Έβρος: Aγριόχοιρoι τράκαραν με...λεωφορείο του ΚΤΕΛ!

Την εμφάνισή τους σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του οικισμού των Ψαθάδων, έκαναν περί τις 8.30 χθες το βράδυ τρεις αγριόχοιροι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έβρος: Aγριόχοιρoι τράκαραν με...λεωφορείο του ΚΤΕΛ!

Την εμφάνισή τους σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του οικισμού των Ψαθάδων, έκαναν περί τις 8.30 χθες το βράδυ τρεις αγριόχοιροι, προκαλώντας τροχαίο ατύχημα με διερχόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ του νομού. Το ένα αγριογούρουνο σκοτώθηκε, τα άλλα δύο τραυματίστηκαν, ενώ ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβάτες.

Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δασάρχη Διδυμοτείχου, Δημήτρη Μητρούδη, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως σπάνιο καθώς: «Η περίφραξη καθ' όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, όπως σε κάθε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, προς αποφυγήν εισόδου σε αυτήν ζώων - η σύγκρουση οχημάτων με τα οποία θα μπορούσε να αποβεί και μοιραία-, λειτουργεί ως εμπόδιο και ο μόνος τρόπος να διέλθουν είναι είτε από σημεία όπου έχει καταστραφεί η περίφραξη, είτε από γέφυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως ο αριθμός των αγριόχοιρων, «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε μέσω των ομάδων των κυνηγών, παρουσιάζει μία αυξητική τάση, τα τελευταία χρόνια». Ακόμη αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον περιορισμό του αριθμού τους, εκτιμώντας ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνονται αναποτελεσματικά. «Μέσω των ομάδων κυνηγών μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των αγριόχοιρων που θηρεύονται είναι αρκετά μεγάλος και υπάρχουν και τα συνεργεία δίωξης των αγριόχοιρων, επ' αφορμή της εμφάνισης στη Βουλγαρία της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, αλλά τα αποτελέσματα των προγραμματισμένων εξόδων με αυτά τα συνεργεία είναι μηδενικά. Δεν έχουν αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση του αριθμού. Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, σε συσκέψεις που είχαμε, όπως να επιτραπεί η θήρα του αγριόχοιρου σε περιοχές όπου αυτή τη στιγμή απαγορεύεται, όπως για παράδειγμα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου μία ζώνη περίπου 500 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου, λειτουργεί σαν ένα καταφύγιο για τους αγριόχοιρους, οι οποίοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, βάση των στοιχείων που έχουμε, φαίνεται ότι εισέρχονται από την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μητρούδης.

Έβρος: Aγριόχοιρoι τράκαραν με...λεωφορείο του ΚΤΕΛ!

Για έλλειμμα, σε εθνικό επίπεδο, ενός συστήματος παρακολούθησης των πληθυσμών της άγριας πανίδας, «πολύ δε περισσότερο ενός είδους το οποίο είναι θηρεύσιμο», έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης. «Οι κυνηγετικές οργανώσεις γνωρίζουν καλύτερα και μέσω ερωτηματολογίων, έχουν κάποια στοιχεία, τα οποία όμως είναι ενδεικτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απέδωσε την εμφάνισή τους, σε κατοικημένες περιοχές και στο οδικό δίκτυο, στο γεγονός ότι ο αγριόχοιρος είναι ένα παμφάγο και ευρύτοπο είδος, δηλαδή τρέφεται με οτιδήποτε (φυτικά και ζωικά) και απαντάται παντού σε υγροτόπους, λιβάδια, θαμνοτόπους, δάση, ουσιαστικά σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα. «Τα τελευταία χρόνια, που έγιναν τα ημίαιμα-ημιάγρια, επειδή διασταυρώθηκαν ήμερα με άγρια και τα ήμερα έχουν μια οικειότητα και μία ανεκτικότητα στον άνθρωπο, άρχισαν πολλά απ' αυτά να πλησιάζουν και κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του 2000, μάλιστα χοιροτρόφοι και στον Έβρο, διασταύρωναν θηλυκά με άγρια αρσενικά για να έχουν ημιάγρια, τα οποία επιδοτούνταν, ενώ έχουν και πολύ μεγαλύτερο αναπαραγωγικό αποτέλεσμα από τα καθεαυτού άγρια. Αυτό τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι συνέβαλε στην πιθανή (σ.σ. λόγω έλλειψης καταγραφής) αύξηση των πληθυσμών σε κάποιες περιοχές».

Εξήγησε ότι: «Όταν εμφανίζονται σε δρόμους, αυτά σίγουρα είναι αποκλίνοντα άτομα από έναν άγριο πληθυσμό και μπορεί να πεινούν, οπότε πλησιάζουν σε ανθρώπινες κατασκευές και δραστηριότητες προς αναζήτηση τροφής. Το πιθανότερο βέβαια είναι να πρόκειται για ημιάγρια».

