Follow us

Είναι κορονοϊός, γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Πώς να καταλάβετε τις διαφορές

Έχετε κολλήσει COVID-19. γρίπη ή ένα απλό κρύωμα; - Πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά ή αλληλοεπικαλύπτονται

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έχετε κολλήσει κορονοϊό, γρίπη ή ένα απλό κρύωμα; Το BBC και το CNET έχουν προχωρήσει σε μια ανάλυση αναφορικά με τα συμπτώματα και τις αντιδράσεις του οργανισμού με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, αλλά και την παρουσία της εποχικής γρίπης ή ενός κοινού κυρολογήματος λόγω του χειμώνα, αφού πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά ή αλληλοεπικαλύπτονται.

Η καλύτερη προστασία έναντι του COVID-19 και της γρίπης είναι να εμβολιαστείτε και κατά των δύο ιών. Αλλά ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, μπορεί να προκύψουν περιπτώσεις νόσησης. Και ενώ συνήθως αυτές οι λοιμώξεις είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν νοσηλεία και θάνατο, θα μπορούσατε να αρρωστήσετε και να μολύνετε άλλους.

Καθώς μπαίνουμε στην εποχή της γρίπης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ κάθε ασθένειας και τι μπορεί να σημαίνουν τα αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της γρίπης και του COVID-19

Πολλές ασθένειες του αναπνευστικού ξεκινούν με παρόμοια συμπτώματα, επομένως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αμέσως ποια μπορεί να έχετε. Μπορεί να μην είναι εύκολο να καταλάβεις αμέσως αν είσαι άρρωστος με γρίπη ή COVID-19, αλλά αυτά είναι μερικά κοινά συμπτώματα:

 • Βήχας
 • Πυρετός
 • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
 • Πονόλαιμος
 • Καταρροή ή συμφόρηση
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνοι στο σώμα

Εάν αισθάνεστε άρρωστος με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να απομονωθείτε αμέσως και καλέστε αμέσως έναν γιατρό για ερωτήσεις και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνετε. Και σκεφτείτε να κάνετε τεστ.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του COVID-19

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εμφανιστούν τα συμπτώματα του COVID-19: από δύο έως 14 ημέρες για το COVID-19 έναντι μίας έως τέσσερις ημέρες για τη γρίπη.

Τα συμπτώματα της γρίπης και του COVID-19 μπορεί να οδηγήσουν τόσο σε νοσηλεία όσο και σε θάνατο.

Διαβάστε Επίσης

Ο Δρ. David Hamer, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, συμφώνησε ότι τα συμπτώματα δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν αμέσως. Αλλά το μεγαλύτερο σημάδι του COVID-19 που δεν εντοπίζεται στη γρίπη είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

"Κλινικά, θα είναι πιο δύσκολο για ένα άτομο να διαφοροποιηθεί. Ο COVID είναι λίγο πιο πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια, αλλά σίγουρα, η γρίπη μπορεί επίσης να σκοτώσει", είπε ο Hamer.

Μπορεί να μολυνθώ από τη γρίπη και τον COVID-19 ταυτόχρονα;

Όπως γράφει το BBC, ναι, μπορεί να μολυνθείτε από τη γρίπη και τον COVID-19 ταυτόχρονα. Και τα συμπτώματα για κάθε ιογενή λοίμωξη μπορεί να μοιάζουν.

"Έχει αναφερθεί, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία με τη συν-λοίμωξη, επειδή πέρυσι, όταν είχαμε ένα πραγματικά μεγάλο κύμα COVID, ήταν η ελαφρύτερη εποχή γρίπης που έχει καταγραφεί", είπε ο Δρ. Daniel Solomon, λοιμωξιολόγος στο Brigham and Women's Hospital. Η εμπειρία και η έρευνα σχετικά με τη λοιμώξεις προέρχονται από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επομένως είναι δύσκολο να πούμε πόσο διαδεδομένη θα μπορούσε να είναι αυτή η "διδυ-δημία" (twindemic) φέτος καθώς ξεκινά η εποχή της γρίπης.

Κάποιος που έχει μολυνθεί τόσο από γρίπη όσο και από COVID-19 μπορεί να έχει πιο σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία. Η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του COVID-19 και τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της γρίπης.

Τι είναι ο "μακράς διάρκειας COVID" και η "μακράς διάρκειας γρίπη"

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19 και γρίπης. Η μακροχρόνια COVID-19 {Long Covid) μπορεί να περιλαμβάνει δύσπνοια, πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος, κόπωση και άλλα συμπτώματα COVID-19 που παραμένουν για εβδομάδες ή μήνες. Τα μακροχρόνια συμπτώματα γρίπης μπορεί να συνίστανται σε παρατεταμένο βήχα, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα και άλλα συμπτώματα που διαρκούν aπό πέντε έως επτά ημέρες.

Μια έρευνα της PLOS Medicine διαπίστωσε ότι h μακροχρόνιa COVID είναι πιο πιθανή από τη μακρά γρίπη.

Πώς ξέρετε αν έχετε κοινό κρυολόγημα ή COVID-19

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι επίσης παρόμοια με το COVID-19 και τη γρίπη.

Όπως και στο COVID-19, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και καταρροή. Αλλά το κοινό κρυολόγημα συνήθως συνοδεύεται από φτάρνισμα, υγρά μάτια και ρινική σταγόνα. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους γιατρούς να διαγνώσουν αμέσως εάν έχετε άλλα συμπτώματα πέρα ​​από τα σημάδια ενός κοινού κρυολογήματος.

