Εκλογές ΤΕΕ: Μάριος Κονιός, υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία

Ο Μάριος Κονιός, υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ με την παράταξη "Πρόοδος & Αναβάθμιση ΤΕΕ", μιλάει για τα προβλήματα των μηχανικών στην κρίση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκλογές ΤΕΕ: Μάριος Κονιός, υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έχουν αγγίξει κάθε ενεργό κλάδο. Οι μηχανικοί που, κατά κοινή ομολογία, είναι από τις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο, καλούνται να αναδείξουν τη νέα ηγεσία του κλάδου τους στις επερχόμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ζητήσαμε από τον υποψήφιο στις εκλογές του ΤΕΕ νέο μηχανικό, Μάριο-Ευάγγελο Κονιό, να μας αναλύσει τα προβλήματα που θεωρεί ότι αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοι συνάδελφοί του και τις πιθανές προοπτικές αλλά και να μας δώσει μία εικόνα από την μελλοντική Αθήνα όπως την φαντάζεται.

Κύριε Κονιέ, πως μπορεί το ΤΕΕ να βοηθήσει τους νέους μηχανικούς σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

«Σε μία περίοδο που η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολιτευτική της ιστορίας ο κλάδος των μηχανικών που αποτελούσε μία ενεργή ομάδα στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Η «βαριά βιομηχανία» των ακινήτων εκτός από εργασία σε περισσότερους από 500.000 επαγγελματίες συνέβαλε και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Το διακύβευμα των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την εξεύρεση λύσεων για να μπει τέλος στην οικονομική και όχι μόνο απαξίωσή ενός ολόκληρου κλάδου. Ως νέος μηχανικός που δραστηριοποιείται στο επάγγελμα που σπούδασε (σ.σ. ο Μάριος Κονιός είναι συνιδρυτής της τεχνικής εταιρίας ΜΑΜΑproject) με τις καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε επαγγελματίας στην Ελλάδα του 2016, περίμενα ένα ΤΕΕ αρωγό των προσπαθειών μου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο οφείλει να εξετάσει τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και να βρει πραγματικές λύσεις. Το ασφαλιστικό, οι γραφειοκρατία στις Πολεοδομίες , η υψηλή φορολογία και η χαοτική νομοθεσία θέλουν άμεσες και στοχευμένες δράσεις όχι «πολιτικάντικες» προτάσεις και αόριστες απαιτήσεις."

Εκλογές ΤΕΕ: Μάριος Κονιός, υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία

Πως αντιμετωπίζουν οι νέοι μηχανικοί τη σημερινή πραγματικότητα;

"Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Ισως η πιο «κλισέ» φράση που ακούγεται τα τελευταία χρόνια, περιέχει μία δόση αλήθειας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει διώξει χιλιάδες συναδέλφους στο εξωτερικό. Από πολυεθνικές εταιρίες στο City και για διδακτορικά στο Imperial, μέχρι την ανοικοδόμηση ουρανοξυστών στο Κατάρ και έργα υποδομής στη Νότια Αφρική, οι Έλληνες μηχανικοί διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία ήταν αναγκαστική επιλογή. Για όλους εμάς, τους νέους κυρίως ανθρώπους, που επιλέξαμε να μείνουμε και να προσπαθήσουμε εδώ, η εφευρετικότητα και ή ευελιξία ήταν η μόνη ευκαιρία μας να πετύχουμε!

Οι μηχανικοί που δεν περιμένουμε την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί πάντα θα βρίσκουμε τον τρόπο και δεν θα παζαρεύουμε με το κράτος τον καινούργιο νόμο αυθαίρετων για να έχουμε δουλειά. Σε αυτή την προσπάθεια μας θέλουμε το Επιμελητήριο μας να στηρίζει την καινοτομία και την εξωστρέφεια και όχι να είναι ένας συνδικαλιστικός φορέας."

