Εφτασαν τους 21 οι νεκροί από τη εποχική γρίπη

Εικοσιένας άνθρωποι νεκροί από το απειλητικό κύμα γρίπης στην χώρα μας και 105 στην εντατική - Αισιόδοξοι οι επιστήμονες, πως το επόμενο διάστημα θα μειωθούν τα κρούσματα λόγω καλοκαιρίας

eftasan-tous-21-oi-nekroi-apo-ti-epoxiki-gripi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Είμαστε η μοναδική χώρα ανάμεσα σε 29, που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης, και δη του πανδημικού στελέχους Α (Η1Ν1). Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται κατά τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται κατά τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει –μάλιστα θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης. 

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι σε υψηλά επίπεδα με το 5% των επισκέψεων σε γιατρό να αφορούν πάσχοντες από «γριπώδη συνδρομή».

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι διανύουμε την 5η εβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης του ιού της γρίπης και ο ιός βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι Βουλγαρία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα, ενώ όλες οι άλλες χώρες παρουσιάζουν χαμηλή δραστηριότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook