Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης έφυγε από τη ζωή μετά τη σύντομη μάχη με τον καρκίνο, μετά το πρώτο ίσως καλοκαίρι που κατάφερε να κάνει διακοπές έχοντας πλέον αφήσει την ιστορική "Σελήνη" σε καλά χέρια.
Ήταν ο άνθρωπος, που μαζί με τη δυναμική σύζυγό του, Έβελιν, συνέβαλαν όσο λίγοι στο να καθιερωθεί η Σαντορίνη ως γαστρονομικός προορισμός, όπου το fine dining περνάει καταρχήν μέσα από τις τοπικές πρώτες ύλες του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα, προβλέποντας μια τάση που σήμερα είναι κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο και δίνοντας μάχες για να την υποστηρίξουν.
Όπως γράφει η ρεπόρτερ του athinorama.gr, θα τους θυμάμαι πάντα στην πρώτη μου επίσκεψη στο νησί για τον Σαντορίνη guide το 2000, με την διάθεσή τους να μοιραστούν το όραμά τους, το πείσμα να παλέψουν για την ποιοτική εστίαση στο νησί έναντι της μαζικοποίησης που έφερνε η τουριστική του άνοδος, να προωθήσουν τα άγνωστα τότε νιώτικα τυριά ή τη λευκή μελιτζάνα, να υποστηρίξουν τα τοπικά προϊόντα (όταν πρωτοξεκίνησαν το να σερβίρουν φάβα ή ντοματάκι σε καλό εστιατόριο θεωρούνταν αξιοπερίεργο) και τα σαντορινιά κρασιά και να τους δώσουν τη θέση που έπρεπε να έχουν, να κάνουν μαθήματα μαγειρικής στους Αμερικανούς, να καθιερώσουν τελικά το brand που είναι σήμερα η γαστρονομική Σαντορίνη.

Ιδιαίτερη σημασία σε αυτό έπαιξε και η έμφαση που έδωσε στις συνέργειες και την εξωστρέφεια γνωρίζοντας πώς χτίζεται η ταυτότητα ενός προορισμού. Σημαντικοί σεφ βρήκαν στη συνέχεια στη "Σελήνη" το έδαφος για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, ενώ όλη η γαστρονομική και τουριστική κοινότητα έχει να μιλάει για έναν ξεχωριστό άνθρωπο - δάσκαλο για πολλούς και σε πολλά επίπεδα.

Ο Γιώργος Χατζηγιάννάκης ξεκίνησε το 1986 στα Φηρά με θέα τη μοναδική σ’ όλον τον κόσμο καλντέρα και το γαλάζιο του Αιγαίου και έγινε σήμα κατατεθέν για τους γευσιγνωστες. Δημιούργησε το πολυβραβευμένο εστιατόριο πολυτελείας "Selene" και απέκτησε το προσωνύμιο "πατριάρχης", όπως αποκαλούσαν τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη.
Το όνομα της "Σελήνης" και του δημιουργού της Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ήταν, και είναι συνδεδεμένο με την καθιέρωση των τοπικών προϊόντων στην εστίαση της Σαντορίνης και στη διεθνή προβολή της γαστρονομίας του νησιού.


Με τη γαστρονομία ασχολούνταν η οικογένειά του
"Μαγείρισσα ήταν η γιαγιά από τη Σμύρνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και F&B ήταν ο παππούς με εμπειρία από την μπιραρία που διατηρούσε προπολεμικά στην Κοκκινιά. Έτσι πέρασε στο DNA μου η νοστιμιά, οι μυρωδιές και η ποικιλία των γεύσεων" έγραφε σε επιστολή του στο Greek Gastronomy Guide το 2017. "Τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά, τους κεφτέδες της γιαγιάς δεν τα έχω ξαναφάει μέχρι τώρα. Μεγαλώνοντας τελείωσα τη βιομηχανική, ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός δεν είχε σχέση με τη μαγειρική, αλλά η απόλαυση του φαγητού και του κρασιού ήταν η διασκέδασή μου"
"Το ‘μοντέλο της Σαντορίνης’ δεν είναι κάποια θεωρητική ανάπτυξη’ είναι εμπειρίες 30 και βάλε χρόνων, πώς ένας τουριστικός προορισμός μπορεί να εξελιχθεί και σε γαστρονομικό προορισμό" είχε αναφέρει σε συνέντευξή του σε διεθνή τουριστικό οδηγό ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.
"Γύρω από την Σαντορίνη δημιουργήθηκε ένας μύθος τη δεκαετία του ‘80, όπως και με το κρασί, που το στήριξε πολύ όλο αυτό", είχε πει κάποτε σε συνέντευξη του σε τοπικό μέσο, αναφέροντας πως γι΄ αυτόν στοίχημα ήταν να πάρουν οι τουρίστες αυτή τη γεύση της Σαντορίνης. "Γιατί ψυχή δεν είναι να βλέπεις μόνο ένα θέαμα, είναι και να το γεύεσαι", έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Η "Σελήνη" στη Σαντορίνη
Το εστιατόριο "Σελήνη" μετρά 36 έτη ζωής και θεωρείται η γαστρονομική σφραγίδα της Σαντορίνης. Το εστιατόριο προβάλλει την ελληνική και δη την κυκλαδίτικη κουζίνα, την οποία και ανανεώνει συνεχώς με φρέσκιες ιδέες.

Πλέον επικεφαλής στην κουζίνα της είναι ο διάσημος σεφ Έκτορας Μποτρίνι ο οποίος είναι βραβευμένος και με αστέρι Μισελίν και συνεχίζει την υψηλή γαστρονομία και τα μοναδικά πιάτα με αυθεντικά σαντορινιά προϊόντα στο εστιατόριο Σελήνη.
Από τα πλέον διάσημα πιάτα είναι το πανακόρυζο με πρόβειο γιαούρτι και σμέουρο, η θαλασσογραφία με αχινό, κυδώνια, μυδοπίλαφο, αβγοτάραχο ελληνικού καφέ, παλαμίδα και τσιπούρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr