Εφιαλτική μελέτη για τα έσοδα του ΕΦΚΑ και κούρεμα συντάξεων

Τρύπα 1,44 δισ. ευρώ μόνο το 2017 στα έσοδα του νέου ΕΦΚΑ προβλέπει αναλογιστική μελέτη. Αιτία οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

efialtiki-meleti-gia-ta-esoda-tou-efka-kai-kourema-suntaksewn
SHARE THIS
0
SHARES

Τεραστίου μεγέθους «τρύπα» στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα δημιουργήσει η εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων με συνθήκες μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία.

Μελέτη των κ.κ. Ρομπόλη και Μπέτση που δημοσιεύεται στην «Ημερησία» αναφέρει ότι η απώλεια ασφαλιστικών εισφορών για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα αναλογεί τα επόμενα χρόνια στο 1,12% ενώ, σε απόλυτους αριθμούς θα οδηγήσει σε «τρύπα» 90 δις. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2050.

Η έρευνα στηρίζεται σε δύο παραδοχές: ότι οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης θα εξακολουθήσουν να αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών προσλήψεων και ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια με ετήσιο ρυθμό 1,5%.

Ειδικά για το 2017, οι απώλειες εσόδων εκτιμώνται σε 1,44 δις. ευρώ, ανεβαίνουν στο 1,53 δις. ευρώ το 208, στο 1,58 δις. ευρώ το 2019 και στα 1,64 δις. ευρώ για το 2020. Για το 2021 και για το 2022 προβλέπονται απώλειες της τάξεως των 2 και 2,1 δις. ευρώ αντίστοιχα.

Με βάση τους δύο ερευνητές, η συγκεκριμένη «τρύπα» δεν έχει ληφθεί υπόψη στους μέχρι τώρα υπολογισμούς κάτι που σημαίνει ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική αντοχή του ΕΦΚΑ. 

Με βάση αυτά θεωρούν οι δυο επιστήμονες πως το κούρεμα των συντάξεων κατά 30 % θα καταστεί μονόδρομος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook