Ειδικά «ΕΛΤΑ» για φακέλους με παραλήπτες πιθανούς στόχους

Η έρευνα και το άνοιγμα φακέλων, πακέτων ακόμη και των «αυστηρώς προσωπικών» ή «απόρρητων» θα ανατίθεται σε στελέχη της ασφάλειας του υψηλού προσώπου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ειδικά «ΕΛΤΑ» για φακέλους με παραλήπτες πιθανούς στόχους

«Διεύθυνση»… ελέγχου αλληλογραφίας προτίθεται να δημιουργήσει η Ελληνική Αστυνομία, μετά τις διαπιστώσεις των κενών ασφαλείας στην ανίχνευση εκρηκτικών φακέλων, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι «αποστολείς» καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο διεθνές κύρος της χώρας, χτυπώντας για πρώτη φορά έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Λουκά Παπαδήμο.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εκφράστηκε αρχικά η πρόθεση για την έκδοση διαταγής με την οποία θα απαγορεύεται ουσιαστικά το άνοιγμα αλληλογραφίας από χαρακτηρισμένους υψηλούς στόχους.

Η έρευνα και το άνοιγμα φακέλων, πακέτων ακόμη και των «αυστηρώς προσωπικών» ή «απόρρητων» θα ανατίθεται σε στελέχη της ασφάλειας του υψηλού προσώπου.

Σε πρώτο στάδιο θα κληθούν σταδιακά όλοι οι συνοδοί ασφαλείας χαρακτηρισμένων στόχων, προκειμένου να εκπαιδευτούν στους ελέγχους αλληλογραφίας, στον εντοπισμό ύποπτων περιεχομένων μέσω της καλής παρατήρησης της «ακτινογράφησης» από τα ειδικά μηχανήματα, στη φυσική έρευνα εξερεύνησης, για την ανίχνευση στοιχείων που παραπέμπουν σε εκρηκτικό μηχανισμό.

Πριν από τα παραπάνω, ενδέχεται να ερευνώνται τα στοιχεία των αποστολέων της αλληλογραφίας και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση-επιβεβαίωση, ότι οι ίδιοι έχουν ταχυδρομήσει φακέλους, δέματα κ.ά..

Σε δεύτερο στάδιο πρόθεση της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας είναι η δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας που θα αναλαμβάνει υπό την μορφή «ΕΛ.ΤΑ.», τον έλεγχο της αλληλογραφίας ατόμων, που η αρμόδια επιτροπή έχει χαρακτηρίσει στόχους με κλιμακούμενη υψηλή διαβάθμιση. Μετά από όλες τις διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας, η αλληλογραφία θα ανοίγεται από το συγκεκριμένο προσωπικό και στη συνέχεια θα παραδίδεται στον παραλήπτη του.

Οι αποστολές φακέλων τον περασμένο Μάρτιο και κυρίως αυτός που ανεφλέγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αναμένεται να προκαλέσει και αλλαγές των πρωτοκόλλων ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς τα σημερινά είναι γενικής χρήσης και όχι εναρμονισμένα στους κανονισμούς της κάθε χώρας και στα σημερινά δεδομένα απειλών.

Στέλεχος εταιρείας ασφαλείας που χειρίζεται τέτοια πρωτόκολλα και μηχανήματα ελέγχου εντοπισμού εκρηκτικών υλών αναφέρει ότι πρέπει «να συμπλέξουν τα πρωτόκολλα, να αναβαθμιστεί το επίπεδο ελέγχου ανάλογα με την διαβάθμιση του κινδύνου της αποστολής, του παραλήπτη και της σχετικής αλληλογραφίας».

«Δεν ανακάλυψαν την ‘Αμερική’ οι δράστες. Διέγνωσαν αυτά τα κενά ασφαλείας εντοπίζοντας αντίστοιχες αποστολές εκρηκτικών φακέλων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και έδρασαν με τον ίδιο τρόπο» επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, που επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς τόνισε ότι οι «τρομοκράτες διαβάζουν δημοσιεύματα της χώρας μας και του διεθνή Τύπου, προκειμένου να προσαρμόζουν και να αναπροσαρμόζουν το modus operandi των ενεργειών τους».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θυμίζουν ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2016, στάλθηκαν δολοφονικά εκρηκτικά πακέτα με βίδες και ξυραφάκια, σε δικαστικό, η οποία είχε χειριστεί θέματα που αφορούσαν κατηγορουμένους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, και σε άλλον δικαστικό του Πειραιά που είχε ασχοληθεί με πολύκροτη δίκη μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί κατάλαβαν το εκρηκτικό περιεχόμενο των «σκαμμένων» βιβλίων και ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας για την εξουδετέρωσή τους.

