Εκλεβαν καύσιμα από την αεροπορική βάση του Αραξου

Οργανωμένη συμμορία, «σούρωνε» τις δεξαμενές των αεροπορικών εγκαταστάσεων του Αράξου, αφαιρώντας σχεδόν 50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου. Αξιωματικοί και αστυφύλακας στους εμπλεκόμενους.

Εκλεβαν καύσιμα από την αεροπορική βάση του Αραξου

Εκλεβαν καύσιμα πολεμικών αεροσκαφών από την 114 πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο Αχαΐας. Ένας 40χρονος Επισμηνίας, της διαχείρισης καυσίμων της αεροπορικής βάσης, ένας 46χρονος Επισμηναγός εν αποστρατεία, που υπηρετούσε παλιότερα εκεί, ένας 28χρονος αστυφύλακας των ΜΑΤ και ένας 36χρονος επαγγελματίας μεταφορέας καυσίμων, αποτελούσαν τα μέλη της συμμορίας, που κατηγορούνται για την αφαίρεση μεγάλων ποσοτήτων αεροπορικού καυσίμου (Jet Propelant 8), από τις δεξαμενές των αεροπορικών εγκαταστάσεων.

Εκλεβαν καύσιμα από την αεροπορική βάση του Αραξου

Ο εν ενεργεία υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε δώσει ακόμη και... αντικλείδι στους συνεργούς του για το άνοιγμα των δεξαμενών της αεροπορικής βάσης «υψίστης ασφαλείας», και την... αφαίμαξη καυσίμων που προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην αεροπορική βάση έμπαιναν ανεξέλεγκτα, όπως αποδεικνύεται, βυτιοφόρα οχήματα ιδιωτών και «ρουφούσαν» τα καύσιμα των αεροσκαφών.

Από τον Νοέμβριο του 2013, οι δράστες αφαίρεσαν και διακίνησαν τουλάχιστον 36.000 - 50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου. Νοθεύοντας το υψηλών οκτανίων καύσιμο, πολλαπλασίαζαν την ποσότητα που διατίθετο στην παράνομη αγορά, αποφέροντας μεγάλα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος.

Κλειδί, σκοπιές και περιπολίες

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., σημαντικό ρόλο στη δράση του «ένστολου» κυκλώματος, είχε ο 40χρονος Επισμηνίας, ο οποίος είχε πρόσβαση στο χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών. Ήταν χειριστής εφοδιασμού της Αεροπορικής Μονάδας, και έδινε όλα τα εφόδια συνδρομής και πρόσβασης των συνεργών του στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

«Αν έχεις τέτοιους αξιωματικούς, τι θέλεις τους ‘κατάσκοπους’» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Εκλεβαν καύσιμα από την αεροπορική βάση του Αραξου - εικόνα 2

Ο υπαξιωματικός ενημέρωνε τους συνεργούς του για τις σκοπιές και περιπολίες εντός των αεροπορικών εγκαταστάσεων, ενώ τους είχε δώσει αντικλείδι για την απασφάλιση του φρεατίου που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Ακόμη και ο ίδιος έκανε τον «προπομπό» των βυτιοφόρων της... κλοπής, για την αποφυγή των ελέγχων από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές. Ο 46χρονος απόστρατος Επισμηναγός, ο 36χρονος ιδιώτης και ο 28χρονος αστυφύλακας, χρησιμοποιώντας δύο ειδικά μετασκευασμένα βυτιοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του 36χρονου, πήγαιναν στις εγκαταστάσεις καυσίμων της Αεροπορικής Μονάδας και, με τη μέθοδο της μετάγγισης, αφαιρούσαν από τις δεξαμενές ασφαλείας αλλά και από τον αγωγό που συνδέεται με τις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων, μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων.

Υπόγειες δεξαμενές

Μετά τη μετάγγιση των καυσίμων με τα ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα οχήματα, οι κλεμμένες ποσότητες καυσίμων μεταφέρονταν σε αγροικία σε περιοχή της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, τα κλεμμένα καύσιμα μεταφέρονταν σε λυόμενη αγροικία του 36χρονου, που είχε αναλάβει τον ρόλο του νοθευτή και διακινητή του «δυνατού» καυσίμου, και του 28χρονου «ΜΑΤατζή», στην Αχαΐα, όπου είχαν φτιάξει κεκαλυμμένη υπεδάφια δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 λίτρων, η οποία περιείχε υπολείμματα κηροζίνης περίπου 250 λίτρων.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να μεταφέρουν με τα βυτιοφόρα, 1.610 λίτρα κηροζίνης τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της Αεροπορικής Μονάδας.

Εκλεβαν καύσιμα από την αεροπορική βάση του Αραξου - εικόνα 3

Στο όχημα που επέβαινε ο απόστρατος Επισμηναγός και ο Αστυφύλακας, τα πλαστικά βυτία ήταν γεμάτα με 1.500 λίτρα κηροζίνης και ένα ακόμη δοχείο με τα υπόλοιπα λίτρα.

Χαρακτηριστικό δείγμα της ανεξέλεγκτης δράσης και ανυπαρξίας ελέγχου στις αεροπορικές εγκαταστάσεις ήταν το γεγονός ότι ο συνταξιούχος Αεροπόρος κατείχε ακόμη Δελτίο... ελευθέρας εισόδου στην Αεροπορική μονάδα, το οποίο δεν είχε παραδώσει μετά την συνταξιοδότηση του. Στην κατοχή τους βρέθηκε το αντικλείδι που απασφάλιζε τη δεξαμενή ασφαλείας, το οποίο ήταν αντίγραφο του... μοναδικού κλειδιού της Αεροπορικής Μονάδας.

Σωλήνες, φακοί και ασύρματοι

Οι μεταγγίσεις γίνονταν με ειδικούς σπιράλ σωλήνες κατάλληλους για υγρά καύσιμα. Οι δράστες ήταν πλήρως εξοπλισμένοι, καθώς χρησιμοποιούσαν εργατικά γάντια, φακούς κεφαλιού και χειρός, μάσκες προσώπου για τις αναθυμιάσεις, φορητούς ασυρμάτους για την επικοινωνία τους και διάφορα εργαλεία.

Στο όχημα που επέβαινε ο 36χρονος ιδιώτης, υπήρχε βυτίο χωρητικότητας 2.500 λίτρων, όπου βρέθηκαν 110 λίτρα υγρού αεροπορικού καυσίμου JP-8.

Εκλεβαν καύσιμα από την αεροπορική βάση του Αραξου - εικόνα 4

Στο σπίτι του απόστρατου Επισμηναγού και του 28χρονου αστυφύλακα βρέθηκαν έξι μαχαίρια, φυσίγγια, πέντε κινητές δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων εκ των οποίων οι τέσσερις περιείχαν υπολείμματα κηροζίνης και μία ποσότητα κηροζίνης 500-600 λίτρων, ένας λέβητας χωρητικότητας 1.000 λίτρων που περιείχε ποσότητα 250 λίτρων κηροζίνης.

Στο σπίτι του 36χρονου ιδιώτη στην Αττική βρέθηκε πλήθος παραστατικών μεταφοράς καυσίμων (φορτωτικές) που έφεραν τα στοιχεία του. Στις εγκαταστάσεις σταθμεύσεως οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τον 36χρονο ως χώρος στάθμευσης και φύλαξης των βυτιοφόρων οχημάτων ιδιοκτησίας του, σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν δύο φορτηγά ιδιοκτησίας του.

Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.).

Ο αστυφύλακας είχε κλέψει εξατμίσεις

Σε βάρος του 28χρονου αστυφύλακα, που υπηρετούσε στα ΜΑΤ Αττικής, στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, είχε σχηματισθεί δικογραφία για κλοπή και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αστυφύλακας είχε πάει στον Ευαγγελισμό Λάρισας, και είχε αφαιρέσει δύο εξατμίσεις αξίας 1.000 ευρώ από μοτοσικλέτα που φυλασσόταν σε περιφραγμένο χώρο του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Γόννων, λόγω εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

Ο ένστολος είχε αθωωθεί στο δικαστήριο και πρόσφατα είχε ανακληθεί η διαθεσιμότητά του. Αυτή την περίοδο βρισκόταν σε κανονική άδεια έως ότου μετατίθεντο σε νέα υπηρεσία. Η εμπλοκή του στην υπόθεση κλοπής των καυσίμων προκάλεσε εύλογα τη νέα διαθεσιμότητά του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 11 Νοε 2021 | 19:39

Kolonos hooligans: Η σκληρή συμμορία ανηλίκων ετοίμαζε βίντεο κλιπ με τα "κατορθώματά" της

Από την έρευνα των αστυνομικών στα κινητά που κατασχέθηκαν φάνηκε πως οι ανήλικοι ετοίμαζαν βίντεο κλιπ, αποτυπώνοντας σε στίχους τη δράση τους.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο 15ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΧΘΕΣ 11 Νοε 2021 | 17:00

