Εκκένωσαν δύο, αλλά παραμένουν ακόμη ...70 καταλήψεις στην Αθήνα

Δύο από τα δεκάδες κτίρια της Αθήνας που βρίσκονται υπό κατάληψη εκκένωσε η Ελληνική Αστυνομία, με δύο παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Εκκένωσαν δύο, αλλά παραμένουν ακόμη ...70 καταλήψεις στην Αθήνα

Δύο από τα δεκάδες κτίρια της Αθήνας που βρίσκονται υπό κατάληψη εκκένωσε η Ελληνική Αστυνομία, με δύο παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην οδό Αλκιβιάδου στην Αθήνα και στη βίλα Ζωγράφου στην Γαρδένια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κτιρίων υπό κατάληψη, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν υποβάλει μηνύσεις πριν από 3 χρόνια!

Μία ακόμη εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου έγινε στο Αγρίνιο. Πρόκειται για οίκημα ιδιώτη το οποίο στέγαζε το «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου». Ο ιδιοκτήτης είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και μετά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αστυνομικοί εκκένωσαν το χώρο χθες το πρωί -παρουσία Εισαγγελέα- εφαρμόζοντας απόφαση αστικού δικαστηρίου. Η εκκένωση, ωστόσο, δεν κράτησε παραπάνω από λίγες ώρες, καθώς το μεσημέρι καταληψίες έσπασαν τις καινούργιες κλειδαριές που είχαν τοποθετηθεί λίγες ώρες νωρίτερα και ανακατέλαβαν το κτίριο σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ανάλογες περιπτώσεις καταλήψεων ιδιωτικών χώρων υπάρχουν και στην Αθήνα με τους ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλλει μηνύσεις εδώ και τρία χρόνια περιμένοντας ακόμα την εφαρμογή του νόμου. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο να εκδίδονται εισαγγελικές παραγγελίες αλλά να μην λαμβάνεται πρωτοβουλία για επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ., υπό το φόβο αντιδράσεων. Σε παλιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική είναι περίπου 45. Άλλες πηγές από την Αστυνομία επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι καταλήψεις ξεπερνούν τις 70, καθώς μετά την προσφυγική κρίση παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου με πρωταγωνιστές αλληλέγγυους που έψαχναν χώρους για στέγαση μεταναστών.

Ανάμεσα στα οικήματα που έχουν καταληφθεί είναι το ξενοδοχείο City Plaza, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Κατριβάνου, το ξενοδοχείο Όνειρο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57, και άλλα κτίρια στην οδό Βεραντζέρου 16-28, Μάρνης 32, Σολωμού 78, Νικηφόρου 7, Σωκράτους 7, Πειραιώς 12, Μαιζώνος 28, Σατωβριάνδου, Μαυρομιχάλη 47, Νικηταρά 12, Χαλκοκονδύλη 58, Γ’ Σεπτεμβρίου 64, Αγίου Κωνσταντίνου 17, Νεοφύτου Μεταξά και Δεληγιάννη.

Ο Δήμος Αθηναίων κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει εκκενώσεις κτιρίων και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Αστυνομία εκκένωσε κτίριο πλησίον της οδού Αχαρνών, περιοχή για την οποία λίγο καιρό πριν ο κ. Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε ότι «σε ακτίνα εκατό μέτρων υπάρχουν τρεις καταλήψεις». Στις 07:00 το πρωί αστυνομικοί μπήκαν παρουσία Εισαγγελέα στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου. Πρόκειται για οίκημα στο οποίο λειτουργούσε παλιότερα το Δρακοπούλιο Αιμοδοτικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού που είχε παραχωρηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Κατά την διάρκεια εργασιών τον περασμένο Φεβρουάριο το κτίριο κατελήφθη από μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, και οι εργασίες διακόπηκαν.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης υπήρχαν στο εσωτερικό του οικήματος 127 μετανάστες από τη Συρία, εκ των οποίων 37 ανήλικοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να ανοίξουν με τροχό την πόρτα κάποιοι από τους μετανάστες έβαλαν φωτιά σε κουβέρτα μέσα στην οποία ήταν τυλιγμένα δύο γκαζάκια, τα οποία εξερράγησαν χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Κάποιοι από τους καταληψίες από τον 2ο όροφο του κτιρίου πέταξαν στον δρόμο φλεγόμενα πανιά. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν, επίσης, ότι είχε κατασκευαστεί μία μεταλλική πόρτα, η οποία είχε ένα μικρό άνοιγμα προκειμένου να γίνεται έλεγχος των επισκεπτών. Οι 127 μετανάστες από οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για την καταγραφή τους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