Ο κ. Μπακαλούδης έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο αγριόχοιρος, ο οποίος όπως και κάποια τρωκτικά είναι από τα είδη τα οποία ακολουθούν τις ταλαντώσεις στην τροφή, δηλαδή όταν υπάρχει αύξηση της τροφής αναπαράγονται και περισσότερο. «Είναι από τα πιο ευπροσάρμοστα είδη, γι' αυτό και γενικά όπου έχει εισαχθεί σε καινούριες περιοχές έχει προκαλέσει προβλήματα», διευκρινίζοντας ότι η επικινδυνότητά τους έγκειται κυρίως στην προοπτική σύγκρουσης με οχήματα και την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

Τέλος ο αναπληρωτής καθηγητής στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι αγριόχοιροι, αλλά και οι χοίροι γενικά είναι φορείς πολλών ασθενειών, δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. «Αγριόχοιρους σε όλο τον Έβρο δεχόμαστε κυρίως από την Τουρκία αλλά και τη Βουλγαρία, χώρες όπου δεν θηρεύονται, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται σε αποστάσεις έως και 30-40 χιλιομέτρων σε διάστημα δύο-τριών ημερών. Λόγω της εμφάνισης στη γείτονα Βουλγαρία της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν θανατωθούν. Η θανάτωση θα πρέπει να γίνεται πάντα παρουσία κτηνιάτρου και να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας και ασφάλειας, γιατί ενώ η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, μπορεί μεταφέροντάς την κάποιος σε μία κτηνοτροφική μονάδα, να έχουμε πλήρη κατάρρευση της χοιροτροφίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ 16 Οκτ 2021 | 12:00

Στόχος εμπρηστών ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος

Άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του Γιάννη Καλλιάνου στην Αργυρούπολη

ΜΕ ΜΩΛΩΠΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 16 Οκτ 2021 | 11:49

Σοκάρει γνωστή Ελληνίδα food blogger: Έπεσε θύμα κακοποίησης - Δημοσίευσε φωτογραφίες μετά τον ξυλοδαρμό

Θύμα κακοποίησης από τον σύντροφό της έπεσε η νεαρή κοπέλα - Χιλιάδες σχόλια στήριξης από χρήστες των social media

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 16 Οκτ 2021 | 11:38

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 80χρονος για την παράσυρση του 8χρονου κοριτσιού στη Σταυρούπολη

Ένας ηλικιωμένος συνελήφθη για την παράσυρση και εγκατάλειψη του 8χρονου κοριτσιού, την Παρασκευή το μεσημέρι στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΟΛΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 16 Οκτ 2021 | 11:36

Ποταμός Ανθεμούντας: "Καμπανάκι" από την Δήμαρχο Θέρμης - "Κίνδυνος να πλημμυρίσει το αεροδρόμιο" [Βίντεο]

Ο Ανθεμούντας υπερχείλισε το βράδυ της Παρασκευής λόγω της κακοκαιρίας "Μπάλλος", με αποτέλεσμα να σκεπαστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΣΟΚ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ 16 Οκτ 2021 | 11:12

Κακοποίηση 8χρονης στη Ρόδο: Ανωμοτί κατάθεση του παππού - Ποιον "έδειξε" ο ηλικιωμένος - Τι είπε για την κόρη του

Ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτος έδωσε ο παππούς της 8χρονης η οποία φέρεται να έχει κακοποιηθεί από το συγγενικό της περιβάλλον στη Ρόδο

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 16 Οκτ 2021 | 11:07

Κακοκαιρία ''Μπάλλος'': ''Βούλιαξε'' ο κάμπος της Ηλείας [Εικόνες]

Αρκετά προβλήματα από την κακοκαιρία ''Μπάλλος'' και στην Ηλεία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 16 Οκτ 2021 | 10:59

Μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα, στην Ακαδημία Πλάτωνος - Εκκενώνεται η πολυκατοικία, έρευνες για εγκλωβισμένα άτομα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη σε διαμέρισμα πολυκατοικίας τετάρτου ορόφου, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 16 Οκτ 2021 | 10:16
«Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» 16 Οκτ 2021 | 10:13

Θάνατος 29χρονου από κορονοϊό: Φορτισμένη ανάρτηση του Δήμαρχου Τρικάλων - "Να τελειώσουμε ίσως με τις μ@λ@κιες γύρω από την ανάγκη εμβολιασμού;"

Με μια φορτισμένη ανάρτηση ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποχαιρετά τον Παύλο Παπαγιάννη

«ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» 16 Οκτ 2021 | 09:23

Λέκκας: Πάνω από 75 εκατομμύρια τόνοι νερού σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία - "Σωστό το κλείσιμο του Κηφισού"

Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Μπάλλος", σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 16 Οκτ 2021 | 08:57

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Αγνοούνται δύο προσκυνητές στο Άγιον Όρος - Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση

Αγνοούνται από χθες δύο Ουκρανοί προσκυνητές στο Άγιον Όρος, στη Χαλκιδική

«ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» 16 Οκτ 2021 | 08:33

Ζερεφός: Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων απειλεί

"Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο αποσταθεροποιημένο κλίμα", τονίζει ο Χρήστος Ζερεφός