Kolonos hooligans: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις ανήλικοι-μέλη της σκληρής συμμορίας ανηλίκων

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τρεις ανήλικοι που φέρονται ως μέλη της Kolonos hooligans family

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ 11 Νοε 2021 | 10:06

Ακριβή μου αμόλυβδη: Ρεκόρ δεκαετίας στην τιμή ανά λίτρο - Στα 1,774 ευρώ η μέση τιμή

Αύξηση ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης. Η μέση τιμή αγγίζει τα 1,774 ευρώ /λίτρο, στα υψηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2012

ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ 11 Νοε 2021 | 08:35

Kolonos hooligans: "Αύριο σφαγείο, το ψήνω και για μπούκες σε σπίτια" - Σοκάρουν οι διάλογοι - Φωτογραφίες ντοκουμέντα

Η συμμορία ανηλίκων με το όνομα "kolonos holligans family" είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Σεπόλια και τον Κολωνό

Η 4Η ΣΥΛΛΗΨΗ 10 Νοε 2021 | 19:10

Kolonos hooligans: Συνελήφθη ο "σκληρός" της συμμορίας ανηλίκων - Γρονθοκόπησε αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του

Ο 15χρονος φέρεται να είναι ο ανήλικος που κρατούσε το μαχαίρι μέσα στο 1ο ΕΠΑΛ, με το οποίο τραυμάτισε τον 16χρονο μαθητή.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ 09 Νοε 2021 | 10:22

Συναγερμός στην Αθηνών - Κορίνθου: Ανατροπή βυτιοφόρου που μετέφερε 10 τόνους κηροζίνη [εικόνες]

Βυτιοφόρο της Αεροπορίας που μετέφερε 10 τόνους κηροζίνη ανατράπηκε το πρωί της Τρίτης στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 03 Νοε 2021 | 19:15

Δύο άντρες και τρεις γυναίκες πίσω από 35 κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων - Πώς "μάρκαραν" τα θύματα

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και απάτες κατ' εξακολούθηση

ΜΕ ΒΑΡΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 01 Δεκ 2021 | 07:36

Μητροκτονία στο Αγρίνιο: Τρεις φορές σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης, αλλά έκριναν ότι δεν χρήζει νοσηλείας

Ο 33χρονος στο Αγρίνιο δολοφόνησε άγρια την 54χρονη μητέρα του, ξυλοφόρτωσε την 80χρονη γιαγιά του και για 4 ώρες παρέμενε στον χώρο της αποτρόπαιας πράξης του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Νοε 2021 | 21:28

Αναταραχή στην ΕΛΑΣ: Συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα μετέχει σημαντικός αριθμός επίορκων αστυνομικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ 30 Νοε 2021 | 07:36

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον: Σε ξενοδοχείο καραντίνας 5 Ελληνες από τη Νότια Αφρική - "Μας έβαλαν φυλακή", λέει ο ένας

Πέντε ναυτικοί, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, που έφθασαν στην χώρα μας από το Κέιπ Τάουν και την Ζιμπάμπουε, κρίθηκαν "ύποπτοι" για την μετάλλαξη Όμικρον

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 29 Νοε 2021 | 19:22

Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος μετά από 11 χρόνια για άγρια δολοφονία στην Πεύκη - Είχε σκοτώσει 30χρονο μπροστά στην έγκυο σύζυγό του

Καταζητούμενός επί 11 χρόνια ήταν ένας 39χρονος ο οποίος στις 16 Μαΐου 2010 είχε σκοτώσει έναν 30χρονο από τη Συρία μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ 29 Νοε 2021 | 07:33

Revenge porn: Διαδικτυακός εφιάλτης με δεκάδες θύματα, ακόμη και ανήλικες - Οι "ανώνυμοι" δράστες υπεράνω υποψίας

Ένας διαδικτυακός εφιάλτης που από την έναρξη της πανδημίας έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας, οδηγώντας ενήλικα και ανήλικα θύματα, ακόμα και στην αυτοκτονία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 27 Νοε 2021 | 13:26

Κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών: Ο Παλαιστίνιος που σκότωσε και διαμέλισε καλλιτέχνη για την καρδιά μιας τραγουδίστριας

Ο 57χρονος Παλαιστίνιος, σε ηλικία 38 χρόνων, είχε καταδικαστεί σε ισόβια για την άγρια δολοφονία 52χρονου καλλιτέχνη, εξαιτίας ερωτικής αντιζηλίας