Follow us

Έκκληση στον Δικηγορικό Σύλλογο να συνεχιστεί η δική της Χρυσής Αυγής

Και νέα έκκληση σήμερα στη δίκη της Χ.Α. της προέδρου του δικαστηρίου να επιτραπεί στους δικηγόρους της υπόθεσης να παρίστανται στις συνεδριάσεις.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Έκκληση στον Δικηγορικό Σύλλογο να συνεχιστεί η δική της Χρυσής Αυγής

Και νέα έκκληση σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής της προέδρου του δικαστηρίου να επιτραπεί στους δικηγόρους της υπόθεσης να παρίστανται στις συνεδριάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Μάλιστα η πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη επικαλέστηκε και τη χθεσινή παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αποφυλάκιση Ρουπακιά, ζήτησε από τον ΔΣΑ να χορηγήσει κατ΄ εξαίρεση τις επίμαχες άδειες.

Παρούσα και στη σημερινή συνεδρίαση, που διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά της ώρας και διέκοψε για μεθαύριο Πέμπτη και η Μάγδα Φύσσα. Λίγα μέτρα μπροστά της στο εδώλιο ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος αποφυλακίζεται στις 18 Μαρτίου.

Στη δίκη παρουσιάστηκαν ακόμα πέντε κατηγορούμενοι από το σύνολο των συνολικά 68 εμπλεκομένων.
Απ΄ την πλευρά της η πολιτική αγωγή (συνήγοροι θυμάτων) ενημέρωσε σήμερα το Δικαστήριο ότι μετά την άρνηση της πρωτοβάθμιας επιτροπής του ΔΣΑ να τους χορηγήσει άδεια προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή αδειών η οποία τους διαβεβαίωσε ότι λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης θα αποφανθεί σχετικά αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης που είχαν επίσης υποβάλλει αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια να παραστούν στη δίκη, αλλά ο σύλλογος δεν τη χορήγησε, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την απόπειρα να χρεωθεί η αποφυλάκιση Ρουπακιά στους απεργούς δικηγόρους.
Βάσω Πανταζή ( συνήγορος Μπούκουρα): «Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί το ΔΣ του ΔΣΑ για χορήγηση άδειας.

Πολ. αγ.: και η επιτροπή αδειών είναι ένα άτυπο όργανο

Πρόεδρος: Το θέμα είναι ότι έχουμε μια δίκη που πρέπει να προχωρήσει....
Πολ.αγ.: Δεν γίνεται να ζητά ο υπουργός και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να χορηγηθούν άδειες και ο ΔΣΑ να αρνείται ...το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο κι αυτό ας αποφασίσει....

Τελικά η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί .

Πολιτική αγωγή: Θέμα ηθικής τάξης να συνεχιστεί η δίκη

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βγαίνοντας από το δικαστήριο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε στο δικηγόρο της οικογένειας Αν. Τζέλη ο οποίος αφού υπογράμμισε πως η αποχή των δικηγόρων «είναι απολύτως δικαιολογημένη λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» τόνισε πως «θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Τζέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά. «Δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως εν μέρει οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γ. Ρουπακιά τον καλύπτουν «αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο».

ΔΣΑ: Δεν φταίνε οι δικηγόροι

«Δεν φταίει η αποχή μας. Η αποφυλάκιση Ρουπακιά ήταν αναπόφευκτη», ξεκαθάρισε με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο ΔΣΑ, καθώς υπήρξαν φωνές που καταλόγισαν ευθύνες και στους δικηγόρους για την συνεχιζόμενη αποχή τους.

«Όσοι αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ στην οποία παρατίθεται και δεδομένα της δίκης προκειμένου να καταδειχθεί ότι ο Γ.Ρουπακιάς θα αποφυλακιζιτόταν έτσι ή αλλιώς.

Ειδικότερα με την ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ απαντώντας και στην έκκληση της προέδρου του Αρείου Πάγου,Βασιλικής Θάνου, να δώσει κατ' εξαίρεση άδειες στους δικηγόρους της υπόθεσης, υποστηρίζει :

«Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων».

ΔΣΑ:Τι φταίει για την επιβράδυνση της δίκης

Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια - επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ - πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης. Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων.

Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικός δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι, απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους. Εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων.

Όσοι λοιπόν αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 18 Μαϊ 2022 | 13:12

Μεγάλη φωτιά στο Καματερό - Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Φωτιά έχει ξεσπάσει στο Καματερό και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης.

ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 18 Μαϊ 2022 | 12:55

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 14χρονου: "Μάκη ζεις. Σε αγαπούσαμε και θα σε αγαπάμε για πάντα"

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον 14χρονο Μάκη, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής αυτοκτόνησε μέσα στο δωμάτιό του.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΒΙΝΤΕΟ 18 Μαϊ 2022 | 12:47

Χαμός στη Μύκονο: Άτακτος πελεκάνος πήγε να "καταπιεί" όμορφη τουρίστρια που ήθελε... φιλάκια [βίντεο]

Πελεκάνος στη Μύκονο κόντεψε να καταπιεί όμορφη τουρίστρια που ήθελε φιλάκια.

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 18 Μαϊ 2022 | 12:15

Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Οργή από τους γονείς της - Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 20 Μαΐου η απόφαση

Την Παρασκευή 20 Μαϊου η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την υπόθεση του βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

ΔΥΟ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 18 Μαϊ 2022 | 12:02

Αγρια συμπλοκή στο άλσος Βεϊκου με μαθητές από το σχολείο του 14χρονου στον Κολωνό - Πέντε συλλήψεις, βγήκε και μαχαίρι

Στην άγρια συμπλοκή μεταξύ μαθητών στο άλσος Βεϊκου βγήκαν μαχαίρια. Συμμετείχαν και μαθητές από το γυμνάσιο που φοιτούσε ο 14χρονος που αυτοκτόνησε στον Κολωνό.

ΑΠΟΚΟΣΜΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 18 Μαϊ 2022 | 11:54

Χάθηκαν στην ομίχλη τα Χανιά: Άργησαν να δέσουν τα πλοία στη Σούδα [βίντεο]

Ένα πυκνό πέπλο ομίχλης εξαφάνισε τα Χανιά, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα.

ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΝΕΠΛΑΚΗΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 18 Μαϊ 2022 | 11:53

Αμφιλοχία: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών - Σε κρίσιμη κατάσταση 40χρονος, τον μαχαίρωσαν στην πλάτη

Συμπλοκή αλλοδαπών με ένα τραυματία σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Διασταύρωση Κεχρινιάς Αμφιλοχίας.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ 18 Μαϊ 2022 | 11:40

Νέα απάτη με κράτηση δωματίων μέσω Internet: Αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Για μια νέα απάτη, κατά την οποία επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς με το πρόσχημα της κράτησης δωματίων, προειδοποιεί η Ελληνική Αστυνομία.

ΠΑΛΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 18 Μαϊ 2022 | 11:35
ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ 18 Μαϊ 2022 | 11:28

Viral ο "χαλαρός" στο φανάρι Λαρισαίος ντελιβεράς – Σαρώνει στο Tik Tok το βίντεο

Χαμός στο tik-tok με τον χαλαρό ντελιβερά στη Λάρισα.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 18 Μαϊ 2022 | 11:18

"Έχετε εμπάθεια εναντίον του Χαμόγελου του Παιδιού": Αγρια κόντρα Γιαννόπουλου - Μιχαηλίδου στον αέρα

"Υπάρχει εμπάθεια με Το Χαμόγελο του Παιδιού", είπε στη Δόμνα Μιχαηλίδου ο Κώστας Γιαννόπουλος. "Δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή", υποστηρίζει η υφυπουργός.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ, 18 Μαϊ 2022 | 10:44

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με πυροβολισμούς στις Συκιές - Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί

Τρεις αλλοδαποί ηλικίας 33, 18 και 20 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 18 Μαϊ 2022 | 10:39

Κύκλωμα 100 παράνομων υιοθεσιών στον Βόλο: 12.000€ για αγόρι και 18.000€ για κορίτσι - "Αν δεν σας κάνει κλικ, θα βρούμε άλλο"

"Έχω δώσει 100 κομμάτια στον Βόλο", έλεγε ο βασικός κατηγορούμενος. Οι αστυνομικοί προσποιήθηκαν το ζευγάρι και ξεσκέπασαν το κύκλωμα.