Follow us

Έβρος: Ντοκουμέντα από την αύξηση των ροών - Έτσι παιρνούν οι μετανάστες τα σύνορα [Βίντεο]

Η στάθμη είναι πιο χαμηλή σε πολλά σημεία, τόσο στον Έβρο όσο και στον παραπόταμό του, τον Άρδα, έχοντας δημιουργήσει νέα περάσματα και νησίδες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έβρος

Φωτογραφικά ντοκουμέντα, που δείχνουν την προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Έβρου, δημοσιοποιεί ο ΑΝΤ1.

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται μία ομάδα μεταναστών που ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε μία πλαστική βάρκα και στη δεύτερη φωτογραφία τα άτομα έχουν ήδη μπει στο πλωτό μέσο και επιχειρούν να προσεγγίσουν την ελληνική πλευρά.

Η στάθμη είναι πιο χαμηλή σε πολλά σημεία, τόσο στον Έβρο όσο και στον παραπόταμό του, τον Άρδα, έχοντας δημιουργήσει νέα περάσματα και νησίδες.

Αυτά τα περάσματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι διακινητές, που κατευθύνουν τους μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με τα πόδια. Οι ελληνικές δυνάμεις ωστόσο τους επαναπροωθούν πίσω στην Τουρκία.

Διαβάστε Επίσης

Οι περιπολίες, τόσο της αστυνομίας όσο και του στρατού, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχυθούν και να επεκταθούν και στις νησίδες που έχουν δημιουργηθεί στον ποταμό Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη του Έβρου, όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το Politico.

Πρωτοφανές κύμα μεταναστευτικών ροών που θυμίζει 2015 - Νέα παιχνίδια Ερντογάν

Σε ποσοστό 25% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τον Μάιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 35%-40% έχουν αυξηθεί τον ίδιο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Από την 1η έως τις 23 Μαΐου, με δεδομένο ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στο "γόνατο", καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι διωκτικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει 30 υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, έχουν προβεί σε 50 συλλήψεις δουλεμπόρων και 157 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών.

Έξι συλλήψεις δουλεμπόρων και 19 παράτυπων μεταναστών καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν εν μέσω καταδιώξεων σε Ροδόπη, Μαράσια, Άβδηρα, Σάπες, Δράμα και Καβάλα. Μάλιστα οι δουλέμποροι φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με κλέφτες οχημάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για προπομπούς και για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Σε 15 περιπτώσεις του Μαΐου, οι δουλέμποροι είχαν κλεμμένα οχήματα, από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αττική, Χαλκιδική και Κέρκυρα.

Απ’ ότι φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το μεταναστευτικό αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα εργαλείο-"όπλο" εκδίκησης του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το μούδιασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, της υποστήριξης που έτυχε η ελληνική πλευρά και η απομόνωση της τουρκικής.

Το πρωτοφανές κύμα μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο έχει ξυπνήσει μνήμες του 2015. Μέσα σε λίγες ώρες τούρκοι δουλέμποροι επιχείρησαν να μεταφέρουν περισσότερους από 600 μετανάστες σε ελληνικά νησιά με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτές βάρκες. Με 5 ιστιοφόρα επιχείρησαν χθες πρωί να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες, από τα Τουρκικά παράλια. Σε αυτά τα σκάφη, επέβαιναν 450 άτομα, είχαν προορισμό την Ιταλία και προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου, όπου η πορεία τους ανακόπηκε από το λιμενικό. Μάλιστα το ένα ιστιοφόρο, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού, πριν τελικά επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και 4 φουσκωτές λέμβοι στις οποίες επέβαιναν ακόμα 140 παράτυποι μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει αυτή η εικόνα και αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, είναι η εκτίμηση που δημιουργούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει εισέλθει καμία λέμβος και κανένα σκάφος με αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολύ εύκολα τα περιστατικά αυτά που μπορεί να μεταπέσουν από ένα περιστατικό εντοπισμού, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα".

Διαβάστε Επίσης

Οι επιβαίνοντες στις λέμβους και το ένα ιστιοφόρο, περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς, ενώ τα υπόλοιπα σκάφη επέστρεψαν στη Τουρκία. Στελέχη του λιμενικού κάνουν λόγο για νέο κύμα προσφυγικών ροών στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, το πρώτο τετράμηνο του 2022, 1.527 μετανάστες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα από τα νησιά του Αιγίου, με τα περιστατικά να φτάνουν τα 115. Το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, δεν ξεπερνούσαν τα 45, με 1.221 μετανάστες.

Ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει: "Έχουμε μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών αυτή την περίοδο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε όλες αυτές τις ροές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας μας που είναι εκεί στο ποτάμι". Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως με μεγαλύτερη ένταση.