Και για τις δύο αποτυχημένες δολοφονικές ενέργειες δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης κάποιας τρομοκρατικής επωνυμίας. Και οι δύο μηχανισμοί ήταν παρόμοιοι σε συνδεσμολογία (μανταλάκι, καλώδιο, μπαταρία, αντίσταση λάμπας), με αυτούς που στάλθηκαν σε Βερολίνο και Γαλλία, με σημαντική όμως διαφορά το μέγεθος της ποσότητας της εκρηκτικής ύλης και οι προσθήκες μεταλλικών αντικειμένων για θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η μη ανίχνευση της μικρής ποσότητας πυρίτιδας και της συνδεσμολογίας πυροδότησης από τα νέα σύγχρονα μηχανήματα των αεροδρομίων, είχε προβληματίσει τότε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας. Οι παγιδευμένοι φάκελοι που απεστάλησαν στο Βερολίνο με αποδέκτη τον Σόιμπλε και στο Παρίσι με αποδέκτη το ΔΝΤ είχαν την ενδεδειγμένη ποσότητα και το κατάλληλο είδος εκρηκτικής ύλης (πυρίτιδα), προκειμένου να περάσουν «αόρατα» από τις σύγχρονες συσκευές X-RAY του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ίδιο απαρατήρητοι μπορούσαν να περάσουν αντίστοιχοι εκρηκτικοί φάκελοι στο εσωτερικό της χώρας, έλεγαν προφητικά τον Μάρτιο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., για να επιβεβαιωθούν με την «επιτυχημένη» επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Σημειώνεται ότι από την έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών στο αεροδρόμιο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνοι της εταιρείας ασφάλειας που τα διαχειρίζεται διαπίστωσαν ότι οι εκρηκτικοί φάκελοι προς Σόιμπλε και ΔΝΤ, πέρασαν από τον έλεγχο με μικρή χρονική διαφορά, μεταξύ 04:00 και 05:00 τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν καταγραφεί ηχητικές ενδείξεις συναγερμού ή χρωματικές, δείγμα ειδοποίησης για την ανίχνευση εκρηκτικής ύλης.

Επεσήμαναν επίσης ότι οι εκρηκτικοί φάκελοι ήταν ομαδοποιημένοι μαζί με τουλάχιστον 15 ακόμη δέματα σε έναν ταχυδρομικό σάκο, κάτι που δεν αποκλείεται να μπέρδευε μηχάνημα και υπάλληλο. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να έχει γίνει στην περίπτωση ελέγχου του εκρηκτικού φακέλου με αποδέκτη τον Λουκά Παπαδήμο.

Εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα ΕΛ.ΤΑ. να ελέγχει τα ταχυδρομικά δέματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είχε πει: «Οι συσκευές τις οποίες χειριζόμαστε μας ειδοποιούν σε περίπτωση εντοπισμού εκρηκτικών, όπλων και άλλων υλικών. Μας ειδοποιούν και ηχητικά και οπτικά, ενώ ενημερώνονται και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην περίπτωση αυτή δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το είδος και η ποσότητα των εκρηκτικών δεν ήταν ανιχνεύσιμα.

Να σημειώσουμε ότι σε εμάς τα δέματα φτάνουν ομαδοποιημένα.

Δηλαδή έχουν ήδη τοποθετηθεί ανάλογα με τον όγκο τους μέσα σε ταχυδρομικούς σάκους.

Δεν περνάει δηλαδή το κάθε δέμα χωριστά από τις συσκευές X-RAY αλλά περνούν ομαδοποιημένα, πολλά μαζί μέσα σε σάκους. Εμείς δεν βλέπουμε ποιος είναι παραλήπτης ή αποστολέας. Δεν είναι δουλειά μας. Να τονίσουμε ότι είναι αδύνατο για λόγους χρόνου να περνάει κάθε δέμα μόνο του από τις συσκευές».

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς να είχαν προβεί σε δοκιμαστική αποστολή παρόμοιου εκρηκτικού φακέλου, προκειμένου να ελέγξουν την «ευαισθησία» των μηχανημάτων ανίχνευσης.

Δεν θεωρούσαν απίθανο να έστειλαν έναν τέτοιο φάκελο με όλα τα υλικά χωρίς όμως συνδεσμολογία, ως μία ελεγχόμενη αποστολή σε διεύθυνση και παραλήπτη που... γνώριζαν.

Αυτή η δοκιμή ενδεχομένως καθόρισε το βάρος της εκρηκτικής ύλης, προκειμένου να μην ανιχνευτεί.