"Εάν κάποιος έρθει με πυρετό και πονοκέφαλο, θα είναι δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε αν είναι γρίπη ή αν είναι COVID. Γι' αυτό πολλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κινούνται προς τη διεξαγωγή τεστ τόσο για τη γρίπη όσο και για τον COVID ταυτόχρονα", αναφέρει ο Δρ. Ala Dababneh, λοιμωξιολόγος στην Mayo Clinic.

Συνήθως, τα κοινά κρυολογήματα υποχωρούν από μόνα τους και δεν οδηγούν σε περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία και συχνά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Ακολουθεί μια λίστα με τα συμπτώματα του COVID-19 που διαφέρουν από το κοινό κρυολόγημα:

 • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
 • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
 • Πυρετός
 • Πόνοι στο σώμα
 • Πόνοι στο στήθος
 • Σύγχυση
Σε κατάσταση συναγερμού η Ρουμανία αντιμετωπίζει επισήμως επιδημία γρίπης

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του COVID-19, της γρίπης και άλλων ασθενειών

Ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις τόσο για γρίπη όσο και για COVID-19. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις διαφορές και την επικάλυψη των συμπτωμάτων μεταξύ των ασθενειών και των συμπτωμάτων τους.

1

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και άλλους από τον COVID-19 και τη γρίπη

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη και το COVID-19 είναι να εμβολιαστείτε και κατά των δύο ιών. Παρόλο που κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, οι εμβολιασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον ιό και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας.

Άλλες κοινές ασθένειες παρόμοιες με COVID-19 και γρίπη

Εάν έχετε βήχα, πονόλαιμο ή άλλα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, μπορεί να μην είναι COVID-19, γρίπη ή κρυολόγημα. Υπάρχουν και άλλες κοινές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα όπως:

 • Στρεπτοκοκκικός λαιμός
 • Βρογχιολίτιδα
 • άσθμα

Εάν βγήκατε αρνητικός για COVID-19 και γρίπη, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Νοε 2022 | 10:19

Γιατί προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς οι επαναλοιμώξεις από κορονοϊό - Η Παγώνη εξηγεί

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό, που σαρώνουν.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Νοε 2022 | 08:52

Κίνα: Νέα επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά του lockdown - Μειώθηκαν λίγο τα κρούσματα

Εξαπλώνεται το κύμα διαδηλώσεων στην επικράτεια της Κίνας, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σι.

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 29 Νοε 2022 | 18:11

Διαδηλώσεις για κορονοϊό στην Κίνα: Καταστολή των εχθρικών δυνάμεων ζητούν οι αρχές - "Βλέπουν" ανατροπή της κοινωνικής τάξης

Η Επιτροπή Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ζητά δριμεία καταστολή των διαδηλώσεων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2022 | 16:43

Κορονοϊός: Πτώση στην Αττική με 19.113 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη με 4.244 - Ο χάρτης της διασποράς

Λιγότερα τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα - Η κατανομή σε όλη την χώρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2022 | 16:20

Κορονοϊός: 43.914 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 118 θάνατοι - Στους 93 οι διασωληνωμένοι

Τι δείχνει η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ- Η υπο-παραλλαγή ΒQ.1 και εν συνεχεία η BQ.1.1., παρουσιάζουν σχετική αύξηση

ΥΨΗΛΟΣ ΑΚΟΜΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 29 Νοε 2022 | 09:40

Κίνα: Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού - Κανένας θάνατος σε 24 ώρες

Μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 29 Νοε 2022 | 08:40

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης: "Ήταν σε καταστολή λόγω κορονοϊού, προσοχή σε παιδιά και ηλικιωμένους", λέει ο Ιωαννίδης

Σε έξαρση είναι ο ιός της γρίπης, ο οποίος επέστρεψε μετά από δύο χρόνια, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ήταν σε καταστολή.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 28 Νοε 2022 | 22:44

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου αισθάνθηκε ήπια συμπτώματα, τα οποία τον οδήγησαν στο να κάνει το σχετικό τεστ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι είναι θετικός στον ιό.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 28 Νοε 2022 | 17:57

Αποκάλυψη: H Κίνα πλημμυρίζει με πορνό το Twitter για να... σβήσει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του "μηδενικού κορονοϊού"

"Sex bots" στην υπηρεσία του Πεκίνου για να μην μπορούν οι χρήστες να εντοπίσουν πληροφορίες για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δείχνουν τις "τρύπες" του Twitter

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 28 Νοε 2022 | 16:40

Κορονοϊός: Η τραγωδία του να βρεθείς θετικός στην Κίνα, γιατί ξέσπασαν διαδηλώσεις- Τι είναι η πολιτική "μηδενικού Covid"

Τι συμβαίνει στην Κίνα με την πολιτική "μηδενικού Covid" και γιατί το Πεκίνο δεν υποχωρεί

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 28 Νοε 2022 | 14:41

Ερχονται Χριστούγεννα με "κοκτέιλ" κορονοϊού, γρίπης και ιώσεις- Η προειδοποίηση Παγώνη [βίντεο]

"Οι άνω των 60 πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν" για κορονοϊό και γρίπη τόνισε η Ματίνα Παγώνη

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 28 Νοε 2022 | 12:22

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα, οργή για το καθεστώς: Τα lockdown λόγω "zero Covid" απειλούν πλέον και τον Σι

Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας θητείας του Σι Τζινπίνγκ - Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

ΔΥΟ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ 28 Νοε 2022 | 10:28

Έκκληση Βασιλακόπουλου για εμβολιασμό κατά της γρίπης: Η ανοσία του πληθυσμού έχει μειωθεί δραματικά

Όσον αφορά στη γρίπη ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και επισήμανε πως "πρέπει φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από όσο τα προηγούμενα χρόνια".