Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ]

Υποβρύχια λήψη από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας δείχνει το μαζούτ σε συμπαγή κομμάτια στον βυθό της θάλασσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ]

Υποβρύχια λήψη από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας δείχνει το μαζούτ σε συμπαγή κομμάτια στον βυθό της θάλασσας. Τη λήψη έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος και καταγράφει την καταστροφή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ". Όχι πολύ μακριά από την ακτή, το μαζούτ βρίσκεται κοντά στο βυθό της θάλασσας σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

Το μαζούτ από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ έφτασε την Κυριακή μέχρι και το Λαγονήσι ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η απάντληση των πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του και ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ]

O υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μιλά τώρα για λάθη

«Eάν κάναμε λάθη τα κάναμε μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας» είπε στον Σκάι ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός για τις υπερβολικά αισιόδοξες δηλώσεις του πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν». Ο υφυπουργός πάντως επέμεινε πως το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν: «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς. Μέχρι να "κάτσει" το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε την διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα.

Ζημιές σε όλα τα επίπεδα

Το Μέγαρο Μαξίμου «απέσυρε» τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από το προσκήνιο θέλοντας να περιορίσει την «πολιτική ζημιά» καθώς υπάρχει έντονη δυσφορία και για τους χειρισμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του υπουργού. Και ο Δ. Τζανακόπουλος άφησε με αμφίσημο τρόπο ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του κ. Κουρουμπλή στο μέλλον καθώς το Μαξίμου έχει γίνει αποδέκτης της γκρίνιας και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικών στελεχών του.

Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ] - εικόνα 2

Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει γα το πρωί της Δευτέρας προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα.

Η οικολογική ζημιά από την μόλυνση της θάλασσας και των ακτών είναι προφανής και σύμφωνα με τους ειδικούς θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μαζευτεί και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι από δω και στο εξής θα γίνουν τα σωστά πράγματα από τους σωστούς ανθρώπους.

Η οικονομική ζημιά αφορά όλους όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ( από ψαράδες μέχρι διοργανωτές γάμων) από την Σαλαμίνα και τη Δραπετσώνα μέχρι την Γλυφάδα και το Ελληνικό. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αρμοδίων φορέων η επιβάρυνση στο τοπικό ΑΕΠ ενδεχομένως να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξουν άμεσες μέριμνες, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς

Η κυβέρνηση έδειξε ήδη προς την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν για τις αποζημιώσεις τους.

Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ] - εικόνα 3

ΥΕΝ: Για αποζημιώσεις στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στην ασφαλιστική

Ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός που πήρε τα ηνία της διαχείρισης από σήμερα υπέδειξε την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Αγία Ζώνη ΙΙ και την ασφαλιστική του ως αρμόδιες για τις αποζημιώσεις.

Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ] - εικόνα 4

«Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει», τόνισε ο υφυπουργός, που έχει τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης. Και υπέδειξε σε όσους έχουν απαιτήσεις «θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους»

Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ] - εικόνα 5

Εξάλλου σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» μπορούν να αντληθούν και από το IOPC Fund (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου).Υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.

Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας [ΒΙΝΤΕΟ] - εικόνα 6

Απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας «η προχθεσινή ρύπανση από το πετρελαιοφόρο δεν ήταν η μοναδική για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε σταθερή βάση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Η τωρινή ολοκληρωτική πλέον θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα ήρθε απλά να επικυρώσει το μέγεθος της αδιαφορίας, προκάλεσε ολοκληρωτική με τη σειρά της ζημιά στους επαγγελματίες με παραθαλάσσια καταστήματα, έκανε απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες και πλημμύρισε με πετρέλαιο το λιμανάκι των Αλιέων».

Βαρύ πλήγμα στη ζώνη διασκέδασης και τουρισμού

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης «μια πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι πως η περίοδος έως και τις αρχές Οκτωβρίου που τουριστικά ο Πειραιάς κινείται και δέχεται επισκέψεις, θα νεκρώσει. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ρύπανσης για δύο με τρεις εβδομάδες, η πόλη μας θα υποστεί ζημιά καθώς θα χαθεί η τελευταία περίοδος της καλοκαιρινής σεζόν. Όμως οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες εκτός της εστίασης και της βιομηχανίας της διασκέδασης ή του καφέ που σε μεγάλο βαθμό ζουν την περιοχή του Πειραιά και της παραλιακής και στις ενοικιάσεις σκαφών, στις δουλειές που σχετίζονται με τις μαρίνες που υπάρχουν εδώ, με όσους ασχολούνται γενικά στα θαλασσινά επαγγέλματα. Μακροχρόνια επίσης ανησυχούμε πως θα επηρεαστεί και συνολικά το τοπικό εμπόριο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κολλήσει η ρετσινιά πως η περιοχή μας έχει μολυνθεί».

«Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Περιοχές τουριστικές όπως το Φάληρο που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία ή η Σαλαμίνα που έχει δικές της τουριστικές ζώνες έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες ενώ μην παραγνωρίσετε την αρνητική φήμη που θα υπάρξει. Κι όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας» επισημαίνει και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης

Ο ίδιος τονίζει πως η οικιστική περιοχή αλλά και η ζώνη διασκέδασης και τουρισμού (υπάρχουν πλαζ οργανωμένες) της ευρύτερης Σαλαμίνας έχουν υποστεί πλέον μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα εκατοντάδες να είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να δουν τα καταστήματα, τις δουλειές και τις περιουσίες τους να χάνονται. Κι αυτά σε μια περιοχή που διέθετε βιολογικό καθαρισμό και την τελευταία δεκαετία είχε αναβαθμιστεί προσελκύοντας πολύ κόσμο από την Αττική και τις δυτικές κυρίως περιοχές της.

Στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο επίσης, μείζον ζήτημα έχει υπάρξει σε όλη τη ζώνη διασκέδασης και εστίασης από το Φάληρο έως και τη Βούλα.

Δεκάδες υπήρξαν για παράδειγμα οι ακυρώσεις γάμων και εκδηλώσεων ενώ αναμένεται για τους επόμενους μήνες η όλη περιοχή να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Διαβάστε ακόμη

Ακόμη βγάζουν μαζούτ από τις δεξαμενές του Αγία Ζώνη ΙΙ

Μάζεψαν 800 τόνους μαζουτ, έφτασε και στο Λαγονήσι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ 15 Ιαν 2021 | 22:16

Εξαδάκτυλος: Δεν ξεπεράσαμε το δεύτερο κύμα - "Ανάγκα και Θεοί πείθονται" [Βίντεο]

"Υπάρχει ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε lockdown - Πρέπει να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών" εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 21:27

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να φέρουν απαραίτητα τα οχήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ 15 Ιαν 2021 | 20:37

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: "Πάμε αδερφέ..." - Η φωνή και τα πρόσωπα των δραστών οδηγούν στη σύλληψή τους [Βίντεο]

Η χροιά της φωνής και τα ρούχα τους στο μικροσκόπιο των Αρχών - Οι πρώτες δηλώσεις του θύματος που υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό στο μετρό

15 Ιαν 2021 | 20:26

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Σάμο - Το επίκεντρο

Ο σεισμός έχει επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή, 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 Ιαν 2021 | 20:15

Β. Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τους 23 νεκρούς Νορβηγούς που είχαν κάνει το εμβόλιο

Εχουν εμβολιαστεί 33.000 χιλαδες ατομα στη Νορβηγία και έχουν καταγραφει 23 θάνατοι 13 υπερήλικες άνω των 80 και οι περισσότεροι άνω των 90

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 18:54

Χαρδαλιάς: "Σκληρό" lockdown στις Αχαρνές - Παράταση των μέτρων στον Ασπρόπυργο - Οι περιοχές που γίνεται άρση μέτρων

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου (πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας)Αχαρνών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 18:40

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα - Πρόγνωση ανά ώρα από τον Γιάννη Καλλιάνο

ΤΙ αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Γιάννης Καλλιάνος για τον καιρό που θα κάνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 15 Ιαν 2021 | 18:22

Κορονοϊός: Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα στην Αττική - 187 από τα 610 σήμερα, 77 στη Θεσσαλονίκη

Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα μένουν στην Αττική όπου βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα - 187 νέα κρούσματα στην Αττική και 77 στη Θεσσαλονίκη

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:12

Απάντηση Κώστα Μπακογιάννη σε χυδαίο πανό "αντιεξουσιαστών": "Εδώ είναι. Και δεν πρόκειται να πάει πουθενά"

Τη δική του απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για το πανό με το χυδαίο περιεχόμενο.