Εκπαίδευση & Τουρισμός: Ζητούμενο η επαγγελματική αποκατάσταση

O Νίκος Στεφόπουλος, Υπεύθυνος Σπουδών του Προγράμματος Dual Hellas, αποκαλύπτει το καινοτόμο Γερμανικό μοντέλο Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τον τουρισμό.

Εκπαίδευση & Τουρισμός: Ζητούμενο η επαγγελματική αποκατάσταση

Στο μεγάλο αφιέρωμα του TheTOC για τις σπουδές στον τουρισμό, έχουν μιλήσει ήδη στελέχη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και οι επικεφαλής οργανισμών που εκπροσωπούν την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Ανέφεραν διεξοδικά, πόσο μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε πανεπιστημιακά καταρτισμένο προσωπικό, προς τα που κινείται ο τουρισμός στην Ελλάδα και ποιες είναι οι ειδικότητες που θα βρεθούν στο επίκεντρο στο άμεσο μέλλον.

Κοινή αντίληψη, η ανάγκη για νέα και εκπαιδευμένα υψηλόβαθμα στελέχη στον κλάδο. Η αγορά, ωστόσο, δεν αποτελείται μόνο από αυτά στελέχη. Στον κλάδο του τουρισμού, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες. Είναι απαραίτητοι και περιζήτητοι, όσο ακριβώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη για την εύρυθμη λειτουργία μίας επιχείρησης, αρκεί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Αυτούς ακριβώς του μελλοντικούς εργαζόμενους εκπαιδεύει το πρόγραμμα Dual Hellas του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο οποίο συνδυάζεται η θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με την ενδοεπιχειρησιακή επαγγελματική εκπαίδευση (training on the job).

Εκπαίδευση & Τουρισμός: Ζητούμενο η επαγγελματική αποκατάσταση
Νίκος Στεφόπουλος, Υπεύθυνος Σπουδών Προγράμματος Dual Hellas

Το TheTOC συνάντησε τον κ. Νίκο Στεφόπουλο, Υπεύθυνο Σπουδών Προγράμματος Dual Hellas για να μάθει τι διαφορετικό προσφέρει η Διττή Εκπαίδευση.

92% και πλέον των αποφοίτων απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπου ολοκλήρωσαν την ενδοεπιχειρησιακή τους εκπαίδευση

-Πώς ξεκίνησε στην Ελλάδα το Γερμανικό μοντέλο Διττής Εκπαίδευσης;

Η Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση στον Τομέα του Τουρισμού και της Εστίασης σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα, πρωτοεφαρμόστηκε στην Ελλάδα κατά τα έτη 2013-2017 μέσω του προγράμματος MENDI, που υλοποιήθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο από κοινού με την DEKRA Akademie, τον ΟΑΕΔ, την TUI, το Πανεπιστήμιο του Osnabrück και το TU Berlin. Σήμερα το 92% των αποφοίτων του προγράμματος εργάζεται στις επιχειρήσεις που εκπαιδεύτηκε.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση που υπάρχει στα παιδιά και τους γονείς τους για τις σπουδές και την πραγματικότητα του κλάδου του τουρισμού;

Οι ενδιαφερόμενοι που ολοκληρώνουν το Γυμνάσιο ή το Λύκειο και αναζητούν επαγγελματική εκπαίδευση πολλές φορές φαντάζονται ότι θα διαπρέψουν ολοκληρώνοντας τις κατά κύριο λόγο θεωρητικές σπουδές τους στο αντικείμενο που επέλεξαν. Όταν όμως εισέρχονται στην αγορά εργασίας, διαπιστώνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι θεωρητικές γνώσεις, αλλά η επαγγελματική τους εμπειρία και η απόδειξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Ο τουρισμός χρειάζεται στελέχη με πανεπιστημιακές σπουδές

-Τι επιλογές προσφέρει το πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης Dual Hellas;

Καλύπτει τις επιθυμίες των νέων που επιθυμούν σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση, εναρμονισμένη με τις ανάγκες της αγοράς και η οποία τους εξασφαλίζει άμεση θέση απασχόλησης, θέτοντας τα θεμέλια της μελλοντικής τους καριέρας. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις (3) επαγγελματικές ειδικότητες: Μάγειρας, Ξενοδοχοϋπάλληλος και Ειδικός Εστιατορίου (F&B).

-Τι περιλαμβάνει;

Το DUAL HELLAS είναι τριετές πλήρες πρόγραμμα, που περιλαμβάνει θεωρητική-εργαστηριακή εκπαίδευση στο Εκπαιδευτικό Κέντρο που στεγάζεται σε εν λειτουργία ξενοδοχείο και ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση (on the job training) σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η θεωρητική-εργαστηριακή εκπαίδευση διαρκεί 18 εβδομάδες (Νοέμβριο – Μάρτιο) ανά έτος, προσφέρεται εντός του Εκπαιδευτικού Κέντρου που στεγάζεται στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Palmyra Beach. Κατά την εξάμηνη κατ’ έτος υποχρεωτική ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευσή τους ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με την ειδικότητά τους, απασχολούμενοι ως κανονικοί εργαζόμενοι με πλήρη μισθό.

-Τι διαφορετικό προσφέρει η εκπαίδευση του προγράμματος DUAL Hellas;

Το DUAL HELLAS είναι καινοτόμο στο σύνολό του. Προτού οι εκπαιδευόμενοι ξεκινήσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους, συμμετέχουν σε Ημέρα Συνεντεύξεων με τους Διευθυντές Προσωπικού όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με το πρόγραμμα, όπου ως υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο προσφέρεται στον εκπαιδευόμενο από την πρώτη ημέρα η δυνατότητα και να γνωρίσει και να γίνει ο ίδιος γνωστός στην αγορά εργασίας που τον ενδιαφέρει.