Το υπερόπλο με τις κάμερες

Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών, καλύπτει πλέον, το σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων. Πρόκειται για ένα ακόμη "υπερ-όπλο" της Ελληνικής Αστυνομίας, που κάνει πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για ηλεκτρονικά μάτια μέρα νύχτα στον Έβρο, "μάτια γάτας" την νύχτα έως και 4 χιλιόμετρα. Από το Ορμένιο έως τις Φέρρες, τα παραποτάμια και χερσαία κομμάτια των συνόρων με την Τουρκία, επιτηρούνται με εικόνα που μεταδίδεται ζωντανά στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα της περιοχής αλλά και σε αυτό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Κατεχάκη. Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία, και πλέον δίνεται εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα των περιπολικών που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών.

Περιέχει θερμική απεικόνηση νυχτός τουλάχιστον 3-4 χλμ αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως το νέο σύστημα παρέχει έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινής και πολύ έγκυρη εικόνα. Οι περιπολίες και οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται πλέον από εικόνα on line, με την καθοδήγηση του επιχειρησιακού κέντρου.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 27 Ιουν 2022 | 18:12

EE: "Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας" λέει ο Επίτροπος Διεύρυνσης

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν συνεχίζει την εντατικοποίηση της δέσμευσης με την Τουρκίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος..

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 16:34

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το ΝΑΤΟ- Τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε Το Βήμα

Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, για τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις θέσεις της Άγκυρας, προβάλλονται ως επιχειρήματα στην Τουρκία για την αιτιολόγηση των θέσεών της

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 27 Ιουν 2022 | 13:03

Τούρκος αντιδήμαρχος κολύμπησε από το Καστελόριζο στα τουρκικά παράλια - Άνοιξε σημαία της "ανεξάρτητης δυτικής Θράκης"

Ο αντιδήμαρχος Τσεμ Κουρσάντ Χασάνογλου κολύμπησε 7,1 χλμ από το Καστελόριζο έως τα τουρκικά παράλια και ανοιξε σημαία της ανεξάρτητης δυτικής Θράκης.

ΝΟΥΜΑΝ ΚΟΥΡΤΟΥΛΜΟΥΣ 27 Ιουν 2022 | 12:31

Νέα πρόκληση από Τούρκο αξιωματούχο για την "στρατιωτικοποίηση των νησιών"

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος επανέλαβε ότι "η στρατιωτιοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής".

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 10:51

Συνομιλία με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας θα έχει ο Ερντογάν την Τρίτη στη Μαδρίτη

Η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 27 Ιουν 2022 | 09:55

Τουρκικές προκλήσεις: Ο Καλίν ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία τους

Ο Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 07:50

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: Κόβει το Αιγαίο στα δύο με παράνομη ΝΟΤΑΜ

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για ένα μήνα, κόβοντας το Αιγαίο στην μέση.

ΠΑΖΑΡΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Ιουν 2022 | 07:31

Τουρκικές απειλές και παραβιάσεις ενόψει Συνόδου του ΝΑΤΟ - Ο Ερντογάν παρακαλάει για συνάντηση με Μπάιντεν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειες του τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στην Μαδρίτη.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ 26 Ιουν 2022 | 20:51

"Δεν τον συνέλαβαν, τον απήγαγαν": Τι λέει ο γιος του Έλληνα που οι Τούρκοι έβαλαν φυλακή ως κατάσκοπο της ΕΥΠ

Ο γιος του Έλληνα συριακής καταγωγής που κρατείται ως κατάσκοπος της ΕΥΠ μιλά για την κινηματογραφική απαγωγή του πατέρα του, Αμάρ Αμπάρα.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 26 Ιουν 2022 | 19:32

Αδιάκοπες οι τουρκικές προκλήσεις: Δύο τουρκικά drone έκαναν 36 παραβιάσεις σε μια μέρα

Συνολικά 36 παραβιάσεις του FIR Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή τα τουρκικά drone

«ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ» 26 Ιουν 2022 | 17:25

Στη φυλακή ο Αμάρ Αμπάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας από τους Τούρκους

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα οδηγήθηκε με τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής Αστυνομίας στον ανακριτή.

ΓΑΛΛΙΔΑ ΥΠΕΞ 26 Ιουν 2022 | 17:05

Έτοιμη η Γαλλία να θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο για Σουηδία-Φινλανδία, η Γαλλία είναι έτοιμη να θέσει θέμα συμπεριφοράς στο ΝΑΤΟ, τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 26 Ιουν 2022 | 15:38

Επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ: Οι Τούρκοι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά ακόμα και σε γενικό πόλεμο [βίντεο]

"Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία ή και γενικό πόλεμο και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά" τόνισε.