πληροφορίες για αγνοούμενο κτηνοτρόφο

Όπως αναφέρει το evima.gr, υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενο κτηνοτρόφο.

Ο 41χρονος έφυγε χθες το μεσημέρι από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα προβατά του.

Από χθες η οικογενειά του αναζητά τον 41χρονο άνδρα, ωστόσο δεν έχουν κάποιο νέο στοιχείο. Στις έρευνες εντοπισμού του συμβάλλουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο κτηνοτρόφος αναζητείται πολύ πριν από την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στην Κάρυστο εχθές 12:35.

Διαβάστε Επίσης

Αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα και Αχαΐα

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στο Δερβενάκι Αχαΐας οι οποίες όμως, όπως τονίζεται στη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συνολικά, 63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρεται σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για Αιγιαλεία, Κέρκυρα και της Κάρυστο

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις παραπάνω περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.