X

Δυτική Αττική: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει - "30 ώρες δεν είχαμε εναέρια μέσα"

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Δυτική Αττική

Γράφει: TheToc team

Η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στη Δυτική Αττική παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Ωστόσο, οι ζημιές που άφησε πίσω της η φωτιά είναι τεράστιες, ενώ οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η φωτιά δοκίμασε για πέντε ημέρες τις αντοχές των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων της περιοχής και αυτή τη στιγμή, οι πυροσβέστες επιχειρούν κυρίως σε σημεία όπου εξακολουθούν να υπάρχουν καπνοί και μικρές εστίες μέσα στις καμένες εκτάσεις.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στις περιοχές μεταξύ Ψάθας και Λούμπας, στο Κανδήλι Μεγάρων, καθώς και στην Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Νεκτάριο στα Βίλια.

Η μεγάλη αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στη Λούμπα εχθές τέθηκε υπό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ενώ λίγο αργότερα ελικόπτερα πραγματοποίησαν προληπτικές ρίψεις νερού για να περιορίσουν τον κίνδυνο νέων εστιών, ιδιαίτερα στις δύσβατες δασικές περιοχές.

Παρά τη σαφή βελτίωση της κατάστασης, οι αρχές επισημαίνουν ότι η φωτιά δεν έχει σβήσει οριστικά. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις, γι' αυτό και οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή.

Διαβάστε Επίσης

Αρτοποιός για φωτιά: "Επί 30 ώρες δεν είχαμε εναέρια μέσα"

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς, με στόχο να περιορίσουν κάθε πιθανότητα νέας αναζωπύρωσης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις κορυφογραμμές της Λούμπας, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απαιτητική.

Όπως ανέφερε μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην ΕΡΤ, "επί 30 ώρες δεν είχαμε εναέρια μέσα" ενώ η συμπεριφορά της φωτιάς μεταβάλλεται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

Βασικός στόχος είναι να παραμείνει η φωτιά μέσα στα όρια που έχει ήδη δημιουργήσει, ώστε να μην εμφανιστούν νέες εστίες και επεκταθεί ξανά το μέτωπο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συνολικά επιχειρούν περισσότεροι από 500 πυροσβέστες, δεκάδες ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 140 οχήματα, ενώ συνδράμουν και πυροσβέστες από τη Ρουμανία και τη Γαλλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού εννέα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν σε ετοιμότητα δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, ενώ λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαθέσιμα για την ασφαλή μετακίνηση πολιτών, εφόσον χρειαστεί.

Κίνδυνος φωτιάς: Σε "πορτοκαλί" συναγερμό Αττική, Εύβοια, Χίος και Ψαρά

Σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4) βρίσκονται για σήμερα, Τρίτη 4 Αυγούστου, η Αττική, η Εύβοια, η Χίος και τα Ψαρά, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει στις ακόλουθες περιοχές:

  • Την Περιφέρεια Αττικής
  • Την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
  • Την Περιφερειακή Ενότητα Χίου (μαζί με τα Ψαρά)

Διαβάστε Επίσης