Εγκαινιάστηκε η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη: Αίγιο - Αθήνα σε μόλις 2 ώρες και 20 λεπτά

"Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό για τον ελληνικό σιδηρόδρομο" δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμαλής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμαλή, η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων του τμήματος "Κιάτο - Ροδοδάφνη", μήκους 71 χλμ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, πρόκειται για "ένα έργο-σταθμό για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, που ξεκίνησε το 2006 και μετά από 14 χρόνια διαφορετικές συμβάσεις, πάρα πολλά προβλήματα, έφτασε επιτέλους στην ολοκλήρωσή του". Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο "που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που θα βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, που θα μειώνει αποστάσεις που θα φέρνει πιο κοντά περιοχές και θα κάνει πιο γρήγορες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον τις μετακινήσεις".

Εγκαινιάστηκε η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη: Αίγιο - Αθήνα σε μόλις 2 ώρες και 20 λεπτά

Το έργο είναι μια διπλή σιδηροδρομική γραμμή, υψηλής ταχύτητας, συνολικού μήκους 71 χλμ., που εξυπηρετεί τρεις νέους σύγχρονους σιδηροδρομικούς σταθμούς, του Ξυλόκαστρου, της Ακράτας και του Αιγίου, έξι στάσεις, με έξι σήραγγες συνολικού μήκους 11 χλμ και 8 σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους άνω των 2 χλμ, 13 cut and cover, 18 σιδηροδρομικές γέφυρες και 60 ανισόπεδες διαβάσεις, ενώ διαθέτει σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, που εκτός των άλλων, εξασφαλίζουν την λειτουργία της γραμμής με απόλυτη ασφάλεια.

"Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς ως προς την αντιμετώπιση των μεγάλων έργων υποδομών. Ο ένας είναι ο εύκολος δρόμος των μεγάλων υποσχέσεων, των δήθεν εύκολων λύσεων, και των επικοινωνιακών εφέ χωρίς αντίκρισμα. Είναι ο δρόμος αυτών που μπορεί, για παράδειγμα στην Πάτρα, να υπόσχονται λύσεις που ξέρουν όμως ότι ήταν ανέφικτες και χωρίς να κάνουν τίποτα για να τις υλοποιήσουν. Ή στη Θεσσαλονίκη, να φτάνουμε στα τραγελαφικά σημεία στη σύγχρονη ιστορία του κράτους, να βλέπουμε να εγκαινιάζονται μουσαμάδες. Ο άλλος δρόμος είναι ο δύσκολος δρόμος, που έχει λίγα λόγια αλλά έχει πολλή δουλειά, που αντιμετωπίζει τα έργα υποδομών, όχι ως πεδίο λαϊκισμού, αλλά ως εργαλείο προόδου και ανάπτυξης του τόπου μας", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτόν τον δρόμο προσπαθούν κι ακολουθούν και στο υπουργείο Υποδομών υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη", είπε, καθώς "αυτός είναι τελικά ο δρόμος που φέρνει αποτελέσματα, αποτελέσματα χειροπιαστά, που τα βλέπουμε καθημερινά, όπως είναι η νέα σιδηροδρομική γραμμή που εγκαινιάζεται σήμερα και που επισήμως παραδίδεται στην κυκλοφορία".

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές, ότι γι' αυτό το έργο δεν εργάστηκε μόνο η σημερινή κυβέρνηση. "Αποτελεί βαθιά πεποίθηση της παράταξης την οποία εκπροσωπώ, ότι τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, δεν ανήκουν σε κανέναν πολιτικό δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα. Ανήκουν στους Έλληνες πολίτες, διότι αυτοί με τις θυσίες τους και τους δικούς τους κόπους γίνονται πραγματικότητα και για το δικό τους μέλλον τα κάνουμε. Και η κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να βάζει κι αυτή το δικό της λιθαράκι για να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Άλλη κυβέρνηση μπορεί να οραματίζεται και να ξεκινάει τις διαδικασίες για ένα έργο, άλλη να βάζει μπρος την υλοποίησή της, άλλη κυβέρνηση να το ολοκληρώνει και να το εγκαινιάζει. Έτσι ακριβώς συνέβη και με αυτό το έργο", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