Εξαιρετικά καινοτόμο είναι το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της ενδοεπιχειρησιακής τους εκπαίδευσης απολαμβάνουν ως κανονικοί εργαζόμενοι το 100% επί των νόμιμων αποδοχών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από την επιχείρηση, όπου πραγματοποιείται η ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση.

-Τι κριτήρια πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Πρέπει αρχικά να έχουν όρεξη για δουλειά και να επιθυμούν τον συνδυασμό εργασίας και σπουδών. Τους γνωρίζουμε από κοντά μέσα μίας συνέντευξης. Πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και απόφοιτοι τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Η γνώση ξένης γλώσσας είναι επιθυμητή, αλλά το πρόγραμμα στην θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει και εξειδικευμένη διδασκαλία ορολογίας στα αγγλικά και στα γερμανικά σύμφωνα με την κάθε ειδικότητα.

-Τι πιστοποίηση αποκτούν οι απόφοιτοι του προγράμματος;

Οι απόφοιτοι του προγράμματος DUAL HELLAS, μετά το πέρας της τριετούς εκπαίδευσής τους, μπορούν να συμμετάσχουν στις γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

-Τι ποσοστό απασχολησιμότητας έχει να επιδείξει το πρόγραμμα;

Τα αποτελέσματα του προηγούμενου πιλοτικού προγράμματος έδειξαν ότι το 92% και πλέον των αποφοίτων απασχολείται ως μόνιμο προσωπικό στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπου ολοκλήρωσαν την ενδοεπιχειρησιακή τους εκπαίδευση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:43

DW: Το "θετικό σοκ" της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

Η DW με άρθρο της επισημαίνει πώς ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες μόνο εάν ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 12 Νοε 2020 | 23:11

Ένταση στον αέρα του Mega - Κόντρα Γεωργιάδη με Τζίμα για τη δήλωση για τον τουρισμό [Βίντεο]

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Ράνιας Τζίμα στο Mega - "Θλιβερή η αντιμετώπιση της δήλωσής μου", "Προσβάλλετε εμένα και τους συνεργάτες μου" ειπώθηκαν μεταξύ άλλων

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 12 Νοε 2020 | 12:01

Επανέρχεται ο Γεωργιάδης: Διαστρέβλωσαν τη δήλωσή μου - Εγώ είπα απλά την πραγματικότητα

Διέψευσε κατηγορηματικά ο κ. Γεωργιάδης, τη δήλωση που του αποδόθηκε ότι η έξαρση του κορονοϊού, οφείλεται στη βιασύνη της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 01 Δεκ 2020 | 23:07

Μαρίνα Πατούλη: Μπαίνει σε καραντίνα - Ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της

Σε τεστ κορονοϊού υπεβλήθη η Μαρίνα Πατούλη, αφού ο σύζυγός της Γιώργος διαγνώστηκε θετικό

ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ 01 Δεκ 2020 | 22:19
"ΧΡΥΣΟ" ΧΤΥΠΗΜΑ 01 Δεκ 2020 | 21:48

Ριφιφί στο Νέο Ψυχικό: Βρέθηκε το "μυστικό" που συνδέει τις θυρίδες των τεσσάρων κυριών [βίντεο]

Πώς σχετίζεται το ριφιφί στην τράπεζα του Νέου Ψυχικού με άλλο τραπεζικό κατάστημα που έχει κλείσει.

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 01 Δεκ 2020 | 21:23

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε 14χρονο παιδί

Ένα 14χρονο παιδί παρασύρθηκε απο διερχόμενη μηχανή, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο ύψος των Αλυκών Ποταμού στην εθνική οδό Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 96 ΕΤΩΝ 01 Δεκ 2020 | 20:56

Εσθήρ Κοέν: Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα που επέζησε από την κόλαση του Άουσβιτς

Ο αριθμός του στρατοπέδου έμεινε για πάντα χαραγμένος στο χέρι της Εσθήρ Κοέν - Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 01 Δεκ 2020 | 20:55

Επίθεση με μπογιές στο γραφείο Γκιουλέκα και στην Αρχή Διαφάνειας [Εικόνες-Βίντεο]

Aγνωστοι έριξαν μαύρες μπογιές και φέιγ βολάν στο Γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 01 Δεκ 2020 | 20:50

Κορονοϊός: "Μαύρος" Νοέμβριος με 1.780 νεκρούς από τους 2.406 συνολικά στην Ελλάδα - Το 74% των θανάτων σε ένα μήνα

Ως ο "μαύρος" μήνας του κορονοϊού για την Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ο Νοέμβριος, καθώς κατέληξαν περισσότεροι από 1.700 συμπολίτες μας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 15 ΗΜΕΡΩΝ 01 Δεκ 2020 | 20:29

Κορονοϊός: Στο... προσκήνιο η Θεσσαλία με πάνω από 3.000 ενεργά κρούσματα - Στο "κόκκινο" η Λάρισα

Προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλία, με τη Λάρισα να έχει την πρωτιά στα κρούσματα κορονοϊού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 01 Δεκ 2020 | 20:17

Βροχερός ο καιρός την Τετάρτη - Οι περιοχές με παγετό

Για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 προβλέπονται βροχές, καταιγίδες και παγετός

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 01 Δεκ 2020 | 20:12

Κορονοϊός: Έτοιμο σε ένα μήνα το ελληνικό rapid τεστ - 96,5% αξιόπιστο

Ήρωες χαρακτήρισε ο κ. Κίττας τους ερευνητές που δίνουν μάχη κατά του κορονοϊού - "Δουλεύουν 24 ώρες στα εργαστήρια".