Είκοσι δευτερόλεπτα διήρκεσε το «γάζωμα» με τα καλάσνικοφ

Χρειάστηκε δέκα δευτερόλεπτα ο καθένας για να αδειάσει το καλάσνικόφ του - Ηταν έτοιμοι να πυροβολήσουν όποιον έμπαινε εμπόδιο στο σχέδιο τους και πολύ εξοικειωμένοι με τα καλάσνικοφ οι δράστες

eikosi-deuterolepta-diirkese-to-gazwma-me-ta-kalasnikof
SHARE THIS
0
SHARES

Μόλις 20 δευτερόλεπτα ήταν η χρονική απόσταση του «ρίξε ρε» έως το «πάμε να φύγουμε».

Αυτές ήταν οι μοναδικές φράσεις που φαίνεται να αντάλλαξαν οι δράστες, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, που διήρκεσε η τρομοκρατική επίθεση με στόχο την οικία του γερμανού πρέσβη  Βόλφγκανγκ Ντολτ. Ο «δάσκαλος» ξεκίνησε να πυροβολεί, ο «μαθητής» ακολούθησε και οι άλλοι δύο «μάθαιναν» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του αντιτρομοκρατικού επιτελείου παρατηρώντας τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών.

Η «παρατήρηση» προκύπτει από τις εικόνες που έχει καταγράψει μία τουλάχιστον κάμερα ασφαλείας σε συνδυασμό με την μαρτυρία του 25χρονου αστυνομικού εξωτερικού φρουρού της κατοικίας.    

«Θα σκότωναν όποιον αντιδρούσε». 

«Ήταν μία ακόμη τυφλή τρομοκρατική ενέργεια, με τους δράστες να μην υπολογίζουν τις μεγάλες πιθανότητες αιματηρής κατάληξης και να είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν όποιον βρισκόταν εμπόδιο στα σχέδιά τους» ισχυρίζονται στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από το γεγονός ότι οι δράστες πυροβόλησαν ευρισκόμενοι μόλις 4-5 μέτρα απόσταση από το φυλάκιο που βρισκόταν ο αστυνομικός, αγνοώντας την πιθανή αντίδρασή του.

Επίσης, αγνόησαν την πιθανότητα τραυματισμού ή θανάσιμου τραυματισμού, κάποιου ενοίκου της κατοικίας του πρέσβη ή ενοίκων γύρω πολυκατοικιών. Δύο βολίδες τρύπησαν τα ρολά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της 15χρονης κόρης του πρέσβη και κατέληξαν στο τοίχο του, ενώ εκείνη κοιμόταν.

Μία άλλη βολίδα, διαπέρασε μπαλκονόπορτα και έπληξε τον εσωτερικό τοίχο σαλονιού διαμερίσματος οικογένειας, στον 7ο όροφο πολυκατοικίας, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο των πυροβολισμών.

«Η οικογένεια απουσίαζε λόγω των γιορτών» αναφέρουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Καλοί σκοπευτές»

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των εγκληματολογικών εργαστηρίων διαπιστώνουν μια «οικειότητα» των δραστών με το πολεμικό καλάσνικοφ. Οι περισσότερες από τις 60 βολίδες που προήλθαν από τα δύο πολεμικά όπλα έπληξαν τον στόχο τους. Περίπου 35 την κατοικία του πρέσβη, 15 την μεταλλική πόρτα, και δύο βολίδες που πέρασαν στο δωμάτιο της 15χρονης κόρης του. Δηλαδή περίπου 10 δεν βρήκαν τον στόχο τους.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για εκπαίδευση των τρομοκρατών στη χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού όπλου, μιλούν για καλούς σκοπευτές και γνώστες της «συμπεριφοράς» του καλάσνικοφ όταν κάποιος πυροβολεί κατά ριπάς. «Φαίνεται να έχουν μια «εξοικείωση» με την χρήση του καλάσνικοφ. Παρότι έριξαν τόσες πολλές σφαίρες σε κατά ριπάς χρήση, και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι περισσότερες σφαίρες έπληξαν τον στόχο τους» επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

«Δεν πυροβολούσαν ταυτόχρονα»

Από τον συνδυασμό των αναφορών του 25χρονου αστυνομικού εξωτερικού φρουρού, δύο ακόμη μαρτύρων και τις εικόνες του βίντεο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διαπιστώνουν ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν τα δύο πολεμικά καλάσνικοφ διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα.