καραμανλης

Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, ο υπουργός επισήμανε ότι το παρέλαβαν με αρκετές καθυστερήσεις, με πολλά προβλήματα, γεγονός που δημιουργούσε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, αυτόν της επιστροφής ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας. "Γι' αυτό το λόγο καθίσαμε κάτω και ολοκληρώσαμε με γρήγορα βήματα για να φτάσουμε σήμερα εδώ, για να φτάσουμε πριν το τέλος του 2019, να έχουμε ολοκληρώσει, αυτό που λέμε το φυσικό αντικείμενο του έργου. Το έργο αυτό θα είχε παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου του 2020, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορονοϊού. Το σημαντικό είναι ότι χρειαστήκαμε κάποιους μήνες ακόμα, αλλά το έργο έγινε πραγματικότητα. Και κυρίως, καταφέραμε να αποτρέψουμε να επιστρέψουμε χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 240 εκατ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ενώ συμπλήρωσε ότι το έργο επετεύχθη έπειτα από την εξαιρετική συνεργασία που είχαν με την ΕΡΓΟΣΕ και με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του έργου έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το ταμείο συνοχής και στο τέλος με χρήματα από το ΕΣΠΑ. "Κάθε φορά λοιπόν που βλέπουμε ένα τέτοιο έργο να ολοκληρώνεται, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πόσο σημαντική, πόσο μεγάλη πόσο πολυεπίπεδη ήταν η συνεισφορά της παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πριν από πολλές δεκαετίες έβαλε τη χώρα μας στην Ευρώπη", τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα προβλήματα που συνεχίζει να έχει το έργο, καθώς όπως είπε, μπορεί να είναι ολοκληρωμένο σε υψηλό επίπεδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά προβλήματα με την πρόσβαση στο σταθμό του Αιγίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παρόλο που τα έργα των οδικών συνδέσεων προβλέπονταν στις μελέτες του 2009, μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε η ελληνική Πολιτεία να τις υλοποιήσει", τόνισε, ενώ γνωστοποίησε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες βάζουν μπροστά για να γίνουν κι αυτά τα έργα των οδικών συνδέσεων.

"Είναι κάτι που το χρωστάμε στην τοπική κοινωνία και είναι κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε σήμερα εδώ, να δώσουμε λύσεις. Μιλάμε για ένα πραγματικά σύνθετο και απαιτητικό έργο, και για να γίνει πραγματικότητα, σε αυτό χρειάστηκε να εργαστούν σκληρά πολλοί άνθρωποι. Η ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου και σύνθετου έργου αποτελεί τη δικαίωση και την προσπάθεια πολλών ανθρώπων", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα υπογράμμισε: "Στον κλάδο τον κατασκευαστικό υπάρχουν 2 ειδών εταιρείες: αυτές που καθυστερούν τα έργα, που καθυστερούν τις πληρωμές, που δίνουν παράλογες και τεράστιες εκπτώσεις. Αυτό εδώ το έργο είναι η κλασική περίπτωση ενός έργου που μέχρι το 2014 είχανε πάει όλα στραβά. Υπάρχουν όμως κι άλλες εταιρείες άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες, οι οποίες είναι συνεπείς, οι οποίες είναι υγιείς και οι οποίες παραδίδουν τα έργα. Η εταιρεία που τελικά ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο, και το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα, η εταιρεία ‘'MYTILINEOS'', έκανε μία πολύ σοβαρή δουλειά κι έδειξε ότι έχει να προσφέρει πολλά στον τομέα των κατασκευών".

καραμανλης

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε για την παρουσία του στην εκδήλωση και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας "MYTILINEOS", Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα, όπου όπως είπε, παρουσίασαν μία λύση που είναι εφαρμόσιμη και η οποία θα δώσει μία απάντηση σε ένα χρόνιο ζήτημα. "Μια λύση ρεαλιστική, εφαρμόσιμη, ολοκληρωμένη για τη τελική σύνδεση του λιμανιού της Πάτρας με τον σιδηρόδρομο. Μια λύση που απαντά νομίζω, στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής", επισήμανε ο κ. Καραμανλής ενώ προσέθεσε ότι "σήμερα εδώ, και μετά από συστηματική δουλειά και με χαμηλούς τόνους, δίνουμε επισήμως στην κυκλοφορία ένα έργο το οποίο επίσης έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δύο αυτά έργα είναι αλληλένδετα και η στάση τους σε αυτά επιβεβαιώνει και τις προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. "Επιβεβαιώνει και αποδεικνύει ότι η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί κεντρικό στόχο και είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ιδεολήψίες, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μας δίνει η Ε.Ε., και που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας. Με σχέδιο, με μεθοδική δουλειά, αφήνοντας το χθες πίσω μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον τρόπο που σας έχουμε δείξει. Με λίγα λόγια και με σκληρή προσπάθεια", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" 03 Μαρ 2021 | 19:00

