Εκλογές ΤΕΕ: Μάριος Κονιός, υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία

Ο Μάριος Κονιός, υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ με την παράταξη "Πρόοδος & Αναβάθμιση ΤΕΕ", μιλάει για τα προβλήματα των μηχανικών στην κρίση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκλογές ΤΕΕ: Μάριος Κονιός, υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έχουν αγγίξει κάθε ενεργό κλάδο. Οι μηχανικοί που, κατά κοινή ομολογία, είναι από τις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο, καλούνται να αναδείξουν τη νέα ηγεσία του κλάδου τους στις επερχόμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ζητήσαμε από τον υποψήφιο στις εκλογές του ΤΕΕ νέο μηχανικό, Μάριο-Ευάγγελο Κονιό, να μας αναλύσει τα προβλήματα που θεωρεί ότι αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοι συνάδελφοί του και τις πιθανές προοπτικές αλλά και να μας δώσει μία εικόνα από την μελλοντική Αθήνα όπως την φαντάζεται.

Κύριε Κονιέ, πως μπορεί το ΤΕΕ να βοηθήσει τους νέους μηχανικούς σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

«Σε μία περίοδο που η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολιτευτική της ιστορίας ο κλάδος των μηχανικών που αποτελούσε μία ενεργή ομάδα στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Η «βαριά βιομηχανία» των ακινήτων εκτός από εργασία σε περισσότερους από 500.000 επαγγελματίες συνέβαλε και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Το διακύβευμα των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την εξεύρεση λύσεων για να μπει τέλος στην οικονομική και όχι μόνο απαξίωσή ενός ολόκληρου κλάδου. Ως νέος μηχανικός που δραστηριοποιείται στο επάγγελμα που σπούδασε (σ.σ. ο Μάριος Κονιός είναι συνιδρυτής της τεχνικής εταιρίας ΜΑΜΑproject) με τις καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε επαγγελματίας στην Ελλάδα του 2016, περίμενα ένα ΤΕΕ αρωγό των προσπαθειών μου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο οφείλει να εξετάσει τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και να βρει πραγματικές λύσεις. Το ασφαλιστικό, οι γραφειοκρατία στις Πολεοδομίες , η υψηλή φορολογία και η χαοτική νομοθεσία θέλουν άμεσες και στοχευμένες δράσεις όχι «πολιτικάντικες» προτάσεις και αόριστες απαιτήσεις."

Εκλογές ΤΕΕ: Μάριος Κονιός, υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία

Πως αντιμετωπίζουν οι νέοι μηχανικοί τη σημερινή πραγματικότητα;

"Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Ισως η πιο «κλισέ» φράση που ακούγεται τα τελευταία χρόνια, περιέχει μία δόση αλήθειας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει διώξει χιλιάδες συναδέλφους στο εξωτερικό. Από πολυεθνικές εταιρίες στο City και για διδακτορικά στο Imperial, μέχρι την ανοικοδόμηση ουρανοξυστών στο Κατάρ και έργα υποδομής στη Νότια Αφρική, οι Έλληνες μηχανικοί διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία ήταν αναγκαστική επιλογή. Για όλους εμάς, τους νέους κυρίως ανθρώπους, που επιλέξαμε να μείνουμε και να προσπαθήσουμε εδώ, η εφευρετικότητα και ή ευελιξία ήταν η μόνη ευκαιρία μας να πετύχουμε!

Οι μηχανικοί που δεν περιμένουμε την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί πάντα θα βρίσκουμε τον τρόπο και δεν θα παζαρεύουμε με το κράτος τον καινούργιο νόμο αυθαίρετων για να έχουμε δουλειά. Σε αυτή την προσπάθεια μας θέλουμε το Επιμελητήριο μας να στηρίζει την καινοτομία και την εξωστρέφεια και όχι να είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας."

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να σχεδιαστεί το μέλλον της πρωτεύουσας;

Η Αθήνα είναι μία πόλη που άρχισε την έντονη αστικοποίηση της στα μέσα του 19ου αιώνα καθώς μέχρι τότε αποτελούσε μία μικρή πόλη. Στη συνέχεια μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων άρχισε ή άναρχη και πυκνή δόμηση ή οποία κορυφώθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης καλύπτοντας πλέον σχεδόν το σύνολο του λεκανοπεδίου. Η Αθήνα λοιπόν είναι μία αρχαία πόλη που δομήθηκε επί της ουσίας τα τελευταία 100 χρόνια άλλα έχει καταφέρει να έχει γερασμένο αστικό ιστό.

Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση αυτών των κτιρίων, που συχνά είναι εγκαταλελειμμένα, υιοθετώντας εκτός από τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και άλλα σύγχρονα πρότυπά (πρόσβαση ΑΜΕΑ, έξυπνα «σπίτια», αλλαγές στη χρήση κλπ). Αφενός θα προσφέρει απασχόληση σε έναν πολύπαθο κλάδο και αφετέρου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών του κέντρου της πόλης που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Η αναβάθμιση των κτιρίων αυτών είναι επιβεβλημένη περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομοτεχνικά. Ο κτιριακός τομέας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Ελλάδα, ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 40% περίπου της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης και για τον λόγο αυτό κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης θα κατευθύνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών."

Ο Μάριος-Ευάγγελος Κονιός, είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Enviroment & Development και υποψήφιος στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΝΓΚΟ 29 Νοε 2020 | 09:51
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΠΡΑΒΕΛΟΣ 29 Νοε 2020 | 09:32

Lockdown: "Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε - Δεν πρέπει να ανοίξουμε" λέει ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου

Στενάζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Έκκληση Καπραβέλου για διατήρηση του lockdown

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΣΤΙΑΣΗ 29 Νοε 2020 | 08:43

Χριστούγεννα: Μέχρι 9 άτομα στο ρεβεγιόν - Διαφωνούν οι λοιμωξιολόγοι για άρση του lockdown, 14 ή 21 Δεκεμβρίου

Οι ειδικοί τάσσονται κατά του ανοίγματος της εστίασης και των μεγάλων εμπορικών κέντρων στις γιορτές των Χριστουγέννων.

29 Νοε 2020 | 08:22

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 29 Νοεμβρίου

Θυμηθείτε να τους πείτε χρόνια πολλά.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ 29 Νοε 2020 | 08:09
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ 28 Νοε 2020 | 22:13

Σύψας: Παράταση του lockdown μέχρι 21 Δεκεμβρίου - Οι Έλληνες δεν έχουν αντισώματα

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου και τόνισε πως στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια.

ΕΥΦΥΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 28 Νοε 2020 | 21:59

Κόντρα με χιούμορ μεταξύ Μπαμπινιώτη και Χαντζόπουλου: "Είσαι Μικρούτσικος" - "Κι εσύ Πανδοχεύς"

Με ένα χιουμοριστικό σκίτσο ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει τον Γιώργο Μπαμπινιώτη και το επώνυμό του. Και ο καθηγητής απαντά με το ίδιο... στυλ.

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 28 Νοε 2020 | 21:46

Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια και καφέ το επικρατέστερο σενάριο - Τι λένε οι καταστηματάρχες

Αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ 28 Νοε 2020 | 20:35

Γυναίκα 102 ετών νίκησε τον κορονοϊό - Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα πήρε εξιτήριο [βίντεο]

Η υπέργηρη γυναίκα πάλεψε 20 μέρες στο νοσοκομείο και πήρε το πολυπόθητο εξιτήριο, με αρνητικό τεστ κορονοϊού

ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 28 Νοε 2020 | 20:16

Μηταράκης από Μυτιλήνη: Η προσωρινή δομή μεταναστών στο Καρά Τεπέ δεν θυμίζει σε τίποτε τη Μόρια

"Μέσα σε λίγες εβδομάδες, βλέπουμε μία δομή, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτε το χάος της Μόριας" επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.

ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ 28 Νοε 2020 | 19:12

Lockdοwn: Το χαβά τους στη Θεσσαλονίκη - Χαμός σε λαϊκή αγορά ενώ η πόλη "βράζει" από τον κορονοϊό [Εικόνες - Βίντεο]

Εικόνες συνωστισμού εν μέσω lockdown σε λαϊκή στη Θεσσαλονίκη τη στιγμή που η πόλη βρίσκεται στο κόκκινο λόγω κορονοϊού

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 28 Νοε 2020 | 18:57

Κορονοϊός: Σταθερά πρώτη η Θεσσαλονίκη με 486 νέα κρούσματα σήμερα - Μείωση στην Αττική με 273 - Ο χάρτης της διασποράς

Μετά από καιρό, καμία άλλη περιφέρεια δεν εμφάνισε τριψήφια κρούσματα κορονοϊού.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 18:43

Κορονοϊός - Μόσιαλος: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Με ανάρτησή του ο καθηγητής αναφέρει πώς χορηγούνται τα εμβόλια mRNA, αλλά και πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός το "ξένο σώμα" που εισέρχεται σε αυτόν.