Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων

Με αμερικανική… εμπορική πτήση εκδόθηκε στις ΗΠΑ, ο 49χρονος Αμερικανο-Ιορδανός Rami Najm Ghanem, ο άνθρωπος που φέρεται ως ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων.

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων

Με αμερικανική… εμπορική πτήση εκδόθηκε στις ΗΠΑ, ο 49χρονος Αμερικανο-Ιορδανός Rami Najm Ghanem, ο άνθρωπος που φέρεται από τις αμερικανικές αρχές ως ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων, με «πελατεία» τη Χεζμπολάχ, άλλες ένοπλες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής και ομάδων στο Ιράκ, Ιράν, Λιβύη και Ουκρανία. Είχε συλληφθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2015 μετά από μία «ελεγχόμενη» αγοραπωλησία όπλων, με αμερικανούς πράκτορες της NSA και τη σύλληψη να γίνεται στον Ασπρόπυργο από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ο ίδιος είχε συναινέσει στην έκδοσή του, πριν από μερικές ημέρες είχε καθαρογραφεί η απόφαση, είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένων και μετά από κάποιες δικαστικές διαδικασίες υπογράφηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, με τον 49χρονο, στις 12:30 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, να επιβιβάζεται στην πτήση για ΗΠΑ.

Οι Έλληνες αστυνομικοί τον παρέδωσαν στην φυσούνα του διαδρόμου προς το αεροπλάνο στους... US. Marshals. Η πτήση απογειώθηκε για Ν. Υόρκη και από εκεί ο 49χρονος θα μεταφερόταν στο Λος Άντζελες και σε χώρο κράτησης του Metropolitan Detention Center. Η υπόθεσή του αναμένεται να εκδικαστεί στοCalifornia Central District Court, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακριθεί από τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Δύο αμερικανοί πράκτορες βρίσκονταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη χώρα μας προκειμένου να κανονίσουν τις τελευταίες διαδικασίες και συνόδευσαν τον 49χρονο προς τη χώρα τους.

Ο Rami Najm Ghanem είχε εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή του να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει στην Ελλάδα και να εκδοθεί άμεσα στις Η.Π.Α., ώστε να παράσχει πλήρεις κι αναλυτικές εξηγήσεις στις αμερικανικές αρχές για να διαλευκάνει τις σε βάρος του κατηγορίες.

Στο παρασκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης είχε αποκαλυφθεί ότι το βράδυ της ημέρας σύλληψης του, στις 8 Δεκεμβρίου, είχε έρθει στη χώρα μας και ο «Μοχάμεντ ο Στρατηγός», ο ιδιοκτήτης της εταιρείας... γενικού εμπορίου Caravana Middle East CME. Έμεινε στο ίδιο πολυτελές ξενοδοχείο που διέμενε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο 49χρονος Rami Najm Ghanem. Είχε έρθει και αυτός στη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσει στην αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων Μ4, όπου διαπραγματεύονταν με τους πράκτορες της NSA, που είχαν εμφανιστεί ως λαθρέμποροι όπλων. Ο «μπροστινός» ιδιοκτήτης φαίνεται να ήταν ο ενδιάμεσος του Ghanem με τις Ιορδανικές στρατιωτικές αρχές. Όταν έμαθε τη σύλληψη του συνεργάτη του είχε φύγει άμεσα για το Αμμάν της Ιορδανίας.

Μια ακόμη άγνωστη πτυχή της υπόθεσης είναι η μυστική συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών αρχών με τον Rami Najm Ghanem, μέσα στα γραφεία του αστυνομικού μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας, λίγο μετά την πρώτη μεταγωγή του στον Εισαγγελέα Εφετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανοί είχαν επισημάνει στον 49χρονο, πως για αυτούς «είναι πολύτιμος και αν δεχθεί να συνεργαστεί θα διευκολύνει τη θέση του». Ουσιαστικά, είχε γίνει μια ανοικτή «πρόταση συνεργασίας», προκειμένου ο 49χρονος να καταστεί ένας ελεγχόμενος εσωτερικός πληροφοριοδότης, με το αμερικανικό ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στις «επαφές» του με... πελάτες στο Ιράν.

Ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει: «Δεν έχω καμία σχέση με τον ISIS. Ούτε αναζητούσα, ούτε είχα επαφή μαζί τους. Είμαι φανατικά αντίθετος με την δράση τους. Η ιδεολογία μου είναι εντελώς διαφορετική από τις πρακτικές τους. Δεν είμαι υπερπράκτορας, ούτε ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων της Γης». Ο 49χρονος απαντώντας στις κατηγορίες είχε ισχυριστεί ότι έκανε νόμιμες συμβάσεις προμήθειας οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού με επίσημα κράτη και πως δεν είχε εμπλακεί σε παράνομες αγοραπωλησίες λαθραίων όπλων. Οι αμερικανοί ωστόσο τον θέλουν να έχει εκβιάσει αξιωματούχους του στρατού της Ιορδανίας, προκειμένου να πάρει νόμιμα συμβόλαια, παραστατικά αγοραπωλησιών όπλων και βεβαιώσεις του τελικού παραλήπτη του οπλισμού. Αυτά τα έγγραφα, φέρεται να πλαστογραφήθηκαν, προκειμένου να καταστήσουν «νόμιμες» τις παράνομες προμήθειες λαθραίων οπλικών συστημάτων. Το 2010 από παρακολουθήσεις των αμερικανών που εμφανίζονταν ως «ντίλερ» λαθραίου οπλισμού, προέκυπτε ότι ο 49χρονος ήθελε να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες με τον συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι φέρεται να είχε προμηθεύσει με όπλα τη Χεζμπολάχ, την μη εγκεκριμένη από τους αμερικανούς, επαναστατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, και ομάδες στο Ιράκ, Ιράν, και Ουκρανία.

Τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, της γνωστής NSA, είχαν παρουσιαστεί ως «ικανοί πωλητές» σύγχρονων οπλικών συστημάτων, δελεάζοντας τον 49χρονο λαθρέμπορο όπλων. Εκείνος ενδιαφέρθηκε για την «δοκιμαστική» αγοραπωλησία επιθετικών τυφεκίων Μ-4 με διόπτρες, για ελεύθερους σκοπευτές, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να τα εξάγει στο Ιράκ, όπως έλεγε.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με αμερικανό αξιωματούχο που είχε πείσει ότι είναι λαθρέμπορος όπλων. Η πρώτη επαφή φαίνεται να έγινε το καλοκαίρι του 2014, με τον 49χρονο να ισχυρίζεται ότι οι χρηματοδότες του είχαν έδρα τη Βηρυτό, και ο οπλισμός θα κατέληγε στο Ιράκ. Συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς σε καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, με σκοπό την αγοραπωλησία των πολεμικών τυφεκίων με τις διόπτρες. Ακολούθησε νέα συνάντησή τους την Άνοιξη του 2015, και στις 5 Δεκεμβρίου, ήρθε για την παραλαβή του πολεμικού υλικού. Ο 49χρονος ενημερωνόταν διαρκώς για την διαδρομή του κοντέινερ με τα όπλα που θα ερχόταν μέσω Ιταλίας στην Ελλάδα και θα κατέληγε σε αποθήκη του Ασπροπύργου. Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου οδηγήθηκε στην αποθήκη, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το παράνομο εμπόρευμα, που θα παραλάμβανε, και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Νωρίτερα είχε υπάρξει συνεργασία με αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ για την «αδιατάραχη» διέλευση του κοντέινερ με τα όπλα, που περιείχε... νερό, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες στον υποψήφιο στόχο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ OPEN 18 Ιαν 2021 | 19:29

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ολόκληρο το βίντεο - σοκ της άγριας επίθεσης από τους δύο ανήλικους

Ολόκληρο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού στο μετρό, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στις αποβάθρες

ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2021 | 07:33

Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Αυτό είναι το βίντεο που τους πρόδωσε

Οδηγίες για να κρυφτούν οι δύο ανήλικοι, έδινε στην μητέρα τους μέσω τηλεφώνου ο Ειδικός Φρουρός. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Τρίτη.