O αποστολέας του τρομοφακέλου

Tην ίδια ώρα από το «κολάζ» των υπολειμμάτων του εκρηκτικού φακέλου που ανεφλέγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, τα στελέχη των εγκληματολογικών εργαστηρίων, ανέδειξαν την διεύθυνση κατοικίας και τα στοιχεία του φερόμενου αποστολέα του. Πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, πληροφορίες κάνουν λόγο για μία γυναίκα αξιωματούχο-εργαζόμενη σε οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι προβεβλημένο πρόσωπο, που διαμένει στην περιοχή του Κολωνακίου. Από αυτή την προσπάθεια ανασύστασης των υπολειμμάτων του εκρηκτικού φακέλου, διαπιστώθηκε ότι η πυροτεχνική ύλη και ο μηχανισμός πυροδότησης ήταν τοποθετημένα μέσα σε μια ιδιοκατασκευή από σκληρό χαρτόνι, οι άκρες του οποίου είχαν κολληθεί με σελοτέϊπ, στοιχεία που καθιστούσαν ακόμη πιο εύκολο τον εντοπισμό από τα μηχανήματα ελέγχου σε περίπτωση καλής ανθρώπινης παρατήρησης.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε, ότι οι ελληνικές αρχές, μέσω των γερμανικών εγκληματολογικών εργαστηρίων διαθέτουν «ορφανό» DNA του κατασκευαστή του εκρηκτικού φακέλου που έφθασε τον περασμένο Μάρτιο έως το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, την μοναδική εκρηκτική αποστολή που ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές αρχές. Γι αυτό το γενετικό υλικό, υπάρχουν ενδείξεις ταυτοποίησης με αντίστοιχο γενετικό κώδικα, σε κάποιους από τους 8 φακέλους που είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΝΕΑ ΑΥΤΟΨΙΑ 29 Νοε 2020 | 21:32

Σαντορίνη: Θρίλερ με το απανθρακωμένο πτώμα γνωστού ξενοδόχου – Εγκληματική ενέργεια "βλέπει" η ΕΛΑΣ

Ο άτυχος επιχειρηματίας- με την τεράστια οικονομική επιφάνεια- βρέθηκε νεκρός στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου του στη Σαντορίνη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 21:26

Μόσιαλος: Παρά τις θετικές ανακοινώσεις, υπήρξαν ενστάσεις για τα εμβόλια

Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην Ελληνική οικονομία 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

29 Νοε 2020 | 20:27

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο - Καίει δασικές εκτάσεις

Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

ΑΛΛΑ ΕΠΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 29 Νοε 2020 | 19:46

Κορονοϊός: Έτοιμα τα πρώτα επτά ψυγεία στην Ελλάδα για την αποθήκευση των εμβολίων

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και τους χώρους όπου θα εγκατασταθούν τα ψυγεία.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 29 Νοε 2020 | 19:25

Πού θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία την Δευτέρα: Βροχές και κρύο στην Αττική - Χιόνια ακόμη και στην Πάρνηθα

Ο καιρός "αγριεύει", με παροδικές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Θα χιονίσει σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα. Σε δύο κύματα η κακοκαιρία

ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 19:24

Κορονοϊός: "Βροχή" τα πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων - Πάνω από μισό εκατομμύριο οι "καμπάνες" στους απείθαρχους

Πάνω από 500.000 ευρώ τα πρόστιμα από τους χθεσινούς ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ 29 Νοε 2020 | 19:10

Εξαδάκτυλος: Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων θα βγούμε από το lockdown - Ουτοπική η 7η Δεκεμβρίου

"Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα φέρει εκτίναξη του αριθμού των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία" υποστήριξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2020 | 18:47

Κορονοϊός: Πρώτη η Αττική μετά από καιρό με 247 νέα κρούσματα σήμερα - 235 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Μετά από πολύ καιρό η Θεσσαλονίκη σταματά δειλά - δειλά να είναι το επίκεντρο της διασποράς του κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2020 | 18:26

Κορονοϊός: Αισθητή μείωση των κρουσμάτων - Έπεσαν στα 1.193, αλλά και 98 νεκροί...

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 1193 νέα κρούσματα κορονοϊού, 98 νεκρούς και 603 διασωληνωμένους

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 29 Νοε 2020 | 18:04

Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης τη Δευτέρα - Δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αμερική, μεγάλο μεγάλος μέρος της Ασίας και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά όχι από την Ελλάδα.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 29 Νοε 2020 | 16:45

Εντυπωσιακές εικόνες: Η συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου

Συνεκπαίδευση μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 29 Νοε 2020 | 15:49

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από δημόσια νοσοκομεία στην κλινική που επιτάχτηκε [εικόνες]

Ήδη μεταφέρθηκαν την Κυριακή από το "ΑΧΕΠΑ" οι δύο πρώτοι ασθενείς και αναμένεται να γίνουν επιπλέον 10-20 διακομιδές.

Η «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 29 Νοε 2020 | 15:18

Δραματική έκκληση φοιτητών ιατρικής του ΑΠΘ: Οι τελειόφοιτοι να θέσουν εαυτούς στη διάθεση των νοσοκομείων της πόλης

"Τώρα που στην πόλη μας ο πόλεμος ενάντια στην πανδημία κλιμακώνεται, οι φοιτητές Ιατρικής έχουμε ευθύνη να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια" αναφέρουν.