Πλατεία Συντάγματος: Σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα [Βίντεο-Εικόνες]

Για μια ακόμη ημέρα συλλογικότητες και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου προχωρούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον καταδικασμένο για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 03 Μαρ 2021 | 18:59

Υπουργείο Πολιτισμού: Σοβαρές ζημιές σε δυο μνημεία από τον σεισμό στην Ελασσόνα [Εικόνες]

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά τον σεισμό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 03 Μαρ 2021 | 18:47

Μεγάλες αλλαγές στις μετακινήσεις: Με κωδικό 2 και 3 εντός δήμου ή μέχρι 2 χιλιόμετρα - Χωρίς αυτοκίνητο ο 6

Τα αυξημένα κρούσματα έφεραν αλλαγές στους έξι λόγους για τους οποίους επιτρέπονται οι μετακινήσεις.

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Μαρ 2021 | 18:34

Κορονοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής - Αύξηση 36% στις εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 394 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό την τελευταία ημέρα τη στιγμή που ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 03 Μαρ 2021 | 18:33
ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΛΑΔΙΑΝΑ 03 Μαρ 2021 | 18:10

Συναγερμός στην Κρήτη: Θετικοί στον κορονοϊό έξι μαθητές δημοτικού και ο δάσκαλος

Ο Δήμαρχος ζητά να κλείσουν για 15 ημέρες όλα τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου της Κρήτης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 03 Μαρ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Γονατίζει η Αττική με 1.269 νέα κρούσματα – 314 στη Θεσσαλονίκη, 178 στην Αχαΐα – Ο χάρτης της διασποράς

Στο κόκκινο ξανά η Αττική όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 03 Μαρ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: "Εφιάλτης" με 2.702 νέα κρούσματα σήμερα - 40 θάνατοι και 431 διασωληνωμένοι

Συνολικά 6.597 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον κορονοϊό - Πάνω από 54.000 τεστ το τελευταίο 24ωρο.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΙΚΙΛΙΑ 03 Μαρ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Σκληρό lockdown σε 18 Περιφέρειες - Ριζικές αλλαγές στις μετακινήσεις με SMS σε όλη τη χώρα

Όλες οι αλλαγές που θα ισχύουν από αύριο στις μετακινήσεις με τους κωδικούς των SMS στο 13033 - "Κόκκινη" όλη η Ελλάδα - Ποιες περιοχές μπαίνουν στο "βαθύ κόκκινο"

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,3 ΡΙΧΤΕΡ 03 Μαρ 2021 | 17:30

Σεισμός στην Ελασσόνα: Καρέ - καρέ οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος [Εικόνες]

Δεκάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα. Στήνονται σκηνές σε τέσσερα χωριά. Που εντοπίζονται τα προβλήματα.

ΔΟΝΗΣΗ 6 ΡΙΧΤΕΡ 03 Μαρ 2021 | 17:17

Λέκκας για τον σεισμό στην Ελασσόνα: Προσοχή στα fake news για δήθεν επερχόμενο μεγάλο σεισμό

Το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος του Τυρνάβου σπάνια πάει πάνω από 6 Ρίχτερ, αλλά η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια

ΤΟ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ ΤΡΙΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ 03 Μαρ 2021 | 17:14

Σεισμός στην Ελασσόνα: Στα γήπεδα βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι- Φοβούνται τους μετασεισμούς [Εικόνες]

Στο γήπεδο του Δαμασίου έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι της περιοχής μετά το μεγάλο σεισμό στην Ελασσόνα

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 03 Μαρ 2021 | 17:12

Υπόθεση Λιγνάδη: "Φύλλο και φτερό" σπίτι, αυτοκίνητο και υπολογιστής του σκηνοθέτη - Στις φυλακές Τρίπολης ο Κούγιας

Ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι ο Λιγνάδης θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε εκείνους που τον οδήγησαν στη φυλακή με λαϊκά δικαστήρια.