Περίπου 27 περιστατικά πυροβολισμών έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, μετά την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Τους τελευταίους 11 μήνες, σημειώνονται τουλάχιστον 2-3 περιστατικά τον μήνα. Τα τελευταία δύο, στις 5 και 7 Μαρτίου στο Τυχερό Έβρου, όπου φαίνεται να έχει επικεντρωθεί το τουρκικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί δεν υπάρχει φράχτης και είναι έντονες οι μικτές περιπολίες Ελλήνων Συνοριοφυλάκων και στελεχών της FRONTEX.
Στο πρώτο ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί συνοδεία του τουρκικού εθνικού ύμνου από τα ηχεία και ένας πυροβολισμός τη δεύτερη όταν προσέγγιζε η περίπολος.
Η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή διευκολύνει δουλεμπόρους να περάσουν στα ελληνικά εδάφη πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τα δύο περιστατικά πυροβολισμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Οι αιτίες μπορεί να είναι ότι δεν θέλουν φύλαξη σε εκείνο το σημείο που δεν υπάρχει φράχτης ή ήταν μία από τις πολλές προσπάθειες διευκόλυνσης κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα συγκεκριμένα περάσματα.
Η Ειδική Ομάδα Κρούσης και τα συστήματα για τις επικίνδυνες καταστάσεις
Από τον περασμένο Μάρτιο τα περίπου 100 στελέχη της FRONTEX πήραν κράνη και ασπίδες και περιπολούν μαζί με τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή για την αποτροπή παράνομων διακινήσεων προσφύγων και μεταναστών καθώς μέχρι τότε περιορίζονταν στην καταγραφή τους. Είδαν δηλαδή ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει στην ελληνοτουρκική μεθόριο και επιβεβαίωσαν τις ελληνικές αναφορές για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.
Αυτά τα περιστατικά μπορεί να έχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας αλλά είναι συνηθισμένα. Φεύγουμε από το ανάχωμα κατεβαίνουμε στην κάτω ζώνη, καλυπτόμαστε και παίρνουμε μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν απαντάμε, ενισχυόμαστε και ενημερώνουμε για ό,τι συμβαίνει.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε Ειδική Ομάδα Κρούσης από 20 Συνοριοφύλακες οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την ΕΚΑΜ, για έναν χρόνο, για να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν δύσκολες, σκληρές και επικίνδυνες καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.
Ένα νέο αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στο Δίλοφο Έβρου, καλύπτει πλέον… 47 χιλιόμετρα των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, και τα "μάτια… γάτας" έως 4 χιλιόμετρα, το σύστημα θερμικής απεικόνισης μέρας και νύχτας σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων περιορίζεται σε λίγα μέτρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr