Follow us

Είκοσι δευτερόλεπτα διήρκεσε το «γάζωμα» με τα καλάσνικοφ

Χρειάστηκε δέκα δευτερόλεπτα ο καθένας για να αδειάσει το καλάσνικόφ του - Ηταν έτοιμοι να πυροβολήσουν όποιον έμπαινε εμπόδιο στο σχέδιο τους και πολύ εξοικειωμένοι με τα καλάσνικοφ οι δράστες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Είκοσι δευτερόλεπτα διήρκεσε το «γάζωμα» με τα καλάσνικοφ

Μόλις 20 δευτερόλεπτα ήταν η χρονική απόσταση του «ρίξε ρε» έως το «πάμε να φύγουμε».

Αυτές ήταν οι μοναδικές φράσεις που φαίνεται να αντάλλαξαν οι δράστες, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, που διήρκεσε η τρομοκρατική επίθεση με στόχο την οικία του γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ. Ο «δάσκαλος» ξεκίνησε να πυροβολεί, ο «μαθητής» ακολούθησε και οι άλλοι δύο «μάθαιναν» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του αντιτρομοκρατικού επιτελείου παρατηρώντας τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών.

Η «παρατήρηση» προκύπτει από τις εικόνες που έχει καταγράψει μία τουλάχιστον κάμερα ασφαλείας σε συνδυασμό με την μαρτυρία του 25χρονου αστυνομικού εξωτερικού φρουρού της κατοικίας.

«Θα σκότωναν όποιον αντιδρούσε».

«Ήταν μία ακόμη τυφλή τρομοκρατική ενέργεια, με τους δράστες να μην υπολογίζουν τις μεγάλες πιθανότητες αιματηρής κατάληξης και να είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν όποιον βρισκόταν εμπόδιο στα σχέδιά τους» ισχυρίζονται στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από το γεγονός ότι οι δράστες πυροβόλησαν ευρισκόμενοι μόλις 4-5 μέτρα απόσταση από το φυλάκιο που βρισκόταν ο αστυνομικός, αγνοώντας την πιθανή αντίδρασή του.

Επίσης, αγνόησαν την πιθανότητα τραυματισμού ή θανάσιμου τραυματισμού, κάποιου ενοίκου της κατοικίας του πρέσβη ή ενοίκων γύρω πολυκατοικιών. Δύο βολίδες τρύπησαν τα ρολά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της 15χρονης κόρης του πρέσβη και κατέληξαν στο τοίχο του, ενώ εκείνη κοιμόταν.

Μία άλλη βολίδα, διαπέρασε μπαλκονόπορτα και έπληξε τον εσωτερικό τοίχο σαλονιού διαμερίσματος οικογένειας, στον 7ο όροφο πολυκατοικίας, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο των πυροβολισμών.

«Η οικογένεια απουσίαζε λόγω των γιορτών» αναφέρουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Καλοί σκοπευτές»

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των εγκληματολογικών εργαστηρίων διαπιστώνουν μια «οικειότητα» των δραστών με το πολεμικό καλάσνικοφ. Οι περισσότερες από τις 60 βολίδες που προήλθαν από τα δύο πολεμικά όπλα έπληξαν τον στόχο τους. Περίπου 35 την κατοικία του πρέσβη, 15 την μεταλλική πόρτα, και δύο βολίδες που πέρασαν στο δωμάτιο της 15χρονης κόρης του. Δηλαδή περίπου 10 δεν βρήκαν τον στόχο τους.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για εκπαίδευση των τρομοκρατών στη χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού όπλου, μιλούν για καλούς σκοπευτές και γνώστες της «συμπεριφοράς» του καλάσνικοφ όταν κάποιος πυροβολεί κατά ριπάς. «Φαίνεται να έχουν μια «εξοικείωση» με την χρήση του καλάσνικοφ. Παρότι έριξαν τόσες πολλές σφαίρες σε κατά ριπάς χρήση, και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι περισσότερες σφαίρες έπληξαν τον στόχο τους» επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

«Δεν πυροβολούσαν ταυτόχρονα»

Από τον συνδυασμό των αναφορών του 25χρονου αστυνομικού εξωτερικού φρουρού, δύο ακόμη μαρτύρων και τις εικόνες του βίντεο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διαπιστώνουν ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν τα δύο πολεμικά καλάσνικοφ διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα.