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 14:58

Μαφία των ποτών: Πώς ο ΡΟΜΑ και ΦΕΝΤΙΑ θα γέμιζαν λαθραίες "μπόμπες" την εστίαση μετά το lockdown [εικόνες]

Η Μαφία των… ποτών, ετοίμαζε "εκρηκτική" και επικίνδυνη επαναφορά μετά το lockdown, με ακαθόριστης προέλευσης οινοπνευματώδη λαθραία ποτά σε μπαρ, κλαμπ, κάβες κλπ.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Ιαν 2021 | 17:09

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ο ρόλος του προκλητικού αστυνομικού που τους "έκανε πλάτες" - Πώς τον εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν αναλάβει την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του 52χρονου σταθμάρχη, είχαν στο "κάδρο" των ερευνών διάφορους ανηλίκους υπόπτους.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 16 Ιαν 2021 | 08:38

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Πώς έφτασαν στη σύλληψη των δύο ανήλικων - Ο "έμπειρος" και ο "ντροπαλός"

Από την ανάλυση του βίντεο της επίθεσης, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως οι ανήλικοι επιδίδονται σε βίαια χουλιγκάνικα χτυπήματα "του δρόμου". Συνελήφθη και ειδικός φρουρός που τους κάλυπτε.

ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 15 Ιαν 2021 | 23:36

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι δύο ανήλικοι δράστες - Συνελήφθη αστυνομικός που τους "κάλυπτε"

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανήλικων ημεδαπών, για τον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ στο μετρό την Τετάρτη - Για υπόθαλψη εγκληματία κατηγορείται ειδικός φρουρός

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 08:51

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο μετρό: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο δραστών της επίθεσης

Φωτογραφίες υπόπτων νεαρών που έχουν απασχολήσει για διάφορα αδικήματα, δείχνουν οι αστυνομικοί, στον 52χρονο σταθμάρχη, που δέχθηκε την επίθεση στο Μετρό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 14:27

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Η πρώτη κατάθεση του 52χρονου σταθμάρχη - "Με ακολούθησαν και με χτύπησαν πισώπλατα"

Οι αστυνομικοί έχουν καθαρή εικόνα των δραστών της επίθεσης στον σταθμάρχη από κάμερες ασφαλείας. Θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

ΜΕ ΑΜΚΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 14 Ιαν 2021 | 07:53

Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις από 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία

Συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

ΜΟΝΟ ΓΚΛΟΜΠ, ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΠΡΕΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ 14 Ιαν 2021 | 07:47

Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΠΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 13 Ιαν 2021 | 12:59

Σε αυστηρό lockdown και η Σπάρτη - Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και διασπορά σε μεγάλες ηλικίες

Σε έκτακτα περιοριστικά μέτρα lockdown θα μπει η Σπάρτη λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και της διασποράς σε μεγάλες ηλικίες.

ΔΡΑΣΤΗΣ 20ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ 13 Ιαν 2021 | 08:13

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την ασέλγεια σε 5χρονη στο Κορωπί: "Μαμά με πήρε κάποιος και μου κατέβασε το βρακάκι"

Το αηδιαστικό περιστατικό ασέλγειας του 5χρονου κοριτσιού καταγράφηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου σε Ιππικό όμιλο.

ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 13 Ιαν 2021 | 08:05

Έγκλημα στον Νέο Κόσμο: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών - Ο δράστης είχε προσωπικά με έναν γιο του 53χρονου θύματος

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των ερευνών και την εξιχνίαση της υπόθεσης.