 Πυροβόλησε το πρώτο και όταν άδειασαν οι 30 σφαίρες που είχε η γεμιστήρα του, συνέχισαν με το δεύτερο έως ότου άδειασε και εκείνο. Οι αστυνομικοί αναφέρουν πως πιθανότητα ξεκίνησε ο πρώτος δράστης να πυροβολεί και όταν άδειασε το πολεμικό όπλο, συνέχισε άμεσα ο δεύτερος με το άλλο πολεμικό όπλο.

Όταν πυροβολούσε ο ένας, ο άλλος παρείχε κάλυψη και αντίστροφα. Χρειάστηκαν περίπου 10 δευτερόλεπτα ο καθένας για να αδειάσουν τα δύο πολεμικά όπλα και συνολικά 20 για την ολοκλήρωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έχουν αποκλείσει ακόμη και το απομακρυσμένο ενδεχόμενο, να ήταν ένας ο τρομοκράτης που πυροβολούσε. Να πυροβόλησε δηλαδή με το ένα καλάσνικοφ και όταν άδειασε να του «πρόσεφερε» το δεύτερο ο συνεργός του.  Ο σκοπευτής βρισκόταν περίπου 10 μέτρα απόσταση από την είσοδο της κατοικίας του πρέσβη και συνολικά γύρω στα 60-70 μέτρα από το κτίριο, καθώς βρίσκεται στο βάθος του οικοπέδου. Πίσω του, σε μικρή απόσταση, βρισκόταν ο δεύτερος σκοπευτής, ενώ οι δύο συνεργοί τους σε απόσταση περίπου 6-7 μέτρων και από τους δύο, παρέχοντας κάλυψη.  

Ομοιότητες και διαφορές

Η συγκεκριμένη ενέργεια ναι μεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτή που είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2013 με στόχο τα γραφεία της Ν.Δ στη Λ. Συγγρού, από μέλη της τρομοκρατικής επωνυμίας «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», ωστόσο έχει και σημαντικές διαφορές, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. «Στα γραφεία της Ν.Δ, συμμετείχαν δύο άτομα, στον εκτελεστικό πυρήνα, και το σχέδιο τους ήταν να πλήξουν τα γραφεία με αντιαρματικό RPG. Όταν αυτό μπλόκαρε χρησιμοποίησαν ως «εναλλακτικό» όπλο, το πολεμικό καλάσνικοφ. Πυροβόλησαν 9 φορές στο «φεύγα», με μόλις μία σφαίρα να βρίσκει στόχο και μάλιστα «διάνα», το γραφείο του πρωθυπουργού στον 3ο όροφο» επισημαίνει αξιωματικός της αρμόδιας υπηρεσίας.

Στην περίπτωση, όμως, της κατοικίας του γερμανού πρέσβη συμμετείχαν τέσσερα άτομα, και το «τρομοκρατικό σχέδιο» ήταν αποκλειστικά η πλήξη του στόχου με πολεμικά καλάσνικοφ, προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός. «Δεν αποκλείουμε και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες να προέρχονται από την Ο.Λ.Α. Δεν αποκλείουμε εμπνευστής και πρωταγωνιστής να ήταν ο Νίκος Μαζιώτης, καθώς ως ενέργεια ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του.

«Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναζήτησης οπτικού υλικού, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την πιθανή προκήρυξη για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα» υποστηρίζουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.   

Παράλληλα, θυμίζουν ότι στην προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ, που δημοσιοποιήθηκε σχεδόν έξι μήνες μετά το χτύπημα, γίνονται πολλές αναφορές για τον ρόλο της Γερμανίας στην ελληνική οικονομική κρίση με πιο χαρακτηριστική αυτή: «Ο πιο μύχιος πόθος του γερμανικού ιμπεριαλισμού είναι η μετάβαση δηλαδή σε μια Ευρώπη γερμανικής κυριαρχίας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook