Βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πλάκα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.
Πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 34 και 54 ετών, και έναν 37χρονο υπήκοο Αλβανίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με την έκρηξη στην Πλάκα και τις τραγικές συνέπειές της.
Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για:
- Εμπρησμό από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων από πρόθεση και κατά συναυτουργία.
- Έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων από πρόθεση και κατά συναυτουργία.
- Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
- Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
Έκρηξη στην Πλάκα: "Για ένα κομμάτι χαλκού αξίας 20 ευρώ έχασαν τις ζωές τους"
Ο Γιώργος Καραπάνος, δικηγόρος συγγενών των τεσσάρων Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στην Πλάκα, μιλώντας στο Orange Press, ανέφερε:
"Δεν μπορούν να αντιληφθούν το γεγονός ότι χάσανε τους ανθρώπους τους για ένα κομμάτι χαλκού αξίας είκοσι ευρώ και ότι παρόλο που αντιλήφθηκαν οι δράστες το γεγονός ότι υπάρχει μια διαρροή, δεν ενημέρωσαν τις αρχές προκειμένου έστω και στο τέλος της ημέρας να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία"
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ευθύνες και άλλων προσώπων σημείωσε:
"Θεωρώ δεδομένο ότι ευθύνεται και το φυσικό αέριο, το οποίο επέτρεψε να τοποθετηθεί ο συγκεκριμένος μετρητής στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο δεν υπήρχε καμία δυνατότητα εκτόνωσης της διαρροής, όποια, απ' όποιο τρόπο και να ερχόταν αυτή. Θα επαναληφθεί και σήμερα ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας.
Θα λάβουμε αντίγραφα της δικογραφίας και αφού τα μελετήσουμε θα υποβάλουμε και αιτήματα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση στο σύνολό της και να εξακριβωθούν και οι πρόσθετες ευθύνες τυχόν εμπλεκομένων προσώπων. Ακόμα δεν έχουμε συγκεκριμένα πρόσωπα, ακόμα δεν έχουμε πάρει τη δικογραφία.
Είναι η πρώτη φορά που έχουμε άμεση πρόσβαση στο σύνολο της δικογραφίας με δεδομένο ότι τώρα διενεργείται η κύρια ανάκριση. Στην πορεία θα πάρουμε, θα μελετήσουμε τη δικογραφία και τυχόν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται θα μηνυθούν"
Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους. Αμέσως μετά αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν.
Η έξοδος των τριών συλληφθέντων από τη ΓΑΔΑ:
Οι κλέφτες χαλκού:
Το σενάριο της κλοπής χαλκού που οδήγησε στην φονική έκρηξη στην Πλάκα
Στο επίκεντρο της έρευνας της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται η εκτίμηση ότι οι τρεις συλληφθέντες επιχείρησαν να αφαιρέσουν χάλκινες σωληνώσεις από την εγκατάσταση φυσικού αερίου του κτιρίου. Κατά την προσπάθειά τους φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο δίκτυο, με συνέπεια να διαφύγει μεγάλη ποσότητα αερίου και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ισχυρή έκρηξη.
Τη στιγμή της έκρηξης έχει καταγράψει κάμερα ασφαλείας, καθώς από την οδό Λυσικράτους διερχόταν μαύρο βαν στο οποίο επέβαιναν 12 μαθητές ιδιωτικού σχολείου.
Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των τριών συλληφθέντων για την έκρηξη στην Πλάκα
Καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης έπαιξε η αξιοποίηση υλικού από δεκάδες κάμερες ασφαλείας. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) εξέτασαν τις καταγραφές και ανασύνθεσαν τις κινήσεις των τριών ανδρών πριν από την έκρηξη.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν εισέλθει στο κτίριο της οδού Λυσικράτους περίπου πεντέμισι ώρες πριν από το περιστατικό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, κατευθύνθηκαν στον ισόγειο χώρο του κλιμακοστασίου, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση φυσικού αερίου, και φέρονται να επιχείρησαν να αποσπάσουν τον χάλκινο σωλήνα που συνδεόταν με το ρολόι μέτρησης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το σημείο της επέμβασης αποτελούσε έναν κλειστό χώρο, χωρίς παράθυρα και με ανεπαρκή αερισμό. Μετά τη θραύση της σωλήνωσης, το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι απελευθερώθηκε στο κλιμακοστάσιο και στη συνέχεια, λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του, κινήθηκε προς τα ανώτερα επίπεδα του κτιρίου.
Μεγάλη ποσότητα αερίου φέρεται να συγκεντρώθηκε στον δεύτερο όροφο. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζουν οι ερευνητές, η γυναίκα που διέμενε εκεί και συγκαταλέγεται στα έξι θύματα ενδέχεται, όταν σηκώθηκε το πρωί, να ενεργοποίησε κάποιον ηλεκτρικό διακόπτη. Ο σπινθήρας που πιθανόν δημιουργήθηκε εκτιμάται ότι αποτέλεσε την πηγή ανάφλεξης του συσσωρευμένου αερίου.
Η διαρροή, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο κλιμακοστάσιο, καθώς αέριο φέρεται να είχε εισχωρήσει και σε άλλους χώρους του κτιρίου. Η συσσώρευσή του εκτιμάται ότι συνέβαλε τόσο στην έκρηξη όσο και στην κατάρρευση του ακινήτου.
Από την τραγωδία έχασαν τη ζωή τους ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που διέμενε στον δεύτερο όροφο, καθώς και δύο ζευγάρια τουριστών που είχαν μισθώσει διαμέρισμα βραχυχρόνιας διαμονής στον πρώτο όροφο.
Τα ευρήματα από την τεχνική εξέταση του σωλήνα
Σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η διαρροή προέκυψαν και από την εργαστηριακή εξέταση των υλικών της εγκατάστασης.
Οι ειδικοί της ΔΑΕΕ περισυνέλεξαν το ρολόι φυσικού αερίου και προχώρησαν σε ανασύνθεση της αρχικής κατάστασης του χώρου, αξιοποιώντας και φωτογραφία στην οποία αποτυπωνόταν η εγκατάσταση πριν από την έκρηξη.
Το τμήμα του σωλήνα που εντοπίστηκε σπασμένο στάλθηκε για περαιτέρω ανάλυση στο εργαστήριο μεταλλογνωσίας του τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η εξέταση έδειξε ότι η θραύση προκλήθηκε από μηχανική καταπόνηση και συγκεκριμένα από εφελκυσμό. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ασκήθηκε ισχυρή δύναμη έλξης στον σωλήνα, προκειμένου να αποκοπεί, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο εκτιμάται ότι ξεκίνησε η διαρροή του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα των περίπου πεντέμισι ωρών από την είσοδο των φερόμενων ως δραστών στο κτίριο μέχρι την έκρηξη ήταν αρκετό ώστε να συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα αερίου στο κλειστό κλιμακοστάσιο και να επεκταθεί σε άλλα τμήματα του ακινήτου, δημιουργώντας τις συνθήκες για την πολύνεκρη τραγωδία.