Πυροβόλησε το πρώτο και όταν άδειασαν οι 30 σφαίρες που είχε η γεμιστήρα του, συνέχισαν με το δεύτερο έως ότου άδειασε και εκείνο. Οι αστυνομικοί αναφέρουν πως πιθανότητα ξεκίνησε ο πρώτος δράστης να πυροβολεί και όταν άδειασε το πολεμικό όπλο, συνέχισε άμεσα ο δεύτερος με το άλλο πολεμικό όπλο.

Όταν πυροβολούσε ο ένας, ο άλλος παρείχε κάλυψη και αντίστροφα. Χρειάστηκαν περίπου 10 δευτερόλεπτα ο καθένας για να αδειάσουν τα δύο πολεμικά όπλα και συνολικά 20 για την ολοκλήρωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έχουν αποκλείσει ακόμη και το απομακρυσμένο ενδεχόμενο, να ήταν ένας ο τρομοκράτης που πυροβολούσε. Να πυροβόλησε δηλαδή με το ένα καλάσνικοφ και όταν άδειασε να του «πρόσεφερε» το δεύτερο ο συνεργός του. Ο σκοπευτής βρισκόταν περίπου 10 μέτρα απόσταση από την είσοδο της κατοικίας του πρέσβη και συνολικά γύρω στα 60-70 μέτρα από το κτίριο, καθώς βρίσκεται στο βάθος του οικοπέδου. Πίσω του, σε μικρή απόσταση, βρισκόταν ο δεύτερος σκοπευτής, ενώ οι δύο συνεργοί τους σε απόσταση περίπου 6-7 μέτρων και από τους δύο, παρέχοντας κάλυψη.

Ομοιότητες και διαφορές

Η συγκεκριμένη ενέργεια ναι μεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτή που είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2013 με στόχο τα γραφεία της Ν.Δ στη Λ. Συγγρού, από μέλη της τρομοκρατικής επωνυμίας «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», ωστόσο έχει και σημαντικές διαφορές, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. «Στα γραφεία της Ν.Δ, συμμετείχαν δύο άτομα, στον εκτελεστικό πυρήνα, και το σχέδιο τους ήταν να πλήξουν τα γραφεία με αντιαρματικό RPG. Όταν αυτό μπλόκαρε χρησιμοποίησαν ως «εναλλακτικό» όπλο, το πολεμικό καλάσνικοφ. Πυροβόλησαν 9 φορές στο «φεύγα», με μόλις μία σφαίρα να βρίσκει στόχο και μάλιστα «διάνα», το γραφείο του πρωθυπουργού στον 3ο όροφο» επισημαίνει αξιωματικός της αρμόδιας υπηρεσίας.

Στην περίπτωση, όμως, της κατοικίας του γερμανού πρέσβη συμμετείχαν τέσσερα άτομα, και το «τρομοκρατικό σχέδιο» ήταν αποκλειστικά η πλήξη του στόχου με πολεμικά καλάσνικοφ, προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός. «Δεν αποκλείουμε και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες να προέρχονται από την Ο.Λ.Α. Δεν αποκλείουμε εμπνευστής και πρωταγωνιστής να ήταν ο Νίκος Μαζιώτης, καθώς ως ενέργεια ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του.

«Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναζήτησης οπτικού υλικού, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την πιθανή προκήρυξη για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα» υποστηρίζουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, θυμίζουν ότι στην προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ, που δημοσιοποιήθηκε σχεδόν έξι μήνες μετά το χτύπημα, γίνονται πολλές αναφορές για τον ρόλο της Γερμανίας στην ελληνική οικονομική κρίση με πιο χαρακτηριστική αυτή: «Ο πιο μύχιος πόθος του γερμανικού ιμπεριαλισμού είναι η μετάβαση δηλαδή σε μια Ευρώπη γερμανικής κυριαρχίας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2022 | 21:35

Μακελειό στο Τέξας: "Πυροβόλησα τη γιαγιά μου, τώρα θα επιτεθώ σε σχολείο" έγραψε στο Facebook ο 18χρονος πριν την επίθεση

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας, ο 18χρονος μακελάρης είχε προαναγγείλει την επίθεση με ποσταρίσματα στο Facebook λίγα λεπτά πριν - Τσακώθηκε με τη γιαγιά του γιατί δεν κατάφερε να πάρει απολυτήριο λυκείου

ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 25 Μαϊ 2022 | 08:45

Εύα Μιρέλες: Η δασκάλα της τετάρτης δημοτικού που έπεσε νεκρή στο μακελειό του Τέξας [εικόνες]

Η Ευα Μιρέλες, η μία δασκάλα που σκοτώθηκε στο μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, ήταν παντρεμένη και είχε μία κόρη.