Στο δεύτερο κτίριο, γνωστό ως «βίλα Ζωγράφου», όπου έγινε χθες επιχείρηση, βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2012. Ανήκει στο Δήμο Ζωγράφο, που θέλει να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο (ωδείο). Από εκεί έγιναν επτά προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για διατάραξη οικιακής ειρήνης, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ορίστηκε δικάσιμος την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 21 και 26 χρόνων, και πέντε άνδρες 35, 27, 21, 38, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν απασχολήσει δεκάδες φορές για επεισόδια στον χώρο του Πολυτεχνείου και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη, πανό και έντυπο υλικό αναρχικού περιεχομένου. Οι εκκενώσεις των κτιρίων πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών τους και σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αναβρασμό στον αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς από τη στιγμή που έγιναν γνωστές μέσω διαδικτύου έγιναν καλέσματα προς αλληλέγγυους για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Εξαρχείων και στου Ζωγράφου. Η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις προκειμένου να υπάρξει μια εκτίμηση της κατάστασης και λήψης των απαραίτητων μέτρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασία του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», όταν ρωτήθηκε για την εκκένωση των καταλήψεων είπε χαρακτηριστικά: «Ναι, έγινε εκκένωση δύο καταλήψεων. Η μία ήταν στο δήμο Ζωγράφου σε ένα κτίριο που ανήκει στο δήμο και θέλει ο δήμος να το χρησιμοποιήσει για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήταν 5-6 άτομα μέσα εκεί και κρατούσαν αυτό το χώρο για αρκετό διάστημα και στο άλλο το κτίριο υπήρχαν πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες έπρεπε να είναι στους χώρους, στους καταυλισμούς τους οργανωμένους από το κράτος και αυτό το κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, που ο Ερυθρός Σταυρός θέλει να το χρησιμοποιήσει για τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε ήταν απόλυτα δικαιολογημένες οι εκκενώσεις αυτές και απαραίτητο να δοθούν στους κατόχους τους για τη χρήση που είπα».

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ 07 Αυγ 2020 | 08:39

Φρικτό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Δύο πτώματα, το ένα καμμένο

Δύο πτώματα βρέθηκαν σε δάσος της Ευκαρπίας. Ο ένας άνδρας είχε χτυπηθεί από μαχαίρι και τον έκαψαν.

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 06 Αυγ 2020 | 10:40

Κόρινθος: Βομβαρδισμένο τοπίο σε εμπορικό κέντρο - Ανατίναξαν τέσσερα ΑΤΜ [εικόνες]

Θρασύτατοι δράστες ανατίναξαν τέσσερα ΑΤΜ σε εμπορικό κέντρο της Κορίνθου.

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ 648Ο ΧΛΜ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:01

Τραγικό δυστύχημα στην Αλεξανδρούπολη: Σοκαριστικές εικόνες - 7 νεκροί και 5 τραυματίες

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο του τροχαίου στην Αλεξανδρούπολη. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν 7 νεκρούς και 5 τραυματίες.

ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 04 Αυγ 2020 | 12:21

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες δύο μελών συμμορίας - Είχαν κατακλέψει ηλικιωμένους

Θεωρούνται μέλη συμμορίας - Οι αρχές δίνουν στη δημοσιότητα τα προσωπικά τους στοιχεία.

ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 03 Αυγ 2020 | 13:54

Κίεβο: Άνδρας απειλεί να ανατινάξει με βόμβα τράπεζα σε εμπορικό κέντρο

Διαπραγματεύσεις της αστυνομίας στο Κίεβο με άνδρα ο οποίος απειλεί να ανατιναχθεί σε τράπεζα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 02 Αυγ 2020 | 18:19

Κορονοϊός: Σύλληψη σε εκδήλωση στα Χανιά - Ο κόσμος ήταν στην πίστα και χόρευε

Οι αστυνομικές αρχές των Χανίων, όταν διαπίστωσαν παράβαση σε κτήμα κοσμικών εκδηλώσεων, αναζήτησαν τον υπεύθυνο και τον συνέλαβαν.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1/8 02 Αυγ 2020 | 16:59

Κορονοϊός: 311 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας - 150 ευρώ το πρόστιμο

Έλεγχοι της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα για την τήρηση των μέτρων προστασίας

ΛΟΓΩ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 02 Αυγ 2020 | 15:17

Πρόστιμα και λουκέτα σε νυχτερινά κέντρα: Σφραγίστηκε μπαρ στην Πάρο - "Καμπάνες" σε Μύκονο, Σαντορίνη

Χθες μπήκε "λουκέτο" σε δύο μπαρ της Χαλκιδικής, ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής "σφραγίστηκαν" μπαρ στην Πάρο και στην Κύμη.

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:48

Κορονοϊός: Νέα σύλληψη στη Μύκονο για πάρτι τύπου Ιμπιζα σε βίλα- Με το κόλπο της ηχορρύπανσης

Μία ακόμα σύλληψη, ενός ενοικιαστή βίλας, έκανε η αστυνομία στη Μύκονο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα παράνομα πάρτι κορονοϊού.

ΚΥΝΗΓΟΙ ΘΗΣΑΥΡΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 08:08

Νεκροί στη Βαρυμπόμπη: Πώς οι τρεις ομογενείς αναζητούσαν χρυσές λίρες αλλά βρήκαν τον θάνατο

Οι τρεις ομογενείς από το Καζακστάν έψαχναν για χρυσές λίρες. Τους βρήκε ο θάνατος σε φρεάτιο βάθους 8 μέτρων.

30 Ιουλ 2020 | 20:56

Δομές, αντιλήψεις και άνθρωποι - Η ασφάλεια και οι ανασφάλειές τους

H δημόσια ασφάλεια αποτελεί ένα κοινό αγαθό συνυφασμένο με την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 12:53

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας- Ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς μάσκες για ένα εισιτήριο [εικόνες και βίντεο]

Το πρωί της Πέμπτης στο δημοτικό θέατρο της Πάτρας Απόλλων, απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν για ένα εισιτήριο.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 30 Ιουλ 2020 | 07:15