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να σχεδιαστεί το μέλλον της πρωτεύουσας;

Η Αθήνα είναι μία πόλη που άρχισε την έντονη αστικοποίηση της στα μέσα του 19ου αιώνα καθώς μέχρι τότε αποτελούσε μία μικρή πόλη. Στη συνέχεια μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων άρχισε ή άναρχη και πυκνή δόμηση ή οποία κορυφώθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης καλύπτοντας πλέον σχεδόν το σύνολο του λεκανοπεδίου. Η Αθήνα λοιπόν είναι μία αρχαία πόλη που δομήθηκε επί της ουσίας τα τελευταία 100 χρόνια άλλα έχει καταφέρει να έχει γερασμένο αστικό ιστό.

Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση αυτών των κτιρίων, που συχνά είναι εγκαταλελειμμένα, υιοθετώντας εκτός από τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και άλλα σύγχρονα πρότυπά (πρόσβαση ΑΜΕΑ, έξυπνα «σπίτια», αλλαγές στη χρήση κλπ). Αφενός θα προσφέρει απασχόληση σε έναν πολύπαθο κλάδο και αφετέρου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών του κέντρου της πόλης που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Η αναβάθμιση των κτιρίων αυτών είναι επιβεβλημένη περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομοτεχνικά. Ο κτιριακός τομέας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Ελλάδα, ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 40% περίπου της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης και για τον λόγο αυτό κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης θα κατευθύνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών."

Ο Μάριος-Ευάγγελος Κονιός, είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Enviroment & Development και υποψήφιος στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 05 Δεκ 2021 | 08:00
ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣ 04 Δεκ 2021 | 22:02

Τραγικό ατύχημα στην Καλαμπάκα: Το ρεύμα κεραυνοβόλησε οδηγό φορτηγού

Όταν σήκωσε την καρότσα να πέσουν τα μπάζα αυτή βρήκε στα καλώδια και το ρεύμα κεραυνοβόλησε το οδηγό ενώ κατέκαψε μέρος του οχήματος.

04 Δεκ 2021 | 21:14

Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό - Κλειστός την Κυριακή από τις 12:00 ο σταθμός "Μέγαρο Μουσικής"

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό "Μέγαρο Μουσικής".

ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 04 Δεκ 2021 | 20:47

Σοκ στη Λαμία: Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου για το θάνατο της 14χρονης μαθήτριας που νοσούσε από κορονοιό

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας την 14χρονη που μεταφέρθηκε με κορονοϊό και έχασε την ζωή της

«ΜΑΡΑΝΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 04 Δεκ 2021 | 20:43

Πάπας Φραγκίσκος σε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: Συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών, για πράξεις προερχόμενες -όπως είπε- μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 04 Δεκ 2021 | 20:40

Εμβολιάστηκε η κόρη του Μάριου Θεμιστοκλέους: "Το δώρο της επιστήμης μας στο δώρο της ζωής μου"

Ο , Μάριος Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε μαζί με την κόρη του το Κέντρο Υγείας Βάρης, ώστε να κάνει και εκείνη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς βρίσκεται σε νεαρή ηλικία.

ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ 04 Δεκ 2021 | 20:28
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 04 Δεκ 2021 | 20:14
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 04 Δεκ 2021 | 19:43

Self test: Ξεκινά από τη Δευτέρα η δωρεάν διάθεσή τους - Πώς θα γίνει η διανομή

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες.

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 04 Δεκ 2021 | 19:19

Σοκ στη Λαμία: 14χρονη με κορονοϊό πέθανε στα Επείγοντα από ανακοπή καρδιάς

Το κοριτσάκι διακομιστηκε στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας - Διασωληνώθηκε αλλά δεν πρόλαβε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ αφού έπαθε ανακοπή.

ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 04 Δεκ 2021 | 19:16

Πάτρα: Εργαζόμενος ζητά 155.000 ευρώ από τον δήμο - Τι συνέβη

Θα πρέπει να του καταβληθεί ένα ποσό περίπου στις 155.000 ευρώ.

ΤΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΙΞΕ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ 04 Δεκ 2021 | 18:48

Κεραμέως: Απολύεται άμεσα ο καθηγητής που χτύπησε την 16χρονη μαθήτρια στο ΕΠΑΛ [Βίντεο]

Άμεση αντίδραση από το υπουργείο Παιδείας ύστερα από το απαράδεκτο επεισόδιο με καθηγητή να χτυπά μαθήτρια.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 04 Δεκ 2021 | 17:40