"ΜΕ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΡΟΠΟ" 25 Μαϊ 2022 | 06:55

Σοκ από το μακελειό στο Τέξας: 18χρονος σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο [εικόνες - βίντεο]

Ο 18χρονος στο Τέξας σκότωσε παιδιά 5-7 ετών - Νεκρός και ο δράστης της επίθεσης - Εκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 23 Μαϊ 2022 | 10:35

Πανικός στην Πάτρα: Οδηγός πήγε να παρασύρει γυναίκα, την κυνήγησε και έπεσε σε είσοδο πολυκατοικίας

Μανιακός οδηγός κυνήγησε γυναίκα και έσπασε είσοδο πολυκατοικίας για μία παρατήρηση.

ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 23 Μαϊ 2022 | 06:51

Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς - Τρεις προσαγωγές

Επίθεση με μολότοφ εξαπέλυσε τα μεσάνυχτα ομάδα ατόμων στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται επί της Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Μαϊ 2022 | 19:08

Νέα επίθεση σε διασώστες του ΕΚΑΒ - Γυναίκα έκανε γυαλιά καρφιά ασθενοφόρο

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε διασώστες του ΕΚΑΒ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΥΜΕΝΤΑΛ 20 Μαϊ 2022 | 12:10

Νορβηγία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση που δέχθηκαν τυχαία με μαχαίρι στο Νούμενταλ στη νοτιοανατολική Νορβηγία.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ 17 Μαϊ 2022 | 11:37

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δράστης της αιματηρής επίθεσης σε εκκλησία της Καλιφόρνια

Ένας 68χρονος συνελήφθη για την αιματηρή επίθεση σε εκκλησία στην Καλιφόρνια - Κατηγορείται για φόνο και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ 16 Μαϊ 2022 | 10:16

Σαλαμίνα: Μεθυσμένος χτύπησε άγρια διασώστη του ΕΚΑΒ που πήγε για τις πρώτες βοήθειες

Διασώστες του ΕΚΑΒ κλήθηκαν στη Σαλαμίνα να παραλάβουν άτομο που είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Δέχθηκαν άγρια επίθεση.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 15 Μαϊ 2022 | 13:35

Μακελειό στο Μπάφαλο: Αδιανόητες εικόνες - Ο 18χρονος πυροβολούσε και σκότωνε όποιον έβρισκε μπροστά του [Βίντεο]

Σοκ προκαλούν οι σκληρές εικόνες από την επίθεση σε σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο - Ο 18χρονος Πέιτον Γκέντρον κατέγραφε με κάμερα στο κράνος του τον τρόπο με τον οποίο σκότωνε τα θύματά του

ΒΑΡΙΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣΕ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΟ ΓΙΛΕΚΟ ΚΑΙ ΚΡΑΝΟΣ 15 Μαϊ 2022 | 09:26

ΗΠΑ: Σοκ από την επίθεση με 10 νεκρούς στο Μπάφαλο - 18χρονος λευκός θέριζε Αφροαμερικανούς σε σούπερ μάρκετ

Ένοπλος άνδρας σκότωσε 10 άτομα και τραυμάτισε άλλα τρία στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης - Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για "έγκλημα μίσους" και μια πράξη "βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα"

ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ 14 Μαϊ 2022 | 17:48

Τρόμος στη Γλυφάδα: Επίθεση ανηλίκων σε γυμνάσιο - Συνελήφθησαν τρεις έφηβοι και οι γονείς τους

Δράστες μια παρέα ανήλικων που κινήθηκαν κατά δύο 15χρονων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, μέσα σε γυμνάσιο στη Γλυφάδα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ 12 Μαϊ 2022 | 13:18

Γάζωσαν το βενζινάδικο του προέδρου πρατηριούχων Θεσσαλονίκης: "Μπορω να πληρώσω και εγώ για να τους φάω"

Το πυροβόλο όπλο καλάσνικοφ βρέθηκε μόλις 30 μέτρα από το πρατήριο καυσίμων του προέδρου των πρατηριούχων Θεσσαλονίκης.